Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prędkość dopuszczalna kampera (ponownie)
Autor Wiadomość
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 361/24
Wysłany: 2020-05-03, 16:57   

wszędzie gdzie jest symbol pojazdu ciężarowego na znaku dotyczy:

- pojazdów ciężarowych powyżej 3,5t DMC,
- ciągników samochodowych (balastowych i siodłowych),
- pojazdów specjalnych powyżej 3,5t DMC,
- pojazdów używanych do celów specjalnych powyżej 3,5t DMC,
- ciągników rolniczych,
- pojazdów wolnobieżnych.

jeżeli więc na znaku B-5 jest liczba w tonach lub na tabliczce pod tym znakiem np. 2,5t do również dotyczy pojazdów specjalnych (kamperów, które mają tak wpisane) o DMC powyżej 2,5t.

rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów na drodze § 18. 5.

Postaw piwo autorowi tego posta

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 198/350
Wysłany: 2020-05-03, 17:09   

Ale my tu o Austrii
cyt. Straßenverkehrsordnung
Laut österreichischer Straßenverkehrsordnung bezieht sich das LKW-Symbol nicht generell auf Kraftfahrzeuge, sondern lediglich auf Lastkraftwagen über 3,5 t. Wohnmobile mit zulässiger Gesamtmasse von mehr als 3,5 t, aber nicht mehr als 7,5 t, sind von den entsprechenden Fahr- und Überholverboten nicht betroffen.

Wrzucie to sobie na google-tłumacza, bo misię już tłumaczyć nie chce.

szkl 
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
Piwa: 12/2
Wysłany: 2020-05-03, 17:14   

@Spax dzięki - masz rację tu
ale
@Cyryl też daje światło ogólne na chyba inne kraje. Z drugiej strony musielibyśmy znać przepisy dokładnie każdego kraju a jesteśmy w UE więc teoretycznie nasze prawo - vide @Cyryl powinno być takie jak UE więc skoro u nas muszę respektować B-5 to wszędzie też. Sytuacja Austriak przyjedzie do Polski i oleje zakazy i będzie miał żal że mandat dostał

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-03, 18:49   

dlatego też przytoczyłem źródło.

ale nawet w Polsce kierowcy zawodowi nie bardzo wiedzą co znaczy znak B-5, bo w kodeksach jest opisany tylko jako "zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych", dopiero w rozporządzeniu możemy się dokładnie dowiedzieć.

po Austrii jeździłem dużo, ale jeszcze nie kamperem.
z doświadczenia wiem, że policjant w Austrii może karać za prędkość bez pomiaru i wszelkie służby mundurowe (stykałem się z celnikami i strażą graniczną) traktują kontrolowanego bardzo źle.

nie znam dobrze niemieckiego, próbowałem szukać ich znaczenia znaków, ale trafiałem tylko na portale motoryzacyjne, poradniki itp. nie na akty prawne w rodzaju naszego rozporządzenia.

z swojego doświadczenia z kolei z Niemiec, wiem że tam prędkość pojazdów dostawczych jest nie tylko uzależniona od DMC pojazdu, ale też od tego, czy pojazd ma oś napędową na bliźniakach (jak niewielka część kamperów) i wtedy mimo DMC poniżej 3,5t traktowany jest jak pojazd ciężarowy.

jednak moje doświadczenia są z przed 15 lat.

nie wiem czy w Austrii jest podobnie.

jakby znalazł się ktoś obeznany na tyle w języku i mający czas oraz chęci, aby znaleźć akty prawne tamtejsze i dokładnie sprawdzić tą rzecz.

jeżeli wejdziemy np. na http://znaki-drogowe.org/znaki-zakazu przy znaku B-5 przeczytamy: "Zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej większej, niż 3,5 t."
dlatego też tak zależy mi na znalezieniu odpowiedniego aktu prawnego, coś w tym rodzaju: http://www.dziennikustaw....9000045401.pdf.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/625
Wysłany: 2020-05-03, 19:59   

Cyryl napisał/a:
z doświadczenia wiem, że policjant w Austrii może karać za prędkość bez pomiaru

ciekawe, może coś więcej na temat? :shock:

Spax 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-03, 20:49   

Cyryl napisał/a:
jakby znalazł się ktoś obeznany na tyle w języku i mający czas oraz chęci, aby znaleźć akty prawne tamtejsze i dokładnie sprawdzić tą rzecz.

No co Ty... Materiał zbyt obszerny. Jak znajdziesz kogoś, komu się chce to proszę bardzo tu ich kodeks drogowy: hasła - LASTKRAFTWAGEN, WOHNMOBIL

»»» Austria - StVO «««

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-04, 05:20   

1. kolega Austriak jadący po obszarze zabudowanym (końcówka lat '90-tych) został zatrzymany przez policjanta, który chciał go ukarać (500 szylingów) za zbyt szybką jazdę bez żadnego pomiaru, na oko.
kolega ów nie przyjął mandatu sprawa trafiła do naszego odpowiednika sądu grodzkiego, gdzie sąd przyznał rację policjantowi w ukarał go grzywną 1500 szylingów.
znane są mi przypadki, gdy w poczet kary policjant austriacki żądał wymontowania radia, taksometru lub chciał zabrać inne przedmioty należące do osób w pojeździe, co chyba nie jest do końca zgodne z prawem.
ostatnia wieś przed Mikulovem - Drasenhofen, tam w nocy ustawiano radar, łapano, brano fanty i czekano, aż delikwent sprzeda złotówki lub inne dobra za szylingi oczekującym na granicy, wróci i uiści karę.
raz nam się tak zdarzyło, gdy wracaliśmy z turnieju z Wiener Neustadt.

2. na forum wykładowców instruktorów i egzaminatorów, jest kolega, który szkoli przyszłych kierowców w Niemczech i zwróciłem się do niego z zapytaniem, zobaczymy czy będzie miał czas i chęci odpowiedzieć.

natomiast przyjrzałem się temu co podałeś i wydaje mi się, że nie jest to kompletne, bo np. w definicjach ciężarówka jest podana jako pojazd do przewożenia towarów i nic więcej, a więc jeżeli mamy znak B-5 (zakaz wjazdu ciężarówek) to powinno dotyczyć nie tylko dużych pojazdów ciężarowych, ale też dostawczych mających w dokumentach ciężarowy oraz np. Fiat Cinquecento z kratką, który też jest ciężarowy w dokumentach i przeznaczeniu, a tak chyba nie jest.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 154/193
Wysłany: 2020-05-04, 06:36   

SlawekEwa napisał/a:
Cyryl napisał/a:
z doświadczenia wiem, że policjant w Austrii może karać za prędkość bez pomiaru

ciekawe, może coś więcej na temat? :shock:

Z tego co się orientuje nie każdy policjant ma do tego prawo, jeżeli nie przeszedł odpowiedniego szkolenia nie może wystawić mandatu.

Spax 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-04, 08:43   

Cyryl, »»» https://pl.wikipedia.org/wiki/Samoch%C3%B3d_ci%C4%99%C5%BCarowy

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-04, 17:13   

no tak, ale w PoRD w Polsce i wydaje mi się w innych krajach obwiązują definicje według ustawy PoRD, a nie Wikipedii.
w bardziej szczegółowych sprawach trzeba zajrzeć do rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów i ich niezbędnego wyposażenia.

a wracając do Wikipedii popatrz co jest samochodem ciężarowym przy podatku dochodowym, a co przy VAT-cie.

szkl 
zaawansowany

Wysłany: 2020-05-04, 20:17   

koledzy ale powoli odbiegamy od tematu, który jak widać nie jest łatwy do jednoznacznej interpretacji. Może inaczej. Kto zapłacił w Austrii lub gdzieś mandat za prędkość kamperem o DMC > 3,5

Spax 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-04, 20:42   

Cyryl, :) podlinkowałem ponieważ to proste wyjaśnienie i dodatkowo w przypisach podany jest link do Dz.U. z 2020 r. poz. 110. O prawie podatkowym nie ma się co rozwodzić.

szkl, Może się ktoś znajdzie, który taki problem miał. Powątpiewam jednak. Większość stara się tę piękną krainę omijać raczej z powodu (natury) nadwagi :haha:

PS
Tu jest dział o problemach z nadwagą »»» https://www.camperteam.pl...pic.php?t=17344

szkl 
zaawansowany

Wysłany: 2020-05-05, 06:56   

Najwyraźniej to sztuczny problem bowiem nikt się nie odzywa zatem wychodzi na to że każdy jedzie 50/70/80 nie spiesząc się - słusznie. I chyba każdy stosuje się do znaku B-5 nie tylko w Polsce ale i w EU

szkl 
zaawansowany

Wysłany: 2020-05-05, 21:01   

dzisiaj rozmawiałem z egzaminatorem WORD Wrocław który kategorycznie stwierdził przytaczając różne przepisy z głowy że jeżeli mam kategorie M1 i pomimo wpisu specjalny kamperowy to nadrzędny jest owy wpis M1 i nie dotyczy mnie znak B-5 - nie dotyczą mnie znaki zakazu wjazdu czy ograniczenia prędkości np 40km/h i ciężarówka pod znakiem. Jestem traktowany jak osobowy i nikt za granica nie wie co znaczy specjalny kamerowy ale każdy wie co to jest M1

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2020-05-06, 06:13   

szkl napisał/a:
dzisiaj rozmawiałem z egzaminatorem WORD Wrocław...

z którym?

Odpowiedz do tematu