Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie.
Autor Wiadomość
MOPAR 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Piwa: 4/8
Wysłany: 2026-02-01, 18:11   

Cześć!
Podczas np tygodniowego postoju na kempingu jak korzystać z lifepo4 żeby go niepotrzebnie nie męczyć. Mam ładowarkę ip22 30A Victrona i ona ma tryb zasilacza. Pomyślałem żeby w BMS wyłączyć ładowanie i tak z tego korzystać. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 565/47
Wysłany: 2026-02-01, 19:47   

MOPAR napisał/a:
Cześć!
Podczas np tygodniowego postoju na kempingu jak korzystać z lifepo4 żeby go niepotrzebnie nie męczyć. Mam ładowarkę ip22 30A Victrona i ona ma tryb zasilacza. Pomyślałem żeby w BMS wyłączyć ładowanie i tak z tego korzystać. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Tryb zasilacza jest w ładowarkach właśnie po to , aby na długich postojach na słupku zasilać odbiorniki z niego i nie nabijać cykli w baterii. W nowych kamperach z "inteligentnymi" elektroblokami tak to jest właśnie rozwiązane , podobnie jak w systemach Victrona'a sterowanych przez Cerbo GX.

Jedna tylko ważna uwaga i korekta do tego co napisałeś. W żadnym wypadku nie potrzeba i nawet nie należy wyłączać ładowania w BMS.
Zamiast tego ustaw w trybie PSU napięcie na 13,4V, które odpowiada ok. 80% naładowania aku LiFePO4.
W ten sposób wszystkie odbiorniki do obciążenia 30A będą zasilane z Victrona , a akumulator będzie cały czas utrzymywany na bezpiecznym poziomie 80% naładowania (LiFePO4 nie lubi długie trzymania na 100%).
Wszystko co odbiorniki wezmą chwilowo powyżej 30A pójdzie z akumulatora i zostanie uzupełnione natychmiast po ustaniu obciążenia nie nabijając praktycznie cykli

Aby jak piszesz "nie męczyć" LiFePO4 i to nie tylko w czasie postoju "na słupku" ładowarką sieciową, ale również poprzez DCDC i MPPT, napięcia wszystkich ładowarek powinny być odpowiednio ustawione.
Tym co najbardziej skraca życie LiFePO4 jest długotrwałe trzymanie na 100% (14,2-14,6V), wysoka temperatura i ciągłe mikrodoładowania do pełna , dlatego ogólna zasada jest taka, że BMS nie powinien sterować ładowaniem a jedynie zabezpieczać na wypadek uszkodzenia ładowarki. Napięcia odcięcia ładowania w BMS powinno być więc ustawione wyżej niż napięcia w ładowarkach (AC/DC, DC/DC i MPPT) .
Drugą dobrą zasadą jest poświęcenie kilku procent pojemności akumulatora i ustawienie tych napięć tak aby ładował się do max. 90-95%. W przypadku akumulatora o pojemości 280-300Ah poświecenie 15-20Ah jest praktycznie bez znaczenia , a mocno zmniejsza to zużycie.

Wielogodzinna jazda z działającym DCDC, czy stanie cały dzień na słońcu z PV na dachu , przy źle ustawionych napięciach jest tak samo szkodliwe jak stanie na słupku z działającą cały czas ładowarką sieciową .

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 18/107
Wysłany: 2026-02-01, 23:10   

joko napisał/a:
Tryb zasilacza jest w ładowarkach właśnie po to , aby na długich postojach na słupku zasilać odbiorniki z niego i nie nabijać cykli w baterii. W nowych kamperach z "inteligentnymi" elektroblokami tak to jest właśnie rozwiązane , podobnie jak w systemach Victrona'a sterowanych przez Cerbo GX

joko , jak zwykle pięknie to wyjaśniłeś, ale przy tej okazji nasunęło mi się na myśl pytanie; musi być Cerbo GX aby aku nie było chronicznie doładowywane do pełna, czy można się przed tym zabezpieczyć poprawnymi ustawieniami w poszczególnych klockach Victrona?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 565/47
Wysłany: 2026-02-02, 00:12   

AMIGO napisał/a:
musi być Cerbo GX aby aku nie było chronicznie doładowywane do pełna, czy można się przed tym zabezpieczyć poprawnymi ustawieniami w poszczególnych klockach Victrona?

Oczywiście , że można bez Cerbo, tak jak opisałem w poprzednim poście . Cerbo daje większe możliwości konfiguracji i sterowania , ale w układach z Multiplusem , który ma wbudowaną ładowarkę sieciową, ale nawet i w tym układzie da się to zrobić bez niego.

Żeby nie dobijać do pełna i nie utrzymywać tego stanu długo trzeba zrobić dwie rzeczy

Po pierwsze tak ustawić napięcia w BMS, aby koniec ładowania (awaryjne odcięcie) był poniżej jego realnego 100% . Tutaj są istotne zasadniczo dwa parametry :
1. Napięcie po przekroczeniu którego BMS odcina ładowanie (awaryjnie) i to ustaw na 3,55-3,60V
2. Napięcie 100% SOC , czyli napięcie przy którym BMS pokazuje 100% naładowania . To ustaw na 3,45V co odpowiada napięciu 13,8V całej baterii.

Po drugie we wszystkich ładowarkach (AC/DC, DC/DC i MPPT) ustaw napięcia tak, aby akumulator był ładowany maksymalnie do napięcia jakie masz ustawione jako SOC 100%

Przy takich ustawieniach jakie podałem dla BMS , będzie to zależnie od użytego trybu :
- w trybie ładowarki LiFePO4 , Absorbcja 13,8V, Float 13,5V
- w trybie zasilacza (PSU) 13,5 - 13,8V

Jak tak to wszystko poustawiasz to niezaleznie od tego czy będziesz stał tydzień na słupku, czy pojedziesz godzinami z działającym DC/DC, czy będziesz całymi dniami stał w słońcu z dużą ilością PV, to nigdy nie dobijesz akumulatora więcej niż 95% jego pojemności .
Żywotność w stosunku do sytuacji gdzie ładujesz notorycznie do 100% to tak z 2-3x

Jeśli ustawisz napięcie 100% SOC w BMS tak jak napięcia absorbcji na ładowarkach to wskaźnik naładowania będzie pokazywał prawidłowo (100% przy napięciu max. ładowarek , a nie przy realnych 100% ogniw)

Jeśli napięcie odcięcia ładowania w BMS będzie wyższe od maksymalnych napięć na ładowarkach to w normalnym uzytkowaniu nigdy ono nie zadziała , co jest prawidłowe i wskazane. Jest to naturalne zabezpieczenie przed najgorszą sytuacją jaka może że zdarzyć , czyli odcięcie baterii od "rozpędzonej" ładowarki , kiedy napięcie w obwodzie potrafi skoczyć chwilowo nawet do ponad 16V i uszkodzić albo samą ładowarkę albo coś dookoła. Victrony mają wprawdzie zabezpieczenia przed takimi sytuacjami , ale inne odbiorniki już niekoniecznie :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
MOPAR 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Piwa: 4/8
Wysłany: 2026-02-02, 20:38   

Joko dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie :idea

AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 18/107
Wysłany: Wczoraj 1:58   

joko , wielkie dzięki za kolejną porcję wiedzy w pigułce :pifko
Tak sobie wstępnie spekulowałem wychodząc z założenia, że Cerbo jest raczej dla magików mających tak jak Ty wiedzę tajemną i potrafiących zrobić z tego właściwy użytek. W sytuacji gdy instalacja ma tylko działać i zapewnić względny spokój energetyczny byłaby to chyba tylko sztuka dla sztuki. U mnie mają się tylko dogadać między sobą napięcia 12, 24 oraz 230V a to już jest na dobrej drodze (również dzięki Tobie :) )
Tak sobie myślę, że bez Cerbo też będzie dobrze ale kto wie... Tych 24-ch Voltów też nie planowałem i nawet mi się o nich nie śniło ale tak mi się przyjemnie Ciebie i Świstaka czytało, że zakup ,,niewłaściwego'' BMS-a zamiast mnie zmartwić, to tylko mi nieco zmienił kierunek działania. Na tyle jednak, że o 12V to nawet myśleć mi się teraz nie chce :bigok :spoko
:dzieki

Odpowiedz do tematu