Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jazda z podłączoną butlą gazową
Autor Wiadomość
Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/91
Wysłany: 2009-05-12, 13:15   

bonusik napisał/a:
Miałem dośc wątpliwą przyjemnośc być świadkiem pożaru "Poldka" z instalacją gazową.
Akurat pożar powstał nie w wyniku zwarcia czy nieszczelności tylko zwykłego kretyńskiego podpalenia. :-/
Była niemała panika na parkingu,ludziska bali się wybuchu butli z gazem :roll:
I zamiast eksplozji zaczął się palić gaz uchodzący z głównego zaworu.Słup ognia był chyba na 3 metry..
Sąsiednie autka niestety mocno się nadpaliły niestety,"Poldek" doszczętnie.
No i warto się zastanowić czemu nie wybuchła butla skoro był taki ogień :?: :roll:

Ponieważ ścianki tej butli są znacznie grubsze niż ścianki zbiorników paliwa. Przestrzelenie takiej butli też nie powoduje wybuchu; tak jest tylko na filmach.

Postaw piwo autorowi tego posta

ROBRE 
zaawansowany
Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
Piwa: 6/2
Wysłany: 2009-05-12, 13:16   

dzieki rockers...
uspokaja mnie fakt ze we wszystkich 3 przypadkach butle byly w bagaznikach ,w 2 przypadkach na dodatek w garazu a i tak obylo sie bez ofiar smiertelnych....;-)

pozdrawiam

bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2009-05-12, 13:18   

Więc potwierdza się teoria,że wybucha nie sama butla ale zgromadzony gaz,czy to w pomieszczeniu zamknietym czy chociażby w bagazniku(chociaż to już jest mniej prawdopodobne) :roll:

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-05-12, 13:44   

Z tego co ja słyszałem wybucha gaz w postaci gazowej czyli lotnej, jeżeli butla jest pełna gazu płynnego ponoć jest małe prawdopodobieństwo wybuchu, dlatego eksperci jak kiedyś słyszałem nie radzą jeździć z prawie pustą butlą bo powstałe tam opary sa najbardziej wybuchowe ;) a co do wypadków to oby jeśli mają się zdarzyć zawsze zdarzały się jak nas tam nie ma :diabelski_usmiech

ROBRE 
zaawansowany
Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
Piwa: 6/2
Wysłany: 2009-05-12, 20:19   

a ja sie jeszcze chcialbym spytac jaka jest roznica jak na reduktorze jest napisane 1,5 kg/h a 1,0kg/h....czy to sa kilogramy na godzine i chodzi o zuzycie ?? i jak sie to odnosi do uzadzen w uzytkowych (grill, kuchenka, lodowka, itp....)
pozdrawiam

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2009-09-07, 13:55   

Mili koledzy podaje najnowsze wiadomosci z Niemiec. :idea: Podczas kontroli kamperow na drogach niemieckich jakie dokonuje policja sa sprawdzane botle z gazem. :chacha2 NIE MOZE BYC PODLACZONA BUTLA GAZOWA DO INSTALACJI PODCZAS JAZDY. Butla ma byc odlaczona i zabezpeczony zawor kapturem. Takie sa wymogi w niemczech. :evil: Wiec jak tu jedziemy to sie odlaczymy od instalacji a w ten sposob zostanie nam pare € ( 35) w kieszeni. :lol: Pozdrawiam

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/282
Wysłany: 2009-09-07, 14:18   

A żeby ich!!!!!! :gwm :gwm :gwm

andreas p 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-07, 14:21   

No wlasnie wczoraj w telewizji byl na ten temat relacja. :evil:

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2009-09-07, 14:46   ARCADARKA

WITAJ :mrgreen:
Wydaje mi się , że cosik pokręciłeś z tym gazem :shock: , ja natomiast wiem że , jeżeli w kamperze jak i również w przyczepie kampingowej posiadasz reduktor secumation to te niemieckie policjanty mogą wiesz co, :evil: ,,,,,,,,,,, jak złapią z odkręconym reduktorem gazu, :haha: oj lepiej się dowiedz bo straszysz naszych kolegów :evil: :evil:
pozdrawiam cieplusio ;)

andreas p 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-07, 14:54   

Nie strasze tylko tak jest.BUTLA odlaczona od instalacji w czasie jazdy . :(

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2009-09-07, 15:06   ARCADARKA

jesteś na miejscu :mrgreen: , może to nowe przepisy :shock: ,ale cosik mi się wieżyć nie chce :haha: :haha:
to moje zdanko i obym się nie mylił , aż to sprawdzę :-P
pozdrawiam :bigok

prezesuu 
weteran
102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Piwa: 22/13
Wysłany: 2009-09-07, 18:38   

DuoComfort spełnia wszystkie wymagania obowiązujących przepisów umożliwiając ogrzewanie podczas jazdy.

Zgodny z normą EN 13786

Tak piszą na przykład na tej stronie: http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,17,53
i co na to niemiaszki?

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2009-09-07, 19:22   

Witam
kolego andreas P.

dzwonili w kosciele ale w ktorym???

Masz czesciowo racje : w krajach niemieckojezycznych wyszedl taki prikaz ze trzeba miec ta czapke na butli ale , tylko na rezerwowej butli jezeli takowa wozisz ze soba.Dotyczy takze transportu butli np. ze sklepu , lub stacji do domu lub campera czyli w trakcie przewozu butla musi miec kape, ale butla podlaczona do sprawnej instalacji gazowej moze byc nawet uzywana (naturalnie z zabezpieczajacym ventylem)podczas jazdy , i tu Prezesuu ma racje

prosze ponizej poczytac ,jako ze jestes z Bad Driburg nie powinienes miec problemu z, jak to niektorzy nazywaja jezykiem karabinow maszynowych

to tylko przetlumacze Einzige Ausnahme in Europa: Frankreich verbietet dies generell.

[b]wyzej i nizej zamieszczone opisy nie obowiazuja we Francji.Tam jest generalnie zabronione uzywanie gazu podczas jazdy.
[/b]

pozdrawiam
DAKOTA

Tak piszą na przykład na tej stronie: http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,17,53
i co na to niemiaszki?[/quote]

Dürfen Gasgeräte während der Fahrt betrieben werden?

Neufahrzeuge müssen seit 2006 mit einer Sicherung gegen ausströmendes Gas bei ei­nem Leitungsabriss ausgerüstet sein, wenn während der Fahrt Gasgeräte betrieben werden sollen. Das Gasregelsystem Secumo­tion von Truma ist mit einer solchen Sicherung ausgestattet. Wird ein Fahrzeug ohne Schlauchsicherung produziert, so dürfen die Gasgeräte an Bord nicht verwendet werden. Im Gaskasten muss dies auch durch einen Hinweis dokumentiert werden. Fahrzeuge, die vor 2006 zugelassen wurden, genießen Bestandsschutz. Sie dürfen während der Fahrt zum Beispiel beheizt werden. Einzige Ausnahme in Europa: Frankreich verbietet dies generell.

Wie viel Gas darf an Bord eines Gespanns mitgeführt werden?

Kleinere Mengen von Flüssiggas dürfen außerhalb des Gaskastens mitgeführt werden, oh­ne den Anforderungen für einen Gefahrguttransport zu un­terliegen. Dies ist allerdings nur erlaubt, wenn bestimmte Transporthinweise beachtet wer­den. So dürfen die Flaschen nur mit aufgesetztem Ventilschutz transportiert werden. Die Flaschenventile müssen fest verschlossen sein. Beim Transport von vollen und leeren Flaschen muss eine ausreichende Belüftung des Laderaums gegeben sein. Alle Flaschen sind gegen Verrutschen, Um- und Herabfallen zu sichern. Beim Be- und Entladen besteht in der Nähe und in den Fahrzeugen Rauchverbot. Es wird empfohlen, auch während der Fahrt das Rauchen im Fahrzeug zu unterlassen. Der Um­gang mit Feuer und offe­nem Licht ist verboten.

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

Marek 
stary wyga

Piwa: 1/1
Wysłany: 2009-09-07, 20:27   

Maciek, ale poszwargotałeś , rozumiem ,że jak mam trumatic duo i zawór typu secumotion to mieszczę się w przepisach + butle BP nie szpanuję , ale z takim zestawem jeżdżę od dwu lat (też na promie i nikt się nie czepia), Dla osobistego bezpieczeństwa mam czujnik gazu ułożony jak najniżej, qwiec osobiście o co chodzi,
Marek

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2009-09-07, 20:49   

witam
masz racje te nowsze samochody od 2006 maja to wszystko, co potrzeba,jest jeszcze problem drugiej(zapasowej butli jezeli jest nie podlaczona szerogowo czy jak tam to nazwac).Zapasowa butla wedlug niemieckich przepisow musi miec taki czerwony kapturek na caly zawor zakladany do transportu.

pozdrawiam
DAKOTA

ps. plany znowu przesuniete ale juz w piatek jade mozemy sie spikac gdzies po drodze w sobote bede cos kolo Wenecji, niedz. Rimini

Marek napisał/a:
Maciek, ale poszwargotałeś , rozumiem ,że jak mam trumatic duo i zawór typu secumotion to mieszczę się w przepisach + butle BP nie szpanuję , ale z takim zestawem jeżdżę od dwu lat (też na promie i nikt się nie czepia), Dla osobistego bezpieczeństwa mam czujnik gazu ułożony jak najniżej, qwiec osobiście o co chodzi,
Marek

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

Odpowiedz do tematu