|
|
Przesunięty przez: Pawcio 2012-12-04, 19:46 |
Opłaty drogowe w Norwegii |
| Autor |
Wiadomość |
JanusS
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burstner Aviano 726
|
Wysłany: 2026-02-23, 16:43
|
|
|
| A to się coś w tym względzie zmieniło w tym roku? W ub. też można było 15kg na osobę ale bez odwiedzania bazy! Albo ja jestem do tyłu z informacjami! |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2026-02-23, 17:27
|
|
|
| Cytat: | | ...Możliwe, że mieli go w systemie, albo uszczelnili system. Za trzy wyjazdy, to po Bożemu. A jakie regiony odwiedzał? |
Zarejestrowany nie był. Uszczelnili system. Ja w tzw. międzyczasie zajrzałem do mojej skrzynki na list. Okazało się, że też mam "pozdrowienia" na kwotę 200,70 zł, 11 odcinków płatnych, w lipcu 2025, Norwegia zachodnia. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-23, 17:33
|
|
|
| JanusS napisał/a: | | A to się coś w tym względzie zmieniło w tym roku? W ub. też można było 15kg na osobę ale bez odwiedzania bazy! Albo ja jestem do tyłu z informacjami! |
Bez kwitu to już dawno nic nie można wywieźć. |
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 268/221 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-02-23, 18:35
|
|
|
Z tego, co wiem, zmieniła się firma, która prowadzi rozliczenia.
Mnie przysłali "bricka" w ub. roku, na Vitarę, którą mają w systemie.
Napisałem maila, że auto w PL i już nie potrzebuję.
Odpisali mi, żebym wyrzucił do kosza.
Zrobiłem tak dlatego, bo trafiłem na artykuł, że planują wprowadzić abonament za posiadanie tych "bricków". Jakieś "śmieszne" 30 nok miesięcznie.
Opłaty za przejazdy podrożały, ludzie zaczęli oszczędzać, mniej jeździć, więc szukają stałego dochodu.
Kolega mieszkający w Oslo płaci 5000 nok miesięcznie za opłaty parkingowe i bramki. |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-23, 18:48
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Z tego, co wiem, zmieniła się firma, która prowadzi rozliczenia. |
Teraz to obsługuje ParkTrade Europe AB zarejestrowana w Szwecji. Płacić można w PLN na konto konto banku w Polsce. |
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-23, 19:22
|
|
|
| Kontynuując temat o opłatach jeszcze jedna ciekawostka. Na przysłanym rachunku jest numer referencyjny sprawy. Logując się tym numerem i nr. rej. na stronę www.epass24.com można tam dokonać płatności online kartą płatniczą. Zalogowałem się i oprócz przysłanego pocztą rachunku za drogi zobaczyłem jeszcze dwa rachunki wystawione za przeprawy promowe w 2022 i 2025 roku. I teraz pytanie: płacić czy czekać aż przyślą? |
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 113/104 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-02-23, 19:58
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | Kontynuując temat o opłatach jeszcze jedna ciekawostka. Na przysłanym rachunku jest numer referencyjny sprawy. Logując się tym numerem i nr. rej. na stronę www.epass24.com można tam dokonać płatności online kartą płatniczą. Zalogowałem się i oprócz przysłanego pocztą rachunku za drogi zobaczyłem jeszcze dwa rachunki wystawione za przeprawy promowe w 2022 i 2025 roku. I teraz pytanie: płacić czy czekać aż przyślą? |
Ja bym poczekał. Płatności w Norwegii przedawniają się po trzech latach. Czyli ten z 22 roku jest już przedawniony. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-23, 21:30
|
|
|
Janusszr, | Cytat: | | Płatności w Norwegii przedawniają się po trzech latach | jakieś podparcie paragrafem ?
Bo np rozliczenie podatkowe można zmieniać do 5 lat wstecz |
Darson®
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-23, 21:46
|
|
|
Masz rację, znalazłem coś o tym .
Cytat:
"Nie ma bezpiecznego okresu, w którym można "nie płacić" bez konsekwencji. W Norwegii standardowy okres przedawnienia wynosi 3 lata, ale w praktyce unikanie opłat jest obecnie bardzo ryzykowne i kosztowne.
Oto co musisz wiedzieć o próbach unikania płatności:
Skuteczna windykacja: Większość norweskich operatorów korzysta z systemu Epass24, który specjalizuje się w odzyskiwaniu należności od zagranicznych kierowców. Faktury trafiają bezpośrednio pod polski adres właściciela auta.
Wzrost kosztów: Ignorowanie faktury za przejazd (który może kosztować np. 30 NOK) skutkuje doliczeniem opłat administracyjnych (gebyr), które wynoszą zazwyczaj 300 NOK lub więcej za każdą niezapłaconą fakturę. Długi te są przekazywane do międzynarodowych firm windykacyjnych (np. EPC), co jeszcze bardziej podnosi koszty.
Nowe przepisy (2025/2026): Nowa dyrektywa UE o wymianie danych transgranicznych ułatwia norweskim organom błyskawiczną identyfikację właścicieli pojazdów z Polski i całej Unii, co niemal eliminuje "anonimowość" na bramkach.
Przerwanie przedawnienia: Każde oficjalne przypomnienie o zapłacie lub wezwanie od windykatora zeruje 3-letni licznik przedawnienia, sprawiając, że biegnie on od nowa.
Epass24
Epass24
+3
Podsumowując: Nieopłacenie bompenger to "oszczędność", która po kilku miesiącach może wrócić jako wezwanie na kilkaset lub kilka tysięcy złotych."
22NYHBom_05-08-0HK_9119.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 339 raz(y) 45,9 KB |
r3o1yEdcJ3bflKNmnTdYCwkCqY1V1OmXnKQw9nxfML7Q.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 0 raz(y) 164,02 KB |
|
Darson®
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-24, 07:14
|
|
|
| Darson napisał/a: | Masz rację, znalazłem coś o tym .
Cytat:
"Nie ma bezpiecznego okresu, w którym można "nie płacić" bez konsekwencji. W Norwegii standardowy okres przedawnienia wynosi 3 lata, ale w praktyce unikanie opłat jest obecnie bardzo ryzykowne i kosztowne.
Podsumowując: Nieopłacenie bompenger to "oszczędność", która po kilku miesiącach może wrócić jako wezwanie na kilkaset lub kilka tysięcy złotych." |
Czyli na dwoje babka wróżyła. Wychodzi na to, że różnie z tym przedawnieniem może być. Bezpieczniej jest zapłacić, aby uniknąć dodatkowych kosztów. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 398/788 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-02-24, 09:29
|
|
|
Mnie jeszcze nie przyszły faktury, ekipa z którą częściowo podrózowaliśmy dostała fakture za przejazd kilkanaście odcinków około 300 zł
IMG_20260224_093331.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 307,89 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-24, 10:48
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | Mnie jeszcze nie przyszły faktury, ekipa z którą częściowo podrózowaliśmy dostała fakture za przejazd kilkanaście odcinków około 300 zł |
Miała ta ekipa Autopass? A Ty Komplecik miałeś Autopass?
Coś mi się widzi, że trzeba jednak będzie dokonać w tym roku rejestracji. Na drogi i promy. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 398/788 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2026-02-24, 12:00
|
|
|
| Nie, nic nie mieliśmy, pojechałem według waszych zaleceń |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-24, 12:29
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | Nie, nic nie mieliśmy, pojechałem według waszych zaleceń |
Tak na dobrą sprawę, z tego co się zorientowałem , to za drogi, niezależnie od tego, czy mamy Autopass, czy nie, ewentualny rachunek "całościowy" wyjdzie podobnie. Przynajmniej wg moich tras. Kupując AutoPASS-ferje możemy sporo zaoszczędzić na promach, jeżeli z nich często korzystamy i są to długie rejsy. Płaciłem za promy dla obsługi i były to mizerne opłaty. |
| |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-24, 13:04
|
|
|
Pozwoliłem sobie jeszcze raz pogrzebać w necie na norweskich stronach.
Wklejam cytaty:
"Najlepszą i najtańszą opcją dla samochodu na zagranicznych numerach w Norwegii jest niemal zawsze zawarcie umowy AutoPASS i zamówienie fizycznego urządzenia (tag/brikke).
Choć da się jeździć bez tego, posiadanie AutoPASS oszczędza pieniądze, czas i gwarantuje odpowiednie zniżki – szczególnie jeśli masz auto elektryczne lub kampera."
"1. Zamówienie urządzenia AutoPASS (Polecane)
Zalety:
20% zniżki na większości bramek drogowych.
10% zniżki na wielu połączeniach promowych.
Prawidłowa taryfa: Gwarantuje zniżki dla aut elektrycznych oraz niższą stawkę dla ciężkich kamperów (powyżej 3,5t – traktowane są wtedy jak auta osobowe).
Wygoda: Wszystko dzieje się automatycznie, nie musisz martwić się o faktury papierowe wysyłane do Polski.
Jak to zrobić: Zarejestruj się na stronie dostawcy, np. SkyttelPASS lub Fremtind Service, z dużym wyprzedzeniem (wysyłka urządzenia do Polski trwa około 1–3 tygodni).
2. Bez urządzenia (Tylko rejestracja w Epass24)
Zalety: Brak urządzenia na przedniej szybie.
Wady:
Brak zniżek: Płacisz 100% ceny za każdy przejazd.
Ryzyko: Jeśli zapomnisz się zarejestrować, faktura przyjdzie pocztą tradycyjną do Polski, co czasem wiąże się z dodatkowymi opłatami administracyjnymi.
Jak to zrobić: Zarejestruj numer rejestracyjny na Epass24.com przed podróżą."
"3. Co jeśli mam auto elektryczne?
W przypadku zagranicznego auta elektrycznego posiadanie AutoPASS jest kluczowe. Bez urządzenia zapłacisz pełną stawkę (jak za auto spalinowe), natomiast z urządzeniem otrzymasz od 30% do nawet 100% zniżki (w zależności od gminy)."
"Podsumowanie: Co wybrać?
Sytuacja Rekomendacja
- Samochód elektryczny -Zamów AutoPASS.
To jedyny sposób na tanie przejazdy.
- Kamper (> 3,5t) Zamów AutoPASS. Zaoszczędzisz fortunę (zapłacisz jak za osobówkę).
- Krótki, jednorazowy wyjazd Zarejestruj się w Epass24. Najmniej formalności, ale płacisz pełną cenę.
- Częste wizyty w Norwegii Zamów AutoPASS. Największe oszczędności w dłuższym terminie.
Werdykt: Jeśli chcesz zapłacić jak najmniej, zamów urządzenie (tag) przez SkyttelPASS lub innego operatora na co najmniej miesiąc przed wyjazdem. Jeśli zależy Ci na czasie i nie liczysz każdego grosza, wystarczy prosta rejestracja na Epass24. |
Darson®
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|