Przesunięty przez: janusz 2008-06-12, 11:45 |
Stellplatze |
| Autor |
Wiadomość |
CrazyJack
zaawansowany 100% włóczykija

Twój sprzęt: T5 California 4x4
Nazwa załogi: CrazyTeam
|
Wysłany: 2008-05-14, 23:05 Re: wc
|
|
|
| zbijem napisał/a: | no dobrze, czegoś nie kumam. Mimo że jestem gringo to wiem, że są campery ze zbiornikiem i to stosunkowo dużym na " treśc naszego życia " , to jak i gdzie oni to wprowadzają do fekalioobiegu jakiejśtam oczyszczalni ?? Jeszcze raz zaznaczam, to nie może być jakaś tam lewa przeróbka i pokątne usówanie
pozdrawiam |
Tak, są takie campery mające zbiornik na fekalia do 50l.
Są to campery produkowane najczęściej do 1989r.
Wiodącym producentem tego typu rozwiązań była Adria.
Jednak jak piszą koledzy, którzy mają w tym względzie dużo racji,
powstaje pytanie ile można wytrzymać ze zbiornikiem na fekalia przytwierdzonym do podłogi w temperaturze ok. 20C gdzie cały czas zachodzą procesy gnilne?!
Jeżeli zdecydujesz się na taki zbiornik, zapomnij o stosowaniu chemii,
która neutralizuje jak i rozkłada pewne składowe szamba -
tego nie ma gdzie się pozbyć z zachowaniem przyzwoitości.
Jeżeli zdecydujesz sie na taki zbiornik bez stosowania chemii,
"musisz sobie zadać jedno zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący ważne pytanie" (czyt. Chłopaki....)
: Ile wytrzymasz??? |
_________________ "Rzec można, że odwieczną tajemnicą świata jest jego poznawalność." [Einstein]
Llink www to moja praca |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
zbijem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-05-15, 12:10
|
|
|
dzięki CrazyJack - właśnie o takie konkrety są najfajniejsze i najbardziej potrzebne. Ok wiem że trzeba zrobić odpowietrzenie i niebezpieczeństwo zaduszenia się wyziewami, ale do kurki nędzy, jak to działa w tych dużych samochodach i jak zaznaczam do znudzenia ( chociaż i tak nie wszyscy kumają ) legalnie i komfortowo pozbyć się tej esencji lokalnych kuchni. Przecież te campery na pewno funkcjonują zarówno w kraju jak i przede wszystkim poza nim.
pozdrawiam i dzięki za zrozumienie |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC Finish 640
Dołączył: 29 Lis 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Praszka-opolskie
|
Wysłany: 2008-09-28, 22:27
|
|
|
Pytanie do zbijem.
To było w teorii a jak wyszło w praktyce?? |
_________________ Jarosław |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2008-10-02, 23:17
|
|
|
Ponieważ temat odbiegł od planowanego w stronę pojemności "szamba" i co z tym zrobić.....
Otóż mam nie wiem czy szczęście czy nieszczęście posiadania fabrycznego zbiornika na g....a o poj 60l. Nie spotkałem najazdu, gdzie mógłbym sobie spokojnie podjechać i spuścić - ratunek jest jeden - stacja benzynowa z kibelkiem z osobnym wejściem, najlepiej zdala od ludzi - wiadereczko i kilka kursów. Używać bez chemii nie próbowałem. Nigdy też nie zapełniłem do końca. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-02, 23:22
|
|
|
Witam! | DarekK napisał/a: | | szczęście czy nieszczęście posiadania fabrycznego zbiornika na g....a o poj 60l. | - W szklarnie inwestuj! Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-10-02, 23:34
|
|
|
| DarekK napisał/a: | Ponieważ temat odbiegł od planowanego w stronę pojemności "szamba" i co z tym zrobić.....
Otóż mam nie wiem czy szczęście czy nieszczęście posiadania fabrycznego zbiornika na g....a o poj 60l. Nie spotkałem najazdu, gdzie mógłbym sobie spokojnie podjechać i spuścić - ratunek jest jeden - stacja benzynowa z kibelkiem z osobnym wejściem, najlepiej zdala od ludzi - wiadereczko i kilka kursów. Używać bez chemii nie próbowałem. Nigdy też nie zapełniłem do końca. |
Chyba w naszej rzeczywistości to jest rozwiązanie nietypowe. Nawet na zagranicznych camperparkach nie spotkałem możliwości wyładunku takiego zbiornika. Może na dużych parkingach dla autokarów takie są. Nie myślałeś o przeróbce tego systemu na kasetowy. Kompletny kibelek kosztuje około 1000 zł. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2008-10-02, 23:40 Re: porady
|
|
|
| zbijem napisał/a: | | ... Sytąd moje pytania o wc ze zbiornikiem na to i owo by te cztery osoby były niezależne co najmniej tydzień... |
Koledzy, Wy sobie żartujecie, a kolega zbijem faktycznie ma problem, nie orientując się w temacie. Zbijem, toaleta w kamperze to zbiornik o pojemności 17 l. Czy wyobrażasz sobie, żeby 4 osobom wystarczyłoby to na tydzień, gdyby tylko jej używać. Przecież w międzyczasie tankujesz paliwo - na stacjach paliw są toalety. Jeśli jesteś na campingu, to masz nie tylko toalety, ale i miejsce do jej oczyszczenia, to samo masz na stellplatz'ach itp. Toaleta jest doskonałą wygodą, gdy nie ma innej możliwości. Najlepiej w taką się zaopatrzyć. Producenci kamperów już to przetestowali przez wiele lat doświadczeń. A jak bardzo chcesz to jak podpowiadał któryś z kolegów. Kup sobie takie 2 lub 3. Tylko trzeba znaleźć na to miejsce w kamperze. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-03, 00:12
|
|
|
Witam! | wbobowski napisał/a: | | kolega zbijem faktycznie ma problem | -albo ogrodek dziakowy i nie chce sie "tego dobrego" ot tak pozbywac nie majac z tego zadnej korzysci.Ja gdybym mial ogrodek....A przenosne kible jako taborety mozna wykozystywac. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2008-10-03, 01:01
|
|
|
| stefan napisał/a: | | A przenosne kible jako taborety mozna wykozystywac. |
Pomysł praktyczny i jako taki wart propagowania. :-D |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-10-03, 07:09
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | | stefan napisał/a: | | A przenosne kible jako taborety mozna wykozystywac. |
Pomysł praktyczny i jako taki wart propagowania. :-D |
To i parawan przenośny, albo drewnianą kabinę z wyciętym w drzwiach serduszkiem. |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2008-10-03, 07:23
|
|
|
Chyba w naszej rzeczywistości to jest rozwiązanie nietypowe. Nawet na zagranicznych camperparkach nie spotkałem możliwości wyładunku takiego zbiornika. Może na dużych parkingach dla autokarów takie są. Nie myślałeś o przeróbce tego systemu na kasetowy. Kompletny kibelek kosztuje około 1000 zł.[/quote]
witam
byc moze ze nietypowe ,ale ja teraz spotkalem sie na sycyli na 3 stellpatzach i campingach ze bylo dwa w jednym ,brodna woda i kibelek , wszystko wlewasz do jednej dziury potem szlauch z woda i nastepny ma juz wszystko czyste.trudno polecic koledze jazde na sycylie coby oproznial kibelek ale po dluzszym zastanowienieniu czy juz ktos z was spotkal lub widzial a moze wie ze nawet w naszych warunkach srodkowo-europejskich ktos specjalnie wypompowywuje gulik z zawartoscia chemicznej taalety np. na stacji benzynowej???
to wszystko i tak dwoma rurami leci do jednego zboirnika czy na campingach ,stellplatzach lub na stacjach benzynowych |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-10-03, 07:28
|
|
|
| DAKOTA napisał/a: | | ale ja teraz spotkalem sie na sycyli na 3 stellpatzach i campingach ze bylo dwa w jednym ,brodna woda i kibelek , wszystko wlewasz do jednej dziury potem szlauch z woda |
Też spotkałem parę takich miejsc. I to nawet na parkingach przy autostradzie pod Krakowem. Oznaczone były jako BUS WC. |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2008-10-03, 09:50
|
|
|
Ja nie trafiłem na taki punkt w Polsce, ale za granicą kilkakrotnie. Jeden z nich w Sienie - plac dla autokarów (100€/doba) i kamperów (20€/doba). Stałem tam na nocleg.
Siena (91).JPG Tak wyglądało miejsce do zrzutu "tych rzeczy". Po zrzuceniu odkręcało się zawór systemu spłukującego. |
 |
| Plik ściągnięto 142 raz(y) 230,67 KB |
|
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
VanB
początkujący forumowicz
|