|
|
|
Skandynawia 2014 |
| Autor |
Wiadomość |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2014-06-02, 22:29
|
|
|
| WHITEandRED napisał/a: | | W Joulupukin pajakylä byłem kilka razy i nigdy nie miałem szczęścia spotkać się z Mikołajem, tyle że już dosyć dawno nie jestem małym chłopcem więc nigdy nie było to dla mnie tragedią, ale małe dzieci mogą być w takim przypadku rozczarowane. http://www.santaclausvill.../opening-hours/ |
No właśnie już próbowałem sprawdzać i wyszło mi, że praktycznie non stop mają otwarte
| WHITEandRED napisał/a: | | W Skandynawii a szczególnie w Szwecji i Norwegii jest bardzo dużo naszego najlepszego "towaru", dobrze się rozglądaj .... |
Niestety nie mogę zastosować się do porady w sposób jawny - lecę z małżonką i wolałbym wracać do kraju bez wyraźnych oznak przemocy domowej.
| WHITEandRED napisał/a: | Powodzenia na trasie , no i cały czas "przyjmuję" miłych wędrowców z kraju w Geiranger |
Jeśli będziemy tylko o jakiej chrześcijańskiej porze z perspektywą wolnego czasu i w zasięgu wifi dam znać przez forum. Zawsze to miło spotkać rodaka. W każdym bądź razie z góry mogę podziękować za otwartą propozycję, bo Geiranger wypadnie na naszej trasce pod koniec pierwszej dekady lipca. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
bogdanpiotr
zaawansowany
Twój sprzęt: Fiat Talento EURA MOBIL
|
Wysłany: 2014-06-03, 07:47 Norwegia
|
|
|
Fakt, że firma windykacyjna przesłała mi za niby nie opłacony przejazd za dwa odcinki drogi płatnej kwotę zbliżoną do tej co zapłaciłem w Norwegii, ale po przesłaniu do nich kwitów uiszczonych opłat przeprosili i wycofali się.
DSC01629.JPG Widok zachodzącego słońca, Sopot maj 2014 |
 |
| Plik ściągnięto 5340 raz(y) 136,96 KB |
|
|
|
|
 |
Maciek i Marysia
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Maciek i Marysia
|
Wysłany: 2014-06-03, 08:48
|
|
|
| I my wybieramy sie do Norwegii. Wyjazd z Warszawy 10 lipca. Szczególowego planu trasy nie opracowaliśmy. I tak nie da się wszystkiego zobaczyc w 3 tygodnie. W planach mamy odwiedzenie wielu miejsc, wędkowanie, łazikowanie piesze a trasę wytyczy na pogoda. Postaramy sie na bieżąco podawać miejsca w których będziemy biwakować może będzie okazja spotkać klubowicza. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
Maciek i Marysia
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Maciek i Marysia
|
Wysłany: 2014-06-03, 09:40
|
|
|
Dzięki Darku na pewno skorzystam.
Zarys jest i "palcem po mapie i mapie Google" odwiedziłem Norwegię już kilkukrotnie.
Dużo pomysłów dało nam przeczytanie relacji klubowiczów którzy już tam byli.
To będą super wakacje zwłaszcza ze pierwszy raz od lat na czterech koła i z domem na plecach bo do tej pory mieliśmy tylko dwa + czasami dwa małe dodatkowo i namiot. |
|
|
|
 |
Mira072
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs
|
Wysłany: 2014-06-06, 12:05
|
|
|
Witam,
ja już w Norwegii.Jak to w życiu bywa, wyjazd się opóźnił i nasza przygoda zaczeła się od 01.06.Ale nic to
Pierwszą noc spędziliśmy pod "promem" w Sassnitz, ponieważ mój mąż gdzieś przeczytał, że odpływa o 20 wieczorem - odpływał, ale o 8 rano . Przecież jesteśmy pozytywnie nastawieni, więc . Nasz nocleg w camperze w porównaniu do Czechów obok, podróżujących na motorach, którzy zalegli w spiworach na asfalcie to Ritz . Poza tym, w budynku obok była dostępna toaleta z ciepłą wodą czynna przez całą dobę. Na prom ledwo się dostaliśmy. Nie kupiliśmy biletów online.W związku z tym, zapłaciliśmy drożej (210 Euro).
Leciałam największym samolotem na świecie, ale nie zrobił on na mnie takiego wrażenia jak widok wjeżdżających do "brzucha" promu pociągów, autobusów, tirów itp
Jak pisałam wcześniej, naszym założeniem jest objechanie Skandynawii prawie w zarysie.Czasem nie jesteśmy ograniczeni, w związku z tym nie mamy ścisłego planu.Spędziliśmy dwa noclegi "na dziko" w Szwecji, z poleceniem dla zainteresowanych tego drugiego.Był to mały port poławiaczy krewetek na małej wyspie RESO, już blisko granicy z Norwegią.W podróży przydaje mi się-zabrana przypadkowo- karta " IKEA FAMILY" Pomaga łaczyć z internetem, oraz podobnie jak w Polsce, upoważnia do zniżki na posiłki i napić się dobrej darmowej kawy Teraz jesteśmy na cempingu w Royse okolice Honefoss. Miejsce nieszczególne, chociaż patrząc na mapę może za takie uchodzić. Potraktowaliśmy tutejszy postój na domycie się i małe pranko . Standard cempingu "wczesny Gierek" ale sanitariaty bardzo czyste. Oczywiście tani nie jest (180 + 30 internet + 5 prysznic od osoby) Z resztą, tanie to tu nic nie jest Za chwilę ruszamy dalej, zatrzymamy się jak się zmęczymy, jeszcze nie wiem gdzie Już tu mamy do czynienia ze zjawiskiem białych nocy.Może nam się drogi skrzyżują czego sobię życzę A..jeszcze jedno - jemy głownie ryby, ktore Tomek łowi na bieżąco.Był już oczywiście dorsz smażony i zupa z okonia i szczupaka - wg mojego przepisu, którą się zajadamy jak tylko mamy świeże ryby. Pozdrawiam
IMG_7113 2.jpg Port w Reso (wyspa Szwecja) |
 |
| Plik ściągnięto 5183 raz(y) 176,35 KB |
|
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2014-07-16, 21:41
|
|
|
Ja już po. Niestety z uwagi na obowiązki zawodowe zmuszony byłem skrócić wyjazd do 2 tygodni. W związku z tym skupiłem się na trasie: Rovaniemi-Nordkapp-Lofoty-Rovaniemi. Norwegię południową i zachodnią zostawiamy sobie na przyszły rok.
Zrobiłem ponad 6 kkm i wyszło mi takie "tour de scandinavian" z dużą ilością długich przejazdów (często nocnych, aby nie tracić dnia, ale z wartością dodaną w postaci dużej ilości spotykanych różnych zwierzaków, których za dnia bym raczej nie uświadczył: łosie, renifery, lisy, zające i ... owieczki śpiące na asfalcie). Nordkapp był jednak zdecydowanie wart odwiedzenia (piszę bowiem pojawiały się rozbieżne opinie), a dzieciaki szalały przede wszystkim w Santa Parku (w sumie 2 razy po 2 dni i ... jeszcze mało).
Może w wolnej chwili wrzucę jakąś relację? |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-07-16, 22:18
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-13, 13:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2014-07-19, 21:39
|
|
|
| WHITEandRED napisał/a: | No to znajdź wolną chwilę |
Zrobię co mogę, a za rok postaram się skorzystać z zaproszenia do Gieranger. |
|
|
|
 |
Mira072
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-20, 07:36
|
|
|
Ja już po 32 dniach Norwegii, 15dniach w Laponii. Teraz drugi dzień szukamy jakiegoś przyjemnego noclegu w Szwecji. Minęliśmy Pitea i napotykamy bardzo nieprzyjemne kempingi. Na dziko też nie ma gdzie.Postanowiliśmy tym razem objechać Skandynawię dookoła, więc nie chcemy zmieniać trasy - zna ktoś na tej trasie jakieś ciekawe miejsca do postoju? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 208/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2014-07-20, 10:24
|
|
|
Dziś wróciliśmy po objazdówce po Szwecji . Jak dotrzecie w okolice południowej Szwecji to mogę podać Wam parę fajnych namiarów na noclegi.Generalnie w większości portów są stellplace /120-180 SEK/doba / lub darmowe parkingi /18.00-08.00/ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Mira072
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-20, 11:19
|
|
|
Z nieba mi spadłeś !!! Proszę podaj |
|
|
|
 |
Mira072
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-23, 11:51
|
|
|
I nie podał Ale tak to jest po urlopie - czasu brak |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 208/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2014-07-23, 14:06
|
|
|
| Mira072 napisał/a: | I nie podał Ale tak to jest po urlopie - czasu brak |
Czasu brak ..........zaraz po urlopie dowiedziałem się ,że jutro wylatuję znów ;czwarty już raz do ......Nigerii
Ale już sie biore do roboty O stellplacach już Ci pisałem . Wszystkie porty ; nawet te najmniejsze je mają . Cena 120-180 SEK .Wyposażenie wystarczające żeby wykonać serwis kamperka ;podłączyć sie do prądu i wykąpać się w ciepłej wodzie . Ale oprócz w/w są też parkingi płatne . 45 SEK za dobę .Sprawdź ,wielokrotnie jest , że są bezpłatne w godzinach 18-08.
Korzystaliśmy z takich nad jeziorem Vettern / Granna, Motala,Vadstena,Karlsorg / jeziorem Vanern /Marienstad,Trollhattan,Karlstad / oraz w Orebro . W Sztokholmie jak poradził nam spotkany na jednym z postojów Szwed celowo przyjechaliśmy późno na kamping /~21.00/ i.........z braku miejsc postawili nas / ~10 kamperów - głównie niemieckich / za płotem
za pełny dostęp do mediów za dobę zapłaciłem 150 SEK / normalnie na tym przepełnionym kampingu doba 310 SEK / Dalej w drodze powrotnej z darmowych nocnych postojów w portach korzystaliśmy w Kalmarze , pod Karlskroną , Trelleborgu .
O dzikich miejscówkach ........cdn
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-07-25, 19:08
|
|
|
| Wjedż mostem na wyspę Oland. Tam w pólnocnej części znajdziesz dwa stellplatze nad morzem. ten drugi bardzo przyjemny. Zdjęcia w moim repotażu " Norwegia 2013". A i rybki mozna połowić (jazie). |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|