|
|
|
We Włoszech klonują karty w sklepach i restauracjach. |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-06-12, 09:03
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | W dalszym ciągu nie zrozumiałeś swojego błędu. |
Obawiam się, że to Ty nie rozumiesz zwrotu implikacji i idziesz w zaparcie. W szczególności - pokaż kartę wirtualną (bez postaci fizycznej) z przyznanym limitem kredytowym. |
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-06-12, 09:05
|
|
|
| koder napisał/a: | | Fux napisał/a: | | koder napisał/a: | | Nie słyszałem o wirtualnych kredytówkach. Nie mylisz z debetówką? |
Nie! Wirtualna jest bez plastiku. Służy do płatności np. w sieci.
Tyle, ile mam na subkoncie, tyle mogę zapłacić. |
Do co piszesz to jest "karta płatnicza", nie "karta kredytowa". Każda karta kredytowa jest płatniczą, ale nie na odwrót. Różnica jest taka, że kartą kredytową płacisz nie ze swoich pieniędzy (subkonta), tylko z kredytu przydzielonego do karty. Nie wiem, czy do zwykłej karty można chargeback zgłosić - no i na pewno jest taka różnica, że jak ktoś wypłaci Ci pieniądze z karty płatniczej, to wypłaca Twoje pieniądze z konta, a nie pieniądze banku z kredytu kartowego. |
Nie.
Działa, jak pisze Dżony. Jest CVV.
Zwykłą płatniczą bez CVV z 3 cyframi nawet piosenki na iTunes nie kupisz.
Różnica jest taka, że przy plastiku fizycznym bank udziela Tobie kredytu a w tym przypadku Ty samemu sobie z innego rachunku. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-06-12, 09:13
|
|
|
| Fux napisał/a: | | Różnica jest taka, że przy plastiku fizycznym bank udziela Tobie kredytu a w tym przypadku Ty samemu sobie z innego rachunku. |
Ale ja właśnie o tej różnicy piszę. W kredytowej wydajesz nie swoje pieniądze ze swojego rachunku, a kasę banku (z kredytu). Chargeback nie oznacza wtedy "oddajcie mi moją kasę, co mi ją wyłudzili", tylko "ja wam tej kwoty z kredytu nie zapłacę, bo to wyłudzenie". Bank dochodzi u akceptanta o swoje pieniądze, nie o Twoje - i robi to dużo szybciej i skuteczniej.
Możliwość płacenia on-line, czy CVV to niezależne zagadnienie. Istotny jest przyznany kredyt i przez to - inny tryb reklamacyjny. |
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-06-12, 09:23
|
|
|
| O ile wiem to możliwość zakwestionowania transakcji wynika z użycia karty, a nie jej rodzaju. Dowolna karta płatnicza czy kredytowa ma możliwość anulowania transakcji np. w razie niedostarczenia usługi. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-06-12, 09:25
|
|
|
| Oczywiście że tak, ale czasem pieniądze odzyskasz w dniu zakwestionowania (bo to nie Twoje pieniądze, tylko banku) a czasem po miesiącu. Co jest jakby sednem posta, do którego się raczyłeś dorzepić. |
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-06-12, 09:29
|
|
|
| koder napisał/a: | Ale ja właśnie o tej różnicy piszę. W kredytowej wydajesz nie swoje pieniądze ze swojego rachunku, a kasę banku (z kredytu). Chargeback nie oznacza wtedy "oddajcie mi moją kasę, co mi ją wyłudzili", tylko "ja wam tej kwoty z kredytu nie zapłacę, bo to wyłudzenie". Bank dochodzi u akceptanta o swoje pieniądze, nie o Twoje - i robi to dużo szybciej i skuteczniej.
|
Z tym zgoda, choć jakiś czas temu padło jakieś BP i bank zaczął rakiem się wycofywać ze zwrotu kasy. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-06-12, 11:30
|
|
|
z tych powodów o których pisze Koder używam kredytowej
Pay Pal działa podobnie, gdy kwestionujesz tranzakcję.
Do tego ubezpiecznia itd wynikające z takiej karty.
Nikt mi konta nie wyczyści. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|