|
|
Przesunięty przez: janusz 2007-12-23, 15:50 |
Wywiad z Pawłem do "Polskiego Caravaningu" |
Autor |
Wiadomość |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-08-07, 11:26
|
|
|
„Mała Karawana" - inne spojrzenie na karawaning
Rozmowa z Pawłem Pawlakiem - pomysłodawcą, twórcą i sercem „Małej Karawany”
Czym jest „Mała Karawana” i kim jest „Paweł P.” doskonale wiedzą forumowicze portalu internetowego „Camperteam” ( www.camperteam.pl ). A dla niewtajemniczonych?
„Paweł P.” jest marzycielem, a „Mała Karawana” spełnieniem tych marzeń. Odkąd stałem się szczęśliwym posiadaczem kampera, pragnąłem poznać ludzi, którzy cenią to samo co ja: przygodę, wolność, pasję, wspólnotę przeżyć. I spotkałem takich ludzi na forum Camperteam. Chcieliśmy się przekonać jacy jesteśmy naprawdę a nie ukryci pod nickami. Udało się. Regularnie organizujemy spotkania, do których dołączają nowi uczestnicy. Naszym celem jest czerpanie przyjemności ze wspólnego kamperowania, pomaganie sobie wzajemnie w każdej sytuacji, dbanie o spójność karawany i poczucie bezpieczeństwa każdego z uczestników. Tylko tyle i aż tyle.
Mała Karawana rozwija się w imponującym tempie. Szybko zapełniacie mapę Polski swoimi flagami.
Tak, mimo że MK istnieje od niedawna, ma już bogatą historię. Wszystko zaczęło się wiosną tego roku, kiedy pierwsze ładne dni zachęciły mnie do wyjazdu poza Warszawę. Nie mam natury samotnika, więc po prostu wymyśliłem „Małą Karawanę”, czyli zebranie choćby dwóch załóg po to by wspólnie wyjechać. Okazało się, że nie tylko we mnie drzemie potrzeba poznania innych kamperowców i dość szybko zrobiło się kilka ekip. Taka...mała.... a zarazem Wielka Karawana....
W pierwszą podróż pojechaliśmy w dwa kampery - Marcin (Mercedes 507) i ja z żoną (Peugeot J5 "Dethleffs"), do Torunia. Po drodze mieliśmy się spotkać z Robertem (Fiat Ducato "Niewiadów") i ruszyć w kierunku Bydgoszczy. Nieoczekiwanie dołączyli do nas Jacek i Wanda (Fiat Ducato Frankia). Do tej pory słyszę ich słowa: Witamy Małą Karawanę! Czekamy tu na was od godziny….!". Do głowy mi wtedy nie przyszło, że jakiś nieznajomy kamper będzie gdzieś w Polsce na nas czekał. Ale tacy już są mali karawaniarze: spontaniczni i nieprzewidywalni.
I tak powstała pierwsza czterokamperowa Mała Karawana! Dziś jest nas ponad dwadzieścia ekip, a sympatyków kilka razy więcej.
I przejechaliście już razem dziewięć tysięcy kilometrów. Sporo jak na kilka miesięcy.
Pierwsza podróż w marcu objęła Ciechocinek, Toruń, Grudziądz i Golub-Dobrzyń. Następne to Modlin i Jaskinia Raj. Po weekendowych wyjazdach zapragnęliśmy sprawdzenia się na na dłuższym dystansie i tak odwiedziliśmy Drezno, Pragę, Adrspach, Kotlinę Kłodzką i Węgrów. W długi weekend czerwcowy zwiedziliśmy Marklowice, Wadowice, kawałek Słowacji i 3 kurorty termalne w Węgrzech.Trzy nasze załogi dowiozły flagę MK na NordCap. Spotykamy się co jeden, dwa weekendy. Często u kogoś z nas - w sierpniu to było Pajęczno i Kalisz. 12 do 14 października bieżącego roku odbędzie się w Wadowicach pierwszy ogólnopolski zlot miłośników samochodów kempingowych forum CamperTeam, na który mam nadzieję dotrze cała grupa Małej Karawany.
Jeśli ktoś z nas ma jaką polanę lub większe podwórko to my tam jedziemy. Nie trzeba nikogo namawiać by przejechał pół Polski by się zobaczyć. Zawsze przyjeżdżają trzy, cztery ekipy, a zdarza się nawet kilkanaście kamperów z całej Polski.
Macie własne logo, znaczki, flagi, tworzycie hymn. Wygląda to poważnie, jak byście byli grupą zamkniętą dla innych.
Skądże! To, że jesteśmy tacy zorganizowani bierze się tylko z fascynacji karawaningiem, z tego że każdy odnalazł swoją pasję i ona nas do siebie zbliżyła. Można pogadać na różnych forach o kamperach, ale czym innym jest spotkanie. A jeszcze piękniej jest się wyróżniać i naszym logo krzyczeć do innych, że się lubimy i mamy wspólny sztandar. A dołączyć do MK jest niezwykle prosto, wystarczy przyjechać i być. No i kochać karawaning. Tak mógłby najkrócej brzmieć nasz statut. Czekamy na pasjonatów i cieszymy się z tego że się ciągle odnajdujemy.
Jakie plany na przyszłość ma Mała Karawana? Stawiacie na liczbę kilometrów czy uczestników?
Jesteśmy miłośnikami kamperów, ważne jest każde spotkanie. Nie nudzimy się ze sobą i smak przygody może mieć dla nas nawet wspólny wyjazd na grzyby. Naszym celem i zadaniem jest istnieć dla siebie i sobie pomagać, zaszczepić w jak największej grupie karawaningowców chęć wspólnego (kilkukamperowego) spędzania czasu. Nauczenia wzajemnej pomocy i dawania z siebie tego co posiadamy najlepszego - przyjaźni i zaufania. Oczywiście mamy też marzenia. Kto wie, może pojedziemy do Indii obejrzeć zaćmienie słońca? Każdy marzy o wielkiej przygodzie, ale na razie cieszymy się z tej małej, w której sami uczestniczymy.
Dziękuję za rozmowę i życzę Małej Karawanie dalszych sukcesów a Panu następnych wspaniałych karawaningowych pomysłów.
Rozmawiali Joanna Sas i Kazimierz Kluska |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
Ostatnio zmieniony przez Paweł P. 2007-08-07, 21:33, w całości zmieniany 8 razy |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-08-07, 12:15
|
|
|
Faktycznie !
Ani to teraz Twoje ani moje. |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-08-07, 12:26
|
|
|
Ale nie jest złe , Asia to profesjonalistka |
 |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-08-07, 12:30
|
|
|
Jak mi przekazała telefonicznie - "dodała kilka skwarków do tej kaszy" |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-08-07, 13:39
|
|
|
Sorki. Ale to już nie jest mój wywiad z Pawłem.
Nie mogę się pod nim podpisać. |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-08-07, 13:40
|
|
|
Paweł P. napisał/a: | „Mała Karawana" - inne spojrzenie na karawaning
Rozmowa z Pawłem Pawlakiem - pomysłodawcą, twórcą i sercem „Małej Karawany”
Czym jest „Mała Karawana” i kim jest „Paweł P.” doskonale wiedzą forumowicze portalu internetowego „Camperteam” ( www.camperteam.pl ). A dla niewtajemniczonych?
„Paweł P.” jest marzycielem, a „Mała Karawana” spełnieniem tych marzeń. Odkąd stałem się szczęśliwym posiadaczem kampera, pragnąłem poznać ludzi, którzy cenią to samo co ja: przygodę, wolność, pasję, wspólnotę przeżyć. I spotkałem takich ludzi na forum Camperteam. Chcieliśmy się przekonać jacy jesteśmy naprawdę a nie ukryci pod nickami. Udało się. Regularnie organizujemy spotkania, do których dołączają nowi uczestnicy. Naszym celem jest czerpanie przyjemności ze wspólnego kamperowania, pomaganie sobie wzajemnie w każdej sytuacji, dbanie o spójność karawany i poczucie bezpieczeństwa każdego z uczestników. Tylko tyle i aż tyle.
Mała Karawana rozwija się w imponującym tempie. Szybko zapełniacie mapę Polski swoimi flagami.
Tak, mimo że MK istnieje od niedawna, ma już bogatą historię. Wszystko zaczęło się wiosną tego roku, kiedy pierwsze ładne dni zachęciły mnie do wyjazdu poza Warszawę. Nie mam natury samotnika, więc po prostu wymyśliłem „Małą Karawanę”, czyli zebranie choćby dwóch załóg po to by wspólnie wyjechać. Okazało się, że nie tylko we mnie drzemie potrzeba poznania innych kamperowców i dość szybko zrobiło się kilka ekip. Taka...mała.... a zarazem Wielka Karawana....
W pierwszą podróż pojechaliśmy w dwa kampery - Marcin (Mercedes 507) i ja z żoną (Peugeot J5 "Dethleffs"), do Cierszewa. Po drodze mieliśmy się spotkać z Robertem (Fiat Ducato "Niewiadów") i ruszyć w kierunku Bydgoszczy. Nieoczekiwanie dołączyli do nas Jacek i Wanda (Fiat Ducato Frankia). Do tej pory słyszę ich słowa: Witamy Małą Karawanę! Czekamy tu na was od godziny….!". Do głowy mi wtedy nie przyszło, że jakiś nieznajomy kamper będzie gdzieś w Polsce na nas czekał. Ale tacy już są mali karawaniarze: spontaniczni i nieprzewidywalni.
I tak powstała pierwsza czterokamperowa Mała Karawana! Dziś jest nas kilkanaście ekip, a sympatyków kilka razy więcej.
I przejechaliście już razem dziewięć tysięcy kilometrów. Sporo jak na kilka miesięcy.
Pierwsza podróż w marcu objęła Ciechocinek, Toruń, Grudziądz i Golub-Dobrzyń. Następne w maju to Modlin i Jaskinia Raj. Po weekendowych wyjazdach zapragnęliśmy sprawdzenia się na na dłuższym dystansie i tak odwiedziliśmy Drezno, Pragę, Arszpach i Kotlinę Kłodzką, Węgrów. W długi weekend czerwcowy zwiedziliśmy Marklowice, Wadowice, kawałek Słowacji i 3 kurorty termalne w Węgrzech.Trzy nasze załogi dowiozły flagę MK na NordCap. Spotykamy się co jeden, dwa weekendy. Często u kogoś z nas - w sierpniu to było Pajęczno i Kalisz. Jeśli ktoś z nas ma jaką polanę lub większe podwórko to my tam jedziemy. Nie trzeba nikogo namawiać by przejechał pół Polski by się zobaczyć. Zawsze przyjeżdżają trzy, cztery ekipy, a zdarza się nawet kilkanaście kamperów z całej Polski. 12 do 14 października bieżącego roku odbędzie się w Wadowicach pierwszy ogólnopolski zlot miłośników samochodów kempingowych forum CamperTeam, na który mam nadzieję dotrze cała grupa Małej Karawany.
Macie własne logo, znaczki, flagi, tworzycie hymn. Wygląda to poważnie, jak byście byli grupą zamkniętą dla innych.
Skądże! To, że jesteśmy tacy zorganizowani bierze się tylko z fascynacji karawaningiem, z tego że każdy odnalazł swoją pasję i ona nas do siebie zbliżyła. Można pogadać na różnych forach o kamperach, ale czym innym jest spotkanie. A jeszcze piękniej jest się wyróżniać i naszym logo krzyczeć do innych, że się lubimy i mamy wspólny sztandar. A dołączyć do MK jest niezwykle prosto, wystarczy przyjechać i być. No i kochać karawaning. Tak mógłby najkrócej brzmieć nasz statut. Czekamy na pasjonatów i cieszymy się z tego że się ciągle odnajdujemy.
Jakie plany na przyszłość ma Mała Karawana? Stawiacie na liczbę kilometrów czy uczestników?
Jesteśmy miłośnikami kamperów, ważne jest każde spotkanie. Nie nudzimy się ze sobą i smak przygody może mieć dla nas nawet wspólny wyjazd na grzyby. Naszym celem i zadaniem jest istnieć dla siebie i sobie pomagać, zaszczepić w jak największej grupie karawaningowców chęć wspólnego (kilkukamperowego) spędzania czasu. Nauczenia wzajemnej pomocy i dawania z siebie tego co posiadamy najlepszego - przyjaźni i zaufania. Oczywiście mamy też marzenia. Kto wie, może pojedziemy do Indii obejrzeć zaćmienie słońca? Każdy marzy o wielkiej przygodzie, ale na razie cieszymy się z tej małej, w której sami uczestniczymy.
Dziękuję za rozmowę i życzę Małej Karawanie dalszych sukcesów a Panu następnych wspaniałych karawaningowych pomysłów.
Po poprawkach Asi nabrało troszkę innego kształtu |
|
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-08-07, 14:28
|
|
|
To ja już się nie wtrącam - PawełP prosił o sprawdzenie i ewentualne poprawki - na usilne prośby Asia zrobiła to jak najszybciej mogła.
Możecie to wykorzystać lub nie. Możecie się podpisać lub nie. Jeśli wersja Asi jest "gorsza" to trzeba wrócić do poprzedniej i już. Jeśli "lepsza" to podpiszcie Yoko i już - jak chcecie (wierszówki Asia się zrzeka :-))
Nie miałem zamiaru wprowadzać fermentu... - wg. mnie decyzja należy do Was - do Pawła i do Kazka |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-08-07, 15:13
|
|
|
Asia
Jednak kobieca ręka to jest to
tylko znowu ten maj się wkradł ale to kosmetyka można zamienić na kwiecień |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-08-07, 18:34
|
|
|
Ja uważam, ze tak jak MK jest wspólna to i wywiad też, przecież możemy napisać Rozmawiał Kazimierz Kluska i Asia Sas (może być bez nazwiska). Nie ma się co obrażać, prośba była o poprawki i je dostaliśmy, Asia jest profesjonalistką i inaczej spojrzała na problem, poza tym jest czynną częścią MK i wie co pisze. Ja jestem wtórnym analfabetą i dla mnie wszystko co powiecie będzie dobrze. |
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-08-07, 20:58
|
|
|
My tu gadu-gadu a dwukamperowa Karawana do Tczewa wspólnie jedzie dalej! |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-08-07, 21:03
|
|
|
Kaziu cieszę się, ze doszliśmy do porozumienia.
Rozmawiali Joanna Sas i Kazimierz Kluska |
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-08-09, 20:15
|
|
|
Redaktor naczelny wybrał do druku wersję Pani Joanny.
Wywiad będzie w najnowszym "PC".
Czytałem już poprawioną i ostateczną. Dodam tylko, że ukaże się ona bez mojego podpisu, który usunąłem z tekstu. Przemyślałem ten krok bardzo solidnie. Ingerencja w tekst jest jednak zbyt duża i w związku z tym nie mogłem się pod tym podpisać. |
Ostatnio zmieniony przez kazbar 2007-08-11, 12:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-08-09, 21:10
|
|
|
tak zgadza się ale dziś w Pawłem dodaliśmy jakieś kosmetyczne poprawki i poszło do druku |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-08-12, 19:11
|
|
|
JaWa napisał/a: | Cytat: | Mała Karawana to wspólne kaperowanie |
O rany nie wiedziałem | Ty sobie nie żartuj, to poszło do składu. Ja nie widzę, gdzie to znalazłeś? |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|