Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Licencja na zabijanie.
Autor Wiadomość
StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/282
Wysłany: 2010-09-12, 23:03   

Pawcio- tylko powiedz dlaczego - przeciez najwięcej wypadków powodują młodzi kierowcy , a nie zawodowi z prawkiem C i D?????????? :gwm :gwm

Postaw piwo autorowi tego posta

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-12, 23:06   

Ale zawodowi się za 500 muszą podszkolić obowiazkowo ....bo może zapomnieli jak sie prowadzi .... ;) :ok .... wiesz jak się tak jeździ dzień w dzień to można zapomnieć bo mechanicznie robisz jak piep....y robot ..... ;)

doris i archie 
zaawansowany

Twój sprzęt: Niedługo będzie stał pod domem :)
Nazwa załogi: CAYENE
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-09-12, 23:08   

a jakie poprawki maja być do c+d ?

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-09-12, 23:19   

Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... ;) wymiana prawka co 5 lat ... ;)

radecki1972 
zaawansowany
Klub Budujących Powoli

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 31/8
Wysłany: 2010-09-13, 16:59   

roger napisał/a:
Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... ;) wymiana prawka co 5 lat ... ;)

Niestety we mnie to też uderzy, do września 2012 muszę te zajęcia odbębnić (D) - paranoja :box :box2 :gwm

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2010-09-13, 18:11   

roger napisał/a:

badania psychotechniczne są obowiązkowe od dawna, przynajmniej od 30 lat.
natomiast weszło w życie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy. to jest skutkiem dyrektywy obejmującej kierowców w całej UE.

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-09-13, 18:57   

StasioiJola napisał/a:
Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie??????????. Jak wiemy o wiele więcej ludzi ginie w wypadkach spowodowanych przez nieodpowiedzialnych kierowców , aniżeli z rąk ludzi którzy posiadają bron palną.!!!!

Przytaczasz jakieś konkretne statystyki, jeżeli tak to procentowe czy w liczbach bezwzglednych, zauważ że posiadaczy broni w Polsce jest duuuuuużo mniej niż posiadaczy samochodów. Ciekawe jak by te statystyki wyglądały gdyby było tyle samo i gdyby stopień trudności zdobycia był taki sam :-/ .
Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu :diabelski_usmiech ).

:spoko

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-09-13, 19:28   

krynia i stan napisał/a:
Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu :diabelski_usmiech ).

Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę.
http://www.zyciewarszawy...._z_imprezy.html
W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też).

tomiy
doświadczony pisarz

Piwa: 3/12
Wysłany: 2010-09-13, 20:19   

doris i archie napisał/a:
Kogut jakie ty miałeś dzieciństwo ...?( bez obrazy )
wszystko widzisz w czarnych kolorach jak przychodzisz do domu nawalony to nie szukasz od razu broni żeby do kogoś strzelać ... no chyba że masz kogoś takiego na myśli , jak ci ją ukradną to chyba cię za to nie wsadzą....?
Broń się wydaje ludziom którzy jej potrzebują a nie walą w łeb jak tylko im się coś nawinie lub wypiją , po to są właśnie wywiady środowiskowe i psychotesty i przez sito wyłapywani są tacy ludzie , może to sito i inne środki są słabe w naszym państwie , ale zawsze są i dlatego może nie masz broni ...? :) ( bez urazy )
A tak na poważnie dziś broń załatwić można szybciej w inny sposób niż kraść ją od kogoś z domu to raz , a dwa od razu po kradzieży z domu strzelać do kogoś.... zbyt naciągane.. :)

I po to sa te badania za 500 jak pisze, chociaz u mnie mniej biora. Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum. Brak badan prowadzi do patologi - tak jest np. z bronia mysliwska, gdzie rocznik 1920 posiada 5 sztuk broni i nie mozna go ruszyc, bo mysliwi badan okresowych nie przechodza.

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-09-13, 20:33   

tomiy napisał/a:
Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum

A Brudny Chary ..... ?

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-09-13, 20:35   

tomiy napisał/a:
Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum

A Brudny Chary ..... ?

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2010-09-13, 20:58   

Mężczyzna bez broni to jak kobieta bez motyki.

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-09-13, 22:15   

łoś napisał/a:
Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę.

Chyba mnie nie zrozumiałeś, wypadki zdarzają się wszędzie i przy różnych okazjach, przyczyną najczęściej jest nieodpowiedzialność lub głupota.
Zabić można wszystkim ale samochód jednak został skonstruowany do podróżowania a nie do zabijania i wierz mi na pewno dużo łatwiej jest zabić czymś co zostało do tego celu stworzone niż np. samochodem.
Na przestrzeni dziejów, a i pewnie w chwili obecnej patrząc globalnie więcej ludzi umiera z powodu użycia broni niż w wypadkach samochodowych (chociaż tego nie jestem pewien)

łoś napisał/a:
W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też).

Jesteś wstrząśnięty tym wypadkiem który był ewidentnie skutkiem głupoty i zarozumialstwa, ale chyba nie tędy droga żeby zaraz traktować auto jak broń.
Chociaż ja jestem zwolennikiem reguły żeby pijanego sprawcę wypadku samochodowego w którym są ofiary traktować tak samo jak sprawcę napadu z użyciem broni.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2010-09-14, 06:29   

oczywiście polskie prawo przewiduje odpowiedzialność i przewidywalność kierowców bo:

"Uprawnienia do kierowania
Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;"

czyli muszą być spełnione następujące warunki aby zostać kierowcą:
1. wiek,
2. sprawność pod względem fizycznym (w zakresie określonym przez lekarza),
3. sprawność pod względem psychicznym,
4. posiadanie umiejętności kierowania,
5. kierowanie w sposób nie zgrażający innym,
6. posiadanie uprawnień.

w rzeczywistości większość kierujących spełnia tylko wymagania wiekowe i posiada prawo jazdy.

przeczytałem właśnie artykół przytoczony przez Łosia i tak sobie myślę: oczywiście wszyscy wiemy, że sprawdzanie kandydatów na kierowców pod względem psychicznym jest fikcją, jednak jakby gościa nie zbadać, jakby nie prześwietlić nigdy do końca nie wiadomo co mu w głowie siedzi i co może mu do tej głowy wpaść. jedynie zastanawiające jest to, że było ich 4 i wszystkich opóścił zdrowy rozsądek w tej samej chwili.

co do broni, ta w żaden sposób nie obroni nas przed złoczyńcami.
bronią dobrze włada ten który robi to na codzień, więc nia ja tylko bandyta. jeżeli nawet osiągnąłbym mistrzostwo w posługiwaniu się bronią palną miałbym duże kłopoty ze strzeleniem w kierunku żywego stworzenia, natomiast bandyta nie.
więc broń ta raczej jest takim talizmanem stwarzającym iluzję bezpieczeństwa.
chyba że ktoś doskonale strzela i ma za sobą kilka-kilkanaście udanych postrzeleń (lub zatrzeleń) ludzi, ale tym właśnie się różni normalny człowiek od bandyty (lub Brudnego Harrego).

Odpowiedz do tematu