Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Energoblok - co to jest, do czego służy i jak to zrobić.
Autor Wiadomość
robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/193
Wysłany: 2019-09-19, 19:54   

DK-Tadeusz napisał/a:
Panie i Panowie.! Wielu z was pisze bzdury bo pojęcia o life4po nie macie. :stop:

to siakiś nowy... gwoli złośliwości niewielkiej... ;)
a tak dokładniej to do czego się odnosisz?
lub gdzie są bzdury żebyśmy wiedzieli jak, co i gdzie?
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Postaw piwo autorowi tego posta

Grzegorz fest leniwy 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Viano Marcopolo VW California Ocean
Piwa: 14/3
Wysłany: 2019-09-19, 20:58   

a tu jest napisane że 300A można skubnąć więc dlaczego miałby nie posłużyć do zapalenia klekota?
https://www.ecosolar.pl/l...mart-p-864.html

zastępujemy rozruchowego kwasiaka rozruchowym Lifepo4 :wyszczerzony: podpinamy pod niego połowę hotelowych potrzeb. Drugą połowę zabezpieczamy prądowo drugim Lifepo4 i wywalamy hotelowe kwasiaki zyskując 30 a maks 40 kg za 10 tysi. No może za 8.tysi
Teraz dzielimy wydatek przez mandaty (70euro) wychodzi nam 26 mandatów do opłacenia za równowartość inwestycji.
No dobra, odliczmy jeszcze szybciej zużywające się kwasiaki, wymiana jedna na życie kampera (bo potem zmieniamy kampera) czyli 3x800 (na bogato) pozostaje nam 19 mandatów do dyspozycji.

I teraz uwaga! Ja naprawdę nie neguję, ba! Jestem bardzo ciekaw końca dyskusji bo chętnie z łódki wywalę AGM i wstawię Liefepo4 + superkondensatory.
Life ma utrzymywać wyłącznie lodóweniąteczkę kompresorową, ładowarki telefonu i sporadycznie oświetlenie łodzi. Obecnie obskakuję to razem z rozruchem AGM 80ah.
Zyskam 15 maks 20 kg za minimum 3 patyki.
hmmmmm

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2019-09-19, 21:45   

Dyskusja dyskusją, ale ludzie to mają.
50/60kg ja to tak oceniam za ok 6/7 tyś zł a może i więcej gdyż panele dojdą itd. Czyt warto?

No cóż? Wydałem 15 tyś na Efoya który daje tyle energi co kot napłakał, tylko po to by mi pieca w nocy nie wyłączyło i TV działało i to raz czy dwa razy na 5 lat tak się zdarzyć może .

KOMFORT, to to za to płacimy. I spokój ducha

A tu te kilkadziesiąt kg to też, możliwość bycia prawym obywatelem.
Czasem może uniknięcia lawety. A to boli.
Zabrania np. rowerow
Ja wiem Mamy w genach olewanie przepisów, bo są czasem bzdurne. Prawdopodobieństwo złpania jest niewielkie. Podobnie jak jazda po gorzale... Można jeździć, to wiem, bo jeździłem. Nie zabiłem nikogo i mnie nie złapali, a właściwie to raz, ale bez konsekwencji poważnych, to wiado się nie liczy . Tak to sobie kombinujemy :mrgreen:
Inni nie mogą , my możemy bo musimy.
No i motyw glóeny... tak bawią się kamperowcy, przynajmniej niektórzy. :spoko

Mówimy o kamperach a nie o łódkach czy miniwanach lub takich kamperach gdzie nie ma problemu nadwagi.
Oczywiście że są ludzie co Lifepo4, mają nawet w rowerach ( sam miałem).... Itd

robba 
weteran

Wysłany: 2019-09-19, 22:08   

Grzegorz fest leniwy napisał/a:
....
Zyskam 15 maks 20 kg za minimum 3 patyki.
hmmmmm

hmmmm... mieszkasz na wyspie że potrzebujesz łodzi?
czy masz jakieś inne ekonomiczne uzasadnienie jej posiadania? :diabelski_usmiech
.

Grzegorz fest leniwy 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-09-19, 22:12   

robba tak, kupiłem sobie dwie wyspy, jedną na morzu a drugą nie :wyszczerzony:

robba 
weteran

Wysłany: 2019-09-19, 22:23   

robba tak, kupiłem sobie dwie wyspy, jedną na morzu a drugą nie :wyszczerzony:

to za zaoszczedzone pieniądze które nie wydałeś na lifepo....
kwasiaki górą... :diabelski_usmiech
.

Grzegorz fest leniwy 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-09-19, 23:06   

robba nie, to nie tak. Chciałem kupić żonie Wespę, sprzedający wpisał w ogłoszeniu że sprzedaje wyłącznie dwie. Na zdjęciach wprawdzie były jakieś kurna górki pola i droga, ale był też skuter. Wzrok już nie ten, czasu było mało, nie dopytałem nie doczytałem, zrobiłem kup teraz . Zapłaciłem, no i umawiam się z gościem na odbiór, przy okazji wypytując o szczegóły techniczne, a ten mi nagle wyskakuje że bez sensu moje pytania o prędkość przelotową bo wyspa nijak sie nie chce ruszyć. Tej drugiej wyspy to do dziś nie wiem gdzie podłączyć...tfu..... jak do niej dojechać.
Od tej pory zanim zainwestuję to sprawdzam bardzo dokładnie inwestycję :wyszczerzony:
Wyspy górą. :-P
Tyle że oftopic uprawiamy więc ja odpadam.

Wyświetl szczegóły
RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 25/74
Wysłany: 2019-09-19, 23:12   

Chwila moment... z wątku technicznego się zrobił śmietnik, ale może nie lączmy tak bardzo supercapów z Lifepo4, ok? Bo jedno bez drugiego może fukcjonować. I tak jak Lifepo4 kosztuje ile kosztuje, oferując co oferuje, tak kondensatory u Chińczyków można dostać w cenie akumulatora rozruchowego (a nawet taniej, bo u mnie kwasiak kupię za ok 120e, a kondesatory poniżej 100e).

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2019-09-20, 11:41   

zastępujemy rozruchowego kwasiaka rozruchowym Lifepo4 :wyszczerzony: podpinamy pod niego połowę hotelowych potrzeb. Drugą połowę zabezpieczamy prądowo drugim Lifepo4 i wywalamy hotelowe kwasiaki zyskując 30 a maks 40 kg za 10 tysi. No może za 8.tysi

Koszt fakt 8tyś za 320Ah Lifepo4,
zysk wagi ??
miałem 2x 225Ah w kwasie o wadzie 120kg
mam 1x 320Ah o wadze 30kg

Odzyskana waga 90kg. Energii więcej jak z 2 kwasiaków. czy dużo ?? każdy ma jakieś priorytety. Odzyskałem wagę na dodatkową wodę i parę innych gratów nie przekraczając DMC.

DK-Tadeusz 
doświadczony pisarz
On the road again

Twój sprzęt: Hi-Ace 94 + Dethleffs
Nazwa załogi: On the road again..
Piwa: 9/16
Wysłany: 2019-09-20, 18:57   

a tu jest napisane że 300A można skubnąć więc dlaczego miałby nie posłużyć do zapalenia klekota?
https://www.ecosolar.pl/l...mart-p-864.html

A tu jest napisane ze 300A można skubnąć, ale za polowe ceny.
https://www.vivaenergi.dk...BSABEgLHVPD_BwE

I zadzwonić do baterii można, bo jest na wi-fi......

Dla psychiatry to bardzo interesujące ze trza tyle gadgetów aby usiąść przy ognisku i medytować. Albo jakaś Yoga. A bateria sama powie google kiedy sikamy, kiedy........... Ja pier...

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-09-20, 19:53   

Ja np jestem za telewizorem kineskopowym . A to że względu na to, że żona zrobiła ładną serwetkę i mam bryłę soli z Bochni. A na tych płaskich telewizorach nie ma jak tego umieścić :?

Są pewne rzeczy bzdurne i idące za daleko jak na obecne czasy, ale akurat w tym aspekcie, magazynowania energii, to idzie we właściwym kierunku. Już teraz mam 40 kWh w samochodzie za moment dojdzie prawie 100 następnych. Gdyby to miało być na PB, to z kosmosu mój dom byłby w dolinie.. A samochody do jady po zakupy, na wielosiowych bliźniakach.

Następnym moim ruchem będzie szukanie (są i istnieją) "stacji" czerpania energi dla domu z samochodu. To się dzieje, tylko nie w Kraju Węgla i Stali, gdzie radiowóz wyprzedza dymiący autobus czy ciężarówkę, zupełnie ten fakt ignorując..

Jam Prorok i Zaprawdę Powiadam Wam : Kto nie idzie do przodu ten się cofa. Czyli? Jest zacofany :mrgreen:
A ogniska bez pozwolenia nie wolno już palić, tylko ledy migające. Wędzimy też przez zamaczanie. :lol: Nawet jaramy liqudy. Tylko pijemy jak dawniej o ile sami sobie zrobimy. Nawet piwo jest do kitu.

Jak tu żyć? :lol:

Jeszcze raz czy to idiotyzm czy nie to warto akurat iść w tym kierunku. Wiele Marek kamperów w tym moja, już wsadza Lifepo4.
Kondensatory, zaś to dodatek rodem wręcz z defibrylatora

DK-Tadeusz 
doświadczony pisarz
On the road again

Twój sprzęt: Hi-Ace 94 + Dethleffs
Nazwa załogi: On the road again..
Piwa: 9/16
Wysłany: 2019-09-20, 21:17   

Dla nie wierzących w supercondensatory, to tego jeździ tysiące jeśli nie miliony w naszych autach. Ale to się nazywa digital-kondensator, Power-kondensator albo coś takiego. Jest używane do audio bo wzmacnia bas z accu.

Ja se tego nie kupie bom za biedny i wole cisze.
Tu przykład do dalszego szukania.
https://www.thansen.dk/bi...6/pn1707793368/

Skærmbillede fra 2019-09-20 21-10-43.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 128,89 KB

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2019-09-28, 07:51   

https://elektrowoz.pl/auta/tesla-kupila-firme-maxwell-producenta-superkondensatorow-i-elementow-ogniw-elektrycznych/

Panowie, pamiętajmy proszę że rozmawiamy o rozwiązaniach bardzo starych... Gdyby dziś wpuścić na rynek to co jest już opracowane i przetestowane, gospodarka załamałaby się w ciągu kilku miesięcy. Weźmy przykład autobusów miejskich... Zacznijmy od paliwożerności... W samej tylko Warszawie autobusy miejskie wykonują ponad 100 milionów wozokilometrów rocznie spalając przy tym grubo ponad 30 milionów litrów paliwa za około 150 milionów złotych z czego ponad połowa to podatki a z tego co zostanie jeszcze sporo firm się jakoś wyżywi. Warto psuć taki świetny interes? Z innej beczki motoryzacyjnej - cięte i darte na każdym zakręcie opony na potrójnych osiach w naczepach których ułożenie wynika z przepisu o nacisku na oś a nie na centymetr kwadratowy... Ktoś lobbuje??? Akumulatory które trzeba wymieniać dosłownie co chwilę za kilkaset złotych sztuka, przy obowiązku bezpłatnego zdawania starego akumulatora z którego do produkcji kolejnego egzemplarza wykorzystane zostanie ponad 95% elementów składowych. Idźmy krok dalej - od wielu lat można "programować" czas życia różnych MATERIAŁÓW, nie urządzeń ale materiałów... Zaczęło się od chwalebnej idei programowania czasu rozpadu opakowań plastikowych, ale taka możliwość kusi producentów innych elementów pralek, samochodów, czy co tam jeszcze wymieniacie co trzy czy pięć lat.

Nie doszukuję się żadnych teorii spiskowych, zwyczajnie twierdzę że zbyt szybkie uzdrowienie obecnej sytuacji świata może bardzo negatywnie na tę sytuację wpłynąć. Dlatego zmiany są wprowadzane pomalutku - superkondensatory pojawiają się w samochodach choć nawet o tym nie wiemy, choćby do wspomagania rozruchu start/stop czy sprzętu audio... Śmiem twierdzić że rozwiązania które to opisujemy pojawią się jako standard w ciągu kilku najbliższych lat i nawet tego nie zauważymy. W pewnych branżach już weszły - flagowy przykład to rysik S-Pen telefonach Galaxy Note zasilany wbudowanym superkondensatorem który ładuje się bezprzewodowo w kilka sekund. Do pełna...

Milka - może ją spotkacie?

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-09-28, 09:02   

Arabowie z piasku i turystyki nie wyżyją ale już Arabia Saudyjska zaprasza turystów... Itd. Węgiel u nas, ropa w Rosji itp... A przemysł motoryzacyjny Niemczech. A ludzie przyzwyczaili się do dobrobytu i kasy za pracę w tych wszystkich "starych" branżach... Nikt nie lubi zmian radykalnych.
Broni y się choćby przed informatyzacją, jest wielu co chodzi jeszcze na Pocztę i do Banku itd....

jarosiniak 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Renault Master 2008 L3H2 czerwony :)
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2019-09-29, 18:24   

Witam,
Jak to w końcu jest z połączeniem zacisków w regulatorach Epever Tracer z serii AN? Wszyscy piszą, że plusy połączone, przez co trzeba ciągnąć osobną "masę" do odbiorników, ale z tego co widzę to albo to poprawili albo istnieje też odmiana ze wspólnym minusem.
PDF ze strony producenta https://www.epsolarpv.com...an(10A-4OA).pdf :
Cytat:
Grounding Common negative

Przykłady z naszego allegro:
- https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-tracer-3210an-30a-12-24v-8474161211 - "dodatnie uziemienie" rozumiem jako nieudolne tłumaczenie wspólnego plusa,
- https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-tracer-3210an-30a-12-24v-8363876219 - tu niby to samo urządzenie, ale w opisie mamy już "Ujemne uziemienie".
Chciałem zamówić z aliexpress, dobrze ponad stówkę taniej, ale nie wiem po czym odróżnić model ze wspólnym plusem i minusem, a w razie błędu w opisie sprzedawcy jednak będzie trochę więcej zachodu z odesłaniem do Chin.

Odpowiedz do tematu