Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RATVAN czyli szczurek na pierwszy rzut oka
Autor Wiadomość
Wojadżer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
Piwa: 10/5
Wysłany: 2024-10-06, 23:52   

majsterus to koło nie jest tam w funkcji dekoracyjnej a czysto utylitarnej. Jak widać po całokształcie zewnętrznym wygląd nie jest dla mnie priorytetem. Może kiedyś...
Postaw piwo autorowi tego posta

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-10-07, 19:30   

Zastanawiam się nad markizą. Wiem, na początku pisałem, że ma sporo wad, jest delikatna, wiatru nie lubi i biorąc pod uwagę te wady i znaczny koszt nie jest tak konieczna, że niemal równie dobrze zda egzamin tarp z kedrą. No więc niekoniecznie zwłaszcza, że tak markiza rolowana jak i tarp z kedrą nie załatwią mi nakrycia przednich drzwi szoferki - a to te drzwi są u mnie drzwiami biwakowymi i je muszę chronić przed deszczem. Liczy się szybkość i łatwość jednoosobowego rozstawienia w niekorzystnych warunkach pogodowych.

Uwiodło mnie rozwiązanie z offroadu w postaci markizy obrotowej, najczęściej w wersji 270 stopni ale widziałem już i 180. Nowe są osiągalne w cenie od 2 do 5 tysięcy. Używki nie występują w przyrodzie. Na żywo znalazłem na poznańskich targach za 4,5 - aluminium, oświetlenie itp ale standardowo to się mocuje do bagażnika a ja muszę mieć do boku pojazdu więc musiałbym do tego dorabiać jeszcze adapter montażowy.

fabryczny sprzęt

Ale trafiłem na takie coś u kolegi z hali 4 na poczciwym żuku - to nie mogło być za miliony i istotnie okazało się być DIY

Konstrukcja stalowa ale wyglądała dość lekko, bardzo sztywna, całkowicie samonośna. Mam więc już wytyczony pewien kierunek działań na rok przyszły:)

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 202/129
Wysłany: 2024-10-08, 09:33   

Nie oglądałem tego z bliska , ale niektórzy szyją sobie plandeki, namioty itp.
Może więc uszyć sobie markizę ?
I zrobić konstrukcje do tego ?
Wyszło by taniej. Dałbyś radę 😉😁
P s. Wygląda jak kawałek ...parasolki 😁

Darson ®

Wojadżer 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2025-06-11, 11:48   

Samochód mam wreszcie właściwie ukończony, wkrótce zrobię i wrzucę fotki. Ale wreszcie zważyłem do wielkie bydlę i wynik z dwóch wag, po odjęciu wagi kierowcy to 2940 kg masy własnej ale z już całym bagażem kempingowym (krzesełka, stolik, naczynia kuchenne, jeden rower składany wigry (!). Pół zbiornika paliwa ale puste zbiorniki wody. Czyli mam nieco ponad 500kg ładowności na 4 pasażerów, pościel, ubrania, produkty spożywcze i wodę. Jak będzie kiedyś okazja to zważę jeszcze bez turystycznego bagażu. Jak na ciężkie iveco na ramie to sądzę, że nie jest źle :mikolaj

Zaczynałem od 2500kg też z kierowcą i połową zbiornika paliwa, oraz z już wymienionymi fotelami i wykonaną izolacją blaszanki. Sądzę, że zaprocentowała technika budowy bez szkieletu i twardego poszycia ścian.

IMG_20240903_134236x.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 527,4 KB

Odpowiedz do tematu