|
Klima-ekstrahiperduperowo-hipsterska |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2019-02-12, 17:36
|
|
|
| Osuszacze to on off czyli brak możliwości pracy na minimalnym zakresie modulacji mocy i tym samym osiągniecie COP 8 jest niemożliwe. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-02-12, 18:26
|
|
|
Już chyba moje ostatnie zdanie w temacie, bo wszytko na tym forum powiedziano.
Słaba klima pozwoli przeżyć ale nie wyrobi w upał i nic nie daje . Podobnie ma kłopoty nawet duża kamperowa.
Kamper ma do y izolację, nawet te zimowe to nie piwnica w zamku.
Wyjątek to blaszaki, kampery robione na izotermie.
Nie da się schłodzić, bo to nie dom, za monet po wyłączeniu klimatyzacji mamy saunę.
Generalnie klima musi chodzić na okrągło.
A jak się przyzwyczaimy do niej, to chwilowe wyłączenie już daje jeszcze większe poczucie upału.
Dlatego jest trochę w tym racji by raczej wentylować, tworzyć ruch powietrza i się przyzwyczaić... O ile ktoś potrafi? Ja nie. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2019-02-12, 20:17
|
|
|
Komfort to odpowiednia temperatura i wilgotność. Niska wilgotność zwiększa komfortową temperaturę. Wysoka wilgotność obniża ją.
Słaba klima, za słaba nawet w upał jest przydatna bo osusza powietrze. Osuszone do 50% jest komfortowe przy 25 stopniach. Nie musi być 21. Osuszanie bierze niewiele energii pod warunkiem recyrkulacji powietrza wewnątrz. W praktyce moja klimatyzacja domowa na osuszaniu schodzi do 180W ciągłego poboru i zapewnia komfort dla 50m2. Solary latem dają mi powyżej 200W. To już by mogło działać w tej chwili, gdybym tylko wymyślił jak zmieścić splita w kamperze. Mam jeszcze miejsce na dodatkowe solary.
Małe klimatyzatory 2,5kW Toshiby schodzą do 140W.
Klima która mogłaby działać na okrągło musi być inwerterowa! I mieć małą moc. Oraz co najważniejsze niską moc minimalną pobieraną elektryczną przy pracującej na niskich obrotach sprężarce. Taka klima pracując nawet w nocy i biorąc 140W zużyje przez osiem godzin 1,2kWh czyli akumulator 120Ah do zera. To znaczy że mając np. 500W solarów bez problemu można by mieć autonomiczną klimatyzację w kamperze na całą noc a być może także na dzień. Takie klimatyzatory dla domu istnieją od wielu lat. Dla kampera niestety nie, bo Truma zamiast wziąć się do roboty to wymyśla pierdoły typu iNet czy czujniki gazu.
Klimatyzacja autonomiczna do kamperowania na dziko w moim kamperze to kwestia czasu. Technologia już istnieje tylko trzeba to połączyć. Jak się wkurzę to samemu coś skleję. Pompę próżniową, kielicharkę i inne akcesoria już mam. |
| |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-02-12, 21:07
|
|
|
Rób od razu dwie.. Jestem sceptyczny, ale zainteresowany. Gdy nas przygrzeje tego lata, to wejdę w agregat.
Mam tego Efoya niby niewielką moc daje ale zawsze coś. Na upały to dwie metody są i albo trzeba się przyzwyczaić albo walczyć i to jednak dużym schłdzaniem.
Przerobiłem wiele i nie wrócę do chłodzidełka. |
|
|
|
 |
pasza
weteran
Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2017 Piwa: 21/2 Skąd: Trieste
|
Wysłany: 2019-02-12, 21:20
|
|
|
Myślę że trzeba poczekać i zaczną się pojawiać nowe pingwiny z inwerterem jak ten Daitsu może się pojawi nowy FRAL FSC03 z inwerterem i on by był idealny.
Przerobić go na podławkowego alla truma tylko zrobić to jeszcze lepiej dokładnie odizolować, wygłuszyć ,pomyśleć nad optymalnym przepływem powietrza a jego efektywność wzrośnie vs fabryczna.
Co do solarów i klimy to jest kiepsko bo jeśli stoimy w słońcu to i 1500Wat chłodzenia ( 400-600W z gniazdka) braknie a znów w cieniu wystarczy z 200W (100wat z gniazdka) ale wtedy nawet tego nie ma i kółko się zamyka.
Panel przenośny załatwił by sprawę.
Ja jak w nocy dobrze wychłodziłem kampera do 20 stopni następnie w dzień o godz15 było 37stopni a w kamperze zimniutko 29stopni, kamper stał cieniu a w środku tylko koty.
edit:
Na okienne nie ma co liczyć bo te są produkowane tylko na USA i mają 110v zasilanie (w kamperze to nie problem) one też nigdy nie będą jako inwertery robione. https://www.walmart.com/i...ified/49585400?
Są na angielskim ebayu ale + cło + transport = x 2,5 cena.
Jest tylko ten co pokazywałem na 230v i chyba go kupię bo nic na ryku lepszego nie znalazłem obecnie i ma kiepską efektywność 2:1 albo i niżej |
| |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2019-02-12, 22:30
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: |
Małe klimatyzatory 2,5kW Toshiby schodzą do 140W. |
Były lepsze wyniki ale tego tylko podałem bo dostępny z małym btu
Inwerter to też nie taka bajka owszem była by gdyby był sterowany ręcznie a tu automat decyduje ile go bujnie, jak ustawisz nisko temp to inwerter zeżre tyle co on-of i tak samo wychłodzi.
Czasem są funkcje w inwerterach sleep-mode i on chodzi wtedy na najniższym biegu, z automatem trzeba by było zmniejszać pilotem powoli aby cały czas dawał najniższy bieg. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-02-12, 22:34
|
|
|
https://www.ebay.com/itm/...4a/183489421457
Aż się prosi o wymianę w pingwinie został by jeszcze do wymiany silnik indukcyjny w wentylatorze... tyle że sumarycznie kosztowało by to niemało. |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2019-02-12, 22:57
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | https://www.ebay.com/itm/12V-DC-HB075Z12-Compressor-with-controller-A-C-Car-Hot-Rod-Solar-2890BTUs-R134a/183489421457
Aż się prosi o wymianę w pingwinie został by jeszcze do wymiany silnik indukcyjny w wentylatorze... tyle że sumarycznie kosztowało by to niemało. |
Ale to nic prawie nie da lepiej przetwornicę kupić z większą wydajnością 95%.
To jest właśnie przykład przekrętów na rynku.
Lodówkę kupię za 130Eu kompresorową jak nazwa wskazuje jest w niej kompresor tylko że na 230v , koszt produkcji identycznego kompresora na 12v jest taki sam przy tym samym zamówieniu kompresorów.
A jest tak:
Lodówka z kompresorem 130Eu a sam identyczny kompresor tylko że na 12v ponad 200Eu to jest dopiero przekręt.
Gdzie sam kompresor to z 10% ceny lodówki bo logistyka, ciężar powierzchnia gwarancja itd.
Dochodzi do kuriozum że mała część lodówki kosztuje z 2 więcej jak ta sama lodówka z tą częścią na 230v, ale to eldorado się już kończy w chinach już są od dawna 12v już namierzyłem tanie kompresory 12v. |
| |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2019-02-12, 23:24
|
|
|
| pasza napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: |
Małe klimatyzatory 2,5kW Toshiby schodzą do 140W. |
Były lepsze wyniki ale tego tylko podałem bo dostępny z małym btu
Inwerter to też nie taka bajka owszem była by gdyby był sterowany ręcznie a tu automat decyduje ile go bujnie, jak ustawisz nisko temp to inwerter zeżre tyle co on-of i tak samo wychłodzi.
Czasem są funkcje w inwerterach sleep-mode i on chodzi wtedy na najniższym biegu, z automatem trzeba by było zmniejszać pilotem powoli aby cały czas dawał najniższy bieg. |
Jest sterowany ręcznie. Ja tak steruję.
Chcąc maksymalizować COP i minimalizować moc właczasz go z wysoką nastawą termperatury. Np. zaczynasz od 28 stopni. Na początku mój niestety musi przez chwilę brać coraz większą moc aż do 1200-1500W. Potem się stabilizuje. Np. na 200W. No to mu obniżasz o 2 stopnie i idzie na 300W. Potem schłodzi i znowu ma 250, to dajesz 25 i obserwujesz wzrost poboru. Ustawiasz taką temperaturę żeby była niska moc. Po pewnym czasie masz taką wprawę że od razu wiesz na ile nastawić żeby uzyskać dany pobór mocy. |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/484 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2019-02-13, 09:30
|
|
|
| Przy tych wszystkich wyliczeniach proszę pamiętać, że zaleca się aby różnica temperatury między pomieszczeniem klimatyzowanym a temperaturą zewnętrzną sięgała maksymalnie 7°C. W innym przypadku musimy liczyć się nawet z chorobami (zapalenie zatok, gardła itp.) Latem jest to temperatura 23-26 0 C i wilgotność rzędu 40-60%. Wówczas nasz organizm odczuwa komfort i nie poci się. |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2019-02-13, 10:23
|
|
|
Te zalecenia są dla początkujących. Doświadczeni wiedzą sami jak ustawić. Ostatnio kiedy na dworze było 37 w domu miałem 25. Różnica 12 i co z tego? Nikt nie chorował.
Są kraje gdzie temperatura na dworze wynosi 40. I masz z tego powodu mieć 33 w domu? Absurd. |
| |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-02-13, 12:57
|
|
|
| pasza napisał/a: | Ale to nic prawie nie da lepiej przetwornicę kupić z większą wydajnością 95%.
|
Nie do końca się zgodzę, że nic nie da. Sprawność 1 fazowego silnika indukcyjnego/klatkowego to 70-75%
Do tego dochodzi sprawność przetwornicy i sumarycznie uzyskujemy może 60% sprawności.
Natomiast silnik BLDC potrafi osiągnąć sprawność na poziomie 95% i tu właśnie mamy sporą oszczędność.
Przy zasilaniu ze słupka może nie ma to dużego znaczenia ale przy zasilaniu z akumulatorów większa o 20% sprawność to zauważalnie mniejsze zużycie energii. |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/484 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2019-02-13, 14:17
|
|
|
| Rozumiem Johny -Walker że nie jesteś początkujący i wszystko wiesz lepiej. Gratuluję samooceny. |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2019-02-13, 17:39
|
|
|
| kalinin napisał/a: | | Rozumiem Johny -Walker że nie jesteś początkujący i wszystko wiesz lepiej. Gratuluję samooceny. |
Nie jestem. Klimatyzacji używam kilkanaście lat. Ogrzewam nią dom dziesięć lat. |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2019-02-13, 23:05
|
|
|
nie ma co się zastanawiać tylko trzeba montować spliciora i tyle, co tam że duży liczy się nasza wygoda! nieprawdaż?
Do tego agregacik i jest "ful-wypas" jak powiadają, jesteśmy niezależni! nawet masy się nie przekroczy, o takich luksusach w nowych kamerach mogą pomarzyć jedynie
Niby żarcik ależ ile tu prawdy?
sp1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1890 raz(y) 60,92 KB |
sp2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1890 raz(y) 62,12 KB |
|
|
|