|
|
Winiety dla kamperów. Zebrałem to w jedno. |
Autor |
Wiadomość |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 45/130 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2022-11-17, 16:02
|
|
|
W D już można kupić boxy na kampera powyżej 3,5t ważne w kilku krajach UE i nie trzeba mieć żadnej działalności. Czekam aż ta normalność trafi tez do nas….
https://www.adac.de/reise...camper-mautbox/ |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2022-11-17, 16:33
|
|
|
aviator napisał/a: | W D już można kupić boxy na kampera powyżej 3,5t ważne w kilku krajach UE i nie trzeba mieć żadnej działalności. Czekam aż ta normalność trafi tez do nas….
https://www.adac.de/reise...camper-mautbox/ |
No, było by dobrze żeby nie trzeba było tego na firmę brać. Tym bardziej że jak mówię przedstawicielowi że mam flotę z jednego samochodu, to mnie wyśmiewa. W Niemczech widać jest na tyle cięższych kamperów że opłaca im się iść w ten rynek.
Niestety to pudełko od ADAC też ma abonament - 99 Eur rocznie. Ale z tego ciężko będzie zejść, bo te urządzenia muszą mieć kartę SIM z roamingiem, żeby wysyłać dane... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

|
Wysłany: 2022-11-25, 10:52
|
|
|
Sam nie testowałem, bo trochę mało tych państw ale tak jak patrzę, to wysyłają tez do Polski i nie trzeba mieć firmy: na kampery powyżej 3m wysokości i powyżej 3,5t dmc https://www.maut1.de/wohnmobil-mautbox/ |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2022-11-25, 12:41
|
|
|
aviator napisał/a: | Sam nie testowałem, bo trochę mało tych państw ale tak jak patrzę, to wysyłają tez do Polski i nie trzeba mieć firmy: na kampery powyżej 3m wysokości i powyżej 3,5t dmc https://www.maut1.de/wohnmobil-mautbox/ |
Akurat ten model to do "starych" systemów, czyli tak jak nasz stary Viatoll - z bramownicami. Coraz mniej krajów to będzie miało, bo przechodzą na wystemy GPS jak nasz eToll czy czeskie Myto.cz
Niby idzie wszystko w kierunku unifikacji na systemach GPS, ale strasznie powoli. Przez to nie ma uniwersjalnych rozwiązań |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 14/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2024-11-26, 22:26
|
|
|
koledzy czy orientujecie się czy jest już obecnie dostępny jakiś jeden system dla poboru opłat w EU dla kampera powyżej 3.5 t ? |
|
|
|
 |
cheniek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze brak
|
Wysłany: 2025-02-13, 11:37
|
|
|
suzu4x4 napisał/a: | koledzy czy orientujecie się czy jest już obecnie dostępny jakiś jeden system dla poboru opłat w EU dla kampera powyżej 3.5 t ? |
Sprawdzałem z UTA Edenred (urządzenie UTA ONE) ale miła Pani z obsługi klienta powiedziała, że klienci którzy kupili to urządzenie zaczęli otrzymywać mandaty z uwagi na złą kategoryzacje pojazdu i firma UTA już nie sprzedaje ich serwisu pojazdom typu kamper. |
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 14/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-02-13, 12:11
|
|
|
cheniek napisał/a: | suzu4x4 napisał/a: | koledzy czy orientujecie się czy jest już obecnie dostępny jakiś jeden system dla poboru opłat w EU dla kampera powyżej 3.5 t ? |
Sprawdzałem z UTA Edenred (urządzenie UTA ONE) ale miła Pani z obsługi klienta powiedziała, że klienci którzy kupili to urządzenie zaczęli otrzymywać mandaty z uwagi na złą kategoryzacje pojazdu i firma UTA już nie sprzedaje ich serwisu pojazdom typu kamper. |
kolega dla którego szukałem rozwiązania finalnie zamontował w kamperze urządzenie TELEPASS z firmy E100 , mówi że w PL,AT,IT,ES,FR ponoć działa
https://e100.eu/pl/toller/telepass |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2025-04-01, 16:00
|
|
|
A ja mam pytanie do kolegów, którzy śmigają kamperami powyżej 3,5t, mianowicie chodzi mi o realne koszty przejazdów takimi samochodami, zarówno w PL jak i za granicą. Czy koszty np. jednej trasy z PL do Chorwacji to są porównywalne koszty względem kampera do 3,5T czy dużo wyższe? Jak sobie liczyłem wg danych w necie, to było sporo drożej, ale nie wiem, czy dobrze to zrobiłem... Dodatkowo ja często coś za sobą ciągnę, a to przyczepka z motocyklem, a to skuter wodny albo łódź, a to już na 2 osiach - a jak jeżdżę teraz >3.5T to w CZ, AT czy Słowenii nic dodatkowo nie płacę, a <3,5T chyba tak kolorowo nie jest.
Do tego dochodzą inne ograniczenia dla pojazdów powyżej 3,5T, więc z jednej strony fajnie byłoby mieć komfort podróży z zapasem i większymi możliwościami transportowymi, z drugiej strony pytanie, czy nie za dużo z tym problemów...
No i szukanie tych GoBoxów na granicy, jakieś kaucje itp. - strasznie mnie to zniechęca do większego kampera... |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2025-04-01, 18:06
|
|
|
tu drobna uwaga do tych wszystkich box-ów
sprawdzajcie, szczególnie w półintegrach czy po zamontowaniu nie utrudnią zaciemniania szoferki
różne mamy roletki i nie wszystkie zostawiają dość miejsca
- więc w razie kłopotów montować to na dobry rzep z możliwością demontażu |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 499/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-04-01, 18:41
|
|
|
Mandus napisał/a: |
Do tego dochodzą inne ograniczenia dla pojazdów powyżej 3,5T, więc z jednej strony fajnie byłoby mieć komfort podróży z zapasem i większymi możliwościami transportowymi, z drugiej strony pytanie, czy nie za dużo z tym problemów...
No i szukanie tych GoBoxów na granicy, jakieś kaucje itp. - strasznie mnie to zniechęca do większego kampera... |
Zniechęca , dlatego większość jednak pozostaje w rozwiązaniach do 3,5t.
Większy kamper rozwiązuje kilka problemów i kompromisów, ale jednocześnie tworzy nowe , dla mnie osobiście gorsze
Rynek karawaningowy obecnie idzie w odwrotnym kierunku , czyli minimalizacji, miniaturyzacji i większej mobilności.
Kurczy się też liczba potencjalnych miejsc , gdzie dużym i ciężkim kamperem można pojechać i spokojnie stanąć.
Ta tendencja będzie się coraz bardziej pogłębiać, ze względu głównie na rosnącą popularność tej formy wypoczynku i turystyki i zwyczajnie zaczyna brakować miejsca.
Mnie już kilka razy zdarzyło się być świadkiem niesnasek pomiędzy karawaningowcami (raz prawie doszło do rękoczynów) , kiedy na fajnej miejscówce podróżujący van'ami nie byli w stanie się zmieścić , bo większość terenu zajęta była przez Morello i inne Concordy z przyczepami, łodziami i samolotami |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

|
Wysłany: 2025-04-01, 20:50
|
|
|
Ciężko odpowiedzieć o ile wyższe - zależy od państwa i drogi.
Czasem jest tak samo np Słowacja, Grecja, Niemcy czy A4 Katowice-Kraków, czasem o wiele drożej np Węgry czy Austria a czasem taniej np Czechy. Nie jeżdżąc płatnymi drogami np. autostradami można jechać za darmo. Same opłaty zależą od normy Euro, bliźniaków czy liczby osi.
Z boxami w sensie jednym na kilka państw łatwo mają tylko właściciele firm, reszcie sie odechciewa już na poziomie sprawdzania co i jak.
W sumie jest wybór, co kto lubi - ja już się przyzwyczaiłem. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|