|
|
|
Opony całoroczne do kampa. |
| Autor |
Wiadomość |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2026-02-16, 09:24
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | nie ma żadnych uszkodzeń, a powietrze ucieka powoli tak że raz na tydzień trzeba było dopompować. | wszystkie znane mi takie przypadki kończyły się po wymianie samego zaworka (tego wykręcanego i wkręcanego w wentyl przez wulkanizatora) |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 281/1365 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

|
Wysłany: 2026-02-16, 19:58
|
|
|
A jakie 14tki 185/80 byście polecili? Bo tych Sailunów na felgę 14tkę nierobiom |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 364/24 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-02-16, 20:28
|
|
|
| Adampio napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | | nie ma żadnych uszkodzeń, a powietrze ucieka powoli tak że raz na tydzień trzeba było dopompować. | wszystkie znane mi takie przypadki kończyły się po wymianie samego zaworka (tego wykręcanego i wkręcanego w wentyl przez wulkanizatora) |
wymieniałem całe wentyle i nic to nie zmieniło. |
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 281/1365 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2026-02-16, 22:06
|
|
|
Jak kupiłem opony 205/80R14CM
Mazzini EffiVan 205/80 R14 109/107 SC
SPECYFIKACJA
Etykieta UE C C 72 dB
Typ: Dostawcze
Sezon: Letnie
Rozmiar: 205/80 R14
Indeks nośności: 109/107 = Max 1030 kg
Indeks prędkości: S = Max 180 km/h
Inne: Wzmacniane
Rok produkcji: 2025
Gwarancja: 2 lata od daty sprzedaży
Gwarancja na opony Mazzini EffiVan
Przy odpowiedniej eksploatacji producent gwarantuje wysoką jakość i pełnię właściwości użytkowych opon; okres gwarancji wynosi 2 lata, licząc od daty zakupu produktu; gwarancją objęte są wady konstrukcyjne, materiałowe, jak również te związane z jakością wykonania; gdy reklamacja zostanie uznana, opona przechodzi na własność producenta, Ty natomiast otrzymujesz nowy towar lub rekompensatę, której wysokość zależna jest od stopnia zużycia opony.
Mazzini EffiVan Opona Mazzini EffiVan to letni model przeznaczony do samochodów typu van i lekkich ciężarowych, która zapewnia przyczepność, równomierne zużycie oraz łatwość prowadzenia dużych i funkcjonalnych pojazdów. Co wyróżnia model Mazzini EffiVan? Trzy główne rowki obwodowe, które zapewniają stabilność i przyczepność nawet podczas jazdy z dużą prędkością. Żebra barkowe, mające wpływ na równomierne zużywanie się ogumienia i utrzymywanie właściwości jezdnych przez cały okres użytkowania. Specjalnie skomponowana mieszanka gumowa, która gwarantuje wydajność i osiągi, co wpływa na łatwość prowadzenia pojazdu.
Mazzini to marka specjalizująca się w produkcji opon dla różnego rodzaju pojazdów, dbająca o detale i precyzję wykonania. Firma oferuje szeroki wybór modeli letnich, zimowych oraz całorocznych, dostosowanych do różnych warunków drogowych i preferencji kierowców. Dane techniczne Opona letnia Mazzini EffiVan zaliczana jest do klasy ekonomicznej, czyli charakteryzuje się najbardziej korzystną ceną i dobrymi osiągami. Oglądasz właśnie oponę w rozmiarze 205/80 R14. Opona jest także dostępna w rozmiarach od 13 do 16 cali. Opona dodatkowo: przeznaczona jest do samochodów dostawczych (posiada oznaczenie "C"). Opona posiada następujące klasy na etykiecie: C Klasa C - efektywność paliwowa C Klasa C - hamowanie na mokrej nawierzchni B Klasa B - hałas zewnętrzny Jest to opona z indeksami: Indeks prędkości S - Maksymalna prędkość, z jaką możesz jechać na tej oponie wynosi 180 km/h. Indeks nośności 109/107 - Maksymalne obciążenie, jakie może wytrzymać ta opona wynosi 1030kg.
Etykieta opony Mazzini EffiVan Etykiety zawierają informacje dotyczące: efektywności paliwowej i hamowania na mokrej nawierzchni (klasyfikacje z pięciostopniową skalą), a także hałasu (trzystopniowa skala). Sygnalizują również zwiększoną przyczepność podczas jazdy w trudnych warunkach ośnieżenia lub oblodzenia.
PRZYCZEPNOŚĆ NA LODZIE Dedykowany piktogram umieszcza się na etykiecie w przypadku opon do samochodów osobowych o zwiększonej przyczepności na lodzie. W praktyce dotyczy on modeli przeznaczonych na najtrudniejsze zimowe warunki.
EFEKTYWNOŚĆ PALIWOWA (OPÓR TOCZENIA) Klasa A określa opony o najmniejszych oporach toczenia, klasa E o największych. Opór toczenia wpływa na zużycie paliwa oraz emisję spalin przez samochód. Im niższy opór toczenia, tym większa oszczędność paliwa i mniejszy wpływ na środowisko.
DROGA HAMOWANIA NA MOKREJ NAWIERZCHNI Klasa A oznacza najkrótszą, a E najdłuższą drogę hamowania na mokrej nawierzchni. Parametr ten związany jest z przyczepnością opony podczas jazdy po mokrej drodze, co ma znaczenie dla bezpieczeństwa podróżowania. Im wyższa klasa, tym lepsze właściwości ogumienia.
HAŁAS ZEWNĘTRZNY Klasa A przeznaczona jest dla najcichszych opon, B i C – dla głośniejszych. Konkretna wartość poziomu generowanego hałasu podawana jest decybelach (dB). Wskaźnik ten ma przełożenie na komfort jazdy.
PRZYCZEPNOŚĆ NA ŚNIEGU Symbol alpejski znajduje się na etykietach opon przeznaczonych do użytkowania w trudnych warunkach i cechujących się zwiększoną przyczepnością na śniegu. Występuje głównie w przypadku opon zimowych oraz całorocznych.
Zwróć uwagę, że faktyczna oszczędność paliwa oraz bezpieczeństwo w ruchu drogowym w znacznym stopniu zależą od postępowania kierowców, a zwłaszcza od następujących czynników: Sposobu prowadzenia pojazdu, który może istotnie przyczyniać się do zmniejszenia lub zwiększenia poziomu zużywania paliwa przez samochód; Regularnego sprawdzania ciśnienia w oponach w celu zapewnienia najlepszej przyczepności i optymalnej efektywności paliwowej; Systematycznego kontrolowania stanu technicznego pojazdu; Ścisłego przestrzegania bezpiecznej odległości między pojazdami.
Dane z karty informacyjnej:
Delegated Regulation (EU) 2020/740
Producent Mazzini Nazwa bieżnika EffiVan Rozmiar 205/80 R14
Indeks nośności 109/107
Symbol prędkości S
Klasa wydajności energetycznej C
Klasa przyczepności na mokrej nawierzchni C
Klasa zewnętrznego hałasu toczenia B
Hałas zewnętrzny toczenia 72 dB
Opona śniegowa Nie
Przyczepność na lodzie Nie
Kategoria obciążenia SL
Cena 1 szt: 284 zł
Ilość : 4 szt
Suma: 1136 zł
Komplet worków do przechowywania opon (4 sztuki) 10 zł
Dostawa gratis.
Do zapłaty: 1146 zł
https://www.oponeo.pl/dan...07-s-c#warranty
Mazzini EffiVan 205-80 R14.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 390 raz(y) 3,39 KB |
Mazzini EffiVan 205-80 R14 (b).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 390 raz(y) 4,17 KB |
Mazzini EffiVan 205-80 R14 (c).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 390 raz(y) 4,06 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Skorpion 2026-02-17, 20:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

|
Wysłany: 2026-02-17, 15:36
|
|
|
Wątek jest o całorocznych, a Opneo nie oferuje takich w tym rozmiarze |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2026-02-17, 18:03
|
|
|
| Witam. Ja kupiłem kampera z fabrycznymi Continental VanContact Camper . Przejechały 37 tyś - zużycie średnie - jeszcze dwa sezony pociągną . W tym roku wracałem w styczniu do Polski po śniegu i lodzie . Jechały bardzo ładnie . |
|
|
|
 |
drwoy
zaawansowany Woytek
Twój sprzęt: Knaus 650 Platinum Selection
Nazwa załogi: Kamperik
|
Wysłany: 2026-02-21, 21:13
|
|
|
| Zrobiłem pierwszy tysiąc km na nowych oponach. Mam wrażenie , że są trochę głośniejsze od conti, ale ładnie się trzymają drogi. |
_________________ Pozdrawiam Woytek
------------------------------------------------
Wyższe wykształcenie może mieć każdy, podstawowe niekoniecznie. |
|
|
|
 |
arek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato Bavaria T61
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Paź 2007 Piwa: 4/11 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 2026-02-22, 11:34 opona
|
|
|
| Ja posiadam Continental 225/70R15C VanContact 4Season 112/110R 8PR wprawdzie wielosezonowe ale jestem zadowolony w miarę ciche dobrze trzymają się drogi na mokrej nawierzchni jazda pażdziernik -listopad jeszcze nie próbowałem na sniegu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|