|
Zapraszam do krytyki i dyskusji mojego projektu |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-08-06, 09:57
|
|
|
| koder napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: | | rugi przypadek jest raczej niemożliwy, bo jakoś alternator ładuje i nic się nie dymi. |
Bo alternator raczej nie ładuje przez regulator. Pytanie pomocnicze - jak przypniesz 600W solarów do regulatora 10A, to czy:
1) Ograniczy on prąd ładowania do 10A
2) Przegrzeje się i wyłączy |
Ale jest podpięty do tego samego akumulatora.
Co się stanie to zależy od indywidualnego przypadku. Nie ma reguł uniwersalnych. Producenci zwykle zabraniają podłączać zbyt wiele. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-08-06, 10:01
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | o się stanie to zależy od indywidualnego przypadku. |
Czyli nie wiesz, ale proponujesz rozwiązanie, które może - w krytycznym przypadku - spowodować pożar. Wstyd. |
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-06, 10:13
|
|
|
Nie. Proponowałem takie rozwiązanie: solar 300-500 W i jeden regulator. Potem dyskusja zeszła na inny temat.
Użytkowanie samochodu też może spowodować pożar. Dlatego mamy gaśnice. Zdaje się że proponujesz innym użytkowanie samochodów? Czy to prawda? |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-08-06, 10:29
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Nie. Proponowałem takie rozwiązanie: solar 300-500 W i jeden regulator. |
Mijasz się z prawdą:
| Johny_Walker napisał/a: | | Trzy sztuki 20A podłączone równolegle do tych samych akumulatorów. Około 1200-1600 za trzy. |
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-06, 11:37
|
|
|
| koder napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: | | Nie. Proponowałem takie rozwiązanie: solar 300-500 W i jeden regulator. |
Mijasz się z prawdą:
| Johny_Walker napisał/a: | | Trzy sztuki 20A podłączone równolegle do tych samych akumulatorów. Około 1200-1600 za trzy. |
|
Mijasz się z prawdą.
Jedna wiadomość wyżej:
| Cytat: | | Nie rozumiem po co taka ilość solarów i akumulatorów. Co z tym będziesz robił? 500W to maks. |
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-08-06, 12:10
|
|
|
| Więc nie proponowałeś trzech regulatorów 20A połączonych równolegle do tych samych akumulatorów za 1200-1600? |
|
 |
Pedrinho
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-06, 12:29
|
|
|
| koder napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: | | Nie mam. Teoretycznie nie powinno być problemu. |
Nie widziałem regulatora - już tym bardziej MPPT - który by nie miał wbudowanego cyklu ładowania bulk-boost-equalize-float lub odpowiednika i obawiam się, że podłączenie równolegle dwóch regulatorów spowoduje niemal natychmiastowe przejście ich na tryb float, w którym praktycznie nie ładują akumulatorów. To oczywiście hipoteza, tak samo jak Twoja - nie mając jednak doświadczenia z konkretnym modelem regulatora nie ryzykowałbym doradzać koledze, bo można doradzić źle i narazić na niepotrzebne koszty. |
Ja stoję tutaj po stronie kolegi kodera. Sercem układu tak naprawdę będą 4X 6V Trojan T105 (są to powszechnie stosowane aku w systemach "off gridowych") podłączone 2X seria 2X szereg dające w tej konfiguracji bank 12V @ 450Ah i PRAWDZIWY pełny cykl rozładowania. Zdrowe życie tych baterii jest raportowane na do 8 lat ale tylko pod warunkiem, że się o nie dba czyli nie rozładowuję poniżej 50%, przechowuje w odpowiedniej temperaturze i co najważniejsze ładuje w fazach jak wspomniał koder wyżej i na 100% przynajmniej raz w tygodniu.
W taki sposób role kontrolera banku aku przyjmuje na siebie regulator słoneczny. Czy będzie to MPPT czy PMW jeszcze nie zdecydowałem i będę ten temat przerabiał w późniejszym czasie. |
|
|
|
 |
Pedrinho
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-06, 12:52
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: |
Mam 300W i jak przełączyłem lodówkę na solary, to dziennie wyciągałem z nich 1,5 kWh. Mogłem więcej, ale nie miałem co z tą energią zrobić.
Nie rozumiem po co taka ilość solarów i akumulatorów. Co z tym będziesz robił? 500W to maks. Chyba że klimatyzacja, ale wtedy na UK i to za mało.
Solarów się nie odłącza. Pracują latami bez ingerencji.
Idź raczej w kierunku LED i oszczędzania energii. Będzie o kilkanaście tysięcy taniej i o sto kilkadziesiąt kg lżej. |
Ten temat należy rozpatrywać w pełnym kontekście. Tak jak napisałem na początku będzie to "fulltimer" czyli do mieszkania na stałe przez cały rok. Napisałem też że mieszkałem już w kamperze przez 12 miesięcy z 250W na dachu i było ok.. poza zimą. Ale zapotrzebowanie miałem znacznie ograniczone lodówka na gazie albo off.
Rozumiem że instalacja 300W jest w stanie dać mi wystarczająco energii 40% czasu. Ale jako że będzie to stealth, parkowany w mieście 50% czasu nie będzie w stanie stać w dobrych warunkach słonecznych. Na alternator nie liczę bo przejazdy będą krótkie i nieregularne. W zimie i tak zabraknie ale liczę że tylko w grudniu i styczniu.
W związku z tym idę w nadwyżkę przez 80% czasu i marnowanie energii kosztem ~35kg ekstra wagi (2x 250W panele i większy regulator) i pieniędzy za ~2tys pln extra za wygodę posiadania dobrze funkcjonującego biernego układu energetycznego. Jeżeli wszystko zadziała wedle planów jest to moim zdaniem dobry balans. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-06, 13:44
|
|
|
| koder napisał/a: | | Więc nie proponowałeś trzech regulatorów 20A połączonych równolegle do tych samych akumulatorów za 1200-1600? |
Nie. Napisałem że jeśli już chce kombinować, to nie widzę w takim rozwiązaniu większego problemu poza tymi które wymieniłem. Główne zalecenie to solary o mniejszej mocy i prosta instalacja.
Teraz widzę że dla Twojej instalacji wystarczy jeden regulator - poczciwy Tracer 40 A, który w wersji 24 przeciśnie 960W mocy. Myślę że przewymiarowanie będzie niegroźne. Jeśli coś się będzie działo, to na lato zaklej kilka pojedynczych ogniw na 20-30% powierzchni albo po prostu nie myj dachu za często.
Tutaj masz za 800 zł z wysyłką.
http://www.aliexpress.com...2008961478.html |
| Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2015-08-06, 13:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-06, 13:47
|
|
|
| Trojany kupisz nowe? Jak to kiedyś liczyłem to koszt przechowania kWh wychodził bardzo drogo. Może lepiej pomęczyć się z rok dwa na AGM czy kwasiaku i wejść w nową technologię LiFePO? Tutaj ilość cykli i koszt przechowanej kWh kładzie Trojana na łopatki. Niewykluczone że okaże się że tak będzie taniej. |
|
|
|
 |
Pedrinho
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-06, 14:15
|
|
|
| toscaner napisał/a: |
7 mies. kamperowanie na południu Europy (nie UK) z podnoszonymi panelami pokazało, że czasem ratunkiem jest alternator, ile by na dachu paneli nie upchał. Spokojnie mam miejsce żeby położyć i pod 550W, ale nie robię tego, bo nie ma sensu. Gdy słońce jest, to 260W, które mam starcza z nawiązką, gdy słońca nie ma, to nawet gdybym to co idzie z chmur pomnożył x3 (i mamy 780W) to prądu braknie.
Dlatego sugerowałbym Tracera np. 40A jako max i adekwatną do niego ilość paneli. Nie pamiętam, 550W? Zdecydowanie to będzie lepiej pracować, niż gdyby do takiego zestawu dać 2 x Tracer 20A. Czyż nie?
Nie pchałbym się też w 24V jak pisałem.
Jak z prądem źle, to "po bułki", albo odpalić na postoju na chwilę. Albo Honda. |
Więc tak, cieżko mi dać liste odbiorników jako że to full timer no i jeszcze nie zdecydowałem w sprawie lodówki. Jako że wodę i przedewszystkim ogrzewanie będzie na gaz (propex hs2000) myśle o montażu zbiornika lpg pod podwoziem. W takim wypadku mógłbym pozwolić sobie na zdjęcie ciężaru z elektryki i używać lodówki na gaz. Z drugiej strony z praktyki i połączenia mojej diety wiem że lodówka nie jest niezbędna (nie jem mięsa i produktów mlecznych ale nie jestem ani weganem ani wegetarianem ani marsjanem jakby kto pytał Więc myśle o sezonowym używaniu lodówki na elektryce i montażu boxa pod podłogą bez izolacji termalnej na chłodniejsze dni.
Poza tym +/- dzienne zapotrzebowanie energetyczne kalkuluje na 1kW głównie komputer z zew 19' monitorem, audio i oświetlenie.
Myślałem o platformie z panelami podnoszonej na podnośniku samochodowym z krokowym silnikiem elektrycznym.. ale za durzo komplikacji na raz.. wole dołożyć panel na płasko
 |
| Ostatnio zmieniony przez Pedrinho 2015-08-06, 14:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2015-08-06, 14:21
|
|
|
Podnoszenie dachu bez sensu. Wykorzystasz tylko w pełnym słońcu. Konstrukcja sporo waży i będzie wrażliwa na wiatr. Zapomnij o tym że będziesz udawał dostawczaka a podobno miałeś być stealth. W cieniu bez znaczenia. Niektóre panele świetnie wykorzystują światło rozproszone. Musiałbyś też stawać bokiem do słońca i kilka razy dziennie przestawiać samochód. Nie sądzę żeby to było możliwe na parkingu.
Zamiast komputera używaj notebooka z dołączonym monitorem i klawiaturą. 70-100W. Audio może być poniżej 10W. Oświetlenie 10-40W. |
| Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2015-08-06, 14:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pedrinho
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-06, 14:22
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Trojany kupisz nowe? Jak to kiedyś liczyłem to koszt przechowania kWh wychodził bardzo drogo. Może lepiej pomęczyć się z rok dwa na AGM czy kwasiaku i wejść w nową technologię LiFePO? Tutaj ilość cykli i koszt przechowanej kWh kładzie Trojana na łopatki. Niewykluczone że okaże się że tak będzie taniej. |
Johny: tak nowe. Wydaje mi się że koszt jest do łyknięcia. Wiem że lito jonowe akumulatory do off grid są w drodze głównie dzięki Tesli ale ja działam tu i teraz. Biorę się za projekt grubo przekraczający moje kompetencje i doświadczenie dlatego muszę korzystać z gotowych sprawdzonych rozwiązań.
Za 3 lata może cały kamper będzie na baterie a energia będzie dzielona pomiędzy napęd, zapotrzebowania domowe, motocykl i rower.. dzisiaj jest mi potrzebny dom do końca roku |
|
|
|
 |
Pedrinho
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-08-06, 14:32
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | Podnoszenie dachu bez sensu. Wykorzystasz tylko w pełnym słońcu. Konstrukcja sporo waży i będzie wrażliwa na wiatr. Zapomnij o tym że będziesz udawał dostawczaka a podobno miałeś być stealth. W cieniu bez znaczenia. Niektóre panele świetnie wykorzystują światło rozproszone. Musiałbyś też stawać bokiem do słońca i kilka razy dziennie przestawiać samochód. Nie sądzę żeby to było możliwe na parkingu.
Zamiast komputera używaj notebooka z dołączonym monitorem i klawiaturą. 70-100W. Audio może być poniżej 10W. Oświetlenie 10-40W. |
Nie koniecznie bez sensu, jako że zysk tak naprawdę jest w zimie. Tutaj znowu w grę wchodzi kontekst jak sam piszesz. Tak czy inaczej nie będę wchodził w polemikę jako że zdecydowałem się nie iść tą drogą.
Mówiąc komputer mam na myśli laptopa właśnie polecam ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=NcW7hZiVuBc
1kW liczę bo czasem będe chciał używać projektora lcd na zewnątrza a czasem mała bibe na polu zrobić . Oświetlenie oczywiście całe na ledach |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-08-06, 14:39
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | koder napisał/a: | | Więc nie proponowałeś trzech regulatorów 20A połączonych równolegle do tych samych akumulatorów za 1200-1600? |
Nie. |
To mniej-więcej obrazuje sensowność jakiejkolwiek dyskusji z Tobą
Podnoszone panele dają bardzo dużo w okresie zimowym, jesienią i wiosną. Przez bardzo dużo mam na myśli zysk 50 do 150% w stosunku do płaskiego. Przy podnoszeniu takim, jak ja mam (do przodu) wystarczy samochód ustawić maską na południe. |
|
 |
|
|