Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki solar i jaki regulator.
Autor Wiadomość
tost 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Renault Trafic
Wysłany: 2021-01-11, 16:55   

Roberto napisał/a:

Jest tylko jedno małe "ale"...
MPPT ma sens kiedy panel daje napięcie minimum około 30V :bajer
Czy Twój panel daje takie napięcie :?:

Roberto, z czego wynika to założenie? Starałem się to wygooglować, ale bezskutecznie. Widzę tylko informaję, że MPPT lepiej ładuje przy gorszych warunkach.

Chciałem zrobić zestaw oparty na panelu 100W (https://www.4sun.eu/panele-elastyczne-flex/panel-elastyczny-4sun-flex-etfe-m-100w-maxx) i dokupić do tego regulator Tracer 3210 AN, mocniejszy niż wynikałoby z panelu, ale chciałbym mieć opcję rozbudowy systemu o dodatkowy panel.
Ten panel ma napięcie 18V - czy nie będzie dobrze działał z tym regulatorem?
Postaw piwo autorowi tego posta

ufolz 
trochę już popisał

Nazwa załogi: z kosmosu
Piwa: 4/10
Wysłany: 2021-01-11, 17:12   

Ja też probowałem pare informacji zaczerpnietych na forum potwiedzić w internecie i wytlumaczenia nie znalazlem. Np. Dlaczego panel podlaczamy po podlaczeniu regulatora pod akumulator. A co jak podlacze pod energoblok 3pinowa wtyczka i niebedzie załaczony pstyczkiem zasilanie, lub bezpiecznik wyskoczy pomiedzy regulatorem a aku. Co sie stanie...dlaczego taka kolejnosc.. słowa bo tak robia mnie nie satysfakcjonuje.

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2021-01-11, 20:15   

Od początku :)
Odpowiedzi w necie jest dużo, ale skoro pytasz, to znaczy że niekoniecznie one Ciebie przekonały :wyszczerzony: Postaram się to przedstawić w najprostszy sposób...
tost napisał/a:
Roberto, z czego wynika to założenie? Starałem się to wygooglować, ale bezskutecznie.

Jak już pewnie wiesz, MPPT to skrót, który oznacza możliwość śledzenia maksymalnego punktu mocy.
Te maksimum powstaje na przecięciu najwyższego napięcia i prądu uzyskanego z paneli.
Nie wdając się w zawiłości techniczne, czasem jest tak, że panele dają wyższe napięcie przy mniejszym prądzie, a czasem odwrotnie. Kontroler MPPT jest w stanie uzyskać najlepsze parametry przy optymalnym obciążeniu paneli.
W tym momencie nadwyżkę napięcia zamieni na dodatkowy prąd ponad to co teoretycznie jest w stanie wyprodukować dany panel.
I właśnie po to aby regulator miał "większe pole manewru", panele muszą być w stanie podać wyższe napięcie.

tost napisał/a:
Widzę tylko informaję, że MPPT lepiej ładuje przy gorszych warunkach.

Niby tak, ale to raczej jest zasługą tego, że dzięki MPPT mamy jakieś 20-30% zysku.
Tutaj większy wpływ mają same panele. Monokrystaliczne są bardziej wydajne ale potrzebują mocnego słońca, za to Polikrystalicznym do pracy wystarcza mniej promieni, ale za to są mniej wydajne :bajer

tost napisał/a:
Ten panel ma napięcie 18V - czy nie będzie dobrze działał z tym regulatorem?

Działać będzie, ale zysk jaki możesz uzyskać z uwagi na MPPT będzie znikomy, więc po co przepłacać za kontroler... :chytry

:diabelski_usmiech
Sorry za trochę lakoniczne tłumaczenie, ale mam nadzieję, że przynajmniej w miarę jasne.
:chytry

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
Ostatnio zmieniony przez Roberto 2021-01-11, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

Roberto 
weteran

Wysłany: 2021-01-11, 20:28   

ufolz napisał/a:
Np. Dlaczego panel podlaczamy po podlaczeniu regulatora pod akumulator.

Bo sam regulator też jest urządzeniem elektronicznym i jako takie musi być zasilane. Problem polega na tym, że jest zasilany właśnie z akumulatora, który ładuje :wyszczerzony:
Dam Ci przykład z mego ostatniego wyjazdu (sprzed kilku dni) :
Wieczór, ciemno, panele prawie nic nie dają. Aku ma 11,9V. Żonka robi kawę z ekspresu i napięcie spada na akumulatorze do 11V. Przetwornica dalej działa, ale regulator pokazuje błąd, bo dla niego takie napięcie jest prawdopodobnie zbyt niskie do pracy.
Po zrobieniu kawki odpalam silnik na kilka minut i wszystko wraca do normy :-P

A teraz wyobraź sobie, że masz odłączony akumulator, a Twój regulator jest zasilany z paneli. Różny poziom nasłonecznienia mógłby spowodować różne napięcia na jego wyjściu, a co za tym idzie niestabilną pracę samego regulatora.
W najlepszym razie błąd, w najgorszym awaria kontrolera.

ufolz napisał/a:
...słowa bo tak robia mnie nie satysfakcjonuje.

Czy moja odpowiedź jest satysfakcjonująca :?:
Pomogłem choć trochę :?: :szeroki_usmiech

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2021-01-11, 20:50   

ufolz napisał/a:
A co jak podlacze pod energoblok

i tu właśnie jest ale
niby w energobloku jest gniazdo oznaczone jako solar- ale
- czy wewnątrz jest faktycznie moduł regulatora ?,
- czy masz wiedzę jaki panel jest w stanie obsłużyć ten regulator ?
- jak poleci regulator zerwnętrzny to go wymienisz bez problemu, z energoblokiem nie będzie tak różowo

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2021-01-12, 08:12   

Roberto napisał/a:
Jeśli jesteś pewien, że tylko ten panel będziesz montować to jeden i drugi będzie dobry.
Aczkolwiek Votronic faktycznie ma wyjścia na 2 akumulatory.

Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie? Kupiłem kiedyś Votronica ponieważ ma wyjścia na dwa akumulatory.
Po "przejściu" z paneli elastycznych 3x100Wp zamontowałem panele szklane 3x100Wp, połączyłem równolegle ponieważ regulator Votronic przyjmuje tylko 50V, natomiast każdy panel generuje 18V więc byłoby (prawdopodobnie) za duże napięcie, jednakże sumują się natężenia i czy w tym momencie działa jako zwykły regulator czy mppt. Dane techniczne i rysunki załączone do regulatora dopuszczają alternatywne połączenie nie wspominając o nie działaniu jako mppt przy połączeniu równoległym.

ufolz 
trochę już popisał

Nazwa załogi: z kosmosu
Piwa: 4/10
Wysłany: 2021-01-12, 08:40   

sławek w. napisał/a:
Roberto napisał/a:
Jeśli jesteś pewien, że tylko ten panel będziesz montować to jeden i drugi będzie dobry.
Aczkolwiek Votronic faktycznie ma wyjścia na 2 akumulatory.

Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie? Kupiłem kiedyś Votronica ponieważ ma wyjścia na dwa akumulatory.
Po "przejściu" z paneli elastycznych 3x100Wp zamontowałem panele szklane 3x100Wp, połączyłem równolegle ponieważ regulator Votronic przyjmuje tylko 50V, natomiast każdy panel generuje 18V więc byłoby (prawdopodobnie) za duże napięcie, jednakże sumują się natężenia i czy w tym momencie działa jako zwykły regulator czy mppt. Dane techniczne i rysunki załączone do regulatora dopuszczają alternatywne połączenie nie wspominając o nie działaniu jako mppt przy połączeniu równoległym.

Jarku zrobie wg Twoich wytycznych aby miec pewność ale w postach i rysunkach Wojtka jest ze nalezy regulator podpiac pod blok. I dlatego z ciekawosci pytanie moje jak pstryczkiem wylacze zasilanie oswietlenia to regulator tez wyłacze? To mnie bardzo ciekawi.

Roberto 
weteran

Wysłany: 2021-01-12, 09:50   

sławek w. napisał/a:
Czyli chcesz powiedzieć, że panele połączone równolegle podłączone do regulatora mppt to błędne połączenie?

Może nie "błędne połączenie", ale niewiele dające.
Instalacja dalej będzie pracować, tyle tylko, że z faktu posiadania MPPT nic dodatkowo nie uzyskasz.
Powtórzę jeszcze raz :bajer
Twoje panele będą generować jakiś maksymalny prąd przy tych 18V. Te prądy się zsumują i to koniec tego co uzyskasz.
Mając Regulator z MPPT i wyższe napięcie na wejściu (np. 30V), nadwyżka tego napięcia, po przekonwertowaniu go na napięcie ładowania akumulatora (czyli około 14V), będzie zamieniana na - mówiąc obrazowo - dodatkowy prąd.
Dla uproszczenia pomijam tu kwestie strat itp...
Przy panelach 18V ta nadwyżka napięcia jest znikoma, dlatego fakt posiadania regulatora MPPT praktycznie nic Ci nie daje.

Jeśli Twój regulator ma przynajmniej 20A i masz miejsce na dachu, to dołóż jeszcze jeden taki sam panel. Zepnij je parami szeregowo, a potem obie pary równolegle i będzie super :ok

PS.

tost 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Renault Trafic
Wysłany: 2021-01-12, 11:17   

Roberto napisał/a:

Sorry za trochę lakoniczne tłumaczenie, ale mam nadzieję, że przynajmniej w miarę jasne.
:chytry

Jak najbardziej, idealnie wyjaśnione, żadnych wątpliwości, dzięki serdeczne!

Faktycznie przy tym panelu ten Tracer nie znajduje uzasadnienia. Ale jak napisałem, docelowo będę go pewnie rozbudowywał, a Tracera kupię na Aliexpress za trochę ponad 400 pln, więc nie jest to ogromna inwestycja.

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2021-01-12, 20:02   

Też zadam pytanie . mam aku 80 Ah, solar elastyczny 100w i reg mppt.
Teraz chce dołożyć drugi solar ale na innym regulatorze. Czemu bo jak zasłoni go drzewo czy inny cień jeden to drugi działa bez problemu :-).

Tylko z opisu powyżej rozumiem że ma założyć zwykły reg o ten z bajerami jest zbyteczny...

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2021-01-12, 22:16   

Roberto napisał/a:
Jeśli Twój regulator ma przynajmniej 20A i masz miejsce na dachu, to dołóż jeszcze jeden taki sam panel. Zepnij je parami szeregowo, a potem obie pary równolegle i będzie super

Dziękuję za odpowiedź, niestety już miejsca brak na następny panel i zostanie tak jak jest. :-/

Roberto 
weteran

Wysłany: 2021-01-12, 23:30   

EwaMarek napisał/a:
Tylko z opisu powyżej rozumiem że ma założyć zwykły reg o ten z bajerami jest zbyteczny...

Dokładnie tak :chytry

Domyślam się, że zdajesz sobie sprawę, iż w momencie kiedy cień zakryje po części oba panele, to i tak żaden z nich nie będzie działać :( i cały misterny plan szlag trafi :-P

PS.

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2021-01-13, 08:53   

Roberto,

Wiem coś o tym bo mam instalacje foto na gruncie i drugą na dachu w domu.
pierwsza ma zwykłe panele i cokolwiek zasłoni jest lipa.
nowsza ma już panele z diodami i panel może pracować częściowo.

Niestety nie znalazłem takich na 12v. Mógłbym założyć diody na kablach ale czy warto...

Panele lezą na kamerze płasko więc i tak kiepska jest produkcja w porównaniu z tymi pod odpowiednim kątem do słońca.

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 364/498
Wysłany: 2021-01-13, 09:43   

EwaMarek napisał/a:
Wiem coś o tym bo mam instalacje foto na gruncie i drugą na dachu w domu.
pierwsza ma zwykłe panele i cokolwiek zasłoni jest lipa.

Do takiej instalacji powinny być dołożone optymalizatory i instalacja powinna działać ;)

Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 40/23
Wysłany: 2021-01-14, 14:00   

EwaMarek napisał/a:

Panele lezą na kamerze płasko więc i tak kiepska jest produkcja w porównaniu z tymi pod odpowiednim kątem do słońca.

Wcale nie jest tak źle jakby się wydawało. Spadek wydajności to 10%

wydajność-kąt_paneli.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 115,24 KB

Odpowiedz do tematu