Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Predkosc na autostradach
Autor Wiadomość
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2337
Wysłany: 2010-12-14, 13:18   

Niby kazdy z nas wszystko wie o zasadach ruchu na autostradzie, ale obserwacje pokazują, że chyba nie do końca. Oto vademecum kierowcy korzystającego z autostrad:

AUTOSTRADA - to droga dwujezdniowa, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep. Art.2 pkt 3 Ustawy z dnia 20.06.1997r. "Prawo o ruchu drogowym"

PAMIĘTAJ !!!

Na autostradzie zabronione jest :

- Zawracanie
- Cofanie
- Zatrzymywanie i postój (z wyjątkiem miejsc do tego wyznaczonych)
- Holowanie (z wyjątkiem holowania przez pojazdy do tego przeznaczone
do najbliższego wyjazdu lub miejsca obsługi podróżnych).

VADEMECUM KIEROWCY

1. Na autostradę można wjechać tylko pojazdem samochodowym, który na równej, poziomej jezdni może rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep.

2. Na autostradzie należy poruszać się prawym pasem. Lewy lub środkowy służą tylko do wyprzedzania. Po wykonaniu tego manewru należy wrócić ponownie na prawy pas.

3. Wjeżdżając na autostradę należy maksymalnie wykorzystać pas rozbiegowy, starając się jednocześnie włączyć bezkolizyjnie do ruchu na pasie właściwym. Jeżeli pas rozbiegowy kończy się, należy zwolnić, by mieć więcej czasu na wyczekanie odpowiedniego momentu. Jeśli tylko można, unikajmy zatrzymywania się. Wtedy wjazd na autostradę jest jeszcze trudniejszy i bardziej niebezpieczny.

4. Pod żadnym pozorem nie można zatrzymywać się na autostradzie. Dodatkowe pasy, oddzielone ciągłą linią nie są parkingami !!! Służą tylko w sytuacjach awaryjnych.

5. Jeżeli postój jest nieunikniony ponieważ nastąpiło uszkodzenie pojazdu, wypadek, zostawiamy samochód jak najbliżej prawej strony. Wysiadamy wyłącznie przez prawe drzwi. Pasażerów należy przeprowadzić poza barierkę autostrady. Włączamy światła awaryjne, a 100m za pojazdem ustawiamy trójkąt ostrzegawczy. Zobowiązani jesteśmy jak najszybciej wezwać pomoc. Można to uczynić z telefonów alarmowych umieszczonych na autostradzie. Jeżeli dysponujemy telefonem komórkowym, szybciej, a tym samym bezpieczniej jest zadzwonić pod numer alarmowy 112.

6. Na autostradzie panuje ogromne tempo. Jeździ się szybko, ale jeszcze szybciej mogą stworzyć się korki. Dlatego gdy dostrzeżemy pierwsze oznaki zagęszczenia się ruchu, należy znacznie zwolnić. Dobrym zwyczajem wśród europejskich kierowców jest włączanie świateł awaryjnych podczas zbliżania się do stojących w korku aut. Ostrzega to nadjeżdżających z tyłu i znacznie zmniejsza ryzyko "karambolu". Światła awaryjne powinno się wyłączyć dopiero wtedy, gdy za nami ustawi się spora liczba samochodów.

7. Wszelkie manewry na autostradzie należy wykonywać płynnie i spokojnie. Trzeba pamiętać, że auto rozpędzone do ponad 100 km/h lub nawet do 130 km/h zachowuje się zupełnie inaczej niż przy wolnej jeździe. Jedna z najczęstszych przyczyn wypadków na autostradzie jest utrata panowania nad autem podczas gwałtownej zmiany pasa ruchu. Należy też mieć ciągle na uwadze ogromne różnice prędkości między samochodami. Spotkać można szybkie limuzyny poruszające się z prędkością 130 km/h, ale i obciążone ciężarówki, które podczas pokonywania stromych wzniesień poruszają się w tempie 40 km/h!

8. Podobnie jak wjazd na autostradę, również wyjechanie z niej wymaga zwiększonej uwagi. Zbliżając się do wyjazdu należy trzymać się prawej strony. Próbują jeszcze wyprzedzać lewą stroną, możemy zostać zablokowani np. przez kolumnę ciężarówek i nie zdążyć zjechać. Jeżeli przejedziemy wyjazd, pod żadnym pozorem nie można się cofać, nawet pasem awaryjnym. Stanowi to olbrzymie zagrożenie i może doprowadzić do bardzo niebezpiecznych następstw. Należy zatem jechać do najbliższego wyjazdu z autostrady, następnie zawrócić na drodze lokalnej i wrócić na autostradę z przeciwnego kierunku.

Pozwoliłem sobie przypomnieć te zasady, bo w moich podróżach od czterdziestu kilku lat, zaobserwowałem, że wypadki na autostradach wynikają z nieprzestrzegania powyższych zasad, tak wydawałoby się oczywistych, a jednak często lekceważonych.
Zwracam również uwagę, na minimalną prędkość - 40 km/h. Jadąc kamperem 50-60 km/h i trzymając się prawej strony, nie łamiemy zasad ruchu na autostradzie.
Z moich doświadczeń wynika, że najostrzej kontrolowany jest ruch na autostradach brytyjskich, ale też policja i służba autostradowa jest tam bardzo pomocna w przypadkach awaryjnych.
Dodam jeszcze, że planuje się zwiększenie maksymalnej dozwolonej prędkości na autostradach do 150 km/h. Mądre głowy od pewnego czasu nad tym deliberują. :)

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2010-12-14, 13:27   

Adi napisał/a:
WINNICZKI, Po co ma Darek własną żonę od siebie pozdrawiać ??
Ach,musisz być taki dokładny,jak widzisz Darek w lot zrozumiał o co chodzi :bajer :bajer :spoko

jacekiagatka 
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-12-14, 13:31   

Ted69 napisał/a:

Na pewno ?
Mnie sie wydawje, ze pojazd jadacy po rondzie zawsze ma pierszenstwo

to się przez parę lat udawało :haha: :haha: :haha:

:spoko :spoko :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

zibi 
zaawansowany

Piwa: 3/20
Wysłany: 2010-12-14, 14:37   

Dam może cytat : " Zacznijmy od tego, że w kodeksie drogowym nie istnieje coś takiego jak rondo. Zatem skrzyżowanie o ruchu okrężnym traktowane jest jak każde inne skrzyżowanie. Jeśli przed rondem nie ma żadnych znaków oznaczających pierwszeństwo, obowiązuje zasada prawej strony. Poruszający się po rondzie jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa wjeżdżającemu na nie pojazdowi. W Polsce przeważającą część rond poprzedza znak C-12 (rondo) oraz A-7 (ustąp pierwszeństwa przejazdu), co odwraca sytuację. Wtedy to poruszający się po rondzie ma pierwszeństwo przed wjeżdżającymi na nie autami." - Tadziu, może Cię teraz przekonałem ?

zibi 
zaawansowany

Piwa: 3/20
Wysłany: 2010-12-14, 14:41   

Powyższy cytat wzięty z : http://moto.pl/MotoPL/1,9...est_prosta.html - jest tam więcej mądrości na ten temat :mikolaj

neptyk 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Challenger Genesis 52
Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-12-14, 19:18   

chcialem tylko kolegom podrzucic jedna prosta ale skuteczna zasade poruszania sie po niemieckich autostradach.

Jak juz ktos wspomnial obowiazuje bezwzglednie ruch prawostronny. Auta jadace 200 kmh i wiecej jednak rzadko sie do tego stosuja, bo powoduje to wieksze zagrozenie niz korzysci (wjezdzajacy na autostrade czesto blednie moga ocenic predkosc pojazdu jadacego juz po niej). A po drugie bardzo rygorystycznie pilnuje sie odstepow (uwaga, nagrywane na tasme i mierzone przez software z jadacych nieoznakowanych pojazdow policji; wysokie mandaty dla obcokrajowcow platne natychmiast na miejscu).
Ogolna zasada:

odstep [m] = polowa predkosciomierza [kmh]

np. jadac 130 kmh nalezy zachowac ok. 65 m odstepu od poprzedzajacego pojazdu, slupki pomiarowe co 50 m lub 100 m

pzdr
neptyk

Wyświetl szczegóły
łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-12-15, 02:30   

neptyk napisał/a:
odstep [m] = polowa predkosciomierza [kmh]

Stawiam piwko za konkrety.
Ja zawsze stosuję zasadę, by dostosować się do kultury jazdy w kraju gdzie jestem gościem.
Jak mnie zaproszą nowi znajomi do swojego domu to myję nogi i zmieniam skarpetki. :haha: :haha: :haha: :bigok

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 78/76
Wysłany: 2010-12-15, 02:56   

Losiu , to duzo lepiej byc twoim NOWYM znajomym.

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2010-12-15, 05:12   

Podobnie jak wielu kolegow wole jezdzic drogami krajowymi niz autostradami, bo na krajowkach mozna zobaczyc wiele ciekawych miejsc, latwiej sie zatrzymac zeby zrobic fotke no i nie bez znaczenia jest to, ze na tych drogach jest mniej kierowcow ktorym sie spieszy. Z moich doswiadczen wiem, ze natezenie ruchy na drogach krajowych jest spore w poblizu duzych miast, ale poza tym jest calkiem sympatycznie i nikt nie pogania.
Natomiast w juesej praktycznie jezdzi sie tylko autostradami lub drogami szybkiego ruchu. Tutaj tez jest ruch prawostronny, autostrady maja od 2 do 6 pasow w jednym kierunku, ale panuje "wolna amerykanka" i ludzie wcale nie jada prawym pasem, ale calkiem dowolnie. Istnieje natomiast tzw. pool czyli pas wylacznie dla autobusow i samochodow z co najmniej jednym pasazerem.
Jednoczesnie wszedzie jest wyrazne oznakowanie dozwolonej predkosci maksymalnej, a niekiedy takze minimalnej predkosci (zwykle o 10 mph mniej od maksymalnej) i policja bardzo tego pilnuje, mandaty sa bardzo wysokie a dodatkowo miejscowi moga stracic punkty, co natychmiast odbija sie na wyzszym koszcie ubezpieczenia samochodu.
W poblizu duzych miast zdarzalo mi sie jechac wielopasmowa autostrada rownolegle z kilkoma samochodami przez wiele kilometrow, ale trzeba przyznac, ze bez trudnosci mozna zmieniac pas ruchu, odpowiednio wczesnie sygnalizujac ten zamiar. Natomiast wjazd na zatloczone autostrady jest czesto regulowany swiatlami - wpuszczane sa max. 3 samochody na "dojazdowke", a jadacy prawym pasem wpuszczaja je na zasadzie "suwaka".
Natomiast kampery i ciezarowki jada tylko prawym pasem.
Pozdrawiam przedswiatecznie :mikolaj :spoko

Yans 
weteran
wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Piwa: 108/1698
Wysłany: 2010-12-15, 20:17   

łoś napisał/a:
zmieniam skarpetki.
Kopytka chyba... :haha:

Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.

Tomek

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/208
Wysłany: 2010-12-15, 20:36   

Jeszcze o rondzie.
Tym razem o używaniu kierunkowskazów. Tu też panuje wolna amerykanka. Są tacy, którzy włączają prawy kierunkowskaz wjeżdżając na rondo i inni, którzy włączają lewy i...kontynuują jazdę po rondzie z "mrugającym" kierunkowskazem.
Natomiast zasada jest taka, że należy informować jedynie prawym kierunkowskazem o zamiarze zjechania z ronda. Bardzo ułatwia to wjazd na rondo innym użytkownikom drogi!!! :ok Wjazd na rondo nie powinien być w ogóle sygnalizowany! Na Zachodzie jest to bezwzględnie praktykowane, a u nas... Sami wiecie :evil:
(Tak mnie uczono blisko 40 lat temu i w tym zakresie prawdopodobnie w przepisach nie zaszły żadne zmiany)

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 242/614
Wysłany: 2010-12-15, 21:10   

@ndrzej napisał/a:
Są tacy, którzy włączają prawy kierunkowskaz wjeżdżając na rondo

W przypadku małego ronda taki manewr sygnalizuje opuszczenie ronda pierwszym zjazdem .

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/208
Wysłany: 2010-12-15, 21:17   

I to jest Sławku jedyny przypadek dopuszczający użycie prawego kierunkowskazu przed wjazdem na rondo :ok

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2010-12-15, 21:43   

@ndrzej napisał/a:
Są tacy, którzy włączają prawy kierunkowskaz wjeżdżając na rondo i inni, którzy włączają lewy i...kontynuują jazdę po rondzie z "mrugającym" kierunkowskazem.

W maju 2009r. posiadając jeszcze przyczepę podwyższałem kategorię prawa jazdy E do B. Podczas kursu, który obowiązkowo musiałem zaliczyć, instruktor nakazywał aby podczas wjazdu na rondo włączać lewy kierunkowskaz, jeżeli nie zjeżdża się pierwszym zjazdem - przestrzegał, że podczas egzaminu jest to rygorystycznie egzekwowane a nie włączenie lewego kierunkowskazu dyskwalifikuje z dalszej części egzaminu. Niestety miał rację - do egzaminu praktycznego podchodziły jeszcze dwie osoby, jedna właśnie za to. Miałem pecha i trafiłem na "legendarną" w Łodzi kobietę egzaminatora, na wstępie otrzymałem "żółtą kartkę" na placu manewrowym za nie sprawdzenie świateł postojowych w samochodzie a potem rozpoczęło się polowanie na mój błąd, gdy zadałem pytanie o lewy kierunkowskaz (pierwszym manewrem po wyjeździe z placu było właśnie rondo) - w odpowiedzi usłyszałem, że Łodzi właściwie interpretuje się przepisy. Po szczęśliwym dobrnięciu do finału egzaminu poprosiłem o wskazanie przepisu, który nakazuje włączać lewy kierunkowskaz - niestety nie uzyskałem precyzyjnej i zadowalającej odpowiedzi. :lol: :bigok A więc nie należy się dziwić temu zjawisku, skoro tego wymagają na egzaminach. Mam kilku kolegów uczących jeździć w szkołach nauki jazdy w Łodzi- niestety potwierdzili taki wymóg. :?: :!:

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2337
Wysłany: 2010-12-15, 21:51   

@ndrzej napisał/a:
I to jest Sławku jedyny przypadek dopuszczający użycie prawego kierunkowskazu przed wjazdem na rondo

Ale nie w Wielkiej Brytanii, gdzie przed rondem należy wybrać pas odpowiadający dalszemu poruszaniu po rondzie i miejscu jego opuszczenia, oraz koniecznie sygnalizować ten zamiar kierunkowskazem.
Musiałem się tego nauczyć. Na szczęście miałem dobrych nauczycieli.

Jeśli zamierzam z ronda zjeżdżać pierwszym zjazdem w lewo to już przed rondem muszę być na lewym pasie i migam lewym kierunkowskazem. Jesli za rondem jadę na wprost, to przed rondem wybieram pas środkowy i nie migam, czynię to dopiero przy zjeżdżaniu z ronda. Jeśli za rondem zamierzam jechać w prawo, wybieram przed rondem pas prawy i migam prawym kierunkowskazem. Oczywiście zjeżdżając z ronda sygnalizuję to lewym.
Przyznaję, że wymaga to dojścia do wprawy, ale przychodzi bez trudu.

Na samym rondzie kierunkowskazami sygnalizuję zmianę pasa ruchu. To oczywiste.

Pamiętajmy, że opisuję ruch lewostronny, stąd inne uwarunkowania. :)

Odpowiedz do tematu