|
Netto: malutki agregacik czy coś wart ? |
| Autor |
Wiadomość |
hanllok
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 2,5TD Chausson
|
Wysłany: 2010-11-04, 20:08
|
|
|
Ponieważ dopiero zaczynam doposażać mojego kamperka mam pytanie - jakiej mocy powinien być agregat żeby starczył na doładowanie akumulatorów i żeby nie trwało to zbyt długo?
Część wakacji będę spędzał na działce, gdzie nie ma dostępu do prądu. |
|
|
|
 |
Srebrzanka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Karman Gipsy'88 1,9 TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Sopot
|
Wysłany: 2010-11-05, 00:59
|
|
|
Jeśli masz klimę w aucie to 2 kW, jeśli nie to 1 kW całkowicie wystarczy.
Pozdro |
_________________ Piotr i Katarzyna
 |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2010-11-21, 12:55
|
|
|
Jeszcze jedna dygresja na temat agregatów za 300 zł. Te z Allegro i owszem, jak wcześniej napisano musi być jeden operator. Problem taki z tymi z Allegro że sprzedający dają tylko gwarancę rozruchową np. na miesiąc. Za niewiele więcej bo około 350 dostaniemy coś takiego w marketach budowlanych z gwarancją od 1 do 3 lat. Na Allegor jak jest gwarancja pelna to prześlij agregat do sprzedającego albo do serwisu, kupiony w markecie oddajemy do Punktu Obługi Klient i po kłopocie. No i zawsze można pokazać swoje ja naskakując na kiepską obsługę. |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-03-08, 18:55
|
|
|
Mam agregat 800W (szczyt 950) i robię na nim czasem roboty (Hilti 14E nawet na nim pracuje , czasem kątówka Blecker&Decker- kupiłem go 3 lata temu na góra jedną robotę) ... co najważniejsze kilka razu uratował dom przed brakiem prądu, który mimo 21 wieku częściej znika niż w latach 90-tych. ... tyle, że w moim domu zwykłej żarówki nie uświadczysz, ledy i energooszczędność więc salon "pochłania" niespełna 30W ... piec gazowy junkers (ma co prawda 7-8 lat bo te nowe mają za dużo elektroniki i są czułe) chodzi bez problemu, a nawet na LG LCD 44" udało mi się obejrzeć mecz( Dekoder Polsatu Cyfrowego ) ...
...agregat to wyśmiewany NO NAME za 300zł o konstrukcji starego komarka (dwusuw)... raz mnie zawiódł, pracował w szczerym polu i "nałykał" się syfu, oddałem do mechanika , wyczyścił, wyregulował i chodzi dalej... minus to hałas, choć też bez przesady gdy trzeba podładować aqu nikt nie będzie marudził...cena jak wcześniej pisałem-300zł - można kupić jeden na na rok - i jak ktoś już wcześniej pisał , z tymi agregatami jest jak z piłą motorową- powinien mieć jednego OPERATORA.
...ale oczywiście alternatywą jest taki za 4,5 tys...cichy i mocny |
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2011-03-08, 20:05
|
|
|
Jak w tytule ,nic nie wart |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
yannoo
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-03-09, 10:28
|
|
|
fajny..ale to chyba do domu raczej
do czego w camperku az 2kv |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-03-09, 10:33
|
|
|
| yannoo napisał/a: | | Ostatnio "przyglądam się" takiemu: |
Ponieważ używam na jachcie generatora obudowanego i cichego, produkcji holenderskiej z silnikiem czterosuwowym i mam doświadczenia z takimi generatorami, to wyrażę pewną wątpliwość. Otóż nie bardzo chce się wierzyć podanym parametrom głośności. Zarówno najcichsza Honda, jak i inne dobrej klasy generatory, a mój do takich należy, generują hałas w granicach 52 - 57 dB z odległości 7 metrów.
Dwusów na początku może być w miarę cichy, ale szybko staje się znacznie głośniejszy.
Nawet nowiutki chyba jednak nie będzie aż tak cichy jak podano. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/91 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2011-03-09, 10:36
|
|
|
| sys napisał/a: | ... co najważniejsze kilka razu uratował dom przed brakiem prądu, który mimo 21 wieku częściej znika niż w latach 90-tych. ... |
Dzisiaj przerabiałem XXI wiek i erę elektryczności ( brak ). Mam 2 suwowy wynalazek 900W max, juz 5 rok i działa. Głośny śmierdzący, ale prąd daje. Ma tę zaletę, że jest i działa, reszta to wady. Do domku może być na kampingu raczej nie. |
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2011-03-09, 12:03
|
|
|
U mnie są dwa generatorki,jeden 5KV czterosuw benzynowy na rozrusznik(kupiłem nowy jakiś czeski) razem z wbudowaną spawarką czeka w gotowości na tyłach garażu parę razy już ratował dom z braku prądu.Tu ciekawostka.Tak przerobiłem instalację ,że jednym włącznikiem zmienia się żródło zasilania,prosto ale działa.drogi dwusuw YAMAHA 0,9 kv .Pszę to po to ,że miałem krótko małe coś z hipermarket ,miałem i już nie mam i nigdy nie będę miał,czego i wam życzę,nie pytajcie dlaczego |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-03-09, 13:10
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | Tak przerobiłem instalację ,że jednym włącznikiem zmienia się żródło zasilania,prosto ale działa |
Owszem, taki przełącznik to bardzo prosta, ale genialna sprawa. Przez to, że odcina od instalacji zewnętrznej jest idealnie bezpiecznie korzystać z generatora.
Rozumiem Wiesiu Twoją awersję do generatorków z supermarketów. Kiedyś kupowałem i natychmiast oddawałem trzy egzemplarze pod rząd, w ciągu zaledwie kilku dni. Każdy był do kitu. Wreszcie zrezygnowałem i kupiłem doskonały, holenderski czterosuw.
Używam go już kilka lat i zawsze, nawet wiosną przy pierwszym uruchamianiu po zimie,
zaskakuje od pierwszego pociągnięcia linki. Cichy, niezawodny i bezwonny. To bardzo ważne, bo wożę go w kabinie jachtu i zupełnie go nie czuć benzyną. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2011-03-09, 13:52
|
|
|
Tadziu, dobre jest często wrogiem taniego i dlatego musi kosztować. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2011-03-09, 13:58
|
|
|
Tak to czytam i zastanawiam się jakie niezbędne rzeczy powinny być w kamperze?
Agregat? Na to bym nie wpadł.Kampera mam od pół roku i jestem w fazie jego uzbrajania.
Może jakaś lista rzeczy niezbędnych na pokładzie? |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
 |
Marzenka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Nexxo 728G
|
Wysłany: 2011-03-09, 14:14
|
|
|
| Campmar napisał/a: | Tak to czytam i zastanawiam się jakie niezbędne rzeczy powinny być w kamperze?
Agregat? Na to bym nie wpadł.Kampera mam od pół roku i jestem w fazie jego uzbrajania.
Może jakaś lista rzeczy niezbędnych na pokładzie? |
Marku - moze byloby latwiej gdybys napisal ..... co juz masz w kamperku |
_________________ Marzena i Peter
 |
|
|
|
 |
Campmar
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FENDT 510
Nazwa załogi: Campmarki
|
Wysłany: 2011-03-09, 14:44
|
|
|
| shiftie napisał/a: | | Marku - moze byloby latwiej gdybys napisal ..... co juz masz w kamperku |
Te pytanie to tak z przymrużeniem oka...
Kampera kupiliśmy,aby swobodnie się przemieszczać,mając przy okazji miejsce do spania,przygotowania i spożycia posiłku oraz codziennej toalety.
Powinny tam być podstawowe rzeczy,a według mnie agregat to zbyteczny luksus i bagaż (nasz kamper <5,5m).
Co do wyposażenia,to odziedziczyliśmy solara, a ja dokupiłem przetwornicę 12/230V.
Może dla innych podróżowanie z TV,satelitą innymi rzeczami jest standardem.
Trochę prostoty i surowszego życia nikomu jeszcze nie zaszkodziło.Ja po to jadę kamperem,aby to poczuć. Tej codziennej karuzeli i gonitwy mam aż nad...
Ale to moje subiektywne odczucie.
Na marginesie,fajny piesio.My podróżujemy z tybetanem. |
_________________ Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
 |
|
|