Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapraszam do krytyki i dyskusji mojego projektu
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-08-06, 09:57   

koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
rugi przypadek jest raczej niemożliwy, bo jakoś alternator ładuje i nic się nie dymi.

Bo alternator raczej nie ładuje przez regulator. Pytanie pomocnicze - jak przypniesz 600W solarów do regulatora 10A, to czy:

1) Ograniczy on prąd ładowania do 10A
2) Przegrzeje się i wyłączy

Ale jest podpięty do tego samego akumulatora.
Co się stanie to zależy od indywidualnego przypadku. Nie ma reguł uniwersalnych. Producenci zwykle zabraniają podłączać zbyt wiele.
Postaw piwo autorowi tego posta

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-08-06, 10:01   

Johny_Walker napisał/a:
o się stanie to zależy od indywidualnego przypadku.

Czyli nie wiesz, ale proponujesz rozwiązanie, które może - w krytycznym przypadku - spowodować pożar. Wstyd.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-06, 10:13   

Nie. Proponowałem takie rozwiązanie: solar 300-500 W i jeden regulator. Potem dyskusja zeszła na inny temat.
Użytkowanie samochodu też może spowodować pożar. Dlatego mamy gaśnice. Zdaje się że proponujesz innym użytkowanie samochodów? Czy to prawda?

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-08-06, 10:29   

Johny_Walker napisał/a:
Nie. Proponowałem takie rozwiązanie: solar 300-500 W i jeden regulator.

Mijasz się z prawdą:
Johny_Walker napisał/a:
Trzy sztuki 20A podłączone równolegle do tych samych akumulatorów. Około 1200-1600 za trzy.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-06, 11:37   

koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Nie. Proponowałem takie rozwiązanie: solar 300-500 W i jeden regulator.

Mijasz się z prawdą:
Johny_Walker napisał/a:
Trzy sztuki 20A podłączone równolegle do tych samych akumulatorów. Około 1200-1600 za trzy.

Mijasz się z prawdą.
Jedna wiadomość wyżej:
Cytat:
Nie rozumiem po co taka ilość solarów i akumulatorów. Co z tym będziesz robił? 500W to maks.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-08-06, 12:10   

Więc nie proponowałeś trzech regulatorów 20A połączonych równolegle do tych samych akumulatorów za 1200-1600?

Pedrinho 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-06, 12:29   

koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Nie mam. Teoretycznie nie powinno być problemu.

Nie widziałem regulatora - już tym bardziej MPPT - który by nie miał wbudowanego cyklu ładowania bulk-boost-equalize-float lub odpowiednika i obawiam się, że podłączenie równolegle dwóch regulatorów spowoduje niemal natychmiastowe przejście ich na tryb float, w którym praktycznie nie ładują akumulatorów. To oczywiście hipoteza, tak samo jak Twoja - nie mając jednak doświadczenia z konkretnym modelem regulatora nie ryzykowałbym doradzać koledze, bo można doradzić źle i narazić na niepotrzebne koszty.

Ja stoję tutaj po stronie kolegi kodera. Sercem układu tak naprawdę będą 4X 6V Trojan T105 (są to powszechnie stosowane aku w systemach "off gridowych") podłączone 2X seria 2X szereg dające w tej konfiguracji bank 12V @ 450Ah i PRAWDZIWY pełny cykl rozładowania. Zdrowe życie tych baterii jest raportowane na do 8 lat ale tylko pod warunkiem, że się o nie dba czyli nie rozładowuję poniżej 50%, przechowuje w odpowiedniej temperaturze i co najważniejsze ładuje w fazach jak wspomniał koder wyżej i na 100% przynajmniej raz w tygodniu.
W taki sposób role kontrolera banku aku przyjmuje na siebie regulator słoneczny. Czy będzie to MPPT czy PMW jeszcze nie zdecydowałem i będę ten temat przerabiał w późniejszym czasie.

Pedrinho 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-06, 12:52   

Johny_Walker napisał/a:

Mam 300W i jak przełączyłem lodówkę na solary, to dziennie wyciągałem z nich 1,5 kWh. Mogłem więcej, ale nie miałem co z tą energią zrobić.
Nie rozumiem po co taka ilość solarów i akumulatorów. Co z tym będziesz robił? 500W to maks. Chyba że klimatyzacja, ale wtedy na UK i to za mało.
Solarów się nie odłącza. Pracują latami bez ingerencji.
Idź raczej w kierunku LED i oszczędzania energii. Będzie o kilkanaście tysięcy taniej i o sto kilkadziesiąt kg lżej.

Ten temat należy rozpatrywać w pełnym kontekście. Tak jak napisałem na początku będzie to "fulltimer" czyli do mieszkania na stałe przez cały rok. Napisałem też że mieszkałem już w kamperze przez 12 miesięcy z 250W na dachu i było ok.. poza zimą. Ale zapotrzebowanie miałem znacznie ograniczone lodówka na gazie albo off.
Rozumiem że instalacja 300W jest w stanie dać mi wystarczająco energii 40% czasu. Ale jako że będzie to stealth, parkowany w mieście 50% czasu nie będzie w stanie stać w dobrych warunkach słonecznych. Na alternator nie liczę bo przejazdy będą krótkie i nieregularne. W zimie i tak zabraknie ale liczę że tylko w grudniu i styczniu.
W związku z tym idę w nadwyżkę przez 80% czasu i marnowanie energii kosztem ~35kg ekstra wagi (2x 250W panele i większy regulator) i pieniędzy za ~2tys pln extra za wygodę posiadania dobrze funkcjonującego biernego układu energetycznego. Jeżeli wszystko zadziała wedle planów jest to moim zdaniem dobry balans.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-06, 13:44   

koder napisał/a:
Więc nie proponowałeś trzech regulatorów 20A połączonych równolegle do tych samych akumulatorów za 1200-1600?

Nie. Napisałem że jeśli już chce kombinować, to nie widzę w takim rozwiązaniu większego problemu poza tymi które wymieniłem. Główne zalecenie to solary o mniejszej mocy i prosta instalacja.

Teraz widzę że dla Twojej instalacji wystarczy jeden regulator - poczciwy Tracer 40 A, który w wersji 24 przeciśnie 960W mocy. Myślę że przewymiarowanie będzie niegroźne. Jeśli coś się będzie działo, to na lato zaklej kilka pojedynczych ogniw na 20-30% powierzchni albo po prostu nie myj dachu za często.

Tutaj masz za 800 zł z wysyłką.
http://www.aliexpress.com...2008961478.html
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2015-08-06, 13:52, w całości zmieniany 2 razy  

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-06, 13:47   

Trojany kupisz nowe? Jak to kiedyś liczyłem to koszt przechowania kWh wychodził bardzo drogo. Może lepiej pomęczyć się z rok dwa na AGM czy kwasiaku i wejść w nową technologię LiFePO? Tutaj ilość cykli i koszt przechowanej kWh kładzie Trojana na łopatki. Niewykluczone że okaże się że tak będzie taniej.

Pedrinho 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-06, 14:15   

toscaner napisał/a:

7 mies. kamperowanie na południu Europy (nie UK) z podnoszonymi panelami pokazało, że czasem ratunkiem jest alternator, ile by na dachu paneli nie upchał. Spokojnie mam miejsce żeby położyć i pod 550W, ale nie robię tego, bo nie ma sensu. Gdy słońce jest, to 260W, które mam starcza z nawiązką, gdy słońca nie ma, to nawet gdybym to co idzie z chmur pomnożył x3 (i mamy 780W) to prądu braknie.
Dlatego sugerowałbym Tracera np. 40A jako max i adekwatną do niego ilość paneli. Nie pamiętam, 550W? Zdecydowanie to będzie lepiej pracować, niż gdyby do takiego zestawu dać 2 x Tracer 20A. Czyż nie?
Nie pchałbym się też w 24V jak pisałem.
Jak z prądem źle, to "po bułki", albo odpalić na postoju na chwilę. Albo Honda. :mrgreen:

Więc tak, cieżko mi dać liste odbiorników jako że to full timer no i jeszcze nie zdecydowałem w sprawie lodówki. Jako że wodę i przedewszystkim ogrzewanie będzie na gaz (propex hs2000) myśle o montażu zbiornika lpg pod podwoziem. W takim wypadku mógłbym pozwolić sobie na zdjęcie ciężaru z elektryki i używać lodówki na gaz. Z drugiej strony z praktyki i połączenia mojej diety wiem że lodówka nie jest niezbędna (nie jem mięsa i produktów mlecznych ale nie jestem ani weganem ani wegetarianem ani marsjanem jakby kto pytał ;) Więc myśle o sezonowym używaniu lodówki na elektryce i montażu boxa pod podłogą bez izolacji termalnej na chłodniejsze dni.
Poza tym +/- dzienne zapotrzebowanie energetyczne kalkuluje na 1kW głównie komputer z zew 19' monitorem, audio i oświetlenie.

Myślałem o platformie z panelami podnoszonej na podnośniku samochodowym z krokowym silnikiem elektrycznym.. ale za durzo komplikacji na raz.. wole dołożyć panel na płasko
Ostatnio zmieniony przez Pedrinho 2015-08-06, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-06, 14:21   

Podnoszenie dachu bez sensu. Wykorzystasz tylko w pełnym słońcu. Konstrukcja sporo waży i będzie wrażliwa na wiatr. Zapomnij o tym że będziesz udawał dostawczaka a podobno miałeś być stealth. W cieniu bez znaczenia. Niektóre panele świetnie wykorzystują światło rozproszone. Musiałbyś też stawać bokiem do słońca i kilka razy dziennie przestawiać samochód. Nie sądzę żeby to było możliwe na parkingu.
Zamiast komputera używaj notebooka z dołączonym monitorem i klawiaturą. 70-100W. Audio może być poniżej 10W. Oświetlenie 10-40W.
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2015-08-06, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

Pedrinho 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-06, 14:22   

Johny_Walker napisał/a:
Trojany kupisz nowe? Jak to kiedyś liczyłem to koszt przechowania kWh wychodził bardzo drogo. Może lepiej pomęczyć się z rok dwa na AGM czy kwasiaku i wejść w nową technologię LiFePO? Tutaj ilość cykli i koszt przechowanej kWh kładzie Trojana na łopatki. Niewykluczone że okaże się że tak będzie taniej.

Johny: tak nowe. Wydaje mi się że koszt jest do łyknięcia. Wiem że lito jonowe akumulatory do off grid są w drodze głównie dzięki Tesli ale ja działam tu i teraz. Biorę się za projekt grubo przekraczający moje kompetencje i doświadczenie dlatego muszę korzystać z gotowych sprawdzonych rozwiązań.

Za 3 lata może cały kamper będzie na baterie a energia będzie dzielona pomiędzy napęd, zapotrzebowania domowe, motocykl i rower.. dzisiaj jest mi potrzebny dom do końca roku :)

Pedrinho 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-06, 14:32   

Johny_Walker napisał/a:
Podnoszenie dachu bez sensu. Wykorzystasz tylko w pełnym słońcu. Konstrukcja sporo waży i będzie wrażliwa na wiatr. Zapomnij o tym że będziesz udawał dostawczaka a podobno miałeś być stealth. W cieniu bez znaczenia. Niektóre panele świetnie wykorzystują światło rozproszone. Musiałbyś też stawać bokiem do słońca i kilka razy dziennie przestawiać samochód. Nie sądzę żeby to było możliwe na parkingu.
Zamiast komputera używaj notebooka z dołączonym monitorem i klawiaturą. 70-100W. Audio może być poniżej 10W. Oświetlenie 10-40W.

Nie koniecznie bez sensu, jako że zysk tak naprawdę jest w zimie. Tutaj znowu w grę wchodzi kontekst jak sam piszesz. Tak czy inaczej nie będę wchodził w polemikę jako że zdecydowałem się nie iść tą drogą.
Mówiąc komputer mam na myśli laptopa właśnie polecam ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=NcW7hZiVuBc
1kW liczę bo czasem będe chciał używać projektora lcd na zewnątrza a czasem mała bibe na polu zrobić ;) . Oświetlenie oczywiście całe na ledach

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-08-06, 14:39   

Johny_Walker napisał/a:
koder napisał/a:

Nie.

Johny_Walker napisał/a:

To mniej-więcej obrazuje sensowność jakiejkolwiek dyskusji z Tobą :spoko

Podnoszone panele dają bardzo dużo w okresie zimowym, jesienią i wiosną. Przez bardzo dużo mam na myśli zysk 50 do 150% w stosunku do płaskiego. Przy podnoszeniu takim, jak ja mam (do przodu) wystarczy samochód ustawić maską na południe.

Odpowiedz do tematu