Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Który solar wybrać
Autor Wiadomość
EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2020-06-23, 13:42   

Możesz opisać czemu padły? W domu mam 12v z 10 lat, szklane w ramie alu i działają do tej pory. W kamperach były szklane a w ostatnim mam elastyczny i działają bezproblemowo

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

Postaw piwo autorowi tego posta

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2020-06-23, 21:19   

Nie mam pojęcia dlaczego padły. W ubiegłym roku dzień przed wyjazdem zorientowałem się, że dwa nie działają, czyli już w sumie trzy wymieniłem. W poprzednim kamperze miałem szklany kilka lat i działał bezproblemowo.
Nie tylko u mnie padły, kolega Grzegorzalex wymieniał elastyczne na szklane w ubiegłym miesiącu. Nie ma co porównywać wydajności elastycznych do szklanych. Szklane 3x80 Wp dawały 16A, moje 3x100 Wp 13A. Kampery stały obok siebie. Przepaść.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 273/209
Wysłany: 2020-06-23, 21:47   

Natężenie prądu naprawdę nie zależy od tego czy panel elastyczny czy sztywny.Nie można porównywać paneli w ten sposób,zwłaszcza,że są już kupione,zamontowane.Warto zwrócić uwagę przed zakupem na parametry i renomę producenta.
I ta zasada obowiązuje już chyba nie tylko w dziale panele solarne.Kupowanie najtańszych,no name i nieraz używanych :stop: :shock: to proszenie się o kłopoty i na to mogą sobie pozwolić najbogatsi,którzy bez żalu wyrzucą szmelc i założą kolejny.
P.S.Mam na dachu szklany i trzy elastyczne.Działają.Nie sprawdzam co produkują dopóki mam nadmiar prądu.Przykro czytać kolejne ataki na panele elastyczne.Różnice będą w zakresie wagi,ceny a nie produkcji prądu i trwałości.I to niestety na niekorzyść tych sztywnych szklanych.

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2020-06-23, 22:12   

Takie panele montowałem, szklane maja podobne parametry.
Nie mów, że przykro czytać, przykro to wymieniać co dwa lata bo to kosztuje. Nie były kupowane noname u chińczyka, tylko w polskiej firmie, dlatego uznano reklamację.

panel_Easy-Resize.com.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 97,62 KB

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 273/209
Wysłany: 2020-06-23, 23:11   

Być może jest to technologia nie dopracowana jeszcze lub usterki mają prawo się zdarzać.
Ja nawet nie kontroluję czy wszystkie moje są sprawne.Chodziło mi o atmosferę nieżyczliwą elastycznym a przecież to te same ogniwa tylko inaczej zabezpieczone.
Być może należałoby stworzyć zasady jak dbać o nasze panele.Popytać fachowców."Co im lubuje a co im szkodzi".Miałem podobnie z lampami ledowymi,które z oszczędności prądu wymieniałem wielokrotnie i dziwiłem się widokiem konkretnych marek samochodów z fabrycznie montowanymi ledami.Aż dokupiłem panele i agregat i dałem sobie spokój z ledami.

eroxxx 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato '11
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-06-26, 01:16   

rakro1 napisał/a:
Aż dokupiłem panele i agregat i dałem sobie spokój z ledami.

Nie wiem o jakich ledach piszesz ale się domyślam: najtańszych. Mam 10 żarówek led pod 230 w domu i wszystkie działają dobrze, każdy po 200lm. Chyba 5 rok będzie. Ale jak kupowałem osram po 30/szt to się ludzie śmiali ze mnie że przepłacam i brali x razy tańsze z napisanym 10000lm na etykiecie, świecące dwa razy gorzej.

W nowym civiku jak włącze kierunkowskaz to się znaki 200m dalej świecą. Nie słyszałem o awariach ale fakt - dopiero 3 lata. Dukatem przejechałem 500 km i płaczę że mnie nie stać na nową wersję z ledami. Nic nie widać a i tak wszyscy Cię przeklinają że świecisz po oczach.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2020-06-26, 12:59   

Podejrzewam, ze chodzi orozciągalność plastiku. Moje padły w Maroku gdy temp dochodzila do 40st.

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
Piwa: 4/5
Wysłany: 2021-05-22, 22:28   

Odzywam się w temacie po roku, dlatego, że panel właśnie padł 12.05.2021r. Wskazuje napięcie 1,5V, natężenie 0,0 A a regulator wyświetla półksiężyc i brak ładowania. Przez moment jak ruszylem autem i trochę jechałem nierówną drogą zaczął ładować 18-20V i 1-1,8 A ale przestal i mam tylko te 1,5V. Ponieważ montowałem w serwisie w Tomicach, ktoś miał rację pisząc o tz."fachowych usługach" (nie zauważyli, że w kamperze we wnęce pod stołem w podłodze z urządzeniami elektryki jest przygotowane okablowanie z napisem zum Solar oraz drugie zum SatAntene, no i podłączenie wykonali nie tak jak przewiduje energoblok ale po swojemu na sztywno do B2 przez dodatkowy bezpiecznik, też niby dobrze). Tak czy inaczej panel działał aż niecały rok, montaż był 9 czerwca 2020.
Zgłosiłem na podstawie rękojmii do sprzedawcy żądanie wymiany bądź naprawy (chyba się nie naprawia, tak poinformował papamobile) i zobaczymy co będzie, mają ponoć 14 dni na odniesienie się do zgłoszenia. Póki co we wstępnej rozmowie powiedzieli aby dostarczyć solar. A ja uzyskałem informację, że art.561 Kodeksu cywilnego mówi, że wszelkie koszty związane z roszczeniem w ramach rękojmii pokrywa sprzedawca. Zatem w zgłoszeniu oficjalnym poinformowałem, ile w Tomicach życzą za demontaż i montaż nowego lub oczywiście sprzedawca dla weryfikacji może przyjecać do Warszawy albo za zwrotem kosztów ja do nich z panelem na dachu się zjawię. Bo odklejenie kosztuje. Najgorzej, że nie mają już tego typu paneli. Podobnych co do wymiarów i mocy nie mogę znaleźć, są ale 110W. A z Chin nie chcę kupować, same kłopoty ponoć.
Dla dobra innych i ciekawości innych będę zdawał relację z toku sprawy. "A taki był piękny, amerykański, szkoda".
Dziwię się, że na Marsa latają a trwałego solara tu na Ziemi nie potrafią wyprodukoać, jakaś paranoja chyba.

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2021-05-23, 16:24   

BOGI napisał/a:
chyba się nie naprawia, tak poinformował papamobile)

To jakieś auto papieża? :haha:

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2021-05-23, 20:05   

Masz rację, że błąd. Oczywista oczywistość, że chodzi o papamila, za co strasznie przepraszam wchodząc pod stół...

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2021-05-24, 06:49   

BOGI napisał/a:
Masz rację, że błąd. Oczywista oczywistość, że chodzi o papamila, za co strasznie przepraszam wchodząc pod stół...

Nie przejmuj się, moja żona zawsze Jarka tak nazywa. :haha:

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2021-05-24, 08:31   

Dlatego pozdrów serdecznie i uściskaj żonę ode mnie. Już Ją lubię...

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2021-05-24, 09:50   

Wtrącę się bo piszesz o tym że podczas jazdy solar działał. Ja kupiłem sobie ultra lekki solar na razie nie mam odwagi go zakładać bo jak siego lekko przegnie to wydaje mi się że cos w nim puka jakby krzem pękał. Bawiłem się w podświetlanie lampą ale nie da się tego tak sprawdzić. Panel niby prąd daje ale nie wiem czy cele nie są uszkodzone...

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2021-05-24, 10:23   

Skorzystaj z moich doświadczeń. Tego typu solar kiedy wystawiłem na słońce i zmierzyłem to dawał (nie wiem jaki konkretnie to typ i producent) ale około 1-5A i 16-20V. Jeśłi panel oczywiscie na instalację 12V a aucie. To był kolejny przysłanypanel, bo poprzednie albo były uszkodzone mechanicznie albo prąd łądowania był poniżej 1 A w podobnych warunkach pogodowych. Teraz zastanowilbym się głęboko czy zaufać jak to zrobiłem firmie zajmującej się serwisem kamperów. Zrobili to moim zdaniem źle i póki co przy wymianie nie wiem czy nie zniszczą dachu. Będę pilnowal tym razem na miejscu. Muszą być w temacie, bo zgłoszona rękojmia do sprzedawcy ma uwzględniać wszelkie koszty, w tym wypadku demontażu uszkodzonego i montażu nowego a wystawili niezłą kwotę. Ale tym razem dopilnuję i nie odbiorę jeśli nie zrobią tego jak trzeba z nieuszkodzoną powierzchnią dachu. Co do mocowania, jeśli nie zależy Tobie jak mnie aby nie dziurawić dachu, to ja bym zamontował na poliwęglanie 0,5-1 cm oblecialbym Sikka 252 wokół i zamocowaniu śrubami w narożach i środku na obrzeżu. Bez klejenia samego solara. Wtedy łatwo wymienisz panel. Jest też patent, są to ramki dedykowane do solara Prestige 110W w firmie 4Sun czy SunTrack z Warszawy tel.(22) 646 46 92. Taką ramkę z wentylacją przyklejają i mocują śrubami (4 szt) do dachu a w ramkę wkłada się panel i mocuje kątowniczkami na specjalne śruby. Pozostają szczeliny na wentylowanie przestrzeni pomiędzy spodem panelu a dachem. Panel można sobie w każdej chwili odkręcić. Zadzwoń. Oni też montują, może lepiej niż ta, które mnie źle nakleiła i zrobiła instalacje.

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Wysłany: 2021-05-24, 10:34   

Jeszcze słowo może pomocne Tobie. Oczywiście nie wiem jaki Ty masz panel, bo mój to Saronic SR150-36M (jeśłi nie ma literki E to jest panel pokrytyfluoropoliureanem , czyli folią Tedlar (PVF-ponoć stosuje się na szyby w samolotach). Z E to wówczas ETFE, niby ta najlepsza warstwa. jak będziesz zakładal instalację, to pamiętaj aby regulator nie był dalej niż 1,5 m od akumulatora, odleglość od panela mniej ważna. W razie czego dawaj grubsze przewody do aku, nie 4 a 6 mm. Regulator koniecznie MPPT nawet jeśli nie masz znacznie większego napięcia solara niż 18-20V.
A teraz najważniejsze. Panele fotovoltaniczne Flex jak słyszalem można wyginać (do 20 stopni) ale jedynie na zewnątrz. Do wewnątrz grozi uszkodzeniem ścieżek! Pamiętaj o tym.

Odpowiedz do tematu