Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2026-02-10, 09:07
Opony do campervana
Autor Wiadomość
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 394/786
Wysłany: Wczoraj 8:09   

Janusszr napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Cieniutko w Sailunach z nośnością. U mnie obciążenie tylnej osi to 2750 kg/2 daje 1375kg na koło.

Nim skrytykujesz, rozmiar rozmiar, popatrz na rozmiar, napewno 225 70 15, może 225 75 16 i 1450 na koło :chytry

Zwróciłem uwagę na etykietę którą pokazałeś. Więc opanuj się i pomyśl zanim coś głupiego znowu napiszesz. :gwm

Pokaż twoją etykietę może faktycznie twoje 225 70 15 mają 1350 a wtedy oddaje honor sorki jest coś lepszego od sailun commercio 4 seasons :haha:

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 110/102
Wysłany: Wczoraj 8:28   

Komplecik napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Cieniutko w Sailunach z nośnością. U mnie obciążenie tylnej osi to 2750 kg/2 daje 1375kg na koło.

Nim skrytykujesz, rozmiar rozmiar, popatrz na rozmiar, napewno 225 70 15, może 225 75 16 i 1450 na koło :chytry

Zwróciłem uwagę na etykietę którą pokazałeś. Więc opanuj się i pomyśl zanim coś głupiego znowu napiszesz. :gwm

Pokaż twoją etykietę może faktycznie twoje 225 70 15 mają 1350 a wtedy oddaje honor sorki jest coś lepszego od sailun commercio 4 seasons :haha:

Komplet, mówiłem - ochłoń! W którym miejscu napisałem, że mam opony(które reklamujesz) 225 70 15 i obciążenie 1350? Mam wrażenie, że jesteś pod wpływem. Ale żeby tak od rana? :haha: :haha: :haha:

Postaw piwo autorowi tego posta

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 8:39   

Janusszr napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Janusszr napisał/a:

Komplet, mówiłem - ochłoń! W którym miejscu napisałem, że mam opony 225 70 15 i obciążenie 1350? Mam wrażenie, że jesteś pod wpływem. Ale żeby tak od rana? :haha: :haha: :haha:

faktycznie źle Ciebie zrozumiałem, krytykujac nośności sailun pomyślałem że masz coś lepszego w rozmiarze 225 70 15, czyli reasumując nic lepszego nie ma od sailun stosunek cena jakość w rozmiarze 225 70 15.
Pochwal się co to masz za cuda na kołach :roll:
:haha:

IMG-20251229-WA0028.jpg
To moje zimowe Sailumy
Plik ściągnięto 2 raz(y) 188,61 KB

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 8:56   

Jeśli chcemy mieć dużą nośności bo to kamper bo to ciężkie jest, to trzeba przejść na koła 16 z 15 o rozstawie śrób 5x118 , wachlarz opon o nośności 1450kg na koło jest większy, nie omieszkam dodać że :haha: Sailumy Comercio 4 mają właśnie 1450 na koło i chwalą się dodatkowymi oplotami w liczbie 10 :haha:
:mikolaj
Ostatnio zmieniony przez Komplecik Wczoraj 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 155/193
Wysłany: Wczoraj 9:17   

Fajnie macie że se możecie tak żonglować rozmiarami, ja mogę założyć tylko to co wbite w dowodzie.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 578/47
Wysłany: Wczoraj 9:49   

mischka napisał/a:
Fajnie macie że se możecie tak żonglować rozmiarami, ja mogę założyć tylko to co wbite w dowodzie.

Ale w dowodzie masz chyba tylko jeden rozmiar (podstawowy) , natomiast jeżeli homologacja producenta pojazdu dopuszcza wymiary alternatywne to są one również legalne w Niemczech.
Z tego co wiem, to w Niemczech jeśli chcesz zamontować inne felgi, opony czy jakieś inne części (np tuningowe) to muszą one mieć tzw. ABE (Allgemeine Betriebserlaubnis), czyli niemieckie dopuszczenie części do użytkowania i w tym ABE jest własnie określone do jakich samochodów ta część może być zamontowana.
Nie wiem czy ja to dobrze rozumiem, ale jeśli np. w DR masz wpisany wymiar podstawowy, a felga czy opona o innym od tego podstawowego rozmiarze ma w ABE wpisany Twój samochód to możesz zamontować i legalnie używać.
Jeśli się mylę to mnie popraw :spoko

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 155/193
Wysłany: Wczoraj 11:33   

joko napisał/a:
Jeśli się mylę to mnie popraw :spoko

ABE pomoże tylko jeżeli w COC albo innej homologacji jest dopuszczony inny rozmiar. W moim przypadku w kamperze mogę zakładać tylko 215/70 R15 CP. Oczywiście mogę zlecić indywidualny odbiór innego rozmiaru ale to wiąże się z niemałymi kosztami. Pieczątki są bardzo drogie :spoko

Odpowiedz do tematu