|
|
|
nordkapp 2011 |
| Autor |
Wiadomość |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-11-12, 22:02
|
|
|
Witam
Widzę, że rozpętałem małą burzę
Mam pytanie do wszystkich odradzających Nordkapp. Dlaczego sami tam pojechaliście a innym odradzacie?
To jest miejsce które każdy, no może każdy chce zobaczyć. A co do pozostałej Norwegii. Na pewno jest piękna, ale nie mam pewności, że uda mi się tam wrócić, więc chce za pierwszym razem zobaczyć jak najwięcej. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-11-12, 22:04
|
|
|
| salut napisał/a: | | To jest miejsce które każdy, no może każdy chce zobaczyć |
Skoro każdy chce i Ty też to zobacz .... tylko nie zapomnij napisać jak będziesz rozczarowany .... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2010-11-12, 22:19
|
|
|
| salut napisał/a: | | Widzę, że rozpętałem małą burzę |
do burzy daleko,poprostu kazdy ma swoj punkt widzenia
| salut napisał/a: | | Mam pytanie do wszystkich odradzających Nordkapp. Dlaczego sami tam pojechaliście a innym odradzacie? |
bylismy tam ale odpuscilismy sam Nordkapp,udalismy sie pieszo na Knivskjeloden.
Z perspektywy czasu wiem,ze jest sporo piekniejszych miejsc.
| salut napisał/a: | | To jest miejsce które każdy, no może każdy chce zobaczyć |
To jest Twoj wybor i kazdy powinien to uszanowac czy mu sie to podoba czy nie... |
_________________ Darek
Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-11-12, 22:36
|
|
|
Wedłud mnie Stasiu WHITE and RED jest jednym z nielicznych na tym forum którzy Skandynawię a w szczególności Norwegię znają od podszewki ze względu na ilość odbytych tam podróży i czasu spędzonego na poznawaniu przepięknych zakątków tego kraju!! Miałem okazję poznac Stasia i wiem , że jego rady mogą być bardzo pomocne jeśli ktoś chce zobaczyć Norwegię inną niż w przewodnikach , a jednocześnie również piękną , a moze nawet piękniejszą!!! Jednak jest tak jak Stasiu napisał, każdy jest panem własnego czasu i zrobi w podróży po Skandynawii to co zechce. Jedni wolą utarte i znane przez wszystkich miejsca, inni wolą poznać te zakątki gdzie nie ma tłoku a jest równie pięknie!!! Nikt tutaj nikogo nie krytykuje, jedynie podpowiada,że można Norwegię/ Skandynawię/ poznawać z innej strony, czy w inny sposób. Zawsze można skorzystać z jego dobrych rad lub też nie, na tym polega dowolnoiść naszych wyborów podróży i miejsc kamperowych!!!
PS Stasiu - pozdrawiamy bardzo serdecznie i nasze drzwi zawsze dla Ciebie otwarte!! |
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2010-11-12, 22:51
|
|
|
| StasioiJola napisał/a: | | Wedłud mnie Stasiu WHITE and RED jest jednym z nielicznych na tym forum którzy Skandynawię a w szczególności Norwegię znają od podszewki ze względu na ilość odbytych tam podróży i czasu spędzonego na poznawaniu przepięknych zakątków tego kraju!! |
nie kazdy ma do dyspozycji 2-3 mce w roku na włóczenie sie po Norwegii a to znacznie zmienia postac rzeczy...jesli ktos ma 2-3 tyg to musi to troszke inaczej wykorzystac a wiec korzysta z przewodnikow [ co w nich zlego?] Pomalu przestaje kumac o co tu chodzi? Korzystanie z przewodnikow stalo sie passe ? Jak pisal Drifter..." jezeli ktoś już decyduje się na samodzielne organizowanie podróży, to i tak nie jest źle"
Koncze bo zona juz krzywo patrzy,ze gapie sie w komputer |
_________________ Darek
 |
|
|
|
 |
Piotrowski Zbys
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: BOXER 2,8 HDI
Dołączył: 26 Sty 2007 Postawił 2 piw(a) Skąd: Powidz k/Gniezna
|
Wysłany: 2010-11-12, 23:33
|
|
|
| Ja jechałem w tym roku trasę Kopenhaga, prom do Helsingborg,Oslo, Bergen ,Trondheim,Lofoty,Narwik,Kiruna,Rovaniemi i wzdłuż wybrzeża Szwecji do Karlskrona. Wg mnie na taką trasę trzeba mieć cały miesiąc i naprawdę szkoda pieniędzy żeby ją zaliczy w ciągu dwóch tygodni.Jechałem na przełomie maja i czerwca i przez cały czas miałem piękną pogodę. Na Nordcapp nie dojechałem, gdyż odradzili mi to koledzy którzy wcześniej tam byli. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-11-12, 23:36
|
|
|
Wszystko jest dobre co nas prowadzi do wyznaczonego celu.
Wszystkie sposoby poznania świata są dobre jeśli odpowiadają tym co świat chca poznawać!! Nikt tu nikogo nie krytykuje za te sposoby tylko chce podpowiedzieć, że sa też inne, równiez ciekawe. Pozdrawiam Wszystkich którym Norwegia się podoba!!! |
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-11-13, 00:01
|
|
|
| darboch napisał/a: | | Pomalu przestaje kumac o co tu chodzi? Korzystanie z przewodnikow stalo sie passe ? |
A czy ktokolwiek tak napisał ?
Ze słowem pisanym jest tak jakoś dziwnie, że nie tylko czasami nie zrozumiany zostanie sens, ale nawet bywa i tak, że coś co wcale nie zostało powiedziane, staje się przedmiotem rozważań.
Ani Stanisław, ani ja, nie deprecjonujemy żadnego stylu podróżowania. Przeciw przewodnikom nie padło ani jedno słowo. Nie padło również ani jedno słowo krytyczne wobec tych, którzy podróżują inaczej niż my.
Stwierdziliśmy tylko istnienie pewnego zjawiska w turystyce. Zjawisko to polega na pośpiesznym zaliczaniu tzw. hitów turystycznych, najczęściej zatłoczonych i odwiedzanych "bo wypada być".
I dobrze. Niech każdy podróżuje po swojemu.
Ja podróżuję inaczej i to moje prawo. Szukam innych doznań i zwiedzam inaczej, ale nie narzucam swego stylu.
A tak generalnie to kamper kojarzy mi się z wolnością i zwolnionym tempem życia, a zatem i podróżowania. Chciałbym naprawdę poznawać odwiedzane krainy, a nie tylko rzucić na nie okiem z okna samochodu. To wymaga czasu, wchodzenia między ludzi, rozmów i wcześniejszego przygotowania, aby wiedzieć co chciałbym poznać.
Kochani, rozmawiajmy, a na pewno wymiana doświadczeń może nam tylko pomóc.
Pozdrawiam. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2010-11-13, 16:24
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: |
Przeciw przewodnikom nie padło ani jedno słowo |
to tak żeby nie było
| WHITEandRED napisał/a: | | dlaczego MUSIMY zaliczyć Kjerag, Preikestolen, Bergen, Drogę Atlantycką, Drogę Orłów, Geiranger i parę innych miejsc za jednym razem i dlaczego w ogóle?, dlatego że każdy tam był i wszystkie te miejsca są we wszystkich przewodnikach? |
| Tadeusz napisał/a: |
Stasiu, tu działają stereotypy. Aby im nie ulegać,trzeba mieć pasję i mentalność podróżnika odkrywcy, chodzić własnymi ścieżkami i szukać w odwiedzanych krainach tego co autentyczne i prawdziwe, a nie cepeliowskie. |
tzn, że jeśli ktoś chce jechać w miejsca "przewodnikowe" już tej pasji nie ma? Nie można porównywać kogoś kto jeździ tam kilkanaście lat z kimś kto jedzie pierwszy...taka osoba musi się czymś kierować...do pewnych spraw się dorasta,druga sprawa,że z przewodników też trzeba umieć korzystać tak jak z map ...temat rzeka...
| WHITEandRED napisał/a: | | Darboch, to że byłem w tym roku w Norwegii trzy miesiące nie oznacza że cały ten czas spędziłem na włóczędze i jej zwiedzaniu. |
Rozumiem ale masz ten komfort,że jesteś "na miejscu" tez chciałbym mieć taki komfort
Czy możesz napisać coś więcej o Misji Varanger ?? |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2010-11-13, 16:55
|
|
|
Nadal twierdzę, że nie padło ani jedno słowo przeciw przewodnikom.
Nie rozumiem, dlaczego z tych zdań:
Stasiu, tu działają stereotypy. Aby im nie ulegać,trzeba mieć pasję i mentalność podróżnika odkrywcy, chodzić własnymi ścieżkami i szukać w odwiedzanych krainach tego co autentyczne i prawdziwe, a nie cepeliowskie.
wyciągnąłeś wniosek, że potępiamy przewodniki.
Przewodnik jest wręcz potrzebny turystom jadącym znanymi szlakami, które oni też chcą poznać. I to jest normalne. Przewodnik bywa nawet niezbędny do takiej turystyki.
My jednak rozmawialiśmy z Kolegą Stanisławem o innym typie wędrowca. Takim, który chodzi swoimi drogami i szuka, odkrywa to co nowe i ciekawe. Przewodnik w takie miejsca nie zaprowadzi.
Drogi darboch, to są zupełnie różne zagadnienia. Zupełnie inny rodzaj postrzegania, inny styl życia.
Czy to znaczy, że ten uważamy za lepszy? NIE. Uważamy za bliższy nam, Stanisławowi i mnie.
I to wszystko. Bez żadnych dodatkowych podtekstów.
Pozdrawiam. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2010-11-13, 17:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
Wysłany: 2010-11-13, 17:19
|
|
|
Tadeusz, przeczytaj dokładnie co napisalem i sporo sie wyjasni a do tekstu który pogrubiłes odnoszę się poniżej niego.
| Tadeusz napisał/a: | | Drogi darciox |
| Tadeusz napisał/a: | | My jednak rozmawialiśmy z Kolegą Stanisławem o innym typie wędrowca. Takim, który chodzi swoimi drogami i szuka, odkrywa to co nowe i ciekawe |
Rozumiem co chcesz mi przekazać bo jest mi blizej do tego modelu podrozowania ale jest male ale ktore wlasnie probuje Ci powyzej wyluszczyc....chyba mi nie wychodzi |
_________________ Darek
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2010-11-13, 17:32
|
|
|
| Cytat: | | Rozumiem co chcesz mi przekazać bo jest mi blizej do tego modelu podrozowania ale jest male ale ktore wlasnie probuje Ci powyzej wyluszczyc....chyba mi nie wychodzi |
Doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Rzecz w tym, że z naszych wypowiedzi nie wynika, że odrzucamy używanie przewodników. Nie wynika nic co dotyczyłoby przewodników. Wynika jedynie, że trasy "popularne" są w przewodnikach, ale to oczywiste.
Przepraszam za pomylenie nicku, ale to stąd, że rozmawiam z kilkoma Kolegami jednoczesnie.
Cieszę się, że lubimy podobny styl podróży.
Pozdrawiam serdecznie. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
|
Wysłany: 2010-11-14, 13:15
|
|
|
|
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|