|
|
Przesunięty przez: janusz 2007-04-27, 07:42 |
Grecja wakacje 2006 |
| Autor |
Wiadomość |
tatkog
weteran Camperomaniak

Twój sprzęt: Ducato 1994 1,9 TD
|
Wysłany: 2007-03-08, 16:26
|
|
|
| jacol napisał/a: | | Trzy tygodnie to razem z dojazdem. | Z dojazdem i to nawet drogą lądową. Wszystko zależy od tego jak chcesz jechać na Peloponezie. Jeśli objechać cały-to musisz jeździć codziennie. A wycieczka Elindy też całkiem fajna(tylko co najmniej 2 dni wypadną).Przy okazji Litochoro jest warte wizyty. Jak tam będziesz to pójdź do kanionu Enipeas(malownicze)i wodospadu(Withos)-podobno kąpała się tam Afrodyta. A i wcześniej jest tawerna godna polecenia(przy wejściu) | jacol napisał/a: | | najdalej się da (Agiou Dionysiou), | Nie jestem pewny, czy to(końcówka) droga dla campera, ale........Ja całej trasy nie przejechałem.
Do pewnej wysokości jadą nawet autokary. |
_________________ Na szczęście wymyślono Camperobusy |
|
|
|
 |
jacol
trochę już popisał

Twój sprzęt: Przyczepa Hobby 420 Classic
|
Wysłany: 2007-03-08, 20:24
|
|
|
| tatkog napisał/a: | | Z dojazdem i to nawet drogą lądową. Wszystko zależy od tego jak chcesz jechać na Peloponezie. Jeśli objechać cały-to musisz jeździć codziennie. |
Co według ciebie jest warte odwiedzenia na Peloponezie?
| tatkog napisał/a: | | A wycieczka Elindy też całkiem fajna |
Rozwiń, bo nie rozumiem.
| tatkog napisał/a: | | Jak tam będziesz to pójdź do kanionu Enipeas(malownicze)i wodospadu(Withos)-podobno kąpała się tam Afrodyta. |
Nie wiem czy dam radę w jednym dniu, droga piesza na Pantheon to ok. pięciu godzin w jedną stronę.
| tatkog napisał/a: | | A i wcześniej jest tawerna godna polecenia(przy wejściu). |
Wcześniej, tzn w którym miejscu? |
|
|
|
 |
tatkog
weteran Camperomaniak

|
Wysłany: 2007-03-08, 20:58
|
|
|
| jacol napisał/a: | | Rozwiń, bo nie rozumiem | Dziewczyna weszła na Mitikas(najwyższy szczyt Olimpu)-fajna wyprawa, ale w sumie długa( a Ty musisz jeszcze zaparkować campera). | jacol napisał/a: | | Co według ciebie jest warte odwiedzenia na Peloponezie? | Byłem tam 3 razy(i objechałem go prawie w całości) trudno opisać to w paru zdaniach-górki?,plaże?, zwiedzanie?( ja np. wręcz uwielbiam Elafonissos www.elafonissos.gr , zatoka Voidokilia jest niezła-tabuny camperów na dziko ). | jacol napisał/a: | | Wcześniej, tzn w którym miejscu? | Jeśli dobrze pamiętam to w okolicy jak droga z Litochoro przechodzi w ścieżkę(pod górę) nie sposób ją ominąć. | jacol napisał/a: | | Nie wiem czy dam radę w jednym dniu, droga piesza na Pantheon to ok. pięciu godzin w jedną stronę. | Być może trzeba będzie wybierać(he,he) |
|
|
|
 |
jacol
trochę już popisał

|
Wysłany: 2007-03-10, 10:40
|
|
|
| tatkog napisał/a: | | Dziewczyna weszła na Mitikas(najwyższy szczyt Olimpu)-fajna wyprawa, ale w sumie długa( a Ty musisz jeszcze zaparkować campera). |
Przeczytałem, bardzo pouczający opis wart zapamiętania, a co do kamperka to jeszcze jestem na niższym szczeblu ewolucji-zaczynam jeździć z przyczepą (do tej pory preferowałem namiot, kamper jest następny w kolejce-ale to zależy od żony-uważa, że będziemy mniej mobilni)
| tatkog napisał/a: | | Byłem tam 3 razy(i objechałem go prawie w całości) trudno opisać to w paru zdaniach-górki?,plaże?, zwiedzanie?( ja np. wręcz uwielbiam Elafonissos www.elafonissos.gr , zatoka Voidokilia jest niezła-tabuny camperów na dziko ). |
Mam czas, możesz pisać (planuję wyjazd w połowie lub pod koniec czerwca). Ja lubię wszystkie formy wypoczynku opisane przez Ciebie. Elafonissos - czy to miejscowość na Krecie, bo stronka którą podałeś nie otwiera się u mnie. Zatoka Voidokilia - czy ona znajduje się w okolicach miasta Pilos? |
|
|
|
 |
tatkog
weteran Camperomaniak

|
Wysłany: 2007-03-10, 12:47
|
|
|
| jacol napisał/a: | | na niższym szczeblu ewolucji | eeeeeeeeeee | jacol napisał/a: | | preferowałem namiot | ja też, potem przeskok namiot-camper | jacol napisał/a: | | kamper jest następny w kolejce | yes, yes,yes | jacol napisał/a: | | że będziemy mniej mobilni | eeeeeeeeeeee
(moim zdanie to przyczepa w porównaniu z namiotem i camperem jest mniej mobilna. Ale....................).
Jeżeli nie czytałeś to poczytaj Filip był w Grecji przyczepą http://www.forum.karawani...p?t=316&start=0
| jacol napisał/a: | | Elafonissos | wysepka przy wschodnim palcu Peloponezu | jacol napisał/a: | | stronka którą podałeś nie otwiera się u mnie | próbuj na pewno się otwiera, otwierałem z mojego linku na camperteam.pl -warto, przepiękne zdjęcia i tam tak jest. | jacol napisał/a: | | Zatoka Voidokilia - czy ona znajduje się w okolicach miasta Pilos? | tak - by pocamperować warto odwiedzić jej pn. stronę.
Piękne są okolice pł. Mani, Githio,Koroni, Methoni,Pylos,ok. Zakhintos, właściwie to trudno się zdecydować-przy dużym samozaparciu i mobilności (raczej z namiotem-he,he- niż z przyczepą)można objechać całość. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-03-10, 13:51
|
|
|
| Zmieniłem mój album. Teraz jest tam kilkanaście zdjęć z wyprawy na Peloponez 2006r. Tylko tydzień 18.06 do 25.06. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
jacol
trochę już popisał

|
Wysłany: 2007-03-10, 18:39
|
|
|
Przyczepę kupiłem we wrześniu 2006, więc będzie to jej dziewicza wyprawa ze mną (dużo wcześniej jeździłem z niewiadówką i polonezem), więc wyjdzie w praniu (może zmiana nastąpi szybciej niż przypuszczam). Karawaning.pl czytam równolegle i z drogą Filipa się już zapoznałem, ale dzięki za podpowiedź; im więcej poczytam tym więcej będę wiedzieć i mam większą możliwość planowania.
| janusz napisał/a: | | Zmieniłem mój album. Teraz jest tam kilkanaście zdjęć z wyprawy na Peloponez 2006r. Tylko tydzień 18.06 do 25.06. |
Super zdjęcia, ale wcześniejsze mi się bardziej podobały .Jestem pod wrażeniem. Jak długo dojrzewałeś do tego pomysłu z "dawcą" i jak długo w czasie był rozciągnięty przeszczep? |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-03-10, 22:00
|
|
|
| jacol napisał/a: | | (dużo wcześniej jeździłem z niewiadówką i polonezem) |
Tak na marginesie.
Polonezem z niewiadówką (N126E) zwiedziliśmy (dwoje dorosłych + dwoje dzieci w dorastającym wieku) "kawał świata".
Poldek duży i przestronny (1,6 MPI- z wielopunktowym wtryskiem paliwa) nigdy mnie nie zawiódł a niewiadówka, choć mała...ale dawła nam wiele radości! Czasem było ciasno, czasem niewygodnie ale...koszty! Koszty- Panowie! Poldek spalił 7,5 - 8,5 l/100 km ciągnąc 750 kg przyczepę- a to ważne w długich bądź co bądź wyjazdach.
Pozdrawiam wszystkich fanów niewiadówek!
PS. Otwarłem ten temat w dziale "Kamperowanie" by nie zaśmiecać "Grecji". Tam zapraszam do dyskusji. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-03-10, 23:02
|
|
|
| jacol napisał/a: | | .Jestem pod wrażeniem. Jak długo dojrzewałeś do tego pomysłu z "dawcą" i jak długo w czasie był rozciągnięty przeszczep? |
Odpisałem w Technice - Amatorska budowa kampera. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|