Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 21:30
Uziemienie do gniazda prądu
Autor Wiadomość
MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 23/197
Wysłany: 2008-10-15, 09:23   

Dopiero dziś zajrzałem do tego tematu i chciałbym podzielić się moim niedawnym doświadczeniem. Otóż mój nowy (5-letni) kamper miał na wyposażeniu kabel przyłączeniowy z wtyczką z bolcem z jednej strony i wtyczką okrągłą 3 bolcową z drugiej (od strony kampera). Gdy pewnego dnia otrłem się o polakierowaną część kabiny kierowcy z jednej strony a metalowego płotu z drugiej - poczułem lekkie mrowienie, po sprawdzeniu testerem okazało się, że kamper ma fazę na karoserii. Otóż przewód jaki zakupiłem razem z kamperem okazał się być 2-żyłowy z zerowaniem na bolec uziemienia we wtyczce. No... miałem szczęście że chyba jeszcze mój czas nie nadszedł! Okazało się że w gniazdku w garażu, z którego zasilany jest kamper faza jest odwrotnie . Niezwłocznie zakupiłem więc kabel 3-żyłowy.
Wniosek dla wszystkich nabywców kamperów - obowiązkowo należy przeprowadzić kontrolę instalacji elektrycznej najlepiej przy udziale fachowca.

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/110
Wysłany: 2008-10-15, 10:39   

to jest właśnie ta sytuacja o której pisałem i do której nieudolnie wykonałem rysunek angielskiego integrala ;) tyle tylko że zamiast przebicia trzeba sobie wyobrazić mostek z fazowego przewodu, na bolec a następnie na masę pojazdu...brrrr

mazurek, dużo szczęścia mialeś, płot napewno dobrze zakotwiony w ziemi a na kamperku pełna faza... żarówka zaświeciłaby się napewno! Uratowała Cię szczątkowa izolacja albo palec Boży :spoko

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 23/197
Wysłany: 2008-10-15, 22:17   

myślę że rzeczywiście opatrzność czuwała nade mną, płot dotykałem przez ubranie ale była duża wilgotność w powietrzu, podeszwy butów z tworzywa sztucznego - mimo to przez lakier samochodu czułem wyraźne "pieszczoty" prądu. Nie pierwszy raz miałem z nim do czynienia więc niezwłocznie wziąłem tester i stwierdziłem fazę na masie pojazdu. po przekręceniu wtyczki o 180 stopni wszystko wróciło do normy. Ja jednak niezwłocznie pojechałem do sklepu w celu zakupu kabla 3- żyłowego. Rozważam jednak poważnie zamontowanie wyłącznika przeciwporażeniowego w kamperze.
"ocalały" Mazurek

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2008-10-16, 06:55   

MAZUREK
Cytat:
Rozważam jednak poważnie zamontowanie wyłącznika przeciwporażeniowego w kamperze.

Na najbliższym spotkaniu powiem Ci jak najprościej zainstalować taki wyłącznik i jaki będzie jego koszt który naprawdę nie rzuca na kolana. Robocizna to małe piwo. Przy okazji taki wyłącznik zabezpiecza przed pożarem po stronie 230V.

ZetKa 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Camp Starline 640
Piwa: 1/3
Wysłany: 2008-10-16, 08:57   

lepciak

Cytat:
Przy okazji taki wyłącznik zabezpiecza przed pożarem po stronie 230V.

A to ciekawe. W jaki sposób?

matro 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 11:11   

w bardzo prosty...

wynika to z samej zasady działania wyłącznika różnicowoprądowego, ponieważ działa na różnicy upływu prądu, który natomiast spowodowany może być przez:
a) pogorszenie się izolacji przewodów instalacji
b) uszkodzenie izolacji odbiorników przyłączonych do instalacji
c) w wyniku bezpośredniego dotknięcia przewodu fazowego (coś ala'MAZUREK ;) )
...
..i dalej
jeżeli wyłączy się instalację prz a i b , zabezpieczy to przed chociażby grzaniem tych przewodów , wytwarzaniem łuku, zapaleniem izolacji, pożaru

w takim przypadku sprawny(czyt.opomiarowany) wyłącznik zadziała(musi) w poniżej 0,2s a jest to związane z czstotliwością skurczów serca(dalej już się nie zagłębiam)... zwykły z wkładką B , może przez długi czas "spawać" żyły, przebijać izolację wydzielać dużo ciepła przez okres w którym mieści się w swoich parametrach, zresztą "szybkie wyłączanie" przyjmuje się tym przypadku do 5s ...czyli można nie przeżyć a nawet coś podpalić :roll:

a po chłopsku iskrzy ale nie przekracza np. 16A ...więc dalej iskrzy ;)

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

lepciak 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 16:26   

Witam,
Wobec dużego zainteresowania na forum zabezpieczeniem różnicowo-prądowym podaję podstawowe informacje dla zorientowania się w zagadnieniu.
Wyłącznik różnicowo-prądowy (przeciwporażeniowy) o którym piszę służy do zabezpieczenia odbiornika - w naszym przypadku campera lub przyczepy od skutków wadliwie działającej - uszkodzonej instalacji 230V w pojeździe. Taki wyłącznik włącza się w instalację elektryczną jako pierwszy za gniazdem przyłączeniowym sieci zewnętrznej i w tym przypaku chroni całą instalację elektryczną która jest za nim czyli pojazdu. Dla lepszego zrozumienia: jeśli taki sam wyłącznik przeciwporażeniowy włączymy w mieszkaniu w układ zaraz za licznikiem to zabezpieczy on instalację elektryczną która zasilana jest przez ten licznik. Aby wyłącznik zabezpieczał skutecznie - musi być dobrany indywidualnie do instalacji którą ma chronić. Ponadto są wyłączniki różnicowo-prądowe z wbudowanym bezpiecznikiem lub bez. W mojej przyczepie campingowej zamontowałem taki wyłącznik z bezpiecznikiem o prądzie znamionowym 10 A gdyż większy nie jest mi potrzebny. W camperach pobór prądu jest większy a więc i zabezpieczenie powinno mieć większą wartość. Jeżeli w pojeździe jest więcej bezpieczników to stosuje się wyłącznik różnicowo-prądowy bez bezpiecznika. Wielkośc tego wyłącznika to 2 zwykłe bezpieczniki hebelkowe razem spięte. Cena około 120 zł.
Informacje które przedstawiam siłą rzeczy są ogólnikowe i służą do rozeznania w temacie. Więcej wiadomości przekażę telefonicznie lub na zlocie. Na zlocie mogę również zainstalować takie urządzenie w pojeździe i zaprezentować jego działanie.
Sorry, musiałem wymazać jedno zdanie
Ostatnio zmieniony przez lepciak 2008-10-16, 18:03, w całości zmieniany 1 raz  

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-10-16, 16:56   

Witam! A czy "w opcij" jest zabezpieczenie przed ZBYT NISKIM napieciem? :idea: Pozdrawiam.Stefan.

lepciak 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 17:10   

Jeżeli zajdzie potrzeba to istnieje taka opcja. Są urządzenia które po obniżeniu napięcia poniżej określonej wartości po prostu je odłączają.

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 17:14   

Witam!
Cytat:
Jeżeli zajdzie potrzeba to istnieje taka opcja.
Zaszla taka historyczna chwila! Prosze o podanie "szczegolow" i dlaczego AZ TYLE?! :szeroki_usmiech :ok Pozdrawiam.Stefan.

matro 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 17:27   

lepciak napisał/a:
Wyłącznik ostrzeże również przed uszkodzonym przewodem uziemiającym w sznurze zasilającym campera lub zastosowaniem przewodu dwużyłowego w przedłużaczu.

a tu ja się zapytam w jaki sposób
:?:

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 17:33   

Witam! Nie pytaj jak tylko DLACZEGO znowu cza bedzie od pyska odjac zeby i to kupic.... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2008-10-16, 17:35   

sys napisał/a:
:?:

Cuda, cuda...

lepciak 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 17:57   

Stefan
Cytat:
Zaszla taka historyczna chwila! Prosze o podanie "szczegolow" i dlaczego AZ TYLE?!

Przed skutkami spadku napięcia poza ustawioną wartość służą przekaźniki napięciowe - na przykład CP-709 firmy F&F. Nie znam ceny ale mogę popytać. Dolny próg zadziałania można na nim ustawić od 150V - 210V.
sys
Cytat:

Pomyłka. przepraszam

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-10-16, 18:04   

Witam!
Cytat:
Przed skutkami spadku napięcia poza ustawioną wartość służą przekaźniki napięciowe - na przykład CP-709 firmy F&F. Nie znam ceny ale mogę popytać. Dolny próg zadziałania można na nim ustawić od 150V - 210V.
Ja bylbym zainteresowany.Jesli kolega moglby ustalic zrodlo i cene to bardzo prosze. :ok Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu