Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Norwegia 2025. Łowienie ryb z pontonu, brzegu, zwiedzanie.
Autor Wiadomość
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 90/89
Wysłany: 2025-03-19, 09:19   

Maweric długości 4m, silnik spalinowy Mercury 20hp, podłoga sztywna aluminiowa. Mam silnik również elektryczny, ale na morze nie nadaje się. Silnik 20hp jest wg mnie - po sprawdzeniu w praniu - za duży do pontonu. Wystarczyłby o mocy 10hp, ale doradcy z forów wędkarskich doradzali zakup 20.
Są tacy, co chwalą sobie podłogę pneumatyczną, tzw. airmata, ale do wędkowania wg mnie praktyczniejsza jest podłoga sztywna. Niektórym sprawia kłopoty przy montażu. Ja to opanowałem.
Składanie, rozkładanie sprzętu wędkarskiego pochłania trochę czasu i wysiłku, dlatego jeżeli podoba się nam dane miejsce, to kotwiczymy w nim kilka dni i wtedy jest możliwość, aby ktoś chętny nas odwiedził :spoko

Postaw piwo autorowi tego posta

Lechosław 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat dukato/laika
Nazwa załogi: funatycy
Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-03-19, 09:46   

Janusszr napisał/a:
Lechosław napisał/a:

Chętnie przyłączę się do kogoś lub zapraszam do towarzystwa. Jadę tylko w męskim towarzystwie z nadzieją na wędkarstwo.
Zainteresowanym służę : 601 247 989
Lechosław

My wyjeżdżamy ok. 15 czerwca przez Litwę, Łotwę, Estonię itd....

Ze względu na szkołę muzyczną mojej córki, nie mogę się wyrwać wcześniej niż 18 czerwca. Także planuje trasę via Tallin, więc pewnie wystartować wspólnie się nie da, ale może dogonię Was na trasie...Byłoby miło poznać :spoko

Lechosław 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-03-19, 09:52   

Janusszr napisał/a:
Lechosław,
jeżeli chcesz sobie porządnie połowić ryby w Norwegii, a nie masz własnego pływadła, to sugeruję abyś w swojej planowanej podróży uwzględnił którąś z licznych baz wędkarskich. Trzeba mieć dużo szczęścia, aby z brzegu złowić coś porządnego.

Szczerze? Nie mam o tym zielonego pojęcia. Nie dysponuje nawet kołem ratunkowym, leczmój towarzysz i nauczyciel rybołóstwa twierdzi, że mozna wypożyczyc jakąś balię w portach. Muszę opierać się na Waszych (forumowiczów) informacjach... :spoko

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-19, 10:34   

Lechosław napisał/a:

Szczerze? Nie mam o tym zielonego pojęcia. Nie dysponuje nawet kołem ratunkowym, leczmój towarzysz i nauczyciel rybołóstwa twierdzi, że mozna wypożyczyc jakąś balię w portach. Muszę opierać się na Waszych (forumowiczów) informacjach... :spoko

Twój towarzysz dobrze prawi. Najłatwiej to zrobić w bazie wędkarskiej. Każda baza ma swoją marinę. Jeżeli coś niemiłego przytrafiło by się Wam na morzu to macie zapewnioną pomoc.

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-19, 10:52   

Lechosław napisał/a:

Ze względu na szkołę muzyczną mojej córki, nie mogę się wyrwać wcześniej niż 18 czerwca. Także planuje trasę via Tallin, więc pewnie wystartować wspólnie się nie da, ale może dogonię Was na trasie...Byłoby miło poznać :spoko

15 czerwca to na dzień dzisiejszy wstępny termin. + - kilka dni. Na pierwszy kilkudniowy popas staniemy pewnie gdzieś w okolicach Narviku. Na pewno nie będziemy się ukrywać i zamieścimy współrzędne :spoko
PS. W którymś z pierwszych postów w tym wątku podałem namiary na tani prom w pobliżu Tallina i Helsinek.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 130/5
Wysłany: 2025-03-19, 11:11   

Janusszr napisał/a:
....Polaka łowiącego ryby wędką z platformy okalającej hodowlę.

To bardzo dobre łowiska. Dryfujące z hodowli łososiowe żarcie wabi ryby wszelkich rozmiarów.
Należ jednak pamiętać, że wolno łowić nie bliżej jak 100 m od hodowli. Skrajnym punktem są boje kotwiące hodowlę. Łamiąc ten przepis można mieć szybko straż przybrzeżną na karku i sowity mandat.
Ja się w tym roku szykuję na łapanie z brzegu, z gruntu na rybie mięso. Powiązałem już odpowiednie zestawy. Ciężarek 140 g. Na ten czerwony odcinek mocuje się owiązując nicią kawałki ryby. Haczyk jest cały na wierzchu. Żyłka fluorokarbonowa 0,6 mm. Podpatrzone u Norwegów.

20250318_172359.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 215,94 KB

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 194/96
Wysłany: 2025-03-19, 15:54   

Może (fachowcy)byście zrobili osobny wątek o sprzęcie, ciężarkach i przynętach ?
Tutaj się zgubi, a tak to każdy wybierający się na ryby ( do Norwegii) by sobie wpisał i poczytał 😉

Darson ®

Lechosław 
początkujący forumowicz

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2025-03-19, 16:08   

Janusszr napisał/a:
Lechosław napisał/a:

15 czerwca to na dzień dzisiejszy wstępny termin. + - kilka dni. Na pierwszy kilkudniowy popas staniemy pewnie gdzieś w okolicach Narviku. Na pewno nie będziemy się ukrywać i zamieścimy współrzędne :spoko
PS. W którymś z pierwszych postów w tym wątku podałem namiary na tani prom w pobliżu Tallina i Helsinek.

Będziemy w kontakcie... :spoko

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-19, 17:45   

Darson napisał/a:
Może (fachowcy)byście zrobili osobny wątek o sprzęcie, ciężarkach i przynętach ?
Tutaj się zgubi, a tak to każdy wybierający się na ryby ( do Norwegii) by sobie wpisał i poczytał 😉

Darsonku przemiły.
To nie takie proste. Przykładem niech będzie temat wędziska na Norwegię. Każdy wędkarz ma swoje preferencje. Jeden uwielbia łowić duże ryby solidnym kijem, inny przeciwnie-delikatnym. Długie czy krótkie wędzisko zabrać? Inne będzie do połowu z brzegu, inne z łodzi. Ja np. z łodzi lubię łowić na długie kije, takie w przedziale 2,5-3m, ze wskazaniem na 3m. 90% kolegów po kiju powie, że to herezja. Kij pod kołowrotek ze stałą szpulą, czy multiplikator? Jaki kij do sztucznej przynęty, a jaki do naturalnej? Jaki ciężar wyrzutu? A może masz zamiar łowić metodą trollingu? A może interesuje Cię wędzisko wielosegmentowe, tzw. podróżne? Teleskopowe, czy składane?
Przed wyjazdem do Norwegii w zeszłym roku dokupiłem do swojej bogatej kolekcji wędzisk trzy morskie Penny. Na miejscu okazało się, że dwoma kiepsko się łowi, że trzeba skrócić dolniki. Już oczywiście tego dokonałem.
I tak o wędziskach można pisać i pisać........... :spoko
A to tylko czubek góry lodowej :spoko
PS. W tym roku zabieram ze sobą 12 letniego wnuka. Kedyś, przed pierwszą wizytą w Norwegii zakupiłem dwa kije 1,5m i 2,1m. Teraz dla dziecka będą jak znalazł.

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 194/96
Wysłany: 2025-03-19, 18:07   

No i te wszystkie informacje mogłyby się znaleźć w temacie poświęconym wędkowaniu. :bigok
To, że każdy ma swoje upodobania to tylko dodaje pikanterii całej sprawie.
Ja - laik - będę się kierował Twoimi wskazówki, bo wiem że: byłeś, łowileś , masz doświadczenie i wiesz o czym piszesz.
Mam kilka wędek, kilka przynęt i będę musiał zabrać wszystko, nie wiedząc, co mi się przyda. :bajer

Darson ®

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-19, 22:00   

To Darsonie do dzieła!
Zakładaj wątek i pytaj :spoko Jest trochę zakręconych w tym temacie na forum :spoko

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 22/37
Wysłany: 2025-03-19, 22:19   

Janusszr napisał/a:
Maweric długości 4m, silnik spalinowy Mercury 20hp, podłoga sztywna aluminiowa. Mam silnik również elektryczny, ale na morze nie nadaje się. Silnik 20hp jest wg mnie - po sprawdzeniu w praniu - za duży do pontonu. Wystarczyłby o mocy 10hp, ale doradcy z forów wędkarskich doradzali zakup 20.
Są tacy, co chwalą sobie podłogę pneumatyczną, tzw. airmata, ale do wędkowania wg mnie praktyczniejsza jest podłoga sztywna. Niektórym sprawia kłopoty przy montażu. Ja to opanowałem.
Składanie, rozkładanie sprzętu wędkarskiego pochłania trochę czasu i wysiłku, dlatego jeżeli podoba się nam dane miejsce, to kotwiczymy w nim kilka dni i wtedy jest możliwość, aby ktoś chętny nas odwiedził :spoko

To może pohandlujemy? :) Ja się przesiadłem z pontonu na łódkę 430 i mój 5Km trochę słaby. Silnik Suzuki kupiłem w salonie ma przepływane z 20 mth - teraz zimuje razem z łodzią więc dokładnie nie wiem.

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 22/37
Wysłany: 2025-03-19, 22:24   

Darson napisał/a:
No i te wszystkie informacje mogłyby się znaleźć w temacie poświęconym wędkowaniu. :bigok
To, że każdy ma swoje upodobania to tylko dodaje pikanterii całej sprawie.
Ja - laik - będę się kierował Twoimi wskazówki, bo wiem że: byłeś, łowileś , masz doświadczenie i wiesz o czym piszesz.
Mam kilka wędek, kilka przynęt i będę musiał zabrać wszystko, nie wiedząc, co mi się przyda. :bajer

Załóż wątek to coś napiszę - połowiłem tam trochę, ale tylko z brzegu. Chętnie się podzielę wiedzą, bo kilka tak temu kiedy pierwszy raz tam pojechałem zabrałem wszystko co było dobre...... najeziora :) :):)
Przy okazji 19 marca to dzień wędkarza.

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-20, 08:51   

Robert-4 napisał/a:

To może pohandlujemy? :) Ja się przesiadłem z pontonu na łódkę 430 i mój 5Km trochę słaby. Silnik Suzuki kupiłem w salonie ma przepływane z 20 mth - teraz zimuje razem z łodzią więc dokładnie nie wiem.

Silnik 5 jest za słaby wg mnie na morze. Nie przesiadam się na łódź z dwóch powodów. Trudno zabrać łódź do Norwegii bez przyczepy, a po drugie mam katamaran wędkarki na Wigrach.

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-03-20, 08:54   

Lechosław napisał/a:

Będziemy w kontakcie... :spoko

Oczywiście :spoko :spoko

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu