|
|
Buduję nowe łóżko, jakim sposobem? |
Autor |
Wiadomość |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2015-10-18, 19:21
|
|
|
Zaraz pewnie ktos na mnie bedzie wylewal frustracje, ale ja wlasnie mam lozko z lita sklejka na wierzchu i gabka na tym. Zyje w kamperze non stop i nie ma problemu z wilgocia czy zapachami spowodowanymi ta konstrukcja. Jak budowalem to nawet do glowy mi to nie przyszlo aby wykonac dziury w sklejce lub cos takiego. Zreszta dla kregoslupa najzdrowsza jest zwyczajna decha. Jak wracam do domu na miekki tapczan to wszystko mnie boli potem. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2015-10-18, 20:23
|
|
|
Notker napisał/a: | Zaraz pewnie ktos na mnie bedzie wylewal frustracje, ale ja wlasnie mam lozko z lita sklejka na wierzchu i gabka na tym. . |
nie mam zamiaru nic wylewać , jednak zdrowiej dla gąbki czy sprężyn ja bym dał ażurową konstrukcję - jak sklejka to z otworami "dla zdrowotności" |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2015-10-29, 10:38
|
|
|
Odświeżę temat, bowiem przebudowa jest na ukończeniu.
Ale...
Nowy dylemat się pojawił.
W pierwotnej wersji zabudowy, w tylnym narożniku był odseparowany schowek na 2 butle gazowe.
Obecnie po przebudowie pod powierzchnią łóżka jest już ogromny bagażnik -garaż wręcz i 2 drzwiczek, ale jeszcze bez wyznaczonego miejsca na 1 butlę.
Jestem na rozwidleniu dróg:
- Zbudować ponownie szczelny schowek na jedną butlę z wentylacją na zewnątrz w podłodze (pierwotnie).
- Wstawić mały zbiornik toroidalny pod podłogą i tankować jak auta LPG
Wasze sugestie pomogą mi dokonać wyboru, muszę brać pod uwagę miejsce na klimatyzację (około 40x40cm powierzchni) która w owym garażu będzie zabudowana oraz elektryczne sterowanie zaworu otwierającego butlę tak jak w autach.
Zabudowa tych 2 urządzeń w jednej komorze wyklucza się wzajemnie, więc butlę tak czy siak muszę odseparować od reszty. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-10-29, 11:56
|
|
|
A może butla wsuwana z boku pod auto? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2015-10-29, 12:24
|
|
|
Pod podłogę nie zmieści się w pionie i raczej za dużo rzeźby.
Jeszcze tak myślę, że wytnę otwór w podłodze średnicy butli, wstawię koszyk tak by połowa butli w nim wisiała, wówczas nad butlą zabudowa będzie niższa ale na powierzchni nic nie zyskam.
.
Idę poprzyglądać się i pomyśleć. |
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-10-29, 14:20
|
|
|
J myślałem o wsunięciu jej z boku auta poziomo.
Nie wiem czy masz jakieś boksy z boku na sprzęt,jak nie zawsze można drzwiczki dorobić.
Jakiś koszyk i butle wsuniesz.
Problem tylko zimą,bo zamarznie. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2015-10-29, 16:48
|
|
|
Butla wsunięta poziomio będzie podawać gaz w formie ciekłej (dopóki jego poziom nie spadnie poniżej zaworu) co oznacza problemy z reduktorem. Nawet latem może zamarzać reduktor a to już jest niebezpieczna sprawa... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-10-29, 20:09
|
|
|
butla 28l stako ma wymiary butli od kuchenek,montujesz w poziomie i wypuszczasz zawor do tankowania.Wielozawor na boku,nowowyprofilowany pret od wskaznika,podgieta rurka od zaworu ,zeby bral w formie lotnej z samej gory.(ja tak mam).zalety-gaz zawsze i wszedzie z kazdej stacji.dzialajacy wskaznik poziomu gazu.A co elektrozaworu-odkrecasz srube fi 8 od gory,wywalasz elektrozawor,na pustym odkrecasz rurke na ktorej elektozawor siedzial i wywalasz sprezynke i gumke z podkladka,skrecasz i elektrozaworu nie ma ,pozostaje manualny do zakrecania,ale butli co normalnie sie w kamperze wozi tez chyba nikt na noc nie zakreca?
i jak mowilem,ze mam zewnetzzny zbiornik lpg ,to nikt nie chcial,na zlom zlomiarzom oddalem.Ale zewnetrznego nie montuj,zamarzac w zimie bedzie,lepiej w srodku podgrzewany.Ja w zimie kampera grzeje non stop,bo tez i cala zime codziennie uzytkowany.Butla stako to jedno z lepszych rozwiazan,po prostu nie istnieje problem z gazem
http://allegro.pl/zbiorni...5671940609.html |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2015-10-29, 20:46
|
|
|
Tomcio, dobrze prawisz. Wszystko się zgadza w sensie technicznym, kiedyś ten temat przerabiałem ale dylemat mój jest taki, że albo zbiornik poza budą czyli pod podłogą, albo tradycyjna butla na swoim miejscu i obudowana.
.
Tak myślę że jak zbiornik pod podłogą, to oszczędzę trochę powierzchni i w stare miejsce butli wstawię klimatyzator, wagowo i gabarytowo podobnie jak butla 11, zostanie jeszcze miejsca że Smart by się zmieścił.
Patrzałem pod podłogą, miejsca dużo, bardzo dużo, zbiornik ścieków mam po środku tuż za tylną osią, za zbiornikiem do zderzaka zajmuje miejsce zapasówka w koszu, po bokach dużo wolnego miejsca.
Najgorzej jest jak ma się wybór. |
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-10-29, 20:56
|
|
|
To trudno,decyduj sam ,niestety tak jak pisalem,podpodlogowej juz nie mam,oddalem na zlom.Ja natomias ,jesli jezdzisz zima,pod auto bym nie dal,zamarznie i potencjal lezacego taleza jest duzo gorszy niz walca,otoz potrzebujezz faze lotna nie ciekla,czyli zeby" chlapaniem" gazu w czasie jazdy nie zmrozic reduktora,bedziesz musial tankowac polowe butli ,czyli np 20 l w czterdziestke.A ja w ta stako w pusta wlewam 20 l gazu i mam faze lotna.Jak jechalem na cro,to se wlalem 20 do butli nie pustej,czyli bylo z 25l i walilo gazem jak fiks,musialem stanac na odludziu,odkrecic reduktorek,odkrecic zaworek i fiufiu spuscic z 5 literkow gazu....Ale ja sie gazu nie boje,jak wiekszosc,benzyna bardziej wybuchowa,wiec.. |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2015-10-29, 21:40
|
|
|
Boję się że walec będzie widzialny pod zderzakiem, dlatego uczepiłem się płaskiego. Zimą w mrozy nie jeżdżę, w chłodne dni owszem i rzadko, więc zamarznięcie nie grozi. Podczas jazdy lodówka na 12V fruwa więc gaz nie potrzebny.
Na uzyskiwanie lotnego w przewodzie jak dostanie się tam ciekły jest sposób, zapobiegawczo wystarczy zawinąć rurkę w kilka zwojów o średnicy płyty kompaktowej lub większe i ustawić pionowo, to nie problem, miejsce jest.
Im dalej od zbiornika tym lepiej.
Muszę to wszystko przetrawić, nie wolno mi zapominać o bezpieczeństwie, również biernym. |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|