|
|
poduszki pneumatyczne - rodzaje,wady i zalety |
Autor |
Wiadomość |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2025-05-21, 19:54
|
|
|
No i wypróbowałem te poduszki na długim wyjeździe do Hiszpanii, prawie 6 000 km. Działają, jedzie się spokojniej, można regulować ciśnienie w zależności od potrzeb. Ale jak pisali niektórzy koledzy jest to tylko niewielka poprawa, ale jak bym miał ponownie podejmować decyzję o ich montażu to bym je też zamontował.
Ponieważ w moim kamperze ktoś zaprojektował zbiornik na wodę i butle z gazem za tylną osią, jak dodamy do tego bagaż w garażu (rowery, mebelki itp) to tylna oś jest pewnie przeciążona a przednia niedociążona.
Pomyślę nad przesunięciem części bagaży do przodu. Pod ławką jest Truma i duuużo wolnego miejsca. Może tam dorobię klapę i ciężkie rzeczy będę tam przewoził. Chat GPT doradził aby nie jeździć z pełnym zbiornikiem wody a część wody wozić w kanistrach z przednimi siedzeniami... |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/90 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-05-22, 12:14
|
|
|
lechd napisał/a: | Chat GPT doradził aby nie jeździć z pełnym zbiornikiem wody a część wody wozić w kanistrach z przednimi siedzeniami... |
A mi Chat GPT potwierdził, że mnie bardzo kocha |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2025-06-17, 08:56
|
|
|
Janusszr Wypróbowałem poradę od ChataGPT i opróżniłem zbiornik wody do połowy a przedsionek (30 kg) położyłem za przednim siedzeniem, w sumie do przodu dodałem około 40 kg a z tyłu wyrzuciłem około 60 kg. Zmiana zdawała by się nie istotna przy masie 3500 kg więc sam bym nie brał jej pod uwagę. A jednak znacząco pomogła. Przejechałem ponad 1000 km w różnych warunkach (burza, wiatr) i kamper zaczął się normalnie prowadzić. Czyli dociążenie przedniej osi zrobiło robotę, może nawet lepszą niż poduszki.
Czyli Chat GPT mi pomógł .
Swoją drogą jak oni teraz projektują kampery wsadzając zbiornik na wodę i butle gazowe za tylną osią gdzie wiadomo, że do garażu też się sporo pakuje. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|