VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013 |
Autor |
Wiadomość |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 54/223 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-09-20, 22:24
|
|
|
Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2013-09-20, 22:40
|
|
|
kazbar napisał/a: | Czyżby koniec caravaningu? (
Dla mnie to koniec marzeń i niespełnionych wszelkich nadziei. To cios w moje caravaningowe serce. MobliExpo 2013 odwołane
Wracam do puszczy gdzie trawa zielona i zapach przygody. Może spotkam tam Tadeusza?
Pozdrawiam
kazbar |
W pierwszym roku Mobilexpo kupiliśmy kampera, teraz chwilowo sprzedaliśmy, i Mobilexpo dało na luz. Dla nas na pewno przez jakiś czas koniec carawaningu.Reszta niech bawi się dalej jak najdłużej.Mamy zamiar wskoczyć ponownie do tej samej rzeki za kilka lat. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-09-21, 16:35
|
|
|
WODNIK napisał/a: | Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam |
Tak, Jasiu, zbieramy. Nie jesteśmy sami, jak zwykle. Są z nami Wandzia i Jacek JaWowie.
Oto dowód.
Drapacz - Wandzia i Jacek.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7396 raz(y) 75,6 KB |
Jawowie wśród grzybów.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7396 raz(y) 136,08 KB |
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Romano
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend 2,3 Fiat Ducato
Nazwa załogi: MIELCOKI Danuśka i Romano
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Kwi 2012 Piwa: 20/48 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 2013-09-21, 16:45
|
|
|
Tylko pozazdrościć takich zbiorów , bo u nas z grzybami bardzo biednie jest w tym roku.
Pozdrawiam
Danuśka |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-09-21, 16:51
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | WODNIK napisał/a: | Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam |
Tak, Jasiu, zbieramy. Nie jesteśmy sami, jak zwykle. Są z nami Wandzia i Jacek JaWowie.
Oto dowód. |
dowód to jest na to ,że Jawowie zmienili kampera
Gratulacje |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-09-21, 17:00
|
|
|
kazbar napisał/a: |
Dla mnie to koniec marzeń i niespełnionych wszelkich nadziei. To cios w moje caravaningowe serce. MobliExpo 2013 odwołane
Wracam do puszczy gdzie trawa zielona i zapach przygody. Może spotkam tam Tadeusza?
Pozdrawiam
kazbar |
Pozdrawiamy Ciebie, Kaziu, z samego serca Puszczy Piskiej. Rzeczywiście jest tak jak widzisz to oczyma i sercem - zielono, cicho, nastrojowo i tylko nad taflą jeziora przestrzeń nieogarniona. Zawsze jednak są z nami jakieś kampery i gromadka Przyjaciół z tego zaczarowanego kręgu włóczykijów karawaningowych.
Jeśli poniosłoby Ciebie w te strony, to przyjęty zostaniesz po królewsku - chlebem, solą i metaxą.
W kwestii zastoju w handlu kamperami i przyczepami - mamy okres posuchy, to prawda, jednak nasz karawaning bazuje na sprzęcie używanym i jeszcze przez czas jakiś, bliżej nie określony, tak będzie. Nowy sprzęt jest raczej dla lizingujących właścicieli firm i bardzo nielicznych tuzów finansowych. Tak się jednak składa, że ogromna większość, podkreślam: OGROMNA - to miłujący ten styl życia ludki o bardzo skromnych możliwościach.
Ale to oni budują tę cudowną atmosferę towarzyszącą nam w naszym karawaningowym kołowrotku i tak jest dobrze póki co.
Nie ma co płakać, bo ten rok pokazał jak jesteśmy fantastycznie do siebie przywiązani i świetnie zorganizowani. Nie było chyba weekendu bez spotkań w małym gronie karawaningowych przyjaciół, o wielu większych spotkaniach nie wspominając.
Ja również czerpię radość z tych spotkań i zaprawdę powiadam, niewiele czasu spędziłem bez Kolegów z CT.
Oby tak do końca żywota mego.
Pozdrawiam z wyrazami szacunku i uśmiechem od ucha do ucha. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2013-09-22, 00:51
|
|
|
kazbar napisał/a: |
Sześć lat minęło pod znakiem wielkiego entuzjazmu i nadziei na lepsze, na rozwój... Ileż pracy i ileż serca włożyliśmy w te i inne targi....A dzisiaj? A dzisiaj kicha na całego!!!
|
Powodem zdychania targów w PL jest chyba nie dopasowanie ich do naszego rynku. Kazdy uczestnik zlotów czy naszych kempingów wie że u nas karawaning to w znakomitej większości auta do ok. 30kpln i przyczepy do 10kpln. Targi powinny byc jakos dopasowane do tych realiów, a nie są...
Sądzę ze powinno to byc robone z mniejszym zadeciem nie koniecznie w pieknych halach targowych tylko np w fajnym plenerze. I do tego np połączone to z dużym zlotem, wtedy wystawcy spotykają się z klientami, i to są targi! |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-09-22, 07:08
|
|
|
wczoraj rozmawiałem z właściecielem firmy XXXXXX który handluje i serwisuje nowe kamperki i niewiem czy to prawda czy nie ale w Polsce sprzedano w tym roku ok 150 sztuk nowych kamperków a w DE ok 123 tyś sztuk i niemcy uważają że to u nich jest załamanie rynku karawaningowego
Osobiście uważam że targi które zawsze były na tym poziomie powinny pozostać a to My powinniśmy się do nich dostosować ...... nie możemy się cofać tylko iść do przodu, predzej czy później bedziecie zmieniać kamperki warte 30 tyś na te które są warte np70 tyś a potem jeszcze wyżej....... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-09-22, 10:43
|
|
|
Musiał być jakiś powód że nie było chętnych na targi ,a jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy że chodzi o ..........W tym roku też jedna z większych firm z branży kamperowej nie przyjechała na zlot do Poznania z powodu z byt wysokiej ceny za udział.łatwo jest cos zniszczyć ,ale trudniej będzie odbudowac .Krakow ,Chemobudowa to dobre miejsce na targi ,bo nie da się zrobić ich w plenerze np. ze względu na pogode .Szkoda że w tym roku się nie odbędą.W porównaniu do Poznania to targi bardziej kameralne,ale dla nas normalych ludzi wystarczające ,aby zapoznać się z trendami,oraz nowościami w branży kamperowej jak również wiele kamperków lub przyczep ,nie wspominając o akcesoriach zostało sprzedanych na tych targach .A najbardziej szkoda ,ze nie dano nam możliwości spotkać się przy okazji targów na zlocie ,tych rozmów ,spotkan ,probowania różnych nalewek itp.Szkoda i tyle |
|
|
|
 |
wałęsa
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer B Classic - Fiat Ducato 2.8 JTD
|
Wysłany: 2013-09-22, 11:09
|
|
|
martini44 napisał/a: | nie możemy się cofać tylko iść do przodu, predzej czy później bedziecie zmieniać kamperki warte 30 tyś na te które są warte np70 tyś a potem jeszcze wyżej....... |
Oby tylko nie było odwrotnie |
_________________ " Jestem za, a nawet przeciw "
 |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 88/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2013-09-22, 11:37
|
|
|
oli napisał/a: | .................łatwo jest coś zniszczyć ,ale trudniej będzie odbudować ................... |
Święte słowa |
_________________ Nic nie muszę, mogę tylko chcieć. Ale czasem jest tak, że tak bardzo chcę, że muszę.
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-09-22, 12:33
|
|
|
martini44 napisał/a: | czy to prawda czy nie ale w Polsce sprzedano w tym roku ok 150 sztuk nowych kamperków a w DE ok 123 tyś sztuk i niemcy uważają że to u nich jest załamanie rynku karawaningowego |
Rynek niemiecki to poziom 20 tysięcy pojazdów. Co do Polski to dokładnie nie wiadomo - wielu polaków kupuje w DE.
Polski rynek zabija też napływ pojazdów "prawie" nowych po przeszczepach budy niewiadomego pochodzenia i legalnych podwozi. W ten sposób na rynku są pojazdy teoretycznie paromiesięczne za mniej niż połowa ceny nowego u dealera.
Czy polski rynek pojazdów nowych może w takiej sytuacji zalewu lewizny normalny?
A targi ? To kosztowna impreza. A efekt mierny. Trzeba by sprzedać na tagach minimum jedno auto aby udział w targach zwrócił. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-09-22, 15:22
|
|
|
więc cos w tym prawdy jest co powiedział mi Pan XXXXX prócz liczb które widocznie zawyżył sporo ..... Tak czy siak Wszystkim dealerom życzę jak najwięcej sprzedaży a zapaleńcom w tym i sobie jak najszybszego zakupu NOWEGO kamperka w polskiej sieci handlowej |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
|