|
|
Sprinter 316, foto/video blog , start budowy ; ) |
Autor |
Wiadomość |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2016-02-11, 10:12
|
|
|
Czy wełna do kominków lepsza?..sprawa dyskusyjna...
Odchodzi się ze stosowaniem w kominkach,gdyż to ładne sreberko po czasie kruszeje i oddychamy powietrzem z pyłem wełnianym!
W samochodzie należało by ja zawinąć w folię żeby nie chłonęła wilgoci.
Włożenie w takim stanie jak jest sprzedawana,to pewny,niezbyt przyjemny zapaszek. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2016-02-11, 11:29
|
|
|
Hej
Toaleta jachtowa???
A tak szczerze, to po co sobie bardzo bardzo, komplikować życie.
Miałem coś podobnego, w mojej amerykańskiej kabinie ... porażka
Jak??? gdzie??? opróżniać ... po co ulepszać dobre? w naszych warunkach kaseta i jeszcze raz kaseta wyciągana z zewnątrz
Ale to tylko moje zdanie
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-02-11, 12:48
|
|
|
wlodo napisał/a: | Czy wełna do kominków lepsza?..sprawa dyskusyjna...
Odchodzi się ze stosowaniem w kominkach,gdyż to ładne sreberko po czasie kruszeje i oddychamy powietrzem z pyłem wełnianym!
W samochodzie należało by ja zawinąć w folię żeby nie chłonęła wilgoci.
Włożenie w takim stanie jak jest sprzedawana,to pewny,niezbyt przyjemny zapaszek. |
nie mam w kamperze kominka by zaobserwować kruszenie sreberka ... mam takie ocieplenie od 4 lat , ciągle coś dokładam i podpatruję w różnych miejscach , nie ma nigdzie kruszenia, wilgoci i problemów jakie tu wygłaszasz... rozumiem, że w Twoim kamperze zaobserwowałeś takie objawy , chętnie bym zobaczył fotki tych problemów no bo przecież piszesz to wiesz doskonale o czym piszesz , prawda ? |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2016-02-11, 19:47
|
|
|
Cytat: | nie ma nigdzie kruszenia, wilgoci i problemów jakie tu wygłaszasz.. |
Fajnie,że się dzielisz swoimi doświadczeniami z wełną w zabudowie i to jeszcze z wieloletnią obserwacja.
Budujący będą mieli mniej rozterek co wybrać.
Moja wypowiedź dotyczyła wełny,jako materiału,który ma swoje mankamenty.
W przytoczonym przykładzie kominka,pylenie wełny jest zjawiskiem,które występuje.
W zabudowie nie ma tak wysokich temperatur,i nie ma również tak intensywnego przepływu powietrza.
Co nie przeszkadza żeby zjawisko starzenia się tej niby powłoki aluminiowej,nie występowało.
Występuje jednak tzw.punkt rosy,który w niezabezpieczonej wełnie,powoduje pojawienie się wilgoci i grzybka.
To,że zaglądając pod sklejkę nic złego nie widzimy,może świadczyć tylko o dobrym przewietrzaniu tego miejsca.
Wytrącona woda szybciej odparowuje niż coś się w niej rozwinie.
To samo miejsce po dłuższym użytkowaniu w niskich,a w zasadzie,przy takich temperaturach i wilgotności,że punkt rosy wystąpi,może wyglądać zgoła odmiennie.
Cytat: | chętnie bym zobaczył fotki tych problemów no bo przecież piszesz to wiesz doskonale o czym piszesz , prawda ? |
Prawda.
Zjawisko szronu na ociepleniu wewnątrz zabudowy zaobserwowane u mnie,moimi oczami,zdjęć nie zrobiłem.
Pisałem o tym problemie w mojej zabudowie.
Dołożę jeszcze jeden kwiatek do tego zjawiska.
Rozcinałem wczoraj alufox na słupku,żeby do gołej blachy się dostać.
Po przecięciu i odchyleniu na rękę kropelki wody mi poleciały.
Nie wiem jak musiała by być szczelne ocieplenie żeby para się pod nie nie dostawała.
Zresztą od strony blachy też są jakieś otworki przez które może wilgoć wchodzić. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
sok
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sprinter 316
|
Wysłany: 2016-05-03, 18:55
|
|
|
Panowie, jak ladowac dodatkowy akumulator z alternatora, aby limitowac prad pobierany przez dodatkowy akumulator?
Jakis regulator ladowania ? Chce zrobic extra akumulator dedykowany jedynie do lodowki i wentylacji wnetrza campera .
poprosze o link ; )
btw. DualTop Evo jest na zamowienie, to zamowilem i po ponad 2 miesiacach okazlo sie ze fabryka Monachium nie ma jakis zbiornikow i moze beda dostawy w czerwcu / lipcu. Wiec zmiana konceptu ; ( |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|