|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:46 |
Kamperowanie zimą |
Autor |
Wiadomość |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 24/113 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-01-08, 23:31
|
|
|
Jak są takie duże mrozy to 11kg butla z propanem starcza ledwo na dwa dni.. może przydziadowaliscie z tym grzaniem i złapało. Ja także wróciłem tydzień temu i w nocy -7 było ale jak się grzeje to nic nie zamarza to nie dom z 20cm styropianu tylko bida i plastik, trza grzać porządnie jak mrozy |
|
|
|
|
 |
August1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-01-11, 23:43 Re: pompa wody przestła działać przy niskiej temperaturze
|
|
|
Stendec napisał/a: | Witam!
Zakończyłem niedawno pierwszy zimowy wyjazd i wszystko grało (no, poza tym, że przy poniżej -5 zamarzł mi odpływ szarej - zbiornik z matą, ale odpływ poziomy i zrobił się korek, pomogła suszarka). W tym samym dniu wydarzyło się jednak coś innego - przestała działać pompa wody. To był ostatni wieczór prawie 2-tygodniowego wyjazdu, ale do tamtej pory najniższe temperatury oscylowały między 0 a nieco poniżej zera. Tu było w nocy -11. Poniżej -5 ta pompa przestała działać. Pompę mam wewnątrz, obejrzałem sobie ją - była w cieple. Mam 2-letnią półintegrę w wersji "uzimowionej", że tak powiem. Co ciekawe, to samo przydarzyło się w tym samym czasie u kolegi w zimowej integrze. W obu kamperach pompy ruszyły w jakiś czas po odjeździe z postoju następnego dnia... Czy ktoś może coś o tym powiedzieć, z doświadczenia?
Dzięki i pozdrawiam
Maciej |
Pewnie coś przymarzło przy pompie albo w przewodach – przy takich mrozach to się zdarza, nawet w uzimowionych kamperach. Jak ruszyliście, trochę się wszystko ociepliło i wróciło do normy. Może warto sprawdzić izolację albo mieć zawsze pod ręką suszarkę na takie akcje |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-01-12, 13:20 Re: pompa wody przestła działać przy niskiej temperaturze
|
|
|
August1 napisał/a: | ........zawsze pod ręką suszarkę na takie akcje |
Nie wszędzie tą suszarką wejdziesz . Tylko grzanie i używanie pomaga |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|