|
|
|
jazda z podłączoną butlą gazową |
| Autor |
Wiadomość |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/91 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2009-05-12, 13:15
|
|
|
| bonusik napisał/a: | Miałem dośc wątpliwą przyjemnośc być świadkiem pożaru "Poldka" z instalacją gazową.
Akurat pożar powstał nie w wyniku zwarcia czy nieszczelności tylko zwykłego kretyńskiego podpalenia.
Była niemała panika na parkingu,ludziska bali się wybuchu butli z gazem
I zamiast eksplozji zaczął się palić gaz uchodzący z głównego zaworu.Słup ognia był chyba na 3 metry..
Sąsiednie autka niestety mocno się nadpaliły niestety,"Poldek" doszczętnie.
No i warto się zastanowić czemu nie wybuchła butla skoro był taki ogień |
Ponieważ ścianki tej butli są znacznie grubsze niż ścianki zbiorników paliwa. Przestrzelenie takiej butli też nie powoduje wybuchu; tak jest tylko na filmach. |
|
 |
ROBRE
zaawansowany Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
|
Wysłany: 2009-05-12, 13:16
|
|
|
dzieki rockers...
uspokaja mnie fakt ze we wszystkich 3 przypadkach butle byly w bagaznikach ,w 2 przypadkach na dodatek w garazu a i tak obylo sie bez ofiar smiertelnych....;-)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-12, 13:18
|
|
|
Więc potwierdza się teoria,że wybucha nie sama butla ale zgromadzony gaz,czy to w pomieszczeniu zamknietym czy chociażby w bagazniku(chociaż to już jest mniej prawdopodobne) |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-05-12, 13:44
|
|
|
Z tego co ja słyszałem wybucha gaz w postaci gazowej czyli lotnej, jeżeli butla jest pełna gazu płynnego ponoć jest małe prawdopodobieństwo wybuchu, dlatego eksperci jak kiedyś słyszałem nie radzą jeździć z prawie pustą butlą bo powstałe tam opary sa najbardziej wybuchowe a co do wypadków to oby jeśli mają się zdarzyć zawsze zdarzały się jak nas tam nie ma |
|
 |
ROBRE
zaawansowany Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
|
Wysłany: 2009-05-12, 20:19
|
|
|
a ja sie jeszcze chcialbym spytac jaka jest roznica jak na reduktorze jest napisane 1,5 kg/h a 1,0kg/h....czy to sa kilogramy na godzine i chodzi o zuzycie ?? i jak sie to odnosi do uzadzen w uzytkowych (grill, kuchenka, lodowka, itp....)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2009-09-07, 13:55
|
|
|
Mili koledzy podaje najnowsze wiadomosci z Niemiec. Podczas kontroli kamperow na drogach niemieckich jakie dokonuje policja sa sprawdzane botle z gazem. NIE MOZE BYC PODLACZONA BUTLA GAZOWA DO INSTALACJI PODCZAS JAZDY. Butla ma byc odlaczona i zabezpeczony zawor kapturem. Takie sa wymogi w niemczech. Wiec jak tu jedziemy to sie odlaczymy od instalacji a w ten sposob zostanie nam pare € ( 35) w kieszeni. Pozdrawiam |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2009-09-07, 14:18
|
|
|
A żeby ich!!!!!! |
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-07, 14:21
|
|
|
No wlasnie wczoraj w telewizji byl na ten temat relacja. |
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-09-07, 14:46 ARCADARKA
|
|
|
WITAJ
Wydaje mi się , że cosik pokręciłeś z tym gazem , ja natomiast wiem że , jeżeli w kamperze jak i również w przyczepie kampingowej posiadasz reduktor secumation to te niemieckie policjanty mogą wiesz co, ,,,,,,,,,,, jak złapią z odkręconym reduktorem gazu, oj lepiej się dowiedz bo straszysz naszych kolegów
pozdrawiam cieplusio |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-07, 14:54
|
|
|
Nie strasze tylko tak jest.BUTLA odlaczona od instalacji w czasie jazdy . |
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-09-07, 15:06 ARCADARKA
|
|
|
jesteś na miejscu , może to nowe przepisy ,ale cosik mi się wieżyć nie chce
to moje zdanko i obym się nie mylił , aż to sprawdzę
pozdrawiam |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2009-09-07, 18:38
|
|
|
DuoComfort spełnia wszystkie wymagania obowiązujących przepisów umożliwiając ogrzewanie podczas jazdy.
Zgodny z normą EN 13786
Tak piszą na przykład na tej stronie: http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,17,53
i co na to niemiaszki? |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2009-09-07, 19:22
|
|
|
Witam
kolego andreas P.
dzwonili w kosciele ale w ktorym???
Masz czesciowo racje : w krajach niemieckojezycznych wyszedl taki prikaz ze trzeba miec ta czapke na butli ale , tylko na rezerwowej butli jezeli takowa wozisz ze soba.Dotyczy takze transportu butli np. ze sklepu , lub stacji do domu lub campera czyli w trakcie przewozu butla musi miec kape, ale butla podlaczona do sprawnej instalacji gazowej moze byc nawet uzywana (naturalnie z zabezpieczajacym ventylem)podczas jazdy , i tu Prezesuu ma racje
prosze ponizej poczytac ,jako ze jestes z Bad Driburg nie powinienes miec problemu z, jak to niektorzy nazywaja jezykiem karabinow maszynowych
to tylko przetlumacze Einzige Ausnahme in Europa: Frankreich verbietet dies generell.
[b]wyzej i nizej zamieszczone opisy nie obowiazuja we Francji.Tam jest generalnie zabronione uzywanie gazu podczas jazdy.
[/b]
pozdrawiam
DAKOTA
Tak piszą na przykład na tej stronie: http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,17,53
i co na to niemiaszki?[/quote]
Dürfen Gasgeräte während der Fahrt betrieben werden?
Neufahrzeuge müssen seit 2006 mit einer Sicherung gegen ausströmendes Gas bei einem Leitungsabriss ausgerüstet sein, wenn während der Fahrt Gasgeräte betrieben werden sollen. Das Gasregelsystem Secumotion von Truma ist mit einer solchen Sicherung ausgestattet. Wird ein Fahrzeug ohne Schlauchsicherung produziert, so dürfen die Gasgeräte an Bord nicht verwendet werden. Im Gaskasten muss dies auch durch einen Hinweis dokumentiert werden. Fahrzeuge, die vor 2006 zugelassen wurden, genießen Bestandsschutz. Sie dürfen während der Fahrt zum Beispiel beheizt werden. Einzige Ausnahme in Europa: Frankreich verbietet dies generell.
Wie viel Gas darf an Bord eines Gespanns mitgeführt werden?
Kleinere Mengen von Flüssiggas dürfen außerhalb des Gaskastens mitgeführt werden, ohne den Anforderungen für einen Gefahrguttransport zu unterliegen. Dies ist allerdings nur erlaubt, wenn bestimmte Transporthinweise beachtet werden. So dürfen die Flaschen nur mit aufgesetztem Ventilschutz transportiert werden. Die Flaschenventile müssen fest verschlossen sein. Beim Transport von vollen und leeren Flaschen muss eine ausreichende Belüftung des Laderaums gegeben sein. Alle Flaschen sind gegen Verrutschen, Um- und Herabfallen zu sichern. Beim Be- und Entladen besteht in der Nähe und in den Fahrzeugen Rauchverbot. Es wird empfohlen, auch während der Fahrt das Rauchen im Fahrzeug zu unterlassen. Der Umgang mit Feuer und offenem Licht ist verboten.
|
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2009-09-07, 20:27
|
|
|
Maciek, ale poszwargotałeś , rozumiem ,że jak mam trumatic duo i zawór typu secumotion to mieszczę się w przepisach + butle BP nie szpanuję , ale z takim zestawem jeżdżę od dwu lat (też na promie i nikt się nie czepia), Dla osobistego bezpieczeństwa mam czujnik gazu ułożony jak najniżej, qwiec osobiście o co chodzi,
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2009-09-07, 20:49
|
|
|
witam
masz racje te nowsze samochody od 2006 maja to wszystko, co potrzeba,jest jeszcze problem drugiej(zapasowej butli jezeli jest nie podlaczona szerogowo czy jak tam to nazwac).Zapasowa butla wedlug niemieckich przepisow musi miec taki czerwony kapturek na caly zawor zakladany do transportu.
pozdrawiam
DAKOTA
ps. plany znowu przesuniete ale juz w piatek jade mozemy sie spikac gdzies po drodze w sobote bede cos kolo Wenecji, niedz. Rimini
| Marek napisał/a: | Maciek, ale poszwargotałeś , rozumiem ,że jak mam trumatic duo i zawór typu secumotion to mieszczę się w przepisach + butle BP nie szpanuję , ale z takim zestawem jeżdżę od dwu lat (też na promie i nikt się nie czepia), Dla osobistego bezpieczeństwa mam czujnik gazu ułożony jak najniżej, qwiec osobiście o co chodzi,
Marek |
|
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|