|
Licencja na zabijanie. |
| Autor |
Wiadomość |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-09-12, 23:03
|
|
|
Pawcio- tylko powiedz dlaczego - przeciez najwięcej wypadków powodują młodzi kierowcy , a nie zawodowi z prawkiem C i D?????????? |
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-09-12, 23:06
|
|
|
Ale zawodowi się za 500 muszą podszkolić obowiazkowo ....bo może zapomnieli jak sie prowadzi .... .... wiesz jak się tak jeździ dzień w dzień to można zapomnieć bo mechanicznie robisz jak piep....y robot ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
doris i archie
zaawansowany

Twój sprzęt: Niedługo będzie stał pod domem :)
Nazwa załogi: CAYENE
|
Wysłany: 2010-09-12, 23:08
|
|
|
| a jakie poprawki maja być do c+d ? |
_________________ Amici fures témporum. ------ Przyjaciele to złodzieje czasu.
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-12, 23:19
|
|
|
Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... wymiana prawka co 5 lat ... |
 |
|
|
|
 |
radecki1972
zaawansowany Klub Budujących Powoli
Twój sprzęt: Bezdomny
|
Wysłany: 2010-09-13, 16:59
|
|
|
| roger napisał/a: | Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... wymiana prawka co 5 lat ... |
Niestety we mnie to też uderzy, do września 2012 muszę te zajęcia odbębnić (D) - paranoja |
_________________ HOLOWNIK: Daewoo Lanos '98
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-09-13, 18:11
|
|
|
| roger napisał/a: | Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... wymiana prawka co 5 lat ... |
badania psychotechniczne są obowiązkowe od dawna, przynajmniej od 30 lat.
natomiast weszło w życie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy. to jest skutkiem dyrektywy obejmującej kierowców w całej UE. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-09-13, 18:57
|
|
|
| StasioiJola napisał/a: | Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie??????????. Jak wiemy o wiele więcej ludzi ginie w wypadkach spowodowanych przez nieodpowiedzialnych kierowców , aniżeli z rąk ludzi którzy posiadają bron palną.!!!!
_________________ |
Przytaczasz jakieś konkretne statystyki, jeżeli tak to procentowe czy w liczbach bezwzglednych, zauważ że posiadaczy broni w Polsce jest duuuuuużo mniej niż posiadaczy samochodów. Ciekawe jak by te statystyki wyglądały gdyby było tyle samo i gdyby stopień trudności zdobycia był taki sam .
Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu ).
|
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-09-13, 19:28
|
|
|
| krynia i stan napisał/a: | Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu ). |
Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę.
http://www.zyciewarszawy...._z_imprezy.html
W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też). |
|
|
|
 |
tomiy
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2010-09-13, 20:19
|
|
|
| doris i archie napisał/a: | Kogut jakie ty miałeś dzieciństwo ...?( bez obrazy )
wszystko widzisz w czarnych kolorach jak przychodzisz do domu nawalony to nie szukasz od razu broni żeby do kogoś strzelać ... no chyba że masz kogoś takiego na myśli , jak ci ją ukradną to chyba cię za to nie wsadzą....?
Broń się wydaje ludziom którzy jej potrzebują a nie walą w łeb jak tylko im się coś nawinie lub wypiją , po to są właśnie wywiady środowiskowe i psychotesty i przez sito wyłapywani są tacy ludzie , może to sito i inne środki są słabe w naszym państwie , ale zawsze są i dlatego może nie masz broni ...? ( bez urazy )
A tak na poważnie dziś broń załatwić można szybciej w inny sposób niż kraść ją od kogoś z domu to raz , a dwa od razu po kradzieży z domu strzelać do kogoś.... zbyt naciągane.. |
I po to sa te badania za 500 jak pisze, chociaz u mnie mniej biora. Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum. Brak badan prowadzi do patologi - tak jest np. z bronia mysliwska, gdzie rocznik 1920 posiada 5 sztuk broni i nie mozna go ruszyc, bo mysliwi badan okresowych nie przechodza. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-13, 20:33
|
|
|
| tomiy napisał/a: | | Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum |
A Brudny Chary ..... ? |
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-13, 20:35
|
|
|
| tomiy napisał/a: | | Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum |
A Brudny Chary ..... ? |
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-09-13, 20:58
|
|
|
| Mężczyzna bez broni to jak kobieta bez motyki. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-09-13, 22:15
|
|
|
| łoś napisał/a: | | Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę. |
Chyba mnie nie zrozumiałeś, wypadki zdarzają się wszędzie i przy różnych okazjach, przyczyną najczęściej jest nieodpowiedzialność lub głupota.
Zabić można wszystkim ale samochód jednak został skonstruowany do podróżowania a nie do zabijania i wierz mi na pewno dużo łatwiej jest zabić czymś co zostało do tego celu stworzone niż np. samochodem.
Na przestrzeni dziejów, a i pewnie w chwili obecnej patrząc globalnie więcej ludzi umiera z powodu użycia broni niż w wypadkach samochodowych (chociaż tego nie jestem pewien)
| łoś napisał/a: | | W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też). |
Jesteś wstrząśnięty tym wypadkiem który był ewidentnie skutkiem głupoty i zarozumialstwa, ale chyba nie tędy droga żeby zaraz traktować auto jak broń.
Chociaż ja jestem zwolennikiem reguły żeby pijanego sprawcę wypadku samochodowego w którym są ofiary traktować tak samo jak sprawcę napadu z użyciem broni. |
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-09-14, 06:29
|
|
|
oczywiście polskie prawo przewiduje odpowiedzialność i przewidywalność kierowców bo:
"Uprawnienia do kierowania
Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;"
czyli muszą być spełnione następujące warunki aby zostać kierowcą:
1. wiek,
2. sprawność pod względem fizycznym (w zakresie określonym przez lekarza),
3. sprawność pod względem psychicznym,
4. posiadanie umiejętności kierowania,
5. kierowanie w sposób nie zgrażający innym,
6. posiadanie uprawnień.
w rzeczywistości większość kierujących spełnia tylko wymagania wiekowe i posiada prawo jazdy.
przeczytałem właśnie artykół przytoczony przez Łosia i tak sobie myślę: oczywiście wszyscy wiemy, że sprawdzanie kandydatów na kierowców pod względem psychicznym jest fikcją, jednak jakby gościa nie zbadać, jakby nie prześwietlić nigdy do końca nie wiadomo co mu w głowie siedzi i co może mu do tej głowy wpaść. jedynie zastanawiające jest to, że było ich 4 i wszystkich opóścił zdrowy rozsądek w tej samej chwili.
co do broni, ta w żaden sposób nie obroni nas przed złoczyńcami.
bronią dobrze włada ten który robi to na codzień, więc nia ja tylko bandyta. jeżeli nawet osiągnąłbym mistrzostwo w posługiwaniu się bronią palną miałbym duże kłopoty ze strzeleniem w kierunku żywego stworzenia, natomiast bandyta nie.
więc broń ta raczej jest takim talizmanem stwarzającym iluzję bezpieczeństwa.
chyba że ktoś doskonale strzela i ma za sobą kilka-kilkanaście udanych postrzeleń (lub zatrzeleń) ludzi, ale tym właśnie się różni normalny człowiek od bandyty (lub Brudnego Harrego). |
|
|
|
 |
|
|