Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Do Grecji przez Serbię
Autor Wiadomość
artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2012-06-22, 10:55   

cirrustravel napisał/a:
pagand napisał/a:

Jak będziesz w Albanii to największy błąd jaki zrobisz to nie zawitanie w Macedonii. A z Macedonii powrót do kraju (jeżeli tak się boisz Serbii) przez kawałek Bułgarii i Rumunii (bardzo fajna trasa).

Tak właśnie ostatnio pomyślałem, że wrócę w ten sposób: z południowej Albanii do Grecji, następnie Macedonia, Bułgaria i Rumunia. Przejazd jakimi granicami polecasz?
Nie panikujcie z tą Serbią Po prostu trzeba zwiekszyc czujnosć w czassie podróży.Przenocuj sobie na Macedoni i z rana przekrocz granice z Serbią .Spokojnie zajedziesz w dzien na Madziary do Szeged.Ja już stary a nie panikowałem tak jak wy Przejechałem Serbie na spokojnie w dzien i nic mnie nie spotkało.Mnie nawet już w Serbi pouczali Kierowcy tirów gdzie i na co uważac ale nie wpadłem w panike .Wal na Serbie po co kilometrów nadrabiac.Uważaj tak że na policje Serbską aby nie łamac przepisów bo oni z tego zyją i ich korubcja jest tak samo głosna jak kradzierze na drogach.Ja również z nia nie miałem kontaktu bo nie mieli do czego sie przywalic a spotykałem ich co krok.

Postaw piwo autorowi tego posta

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/78
Wysłany: 2012-06-22, 11:28   

artanek, przez Serbię przejechać nie boję się, ja w pierwotnym planie chciałem Serbię zwiedzić, ale jadąc przez Bułgarię i Rumunię przede wszystkim chcę jeszcze raz odwiedzić transalpinę i transfogaraską ;)

www.cirrus-travel.pl

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-06-22, 11:39   

bać to się należy dzikich,bezpańskich psów ,o !

cytuję za agencja informacyjną :

" ....Bułgaria – Na ulicach Sofii grasuje 9500 zdziczałych psów, zagryzły już drugiego człowieka
niedziela, 17.06.2012 22:40 wibi. Kategorie: Ataki ze strony zwierząt, Europa, Zagrożenia Tagi: Bułgaria, feral dogs, Sofia, zagryzły człowieka, zdziczałe psy

Na ulicach bułgarskiej Sofii grasują sfory zdziczałych psów, ich liczbę szacuje się aż na 9,5 tys. Wygłodniałe zwierzęta atakują ludzi, czasem ze skutkiem śmiertelnym. W niedzielę po pogryzieniu zmarł 89-letni mieszkaniec miasta. To druga ofiara na przestrzeni trzech miesięcy.

Mężczyzna został napadnięty przez psy w sofijskim parku. Policja znalazła go kilka godzin po incydencie i przewiozła na pogotowie, gdzie po trzech dniach w śpiączce zmarł.

Jest to druga śmiertelna ofiara zdziczałych psów w Sofii w ostatnich trzech miesiącach. W marcu na peryferiach miasta napadły na 87-letniego emerytowanego profesora, który kilka dni później zmarł w skutek poniesionych obrażeń.

Są wszędzie: 40 pogryzień miesięcznie

Opinia publiczna jest coraz bardziej oburzona bezczynnością władz, które, tłumacząc się względami humanitarnymi, nie podejmują efektywnych kroków, aby ograniczyć populację bezpańskich zwierząt.

Psy grasują nie tylko na obrzeżach miasta, można spotkać je w centrum oraz na parkingach hipermarketów.

Według bułgarskich mediów miesięcznie w Sofii odnotowuje się ok. 40 wypadków pogryzienia ludzi przez bezpańskie psy. Śmiertelnych wypadków w ostatnich latach było kilkanaście.
:shock: :shock: :shock:

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2012-06-22, 22:17   

Jezeli ma cie spotkac jakis pech to nie ma znaczenia czy to akurat Serbia,wszedzie trzeba sie pilnowac.W 2011 jechalismy 3 razy przez Serbie;od strony Bosni,od strony Wegier,oraz wzdluz dunaju.Spalismy na stacjach pytajac sie czy mozna,oraz w miasteczkach np.Leskivac.Zwiedzamy monastyry.place targowe,jak sie trafia po drodze,tez nas nic zlego nie spotkalo,dobrze ze nie jezdzimy autostradami,skoro na nich mafia.Co do psow to w Grecji tez w Thermopilach bylo 15 ale przyjazne.My wolimy jechac Serbia niz Bulgaria i Rumunia,niesmak pozostal z dawnych czsow.Co do Albani,jak analizujemy,to tam tez sie zepsulo,wycwanili sie i kantuja na stacjach benzynowych przy placeniu w euro,lepiej pobrac w banku leki.W Serbi i Macedoni tez lepiej pobrac z bankomatu,lub wymienic w kantorach,ktorych jest pelno w kazdym miasteczku,a autostrade placic karta,zaluje ze wciagnelam sie w to forum,bede sie strachac przez droge,pozdrawiam Barbara

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2012-06-23, 09:32   

W tym roku jak byłem pod Termopilami spotkałem te dzikie psy.Prawie postanowilismy sie wygrzac w zródłach termalnych .Siedzimy sobie w tych sadzawkach a tu z krzaczków wychodzi 11 sztuk tych psów.Wszelkiego wzrostu i masci .Jednak zachowywały sie spokojnie .Puzniej podeszlismy do kampera a one za nami.Żona wzieła i wysypała im przed kamperem suchą karme dla psów troche pojadły i sobie poszły.One po prostu przychodzą pod pomnik bo tam turysci często im podrzucają jakies smakołyki czy nie zjedzone sniadania .Nie są agresywne .Nocowalismy za pomnikiem na parkingu i wychodzilismy bez obaw z kampera w ich obecnosći Niestety miałem troche kłopot bo nie chciałem aby mój pies stykał sie z tamtymi i miał troche aresztu kamperowego. Dla tych co tam będą a nie wiedzą to w okolicy pomnika jest zainstalowane WI FI.Czyli można sie połaczyc z internetem bez jakiegos hasła czy kodu.Jadąc przez Montenegro również zauważyłem duzo dzikich psów nawet spotkalismy porzucone szczeniaki na jednym parkingu.W krajach bałkanskich raczej nie daży sie psy taką sympatią jak u nas.Bez panskie psy to tam jest normalka.Jak mamy swojego psa nie powinnismy dopuszczac do kontaktu naszego z nimi .One są zapchlone i często chore .

MONTENEGRO (2).jpg
Montenegro porzucone szczeniaki
Plik ściągnięto 3715 raz(y) 97,1 KB

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2012-06-23, 19:30   

:shock: No to pięknie,napędziliście mi stracha,zwłaszcza ,że nie wiem jak rozpoznać bandziora rumuńskiego od reszty :shock: Oni wszyscy smagli i uśmiechnięci (może To ma być podejrzane ) Teraz faktycznie przypomniało mi sie,dostałem propozycje odkupienia ropy z TiR-a rumuńskiego ,ale na moje nieszczęscie zbiornik miałem pełny. :haha: :haha: Po za tym luz bluez włóczyłem sie po wsiach, jezdziłem autostradą i nigdzie nie zauważyłem żadnego zagrożenia. Widać jestem stary i ślepy :bajer W Serbii to nawet bezpańskich psów nie było i mój Morris był niepocieszony bo nie mógł sie z żadnym pobawić. A co do pismaków Serbskich widać Rumuni nie są zbyt lubiani w Serbii,Możliwe ,że kierowcy Rumuńskich TiR-ów handlują ropą dorabiając sobie ,a potem zgłaszają ,że zostali okradzeni w Serbii psując temu krajowi opinię. I to była riposta ze strony dziennikarzy :ok Jak do tej pory nikt z kamperowców których znam nie miał ŻADNEGO poważnego problemu,więc apeluję Panowie i Panie dajmy na...wstrzymanie do czasu jak się komuś coś stanie. Serbia to bardzo sympatyczny i bezpieczny kraj kochajacy turystów zwłaszcza z Polski :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2012-06-23, 22:18   

Artanek,dziekuje za to wi-fi przy leonidasie,my jestesmy tam przy kazdej podrozy do Grecji,teraz dobry jest parking przy samej goracej rzeczce,no i mniej cyganow przjezdza robic pranie.Jezeli chodzi o psy to jak jest szczepiony i da sie lekarstwo na kleszcze na kark,to nie ma problemu,nasz pies musi spac w kamperze a tak to bawia sie razem.W Bouce/Mesyna/,niemiec mial 3 psy/jeden uratowany i adoptowany/nasz puszk razem z psami plazowymi chodzili z panami na dlugie spacery.W nocy pilnowaly nam kampera.Niemcy nie chca karmic psow,mowia ze wtedy jeszcze bardziej sie rozmnazaja.Mysle tak samo jak Winniczki,jezeli chodzi o ludzi z bylej jugoslawi,naprawde zawsze pomoga w potrzebie,no i mozna pogadac,nie wysilajac sie ze sie zna angielski.Jak nie chca rozmawiac to mowia nie rozbierajem,a jak sa zyczliwi,to mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy,dlatego wole trase nie przez Rumunie i Bulgarie.Chociaz teraz przy powrocie,troche myslimy zwiedzic Piran i okolice Sofii,Barbara

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/48
Wysłany: 2012-06-24, 06:44   

Witajcie, wczoraj wróciliśmy z Grecji przez Serbię i informuję, że nic nam się złego się nie przydażyło... :haha:
A tak na poważnie to widać postęp w Serbii jeżeli chodzi o drogi, jest juz otwarta i przejezdna obwodnica Belgradu, nowy tunel z wiaduktami na obrzeżach miasta. Przejazd zajmuje około 10-15min... Widać bardzo dużo policji, stoją przy bramkach, pod wiaduktami od strony Szeged i szczególnie na obwodnicy Belgradu widzieliśmy kilka patroli min. jak tłumaczyli nowa droge turystom na motocyklach. Jadąc od strony Szeged i z powrotem z Grecji trzeba się kierować na TRANZYT ze znaczkiem sam. ciężarowego. Podczas powrotu przez Macedonię i Serbię (755km) mijaliśmy dużo polaków jadących samochodami osobowymi do Grecji... Generalnie na granicach jest pusto, najdłużej się schodzi na wjeżdzie i wyjeździe z macedonii, staliśmy po około 20min.

P.S. Affa jak będziecie jechać przez Serbię to na przystanek wybierajcie sobie stacje paliw Lukoil lub OMV one mają duże place zabaw dla dzieci. :spoko :spoko

Roza 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil 770 HB
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomogła: 2 razy
Piwa: 103/18
Wysłany: 2012-06-24, 07:42   

Kuba L. napisał/a:
P.S. Affa jak będziecie jechać przez Serbię to na przystanek wybierajcie sobie stacje paliw Lukoil lub OMV one mają duże place zabaw dla dzieci.

Dzieki za informacje :spoko
Za 5 dni jedziemy :)

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2012-06-25, 11:33   

My za tydzień z małą górką też wyruszamy do Grecji. I też przez Serbię przynajmniej w jedną stronę.

pagand 
weteran

Twój sprzęt: Hymer BC 584
Piwa: 22/6
Wysłany: 2012-06-25, 11:40   

Drachmy kupiliście gdzieś na targach staroci :lol:

Miłego wypoczynku.

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2012-06-25, 13:33   

My wyruszamy w sobotę na Peloponez

r-krecik 
trochę już popisał

Twój sprzęt: fiat ducato CHAUSSON
Nazwa załogi: kreciki
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2012-06-25, 17:36   

W związku że mój wnuczek nie ma paszportu to muszę jechać przez Rumunię i Bułgarię do Grecii,wybrałem trasę transfogarską czy któryś z kolegów podpowie czy dam radę moim dukato 1,9 td przelecieć i jakie przejścia graniczne polecacie

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2012-06-25, 17:45   

r-krecik napisał/a:
W związku że mój wnuczek nie ma paszportu to muszę jechać przez Rumunię i Bułgarię

Osoba do 18-go roku życia musi mieć paszport wyjeżdżając za granicę.Do krajów UE również.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

r-krecik 
trochę już popisał

Twój sprzęt: fiat ducato CHAUSSON
Nazwa załogi: kreciki
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2012-06-25, 18:05   

ma dowód tymczasowy

Odpowiedz do tematu