Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:46
Kamperowanie zimą
Autor Wiadomość
przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 24/113
Wysłany: 2025-01-08, 23:31   

Jak są takie duże mrozy to 11kg butla z propanem starcza ledwo na dwa dni.. może przydziadowaliscie z tym grzaniem i złapało. Ja także wróciłem tydzień temu i w nocy -7 było ale jak się grzeje to nic nie zamarza :) to nie dom z 20cm styropianu tylko bida i plastik, trza grzać porządnie jak mrozy :lol:

Postaw piwo autorowi tego posta

August1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-11, 23:43   Re: pompa wody przestła działać przy niskiej temperaturze

Stendec napisał/a:
Witam!

Zakończyłem niedawno pierwszy zimowy wyjazd i wszystko grało (no, poza tym, że przy poniżej -5 zamarzł mi odpływ szarej - zbiornik z matą, ale odpływ poziomy i zrobił się korek, pomogła suszarka). W tym samym dniu wydarzyło się jednak coś innego - przestała działać pompa wody. To był ostatni wieczór prawie 2-tygodniowego wyjazdu, ale do tamtej pory najniższe temperatury oscylowały między 0 a nieco poniżej zera. Tu było w nocy -11. Poniżej -5 ta pompa przestała działać. Pompę mam wewnątrz, obejrzałem sobie ją - była w cieple. Mam 2-letnią półintegrę w wersji "uzimowionej", że tak powiem. Co ciekawe, to samo przydarzyło się w tym samym czasie u kolegi w zimowej integrze. W obu kamperach pompy ruszyły w jakiś czas po odjeździe z postoju następnego dnia... Czy ktoś może coś o tym powiedzieć, z doświadczenia? :spoko

Dzięki i pozdrawiam
Maciej

Pewnie coś przymarzło przy pompie albo w przewodach – przy takich mrozach to się zdarza, nawet w uzimowionych kamperach. Jak ruszyliście, trochę się wszystko ociepliło i wróciło do normy. Może warto sprawdzić izolację albo mieć zawsze pod ręką suszarkę na takie akcje

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150
Wysłany: 2025-01-12, 13:20   Re: pompa wody przestła działać przy niskiej temperaturze

August1 napisał/a:
........zawsze pod ręką suszarkę na takie akcje

Nie wszędzie tą suszarką wejdziesz . Tylko grzanie i używanie pomaga :mrgreen:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Odpowiedz do tematu