Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2011-02-11, 14:20
gdzie jechać?
Autor Wiadomość
adamer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T3 Westfalia Joker, Renault Possl Roadmaster
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-04-15, 22:15   

"My jedziemy. Ostatni tydzin czerwca z Hirtshals (Dania). 2 dorosle, 13 lat Dominik i pies.
Ew. bedzie nas wiecej. Dorota"
Dorota i Robert. Jakie papiery trzeba miec na psa w podrozy do Norwegii? Tez sie tam wybieramy w tym roku. Zapewne promem ze Swinoujscia i przez Szwecje dalej.
Postaw piwo autorowi tego posta

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2008-04-16, 07:19   "papiery" dla psów.

Do wszystkich krajów w Europie ( poza Szwecją i Wielką Brytanią !) wymagany jest jedynie paszport dla psa z wpisem o ważnym szczepieniu przeciwko wściekliźnie. Ważne jest aby ostatnie szczepienie było minimum na jeden miesiąc przed wyjazdem. Dodatkowo pies musi być oznakowany czyli czip lub tatuaż. Na wyjazd do Szwecji i do Angoli potrzebne są dodatkowe badania krwi piesków w kierunku niektórych chorób. Szczegółowe informacje mogę przekazać w razie potrzeby. Trochę czasu potrzeba na otrzymanie tych wyników badań - około jednego miesiąca. Krew można pobrać w każdej praktyce weterynaryjnej w kraju.

Marek 
stary wyga

Piwa: 1/1
Wysłany: 2008-04-16, 08:17   

Proszę sprawdzić te informacje bo ja znam dużo bardziej rygorystyczne. Oprócz paszportu europejskiego aktualnego to dodatkowe - Papiery dla psa na wyjazd do Skandynawii załatwia sie minimum przez 3 miesiące i jest jeszcze potrzebne badanie po tygodniu pobytu na miejscu w kraju do którego sie pojechało. Dla mnie są to typowe przepisy emigracyjne, a nie turystyczne. Moje informacje mogą być nie ścisłe więc proszę o wypowiedź fachowców.
Marek

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2008-04-16, 09:27   cd. wyjazd z psem

Podałem jedynie w skrócie kłopoty, jakie są związane z jazdą z psem do Szwecji i Norwegii. Nie chcę zanudzać szczegółowymi przepisami ale tak w skrócie: zarówno Norwegia jak i Szwecja wymaga potwierdzenia w paszporcie psa oznaczenia poziomu przeciwciał po szczepieniu przeciwko wściekliźnie w surowicy krwi pobranej w nie mniej niż 120 dni i nie więcej niż 365 dni po szczepieniu. Inny temat to konieczność odrobaczenia na 10 dni przed wyjazdem określonym konkretnie lekiem. Zaznaczam, że to tylko skrót!!! Zawsze chętnie "dopowiem" wszystkie szczegóły o ile to będzie potrzebne.

MirekM 
weteran
Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Piwa: 20/9
Wysłany: 2008-04-16, 13:26   

Boże, widzisz i nie grzmisz. Mam tylko nadzieję, że w stosunku do małych dzieci nie obowiązują te same przepisy. Bo nie wiem, czego jeszcze można się spodziewać po Wikingach.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl

bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2008-04-16, 13:43   

Może niedługo uwarunkują wjazd do kraju zgodą obojga rodziów i ukończeniem 85 lat... :-/ :haha:

vampir 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4
Wysłany: 2008-04-16, 15:54   

bonusik napisał/a:
Może niedługo uwarunkują wjazd do kraju zgodą obojga rodziów i ukończeniem 85 lat... :-/ :haha:

no i oczywiscie jeszcze obowiazkowe szczepienie przeciwko wsciekliznie hehehhe

Dorota i Robert 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: 9lat James Cook teraz HYMER
Piwa: 5/2
Wysłany: 2008-04-16, 21:48   

Witam,
48a napisal wszystko poprawnie i brakuje tylko inf. o powtornym odrobaczeniu juz w Norwegii.

Nie trzeba szukac weterynarza na miejscu, mozna wziac puste opakowanie po pierwszym proszku i wrazie kontroli pokazac.

Jezeli chodzi o KLOPOTY to mam inne zdanie. Po prostu moge respektowac przepisy kraju, ktorego bede gosciem. Nikt nie zmusza mnie tam jechac.

Pozdrawiam
Dorota

adamer 
doświadczony pisarz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-04-17, 20:44   

No to mnie zmartwilscie troche. Myslalem ze to tylko wscieklizna i te przeciwciala. Widze ze trzeba sie zabrac za te formalnosci jak najszybciej skoro tyle trwaja. Z drugiej strony za wczesnie tez nie mozna, bo te szczpiena maja byc na 120 dni przed wyjazdem. Chyba napisze do ambsady Szwecji i Norwegii z prosba o wyjasnienia zeby uniknac klopotow przy wjezdzie. Inna opcja to kurs na poludnie :-D

pp 
weteran

Piwa: 4/20
Wysłany: 2008-04-17, 21:11   

przerabiałem temat psa w norwegii osobiście!

wszystkie powyższe inforacje są ok! ambasada odsyła do pozycji na ich www!
badanie u nas robią tylko puławy i trwa to dość długo! do pobrania krwi jest lista upowaznionych weterynarzy.
odrobaczenie to pestka!
jadąc promem można też pieska przemycić, zwłaszcza że na niektórych zabraniają zabierania psa na pokład i musi zostać w kamperze!
wszystko zależy od tego jak duży jest pies!
jednak w wypadku kontroli taki delikwet trafia do kwarantany i wykonują mu badania!
zadziwiające jest to że u nich trwa to 3 dni! mimo tego że wysyłają krew do danii!!!! :gwm
cała zabawa tzn kwarantanna plus badanie to jakieś 3000 koron norweskich! :gwm

adamer 
doświadczony pisarz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2008-04-17, 21:16   

Dzieki za informacje. Wyglada to wszysto nieciekawie, ale moj plus ze mieszkam obecnie w wiosce niedaleko Pulaw ( Lublin) :lol:

Dorota i Robert 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: 9lat James Cook teraz HYMER
Piwa: 5/2
Wysłany: 2008-04-17, 22:03   

zamiast ambasady polecam www.visitnorway.com

Marek 
stary wyga

Piwa: 1/1
Wysłany: 2008-04-18, 08:35   

Po pokazaniu synowi Naszych wypowiedzi na forum udało mi się chłopaka przekonać do zaopiekowania zwierzęciem w miesiącu lipcu więc jadę do Norwegi bez psa, a bilety na prom mam już zabukowane. Trudno takie maja przepisy i należy je respektować.
Marek

48a-ELANKO 
weteran

Wysłany: 2008-04-18, 09:31   dokąd jechać? Czy z pieskiem?

My nie ruszamy się nigdzie bez naszych trzech yorczek. Te sprawy weterynaryjne wyglądają tylko tak groźnie! W rzeczywistości sprowadza się to do dwóch kontaktów z lekarzem wet..
A radość bycia z pupilami jest wielka przy niekiedy również trudnościach np. podczas zwiedzania miejsc, do których nie wolno wprowadzać psów. Decyzja Wasza zależy więc od charakteru Waszej podróży do Skandynawii. My na miesiąc wieziemy pieski nad Adriatyk...

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2008-04-18, 11:13   

Marek napisał/a:
miesiącu lipcu więc jadę do Norwegi

gdzieś w kategorii Norwegia podałem że startujemy z Kimtop-ami na Nordkaap
prom z Gdyni 19.06 do Karlskrony, powrót tym samym promem 11.07.
a nuż gdzieś, na trasie w obcym kraju....... :ok

Odpowiedz do tematu