Przesunięty przez: janusz 2011-02-11, 14:26 |
Zloty i ...... złodzieje |
| Autor |
Wiadomość |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-13, 20:58
|
|
|
| To wychodzi na to ,ze musieli Was obserwowac od dawna i czekac na dogodna chwile by to zrobic . |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2009-10-13, 21:22
|
|
|
Wiemy jak to jest denerwujące, bo mieliśmy podobne przeżycia, więc Ewo i Mirku - trzymajcie się
Wydaje mi się, że jeśli złodziej chce o nas zdobyć informacje, to i tak je zdobędzie i utajnianie forum nic nie da. Niemniej jednak chwalmy się z umiarem.
Pozdrowienia. |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2009-10-13, 21:47
|
|
|
| Bardzo Wam współczujemy Ewuniu i Mirku!!! |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-10-13, 22:05
|
|
|
EEiczki... Kurde... Przyjmijcie wyrazy współczucia. Że też Wam- takim fajnym ludkom musiało się to trafić. Maluch ma rację. Żeby im ręce uschły!
Co do ograniczeń na forum- myślę, że niewiele dadzą. Jeśli kogoś to boli- niech dwa razy zastanowi się co pisze i komu się chwali. |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2009-10-13, 22:52
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | Maluch ma rację. Żeby im ręce uschły! |
Cosik mi się wydaje, że Maluchowi nie chodziło o ręce...
Pozdrowienia. |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-10-13, 23:00
|
|
|
| ML napisał/a: | | Cosik mi się wydaje, że Maluchowi nie chodziło o ręce... |
Tamto też niech uschnie! |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2009-10-13, 23:03
|
|
|
| Ja także dołączam się z wyrazami współczucia dla Ewy i Mirka, ale uważam, tak jak i pokrzywdzeni, że nie należy popadać w paranoję i ukrywać jakiekolwiek chęci uczestnictwa w zlotach i spotkaniach. Dla ewentualnych złodziei pilnie śledzących nasze forum znacznie większą pożywką są takie tematy jak np. "Jakimi samochodami jeździmy w cywilu", gdzie co niektórzy licytują się, kto ma więcej większych i droższych, kłując w oczy tych mniej zamożnych, lub też temat "Tu się chwalimy". Ale po to występujemy na forum jedynie pod nickami, gdyż jest to w jakimś stopniu zachowaniem podstawowych środków bezpieczeństwa. I myślę, że to wystarcza. No chyba, że ktoś strasznie lubi się chwalić swoimi zasobami, ale to już jest jego indywidualny wybór. |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-10-13, 23:29
|
|
|
Ewuniu i Mirku.
Pisząc po MirkuM mogę tylko powiedzieć tyle: on napisał dokładnie to co ja zamierzałem napisać i napisał tak jak ja zamierzałem to uczynić. Dajmy zatem spokój z mieszaniem do tego obyczajów na forum.
Współczuję Wam. Serdecznie jest żal każdego skrzywdzonego przez łobuzów i złodziei człowieka. Mnie to zdarzyło się wielokrotnie. Zawsze przebolałem krzywdę i jak Tewie mleczarz znów ciągnąłem swój wózek. Wy również tacy jesteście.
Głowa do góry. Słońce znów Wam zaświeci. Nic się przecież nie stało. Jesteście zdrowi, szczęśliwi i młodzi. To, że straciliście trochę dóbr nic przecież nie zmienia.
No i macie nas. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-10-14, 00:25
|
|
|
| MirekM napisał/a: | | znacznie większą pożywką są takie tematy jak np. "Jakimi samochodami jeździmy w cywilu" |
A może ktoś chce zmienić na inny i właśnie w ten sposób próbuje pozbyć się samochodu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 539/112 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2009-10-14, 08:12
|
|
|
Statystycznie większość kradzieży to przypadkowe włamy. Ciemne okna to już zachęta. Ciemne podwórko - to obietnica. A potężnie zabezpieczone drzwi wejściowy - no cóż, i tak wchodzi się od tyłu lub przez piwnice.
Kiedyś rozmawiałem na ten temat z chłopakami z dochodzeniówki. Ponad 90% włamów do ludzi młodych którzy pieniądze trzymają w banku a nie w szafie między prześcieradłami to wybryki małolatów. I to najczęściej zupełnie przypadkowe zdarzenia. Pozostaje kupić kilka energooszczędnych żarówek i automaty zegarkowe losowo włączające światła w różnych pomieszczeniach co kilka minut. I zostawić choć jedną nędzną lampkę na zewnątrz. Koniecznie z wyłącznikiem zmierzchowym. Złodzieje boją się kontaktu z właścicielem - rękoczyny to już zupełnie inne zdarzenie zagrożone zupełnie inną karą. Tak więc omijają dom który sprawia wrażenie że wewnątrz ktoś jest. Jeśli jednak jest to złodziej nie przypadkowy - żal to mówić ale nic nie pomoże. Za wyjątkiem alarmu za 300 złotych i powiadomienia telefonicznego do sąsiadów i na policję. Policja przyjedzie po godzinie, ale jeśli sąsiedzi z dwóch stron oświetlą obrabiany dom latarkami - złodziej rzuca wszystko i ucieka. Tak mówią statystyki i logika.
Najwięcej szkód to szkody przy samym włamie. Dlatego warto stosować profilaktykę czyli oświetlenie sterowane czujkami ruchu i symulatory obecności. |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
hrys
zaawansowany w camperze jestem wolny

Twój sprzęt: VW T4
Nazwa załogi: marys
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-10-14, 14:39
|
|
|
| jeśli jesteśmy przy tym temacie to mnie w drodze powrotnej ze Zlotu w Krakowie w PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM ukradli rower odpinając go z bagażnika- w samym centrum miasta |
_________________ z turystycznym pozdrowieniem
hrys
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-10-14, 14:52
|
|
|
Pewnie w internecie zobaczyli, że na zlocie miałeś rower na samochodzie i było zamówienie.
W google map ustalili trasę powrotu ze zlotu
Żarty żartami ale przykre to.
Dobrze, że nie miałeś czterech jak Rafalcho.
Przepraszam za moje zachowanie. Naprawdę współczuje. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-10-14, 16:50
|
|
|
Adi, ale ja z niczego nie kpię. Bardzo podobnie jak Ty czuję zagrożenie z tej strony. Co mogę poradzić, że tak już jest. Mogę tylko zabezpieczyć siebie w ten sposób że nie piszę wszem i wobec, że dom stoi pusty można obrabiać. Staram się aby nie stał pusty. Nie wożę rowerów na bagażniku. Zamiast pieniędzy do okradnięcia mam długi. Właśnie o to chodzi że dzisiejsi złodzieje nie są na poziomie 1945 roku i jak jest zamówienie na mój samochód, albo zaplanowane jest obrobić mi dom to czy będę na zlocie w Krakowie czy na wakacjach i tak obrobią. Ja naprawdę rozumiem twoje i wszystkich innych obiekcje. Jak jestem poza domem myślę co tam się dzieje. Nie jest to jednak powód abym wpadał w skrajność.
Pozdrawiam cie Adi cieplutko. |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2009-10-14, 17:00
|
|
|
| hrys napisał/a: | | jeśli jesteśmy przy tym temacie to mnie w drodze powrotnej ze Zlotu w Krakowie w PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM ukradli rower odpinając go z bagażnika- w samym centrum miasta |
Przykro mi Hrys, i jakże wiem co czujesz bo nieważnie czy rower, czy warzywa z ogródka
- nieprzyjemna jest myśl , że ktoś dokonał zamachu na Twoją własność. |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-10-14, 18:23
|
|
|
Współczuję okradzionym, ja na co dzień w swojej profesji spotykam się z takimi ludźmi.
Jest to podobnie jak z chorobą, człowiek zawsze myśli, że jego to nie dotyczy bo przecież on nic w domu nie ma. Niestety, życie za pomocą złodzieja weryfikuje to założenie. Okazuje się, że każdy z nas coś posiada co interesuje innych a odbudowanie stanu przed włamaniem jest bardzo trudne. Dochodzą do spraw materialnych sprawy psychologiczne szczególnie u dzieci, które bardzo mocno przeżywają fakt naruszenia ich intymności.
Nie można bagatelizować tego problemu, ale nie można też dać się zastraszyć. Kilka sposobów podali koledzy wyżej. Ja ze swojej strony mówię, że złodziej zawsze może nas okraść, jest to tylko kwestia motywacji ale nie ułatwiajmy mu zadania. Jak już chce nas okraść, to niech się chociaż trochu pomęczy.
A co do forum - nie wydaje mi się, żeby zamykanie forum czy jego utajnienie dało pozytywny skutek.
Po pierwsze - złodziejem może być każdy. Czy po kilkudniowej znajomości ze zlotu jesteście na 100% pewni, że znacie człowieka? Jest wiele przypadków gdy włamywaczem okazuje się człowiek o nieposzlakowanej opinii, otwierający drzwi sąsiadkom, czy pomagający przejść przez jezdnię staruszkom.
Po drugie - forum bez dopływu nowych ludzi zaczyna kisić się we własnym sosie, zaczynają się niesnaski i wzajemne animozje i w efekcie forum umiera.
Po trzecie - nie dajmy się zwariować. Pilnować się - oczywiście ale nie popadać w paranoję. W innym przypadku przyjdzie nam sprzedać dom i kampera i kupić pociąg pancerny. Wtedy będzie można jeździć gdzie się chce a dla bezpieczeństwa strzelać do wszystkich w pobliżu. |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
|
|