Własnoręcznie zbudowany kamper? |
Autor |
Wiadomość |
vampir
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: vw t4
|
Wysłany: 2008-03-04, 19:52
|
|
|
ten link nieaktualny |
_________________ chwytaj chwile |
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/18 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2008-03-08, 11:24
|
|
|
Spróbuję ożywić ten dział, może ktoś doświadczony będzie mógł udzielić porad, a może ktoś skorzysta z moich "wpadek". Zaczęło się - właśnie przystępuję do przebudowy Fiata Ducato na Campera. Zakupiłem już "dawcę" uszkodzoną przyczepę kampingową Knaus Azur i również uszkodzoną "bazę" Fiat Ducato. Planuję wykonać cos podobnego do la Strady M i Possel Duo, ma to być wygodny i funkcjonalny pojazd dla dwóch dorosłych osób z możliwością zabrania na krótsze wypady dziecka. Postaram się zamieszczać zdjęcia z postępów prac w Albumie. |
_________________ Na wschód i nie tylko...
 |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-03-08, 14:58
|
|
|
to swietnie moze cos na tym skorzystam dla siebie bo przerobilem vw t4 ale duzo mu jeszcze brakuje |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2008-03-08, 20:02
|
|
|
Robold napisał/a: | Spróbuję ożywić ten dział |
Na ożywienie rozmowy woda ognista lub foty, z powodów technicznych proszę o foty pokaż "stan zerowy" i planowany "docelowy" na jakimś przykładzie |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2008-03-16, 22:55
|
|
|
wmaker, Na ożywienie rozmowy woda ognista lub foty, z powodów technicznych proszę o foty
Jak się bardzo chce to można ożywić rozmowę i przez telefon się stuknąć. My z przyjaciółmi już parę razy dzięki TPSA spędziliśmy miło wieczory w odległości 150 km. |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-17, 08:46
|
|
|
Przejżałem Album, praca na takich prawie nowych dawcach to całkiem co innego niż poczynania na OldCamperach. Ciekawe nie ma co, czekam na relację z postępów
a Prezesu, nie wiem czy to dobre porównanie ale to trochę jak 0 700..., spotkanie to spotkanie. |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-17, 09:13
|
|
|
Mogę dodać,że tę formę kontaktów przez telefon z kolegą w stanie wojennym we Wrocławiu uprawiałem. Odnosiliśmy sukces gdyż chłopcy w centrali dwa razy nie zdzierżyli i podłączali sie do rozmowy grożąc rozłączeniem. My mając świadomość podsłuchu nie oszczędzaliśmy systemu z soczystym określeniem "właściwych służb i postaw".
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-17, 09:38
|
|
|
może poprostu muszę dojżeć |
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

|
Wysłany: 2008-03-17, 09:49
|
|
|
Wmaker - tak masz rację określenie "ożywić" chyba nie jest zbyt trafne
Co do nowych "dawców"- wszystko zależy od ceny ich zakupu, a ze względu na styl podróżowania i preferowany kierunek zdecydowałem się na zabudowę busa. Myślę, że udało mi się nie przepłacić, chcę zamknąć się z całością w granicach 50.000 zł to chyba jak na Ducato z 2007r. i Knausa z 2002r. nie będzie źle.
W tej chwili jestem w trakcie rozbiórki Knausa, a Dukato jest u blacharza, który podnosi dach i wymienia uszkodzone elementy.
Przy okazji prośba o poradę.
Oryginalnie mam w Knausie ogrzewanie gazowe Truma S 3002 z małym bojlerem na ciepłą wodę.
Co myślicie o zamianie tego na Webasto zasilane olejem napędowym, połączone z silnikiem, ogrzewające całość + zbiornik (około 50l) ciepłej wody z wężownicą. W czasie jazdy woda byłaby ogrzewana z silnika, w nocy z Webasto, a w razie dłuższego postoju grzałką na 240V. |
 |
|
|
|
 |
STRUSIE
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer - bus
Nazwa załogi: andrzej
|
Wysłany: 2008-03-18, 09:14
|
|
|
Nareszcie po moim długim oczekiwaniu pojawił się entuzjasta zabudowy busa. Ja jeżdżę busem Renault Master którego sam zabudowałem . Po dwóch latach jestem przekonany o słuszności wyboru . Oczywiście nie mam zamiaru przekonywać czy namawiać kogokolwiek do takiego rodzaju kampera , ale dla mnie to jest to .
Pozdrawiam Cię Roboldzie i mam nadzieję że osiągniesz sukces i w tym projekcie .
Przed tobą dużo pracy i .....projektowania |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-18, 10:26
|
|
|
jakiegoś wieczoru popełniłem zarys schematu W.U.
co do formy - uśmieszki tylko pod nosem - to pierwszy szkic
dziś zamiast dwóch grzałek dałbym jedną z elektronicznym ogranicznikiem poboru mocy, w takiej instalacji problemy stwarza strefa ciśnieniowa systemu i związane z nią możliwości zapowietrzenia i/lub przegrzania
WU.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5291 raz(y) 24,38 KB |
|
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

|
Wysłany: 2008-03-18, 10:48
|
|
|
Dzięki :-> ,
Jak z Twojego doświadczenia wyglada zapotrzebowanie na ciepła wodę, czy zbiornik ciepłej wody 25l jest wystarczający? Ile trzeba mieć razem ciepłej i zimnej wody na dwie osoby? Preferuję dalekie wyjazdy z krótkimi postojami raczej nie na kampingach - na wschodzie ich nie ma .Zaplanowałem dwa zbiorniki po około 50l - co myślisz o tym? |
 |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

|
Wysłany: 2008-03-18, 11:24
|
|
|
To pytanie o higienę, podróżując do tej pory (bez campera) zużyłem od 5 do 40 l/psobę/dzień tzn przypadek
1. to chlapanie na minimum czyli zęby+podwozie
2. to kąpiel dzieci 2x dziennie
woda do spożycia to osobny temat i wg mnie osobne pojemniki (jednorazowe), o wodzie szukaj na forum, temat był już wałkowany. |
|
|
|
 |
vampir
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-03-18, 17:00
|
|
|
tez bym chcial zalozyc ciepla wode i zrobic prysznic bo narazie to tylko mam jeden baniak 50l doprowadzony do zlewu i bez podgrzewania bardziej nastawialem sie na camping(postoje) ale teraz.... |
|
|
|
 |
hański jacek
Gość
|
Wysłany: 2008-07-09, 16:25 lodówki do kempingów
|
|
|
witam mam pytanko kupiłem keping i nie działa mi lodówka nie wie ktoś może gdzie mogę kupić lodówkę |
|
|
|
 |
|