Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper 4x4 jaki?
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2025-02-16, 11:08   

Zbynek napisał/a:
przemo.d napisał/a:

Miejsca w tym jest więcej jak w blaszance bo szerokość pozostaje słuszna i proste ściany robią robotę.

Jakim to cudem? Mam blaszankę L4H2, długość samej paki to 4,2m, a po zdjęciu ściany grodziowej dochodzi przestrzeń kabiny, więc razem na luzie jest 5 metrów długości. Szerokość i wysokość wnętrza powiedzmy że podobne, więc nijak mi nie wychodzi że kapsuła ma więcej miejsca jak blaszaki...

Tutaj całą "robotę" robi szerokość i proste ściany, dokładnie tak jak w przypadku tradycyjnych kamperów .
Jak porównasz zabudowaną blaszankę do tej samej długości kampera z prostymi ścianami to w kamperze masz 50% więcej przestrzeni (i tej rzeczywistej i tej odczuwalnej) i są dużo większe możliwości aranżacji wnętrza.
Te 20-30cm szerokości i ukos ścian plus belki które dodatkowo ograniczają możliwości to jest własnie to czego brakuje blaszance.
Osobiście uważam, że przestrzeń odczuwalna jest ważniejsza nawet od tej rzeczywistej bo to jak się czujemy we wnętrzu jest ważniejsze od cyferek w katalogu.
Panuje np. ogólna opinia że integry są wieksze w środku od półintegr , choć w rzeczywistości tak nie jest, a wynika to z tego że jest więcej powietrza w szoferce .
Kapsuła kempingowa , nawet ta mała daje z pewnością większe odczucie przestrzeni niż nawet najlepiej zaprojektowana blaszka (no może poza wynalazkiem typu AZUR4, bo tam jest jak w czołgu :haha: )
Postaw piwo autorowi tego posta

coxWlkp 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-02-16, 11:08   

przemo.d napisał/a:
Konstrukcja jest tak zaprojektowana, że pasuje do wszystkich europejskich pickupów więc zmiana auta nie będzie problemem :) [/quote]
Jak rozumiesz lansujesz to jako + bo dla większości wymiana kamperka polega na wymianie całości. I radość jest właśnie w tym, że jest nowy koń i zabudowa :haha: koń służy tylko do tej gorszej części wypoczynku :spoko Czyli na dojechanie do celu. Radość przy wymianie polega :) na nowej zabudowie, nowe pstryczki, szafeczki i zawsze jest tak jakoś milej a koń to tylko dodatek :mrgreen: to jak by człowiek mówił, że zmienił garnitur a marynarka stara ciągle zostawała... Nie widzę w tym żadnego plusa.[/quote]

Jak zbudujesz sobie własną zabudowę szytą na miarę to zrozumiesz :)
Po co wymieniać coś co się sprawdza i z czego jesteś zadowolony … a samochód…hmmm w tym przypadku Ford Ranger jest jaki jest i nie widzę go przy 500tys km :) … Pamiętaj jeszcze o jednym to jest auto użytkowane cały rok a budę zakładasz wtedy gdy ją potrzebujesz :)

coxWlkp 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-02-16, 11:12   

joko napisał/a:
Zbynek napisał/a:
przemo.d napisał/a:

Miejsca w tym jest więcej jak w blaszance bo szerokość pozostaje słuszna i proste ściany robią robotę.

Jakim to cudem? Mam blaszankę L4H2, długość samej paki to 4,2m, a po zdjęciu ściany grodziowej dochodzi przestrzeń kabiny, więc razem na luzie jest 5 metrów długości. Szerokość i wysokość wnętrza powiedzmy że podobne, więc nijak mi nie wychodzi że kapsuła ma więcej miejsca jak blaszaki...

(no może poza wynalazkiem typu AZUR4, bo tam jest jak w czołgu :haha: )

Tu się zgadzam w 100% … :)

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/127
Wysłany: 2025-02-16, 11:16   

O ile wymianę konia w tym przypadku potrafię sobie wyobrazić :lol: Bo montaż 4 okrągłych uchwytów w rogach tej paki to lot w kosmos nie jest to już wymianę samej tej kapsuły .... kto to kupi bez auta ? Bądźmy poważni :bajer
Chyba, że rolnik na kurnik :haha: I traktorem z przyczepką przyjedzie po to ..

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-02-16, 11:27   

coxWlkp napisał/a:
Pamiętaj jeszcze o jednym to jest auto użytkowane cały rok a budę zakładasz wtedy gdy ją potrzebujesz :)

:spoko
Dokładnie tak.
Jako zapalony samochodziarz zawsze starałem się mieć ich dużo i na każdą okazję, ale im jestem starszy to zaczyna mnie to irytować. Limuzyna na elegancko, SUV, sportowy do zabawy, terenówka, kamper (przez jakiś czas dwa w tym samym czasie), dostawczak , itd.
Jeżdzisz jednym reszta stoi, w kazdym pasuje zapłacić ubezpieczenie, zrobić przegląd co roku, co roku wymienić oleje i filtry, opony na lato, opony na zimę , bo nie wiadomo kiedy który będzie potrzebny , o każdym myśleć czy cos nie trzeba zrobić, naprawić poprawić , bo jak przyjdzie jechac dalej żeby był sprawny ...... pierd..ca mozna dostać :mrgreen:

Pojazd ogarniający kilka funkcji zaczyna mnie przekonywać. Wiadomo, że użytkowany intensywnie szybciej się zużyje, ale paradoksalnie będzie cały czas w lepszym stanie niż te które więcej stoją jak jeżdżą.
A jak się szybko zużyje to też dobrze , bo będzie dobry pretekst aby kupić nowy :bigok

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-02-16, 11:33   

przemo.d napisał/a:
O ile wymianę konia w tym przypadku potrafię sobie wyobrazić :lol: Bo montaż 4 okrągłych uchwytów w rogach tej paki to lot w kosmos nie jest to już wymianę samej tej kapsuły .... kto to kupi bez auta ? Bądźmy poważni :bajer

:bajer
Ale nowe kapsuły też się kupuje bez auta , więc używane taki sam towar.

Przyczepy kempingowe też kupujesz bez auta, a używane sprzedają się nawet lepiej jak nowe (bo taniej :haha: )

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/127
Wysłany: 2025-02-16, 11:48   

https://pl.aliexpress.com/item/1005007693560987.html#gad_source_1
O takie coś mi wskoczyło w temacie / co za jak zwykle przypadek / ale skoro i tak całymi dniami się busem jeździ to można na Sprintera 4x4 taki kiosk wrzucić sobie na pakę :bajer i spełnia znowu niby te wszystkie założenia o przyoszczędzeniu, jednym aucie i inne marzenia ...cena przystępna I na kiosk albo budkę ciecia łatwiej będzie sprzedać na 100% niż tą kapsułę :haha:
Bus zarabia na siebie a na wyjazdy kiosk na pakę . I z plusów prawdziwych to w oczy nie razi a na kamperka zupełnie nie wygląda.
Kitajce małe są to pewnie się mieszczą gorzej ze mną by było i dużą załogą.
Ale to na pewno 170km/h poleci bez trudu, żadnych przeróbek i gwiazda w podwoziu.
O ile taki pikup na codzień to taki naciągany niezbędnik szczegolnie z jakimś V8 to bus zawsze może się przydać a i jako towarowe taxi może jeszcze dorabiać :shock:
Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2025-02-16, 12:54, w całości zmieniany 8 razy  

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2025-02-16, 11:49   

Chłopaki tak sobie czytam o tych Waszych kapsułach na pikapy różnej maści, szybkościach podróży, przestrzeni życiowej itp itd, ale czy w tym wszystkim nie będzie mieli takiego samego problemu jak ja 23 lata temu jak podróżowałem swoim kamperkiem /pierwszy z lewej w moim podpisie/ jak nagle człowieka dopadają dolegliwości żołądkowe /czytaj: sraczka/ deszcz leje jak z cebra, ruch na drodze ja w szczycie na Marszałkowskiej, a przejścia z szoferki do kibelka niet :haha: i co pampers ?

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-02-16, 12:08   

SlawekEwa napisał/a:
Chłopaki tak sobie czytam i tych Waszych kapsułach na pikapy różnej maści, szybkościach podróży, przestrzeni życiowej itp itd, ale czy w tym wszystkim nie będzie mieli takiego samego problemu jak ja 23 lata temu jak podróżowałem swoim kamperkiem /pierwszy z lewej w moim podpisie/ jak nagle człowieka dopadają dolegliwości żołądkowe /czytaj: sraczka/ deszcz leje jak z cebra, ruch na drodze ja w szczycie na Marszałkowskiej, a przejścia z szoferki do kibelka niet :haha: i co pampers ?

No ja Sławku będę miał przejście z kabiny do zabudowy i było to jedno z pierwszych założeń na samym początku projektu. Głównie ze względu na moją małżonkę, która bez tego nie zaakceptowała by całego pomysłu :spoko
Nie będzie to wprawdzie takie przejście jakie mamy w kamperku i trzeba będzie się lekko schylić , ale tylko lekko i nie będzie to problemem, ani dla starszego pana ani starszej pani :haha: :bukiet: :spoko

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2025-02-16, 12:14   

joko napisał/a:
No ja Sławku będę miał przejście z kabiny do zabudowy

Szacun, i dlaczego ja Ciebie nie znałem ćwierć wieku temu przy realizacji mojego projektu ? :bajer

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-02-16, 15:00   

SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:
No ja Sławku będę miał przejście z kabiny do zabudowy

Szacun, i dlaczego ja Ciebie nie znałem ćwierć wieku temu przy realizacji mojego projektu ? :bajer

Bo ćwierć wieku temu nie było CT :szeroki_usmiech :spoko

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 204/131
Wysłany: 2025-02-16, 16:28   

joko napisał/a:
będę miał przejście z kabiny do zabudowy

Za cholerę nie mogę sobie tego wyobrazić :shock: 🤔
Przez to małe okienko, z szoferki ?

S7822edad51aa4d0ab482b4490dc704e61.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 625,73 KB

Darson ®

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 537/420
Wysłany: 2025-02-16, 21:53   

joko napisał/a:
będę miał przejście z kabiny do zabudowy i było to jedno z pierwszych założeń

Kuba,
Ale jak kiedyś będziesz sprzedawał te swoje pickupy to z dziurą w dachu? Kto to kupi i po co? Może faktycznie z przeznaczeniem na mobilny kurnik :haha:

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 537/420
Wysłany: 2025-02-16, 21:55   

przemo.d napisał/a:
.... kto to kupi bez auta ? Bądźmy poważni :bajer

Oplułem telefon ze śmiechu i padłem :haha:

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-02-16, 23:02   

LukF napisał/a:

Ale jak kiedyś będziesz sprzedawał te swoje pickupy to z dziurą w dachu? Kto to kupi i po co?

Ale ja w dachu mam szyberdach a nie dziurę :-P

Naprawdę uważasz , że ja teraz zaprzątam sobie głowę tym kto to kiedyś kupi :haha: :mrgreen:

Ja jestem dziecko szczęścia, w czepku urodzony ..... więc nie bój ...... kupi , dobrze zapłaci i jeszcze w rączkę pocałuje :bigok :spoko

A jak nie to będzie jak znalazł do pługa na moje rancho :szeroki_usmiech

Odpowiedz do tematu