|
|
Przesunięty przez: Pawcio 2015-01-30, 09:07 |
Ubezpieczenie asistans |
| Autor |
Wiadomość |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/209 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-01-20, 22:25
|
|
|
| salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Kochani Salut i Rav, nie wprowadzajcie kolegów w błąd!
Podobnie jak BiG Team i ja korzystałem z ich usług. W moim przypadku było to w odległości ok. 2 km od domu! |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-01-20, 22:49
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | | było to w odległości ok. 2 km od domu! |
Andrzejku tyle to już mogłeś dopchać do domu |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-01-20, 23:08
|
|
|
| Rav napisał/a: | Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł. Suma obu pakietów to 205 zł – jest to moim zdaniem wariant absolutnie minimalny. |
Szanuję robotę jaką wykonałeś. Szkoda tylko, że nie do końca jest tak jak piszesz. Poniżej jest oferta PZM. Wystarczy 71,88 zł i masz pełne ubezpieczenie (zg. z tabelą) za granicą przez miesiąc. A te 2,50 zł dziennie to wariant do innych ubezpieczeń i min. to tylko 10 dni.
Ale to wszystko trzeba sobie dokładnie doczytać w załączonej tabeli.
Nadmieniam, że korzystałem z tego ubezpieczenia i wszystko było OK.
Na e-maila mogę wysłać plik pdf (czytelniejszy)
PZU_Assistance_oferta.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 40 raz(y) 243,7 KB |
|
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-01-21, 09:29
|
|
|
Miałem VIP ale nie korzystałem . Chyba dobrze ??
Gdyby PZMot dawał holowanie dalsze. byłbym skłonny więcej zapłacić . |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/209 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-01-21, 09:50
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | Andrzejku tyle to już mogłeś dopchać do domu |
Niestety Sławciu, mój samochód nadawał się już tylko do warsztatu... |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2015-01-21, 10:22
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
Podobnie jak BiG Team i ja korzystałem z ich usług. W moim przypadku było to w odległości ok. 2 km od domu! |
wyciąg z ADAC:
§ 5 Kiedy jestem chroniony podczas podróży?
1.Pomoc w przypadku zachorowania, skaleczenia, urazu ciała, śmierci oraz innych nagłych wypadków (par.12-22) przysługuje podczas podróży.
2.W podróży jesteś, kiedy znajdujesz się ponad 50km od miejsca zamieszkania.
3.Na terenie Europy (par4)zachodzi ochrona ,jeżeli w dzień w którym powstała szkoda nie jest kolejnym dniem powyżej 92 dni od opuszczenia miejsca zamieszkania . Każda szkoda która zaszła kiedy znajdowałeś się zagranicą w Europie ,50km od miejsca zamieszkania i przebywałeś tam do 92 dni będzie uznana jako zdarzenie ubezpieczeniowe. (Europa-pobyt do 92 dni jest podróżą)
4.Poza Europą czytaj punkt3 , lecz czas pobytu ograniczony jest do 45dni. (świat-pobyt do 45 dni jest podróżą)
Holowanie jest w par. 23, więc odholować auto można z odległości mniejszej niż 50km |
_________________ Byle do przodu |
| Ostatnio zmieniony przez Rav 2015-01-21, 10:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2015-01-21, 10:27
|
|
|
| wbobowski napisał/a: | | Rav napisał/a: | Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł. Suma obu pakietów to 205 zł – jest to moim zdaniem wariant absolutnie minimalny. |
Szanuję robotę jaką wykonałeś. Szkoda tylko, że nie do końca jest tak jak piszesz. Poniżej jest oferta PZM. Wystarczy 71,88 zł i masz pełne ubezpieczenie (zg. z tabelą) za granicą przez miesiąc. A te 2,50 zł dziennie to wariant do innych ubezpieczeń i min. to tylko 10 dni.
Na e-maila mogę wysłać plik pdf (czytelniejszy) |
A czytałeś nagłówek? cyt. "Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł."
Jaki sens miałoby porównywanie rzeczy nieporównywalnych? Skoro w ADAC masz w kraju i za granicą to w SOS PZMot spróbowałem skonfigurować opcję maksymalnie zbliżoną, przy założeniu, że spędzasz za granicą nie więcej niż 30 dni w roku!
Zapytam może inaczej? Czy gdzieś w obliczeniach i zestawieniach się pomyliłem, dla podanych na samym początku założeń?
Dla pełnego obrazu możesz jeszcze dokonać porównania "pełnego" ubezpieczenia w SOS PZMot z ADAC (pokrótce to zestawiłem). Nie ma się co spinać i bezpodstawnie zarzucać komuś wprowadzanie w błąd (tabelka na którą się powołałeś jest na stronie SOS PZMot). Jeśli ktoś mi wskaże lepszy zakres za zbliżoną kasę jak w ADAC, albo taki sam zakres za niższą cenę to ok. Chętnie zmienię. Na razie nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2015-01-21, 14:11
|
|
|
W Warcie mam OC wraz z asistance z holowaniem bez łaski i kombinowania do 400km na terenie Europy za 560 złociszy.
Drogo to? Czy tanio? |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-21, 15:24
|
|
|
| Banan napisał/a: | W Warcie mam OC wraz z asistance z holowaniem bez łaski i kombinowania do 400km na terenie Europy za 560 złociszy.
Drogo to? Czy tanio? |
Mówisz kamperze? Z jego nazwą w dowodzie? Spec kemp. |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 111/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-01-21, 16:22
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | | salut napisał/a: | Jedyną "wadą" ADAC jest nie udzielanie pomocy w promieniu 50km od domu
|
@andrzej gdzie wprowadziłem kogoś w błąd? Napisałem coś o holowaniu czy naprawie samochodu? Miałem na myśli zupełnie inną pomoc, nieoferowną chyba przez nikogo innego.
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2015-01-21, 16:58
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Mówisz kamperze? Z jego nazwą w dowodzie? Spec kemp. |
Dokładnie tak
Na polisie jest napisane: specjalny kempingowy, do tego Fiat Ducato i te inne masy własne
Wariant można sobie dostosować, ale te wyższe wraz z AC+OC:
http://www.warta.pl/docum..._Assistance.pdf
Dla posiadaczy nowiućkich prosto z fabryki naprawdę opłacalne. |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Banan 2015-01-21, 17:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-21, 17:04
|
|
|
| Banan napisał/a: | | Bronek napisał/a: | | Mówisz kamperze? Z jego nazwą w dowodzie? Spec kemp. |
Dokładnie tak
Na polisie jest napisane: specjalny kempingowy, do tego Fiat Ducato i te inne masy własne |
Jeśli z OC takie As..s , muszę sprawdzić , to Ciekawa oferta .
Bardziej mi chodzi o rzetelność pakiet i nie upierdliwość , gdybym musiał skorzystać niż o kasę .
PZMot + Plus OC PZU plus jeszcze Zdrowotny pakiet w Tow. Europa . Zapłaciłem w sumie ponad 1000 zł .
Zobaczę. |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2015-01-21, 17:07
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Bardziej mi chodzi o rzetelność pakiet i nie upierdliwość |
Musiałem już raz niestety korzystać - polecam |
 |
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2015-01-21, 20:19
|
|
|
| Warta wydawała się dość ciekawa (tym bardziej, że mam tam OC i AC). Wariant platynowy najbardziej zbliżony do ADAC, ale znalazłem, że już w 2011 cena wynosiła 299 zł, a wiek auta max. 10 lat (dla niższych wariantów ograniczeń wiekowych nie mieli). Poza tym możliwość skorzystania z pakietu jest jeszcze uzależniona od rodzaju wykupionego AC. Co by nie gadać: trzeba ustalać bezpośrednio z konsultantem, ale fajerwerków się nie spodziewam. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-01-21, 20:53
|
|
|
| Rav napisał/a: | | wbobowski napisał/a: | | Rav napisał/a: | Zrobiłem krótki risercz i ... zrobiłem porównanie SOS PZMot i ADAC:
Na e-maila mogę wysłać plik pdf (czytelniejszy) |
A czytałeś nagłówek? cyt. "Zacznijmy od tego, że aby mieć jakiekolwiek assistance w kraju trzeba wybrać min. Wariant „Pakiet Standardowy Plus” za 130 zł i na zagranicę „Pakiet Zagraniczny Plus” za 2,50 zł za 1 dzień (założyłem 30 dni za granicą w roku, więc doliczyć należy min. 75 zł) – 75 zł."
Jaki sens miałoby porównywanie rzeczy nieporównywalnych? Skoro w ADAC masz w kraju i za granicą to w SOS PZMot spróbowałem skonfigurować opcję maksymalnie zbliżoną, przy założeniu, że spędzasz za granicą nie więcej niż 30 dni w roku!
Zapytam może inaczej? Czy gdzieś w obliczeniach i zestawieniach się pomyliłem, dla podanych na samym początku założeń?
Dla pełnego obrazu możesz jeszcze dokonać porównania "pełnego" ubezpieczenia w SOS PZMot z ADAC (pokrótce to zestawiłem). Nie ma się co spinać i bezpodstawnie zarzucać komuś wprowadzanie w błąd (tabelka na którą się powołałeś jest na stronie SOS PZMot). Jeśli ktoś mi wskaże lepszy zakres za zbliżoną kasę jak w ADAC, albo taki sam zakres za niższą cenę to ok. Chętnie zmienię. Na razie nie znalazłem. |
Kolego Rav
Nie bardzo rozumiem dlaczego się tak denerwujesz. Napisałem przecież w powyższym cytacie, że wykupiłem TYLKO pakiet podstawowy zagraniczny (2-ga tabela) na miesiąc czasu za 71,88 zł. Mało tego z tego musiałem korzystać, bo zarżnięto mi silnik w kamperze. Assistance zaholowało kampera do najbliższego autoryzowanego serwisu Fiata a pasażerowie wrócili do Warszawy pociągiem na koszt ubezpieczyciela. Ponieważ była niezbędna (niestety) wymiana silnika, kamper został przyholowany do domu na własny koszt, bo opcja, o której mówię (patrz tabela) przewiduje jedynie holowanie do 75 km. Nie dotyczyło to assistance na Polskę.
Wskazałem tylko, że aby mieć jakiekolwiek zabezpieczenie przy normalnych tzn. mniejszych usterkach za granicą wystarczy 71,88 zł w PZM.
Przy szerszych opcjach wiadome, że koszty rosną.
A jeśli komuś wystarczy pakiet podstawowy krajowy to koszt na cały rok wynosi też tylko 71,88 zł. Nie ma obowiązku wykupywania standardowego. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|