Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skandynawia 2014
Autor Wiadomość
Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2014-06-02, 22:29   

WHITEandRED napisał/a:
W Joulupukin pajakylä byłem kilka razy i nigdy nie miałem szczęścia spotkać się z Mikołajem, tyle że już dosyć dawno nie jestem małym chłopcem więc nigdy nie było to dla mnie tragedią, ale małe dzieci mogą być w takim przypadku rozczarowane. http://www.santaclausvill.../opening-hours/

No właśnie już próbowałem sprawdzać i wyszło mi, że praktycznie non stop mają otwarte

WHITEandRED napisał/a:
W Skandynawii a szczególnie w Szwecji i Norwegii jest bardzo dużo naszego najlepszego "towaru", dobrze się rozglądaj ....

Niestety nie mogę zastosować się do porady w sposób jawny - lecę z małżonką i wolałbym wracać do kraju bez wyraźnych oznak przemocy domowej.

WHITEandRED napisał/a:
Powodzenia na trasie :spoko , no i cały czas "przyjmuję" miłych wędrowców z kraju w Geiranger :spoko

Jeśli będziemy tylko o jakiej chrześcijańskiej porze z perspektywą wolnego czasu i w zasięgu wifi dam znać przez forum. Zawsze to miło spotkać rodaka. W każdym bądź razie z góry mogę podziękować za otwartą propozycję, bo Geiranger wypadnie na naszej trasce pod koniec pierwszej dekady lipca.

bogdanpiotr 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Talento EURA MOBIL
Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2014-06-03, 07:47   Norwegia

Fakt, że firma windykacyjna przesłała mi za niby nie opłacony przejazd za dwa odcinki drogi płatnej kwotę zbliżoną do tej co zapłaciłem w Norwegii, ale po przesłaniu do nich kwitów uiszczonych opłat przeprosili i wycofali się.

DSC01629.JPG
Widok zachodzącego słońca, Sopot maj 2014
Plik ściągnięto 5340 raz(y) 136,96 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Maciek i Marysia 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Maciek i Marysia
Wysłany: 2014-06-03, 08:48   

I my wybieramy sie do Norwegii. Wyjazd z Warszawy 10 lipca. Szczególowego planu trasy nie opracowaliśmy. I tak nie da się wszystkiego zobaczyc w 3 tygodnie. W planach mamy odwiedzenie wielu miejsc, wędkowanie, łazikowanie piesze a trasę wytyczy na pogoda. Postaramy sie na bieżąco podawać miejsca w których będziemy biwakować może będzie okazja spotkać klubowicza.

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2014-06-03, 09:21   

Maciek i Marysia napisał/a:
Szczególowego planu trasy nie opracowaliśmy.

Warto mieć zarys ...bardzo fajnie można opracować sobie plan na podstawie tej stronki ---> http://www.nasjonaleturistveger.no/en

Maciek i Marysia napisał/a:
I tak nie da się wszystkiego zobaczyc w 3 tygodnie

Jeździmy tam kilkanaście lat i jeszcze sporo zostało do zobaczenia. Nie warto się spieszyć bo można sporo stracić :-P

:spoko

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

Maciek i Marysia 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Maciek i Marysia
Wysłany: 2014-06-03, 09:40   

Dzięki Darku na pewno skorzystam.
Zarys jest i "palcem po mapie i mapie Google" odwiedziłem Norwegię już kilkukrotnie.
Dużo pomysłów dało nam przeczytanie relacji klubowiczów którzy już tam byli.
To będą super wakacje zwłaszcza ze pierwszy raz od lat na czterech koła i z domem na plecach bo do tej pory mieliśmy tylko dwa + czasami dwa małe dodatkowo i namiot.

Mira072 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs
Piwa: 1/1
Wysłany: 2014-06-06, 12:05   

Witam,
ja już w Norwegii.Jak to w życiu bywa, wyjazd się opóźnił i nasza przygoda zaczeła się od 01.06.Ale nic to :ok
Pierwszą noc spędziliśmy pod "promem" w Sassnitz, ponieważ mój mąż gdzieś przeczytał, że odpływa o 20 wieczorem - odpływał, ale o 8 rano :) . Przecież jesteśmy pozytywnie nastawieni, więc :ok . Nasz nocleg w camperze w porównaniu do Czechów obok, podróżujących na motorach, którzy zalegli w spiworach na asfalcie to Ritz :wyszczerzony: . Poza tym, w budynku obok była dostępna toaleta z ciepłą wodą czynna przez całą dobę. Na prom ledwo się dostaliśmy. Nie kupiliśmy biletów online.W związku z tym, zapłaciliśmy drożej (210 Euro).
Leciałam największym samolotem na świecie, ale nie zrobił on na mnie takiego wrażenia jak widok wjeżdżających do "brzucha" promu pociągów, autobusów, tirów itp :shock:
Jak pisałam wcześniej, naszym założeniem jest objechanie Skandynawii prawie w zarysie.Czasem nie jesteśmy ograniczeni, w związku z tym nie mamy ścisłego planu.Spędziliśmy dwa noclegi "na dziko" w Szwecji, z poleceniem dla zainteresowanych tego drugiego.Był to mały port poławiaczy krewetek na małej wyspie RESO, już blisko granicy z Norwegią.W podróży przydaje mi się-zabrana przypadkowo- karta " IKEA FAMILY" Pomaga łaczyć z internetem, oraz podobnie jak w Polsce, upoważnia do zniżki na posiłki i napić się dobrej darmowej kawy ;) Teraz jesteśmy na cempingu w Royse okolice Honefoss. Miejsce nieszczególne, chociaż patrząc na mapę może za takie uchodzić. Potraktowaliśmy tutejszy postój na domycie się i małe pranko :) . Standard cempingu "wczesny Gierek" ale sanitariaty bardzo czyste. Oczywiście tani nie jest (180 + 30 internet + 5 prysznic od osoby) Z resztą, tanie to tu nic nie jest :) Za chwilę ruszamy dalej, zatrzymamy się jak się zmęczymy, jeszcze nie wiem gdzie :lol: Już tu mamy do czynienia ze zjawiskiem białych nocy.Może nam się drogi skrzyżują :bigok czego sobię życzę :spoko A..jeszcze jedno - jemy głownie ryby, ktore Tomek łowi na bieżąco.Był już oczywiście dorsz smażony i zupa z okonia i szczupaka - wg mojego przepisu, którą się zajadamy jak tylko mamy świeże ryby. Pozdrawiam

IMG_7113 2.jpg
Port w Reso (wyspa Szwecja)
Plik ściągnięto 5183 raz(y) 176,35 KB

Rav 
weteran

Wysłany: 2014-07-16, 21:41   

Ja już po. Niestety z uwagi na obowiązki zawodowe zmuszony byłem skrócić wyjazd do 2 tygodni. W związku z tym skupiłem się na trasie: Rovaniemi-Nordkapp-Lofoty-Rovaniemi. Norwegię południową i zachodnią zostawiamy sobie na przyszły rok.

Zrobiłem ponad 6 kkm i wyszło mi takie "tour de scandinavian" z dużą ilością długich przejazdów (często nocnych, aby nie tracić dnia, ale z wartością dodaną w postaci dużej ilości spotykanych różnych zwierzaków, których za dnia bym raczej nie uświadczył: łosie, renifery, lisy, zające i ... owieczki śpiące na asfalcie). Nordkapp był jednak zdecydowanie wart odwiedzenia (piszę bowiem pojawiały się rozbieżne opinie), a dzieciaki szalały przede wszystkim w Santa Parku (w sumie 2 razy po 2 dni i ... jeszcze mało).

Może w wolnej chwili wrzucę jakąś relację?

WHITEandRED
[Usunięty]

Wysłany: 2014-07-16, 22:18   

Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-13, 13:31, w całości zmieniany 1 raz  

Rav 
weteran

Wysłany: 2014-07-19, 21:39   

WHITEandRED napisał/a:
No to znajdź wolną chwilę :szeroki_usmiech

Zrobię co mogę, a za rok postaram się skorzystać z zaproszenia do Gieranger.

Mira072 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-07-20, 07:36   

Ja już po 32 dniach Norwegii, 15dniach w Laponii. Teraz drugi dzień szukamy jakiegoś przyjemnego noclegu w Szwecji. Minęliśmy Pitea i napotykamy bardzo nieprzyjemne kempingi. Na dziko też nie ma gdzie.Postanowiliśmy tym razem objechać Skandynawię dookoła, więc nie chcemy zmieniać trasy - zna ktoś na tej trasie jakieś ciekawe miejsca do postoju? :?

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 208/165
Wysłany: 2014-07-20, 10:24   

Dziś wróciliśmy po objazdówce po Szwecji . Jak dotrzecie w okolice południowej Szwecji to mogę podać Wam parę fajnych namiarów na noclegi.Generalnie w większości portów są stellplace /120-180 SEK/doba / lub darmowe parkingi /18.00-08.00/ :spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Mira072 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-07-20, 11:19   

Z nieba mi spadłeś :bigok !!! Proszę podaj

Mira072 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-07-23, 11:51   

I nie podał :( Ale tak to jest po urlopie - czasu brak :bajer

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 208/165
Wysłany: 2014-07-23, 14:06   

Mira072 napisał/a:
I nie podał :( Ale tak to jest po urlopie - czasu brak :bajer

Czasu brak ..........zaraz po urlopie dowiedziałem się ,że jutro wylatuję znów ;czwarty już raz do ......Nigerii :gwm

Ale już sie biore do roboty :-P O stellplacach już Ci pisałem . Wszystkie porty ; nawet te najmniejsze je mają . Cena 120-180 SEK .Wyposażenie wystarczające żeby wykonać serwis kamperka ;podłączyć sie do prądu i wykąpać się w ciepłej wodzie . Ale oprócz w/w są też parkingi płatne . 45 SEK za dobę .Sprawdź ,wielokrotnie jest , że są bezpłatne w godzinach 18-08.
Korzystaliśmy z takich nad jeziorem Vettern / Granna, Motala,Vadstena,Karlsorg / jeziorem Vanern /Marienstad,Trollhattan,Karlstad / oraz w Orebro . W Sztokholmie jak poradził nam spotkany na jednym z postojów Szwed celowo przyjechaliśmy późno na kamping /~21.00/ i.........z braku miejsc postawili nas / ~10 kamperów - głównie niemieckich / za płotem :mrgreen:
za pełny dostęp do mediów za dobę zapłaciłem 150 SEK / normalnie na tym przepełnionym kampingu doba 310 SEK :chytry / Dalej w drodze powrotnej z darmowych nocnych postojów w portach korzystaliśmy w Kalmarze , pod Karlskroną , Trelleborgu .

O dzikich miejscówkach ........cdn :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2014-07-25, 19:08   

Wjedż mostem na wyspę Oland. Tam w pólnocnej części znajdziesz dwa stellplatze nad morzem. ten drugi bardzo przyjemny. Zdjęcia w moim repotażu " Norwegia 2013". A i rybki mozna połowić (jazie).

Odpowiedz do tematu