|
|
Ankieta ogólna |
Autor |
Wiadomość |
Jawor_ki
doświadczony pisarz

Nazwa załogi: Asia , Adam , Julka i Igor
|
Wysłany: 2011-01-23, 09:02
|
|
|
Myślę, że ankieta, która poddawana jest krytyce już coś wniosła, bo wywołała dyskusję na temat zmian w carawaningu i camperingu w Polsce. Więc chyba nie jest tak do końca BEZ SENSU. Może koleżance blackpanther pomogłoby pełne wprowadzenie w forum i jego historię jak i opis co było wcześniej. Temat pracy to rozwój naszego hobby w Polsce na przełomie lat. Proponuję dyskusję na ten temat na forum i jestem pewien, że po kilku dniach pytania do ankiety ułożą się same.Chyba warto też koleżanko skorzystać z sugestii zawartych we wcześniejszych postach aby podobny temat poruszyć na forum karawaning.pl. Zyczę dużo cierpliwości w drążeniu tematu i liczę, że kiedyś poznamy efekty twojej pracy. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pawel67
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 622CL - Ford Transit
|
Wysłany: 2011-01-23, 12:04
|
|
|
Z kilku postów po moim wpisie wynika że:
- nie rozwijajmy tej formy turystyki bo się o nas dowiedzą i ograbią
- jeździjmy po cichutku to się o nas nie dowiedzą i nie ograbią
- istnieją patologie cenowe (nieuzasadnione podnoszenie cen dla camperowców)
- nie kształćmy kadr znających branże bo rozwiną rynek i ograbią
Uważam jednak inaczej. Kształćmy i rozwijajmy branżę, im więcej będzie miejsc przyjaznych dla camperów i przyczepowców tym większy wybór, także cenowy. Nic tak skutecznie nie weryfikuje drożyzny jak tańsza konkurencja.
Nie ma także rzeczowych, obiektywnych informacji, klasyfikacji, rankingów bazy turystycznej w Polsce. Może właśnie ci którzy teraz kończą studia to zrobią i zastąpią pseudo rankingi i powalczą z mizerną jakością usług w Polsce.
Od zakazów camperowania w niektórych miejsca nie uciekniemy. I to niezależnie od tego czy branża się rozwinie czy nie. Rozwój branży to wzrost obrotów firm zajmujących się nią i możliwość zmniejszenia marż. A to wzrost dostępności. |
_________________ pozdr p67
www.globalrentcar.pl
 |
|
|
|
 |
blackpanther
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-01-23, 13:32
|
|
|
Nie zgadzam sie w wieloma wypowiedziami, a w szczegolnosci z tymi, typu "siedzmy cicho bo podniosa ceny", bo wydaje mi sie, ze jezeli byloby tak w kazdej dziedzinie, to nic nigdy nie ruszyloby do przodu i bylibysmy jeszcze bardziej za murzynami, niz jestesmy. Ale ok, to moje prywatne, skromne zdanie, nieistotne. Szczerze mowiac, troche mnie to zaskoczylo, bo o ile kamperowcow nie interesuje to, co sie dzieje na campingach i jak sa wyposazone, bo jak wczesniej ktos napisal, zatrzymuja sie tam tylko po to, zeby zrobic serwis kampera (w co nie uwierze, ze wiekszosc), o tyle zwyczajny turysta z przyczepa, wyjezdzajac na wakacje, moze miec wiele do zyczenia jak chodzi o jakosc campingow w Polsce i sama tego doswiadczylam. I przyznaje, ze nie wyjezdzam tak czesto i nie 'zaliczylam' nie wiadomo jak duzej ilosci campingow, ale to co widzialam do tej pory, wystarczylo mi, zeby stwierdzic, ze nawet jezeli mialaby sie troszke podniesc cena, a standard moglby sie dzieki temu polepszyc, to ja nie mam nic przeciwko. I zaloze sie, ze nie jest to tylko moje zdanie. Chcialabym w tej pracy wziac pod uwage jak najwieksza czesc turystow tego typu, a nie tylko 'weteranow', ktorym na wiekszosci rzeczy 'nie zalezy', bo tu nie o to chodzi. Tu trzeba brac pod uwage wszystko, lacznie z tym, ze sa ludzie, ktorzy maja kampera czy przyczepe z full wypasem wewnatrz i w powazaniu maja, czy tam, gdzie sie zatrzymaja bedzie WC, prysznic, TV przykladowo. Trzeba tez pomyslec o tym, ze nadal sa np przyczepy bez takiego wyposazenia i niektorzy je posiadaja. To jest jeden z przykladow, drugi jest taki, ze kazdy oczekuje czegos innego i w inny sposob spedza urlop. Typow turystow jest wiele i trzeba ich wziac pod uwage. W zwiazku z moja upartoscia i tak nie bede zwracac uwagi na "ogolny bezsens pisania takiej pracy", przykro mi . Biore pod uwage wszystkie Wasze propozycje, lacznie z tymi, zeby zapoznac sie z wieloma temtami forum, oczywiscie to uczynie. |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-23, 13:54
|
|
|
blackpanther napisał/a: | zatrzymuja sie tam tylko po to, zeby zrobic serwis kampera (w co nie uwierze, ze wiekszosc), o tyle zwyczajny turysta z przyczepa, wyjezdzajac na wakacje, moze miec wiele do zyczenia jak chodzi o jakosc campingow w Polsce |
Czy większość nie wiem, ale na pewno większość tych których znam Wolimy stanąć na polu namiotowym z wodą z pompy i sławojką za 15 zł/kamper niż na kempingu z wypasem za 60-80 zł. Może zróbmy ankietę forumową na ten temat to się dowiemy jak to wygląda przynajmniej w naszej forumowej społeczności. Co do przyczep to się zgadza o i tym właśnie pisaliśmy, że ta ankieta bardziej dla przyczepowców. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2011-01-23, 14:32
|
|
|
blackpanther napisał/a: | Tu trzeba brac pod uwage wszystko, lacznie z tym, ze sa ludzie, ktorzy maja kampera czy przyczepe z full wypasem wewnatrz i w powazaniu maja, czy tam, gdzie sie zatrzymaja bedzie WC, prysznic, TV przykladowo. |
Widzisz, cały "problem" w tym że choćby 20-letni kamper ma tak zwany full wypas, czyli łazienkę z ciepłą wodą, prysznicem, toaletą gdzie można wejść na boso nie martwiąc się, że stado bakterii rzuci się na nowego żywiciela. Oprócz tego mamy własny prąd, kuchnię lodówkę i oczywiście spanie. I te wszystkie udogodnienia pozwalają nam żyć, i to wygodnie, bez kempingów. Nam wystarczy miejsce do zaparkowania. Jedyne co zmusza nas do odwiedzania kempingów to właśnie serwis, bo co jakiś czas trzeba wypuścić ścieki, opróżnić toaletę i zatankować świeżą wodę, a miejsc gdzie można to zrobić poza kempingiem w Polsce jak na lekarstwo. |
|
|
|
 |
blackpanther
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-01-23, 14:33
|
|
|
Pare zmian w ankiecie:
Mam nadzieje, ze wyglada lepiej:)
W czym zwykle nocujesz na campingu:
kamper
przyczepa campingowa
namiot
bungalow
Jak długo najczęściej trwa pobyt na campingu:
1 dobę
2 doby
3 doby
4-5 dób
więcej niż 5 dób
Czy czesto wracasz na ten sam camping?
tak
nie
W jaki sposób zdobyłeś informacje na temat campingu na który wyjechales:
strona internetowa campingu
biuro turystyczne
punkt informacji tur.
ośrodki zagraniczne POT
znajomi
prospekty
kontakty na targach
artykuły w prasie
Jaki rodzaj wyjazdów preferujesz?
Wypoczynek indywidualny
Camper/przyczepa jako hotel- wypoczynek stacjonarny
Wypoczynek objazdowy
Wypoczynek/objazd po trasach widokowych ze szczególnym uwzględnieniem zabytków
Wypoczynek zorganizowany
Wyjazdy „w stadzie” z przewodnikiem
Czy uważasz, że ocena PFCC dotyczaca campingow w Polsce, jest adekwatna do ich faktycznego stanu?
Tak
Raczej tak
Nie
Raczej nie
Nie wiem
Z jakiej miejscowości przyjechałeś na camping:
do 5 tys. mieszk.
6-10 tys. mieszk.
11-20 tys. mieszk.
21-50 tys. mieszk.
51-100 tys. mieszk.
101-200 tys. mieszk.
201-500 tys. mieszk.
powyżej 500 tys. mieszk.
Czy uważasz, że ceny pobytu na Campingach sa adekwatne do standardow?
Tak
Raczej tak
Nie
Raczej nie
Nie wiem
Nie interesuje mnie to
Gdzie najchetniej i najczesciej wyjezdzasz na Camping?
nad morze
nad jeziora
nad rzeki
w góry
do większych miast
na wieś
nie ma to znaczenia
różnie
Jeżeli miałbys na to wpływ, to co zmieniłbys na wiekszosci Polskich Campingow?
Ceny
Obsluge campingu
Zaplecza sanitarne
Poziom czystości na campingu
Przygotowanie placu pod pojazd/przyczepę/namiot
inne: napisz co
Czy atrakcje na campingach, typu boisko do siatkowki, koszykowki, place zabaw dla dzieci, billard itp itd, to częste wyposazenia Campingow w Polsce, czy raczej rzadkosc?
Tak, często
Nie, to rzadkość
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem/am
Zawsze jeżdżę tylko na te campingi, o ktorych mam informację na temat dobrego wyposażenia (rozrywka)
Czy dostep do Internetu (WI-FI) to częste wyposazenia Campingow w Polsce, czy raczej rzadkosc?
Tak, częste
Nie, to rzadkość
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem/am
Czy stosujesz się do zakazów/ nakazów ktore panują na campingach (regulamin pobytu):
Tak
Nie
Nie wiem
Nie zawsze
Nie interesuje mnie to
Czym się kierujesz wybierając camping ? (pytanie otwarte)
Ile razy w roku wyjeżdżasz ?
1
2
3
czesciej
Czy liczba ta rośnie czy maleje w porównaniu do lat poprzednich?
Rosnie
Maleje
Bez zmian
Czy podczas pobytu na campingu zostałeś kiedykolwiek napadnięty/okradziony?
Tak
Nie
Skąd czerpiesz informacje o ciekawych miejscach wartych odwiedzenia?
Internet
Znajomi
Przewodniki
Inne źródło : jakie
Co powoduje że decydujesz się na pobyt na danym campingu?
poczucie bezpieczeństwa,
infrastruktura,
atrakcje
przyzwyczajenie
wyposażenie
cena
Wiek wypełniającego ankietę:
do 18 lat
18-30 lat
31-45 lat
45-50 lat
51-65 lat
powyżej 65 lat
Lepiej? Czy dalej bez sensu? |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2011-01-23, 14:56
|
|
|
Nie chcę się znowu czepiać, ale ja mam wrażenie, że ta ankieta jest tak skonstruaowana, że zakłada wyjazd na z góry upatrzony kemping niemalże z wcześniejszą rezerwacją. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale my w 90% wpierw decydujemy gdzie chcemy jechać potem jedziemy a jak już dojedziemy to szukamy gdzie stanąć - czasem jest to kemping (jak już nie mamy wyjścia), a najczęściej na dziko lub na jakimś parkingu/terenie prywatnym. Sporadycznie zdarza się tak, że jedziemy na z góry upatrzony kemping. Wydaje mi się, że takie wyjazdy właśnie zdarzają się w przypadku przyczepek. Czyli wracamy do punktu wyjścia Chyba, że się mylę i to tylko my jeździmy tak spontanicznie. |
Stanek
 |
|
|
|
 |
blackpanther
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-01-23, 14:57
|
|
|
blackpanther napisał/a: | Tu trzeba brac pod uwage wszystko, lacznie z tym, ze sa ludzie, ktorzy maja kampera czy przyczepe z full wypasem wewnatrz i w powazaniu maja, czy tam, gdzie sie zatrzymaja bedzie WC, prysznic, TV przykladowo. |
Wkleiles tylko to, ale druga czesc wypowiedzi, ze sa ludzie ktorzy tego nie posiadaja w przyczepie, to juz nie.
Zaradek napisał/a: | Oprócz tego mamy własny prąd, kuchnię lodówkę i oczywiście spanie. I te wszystkie udogodnienia pozwalają nam żyć, i to wygodnie, bez kempingów.
|
Poraz kolejny powtarzam, ze pisze tez o ludziach, ktorzy wyjezdzaja z przyczepami bez takich udogodnien jak WC itp i sa wsrod nich ludzie mlodzi, ktorych stac jedynie na N126 przykladowo, sa wsrod nich ludzie starsi, ktorym wlasnie tylko to wystarczy, albo rowniez ich nie stac na wiecej, a mimo to kochaja te wyjazdy i jest im z tym dobrze itd itd mozna wymieniac.
Zaradek napisał/a: | Jedyne co zmusza nas do odwiedzania kempingów to właśnie serwis, bo co jakiś czas trzeba wypuścić ścieki, opróżnić toaletę i zatankować świeżą wodę, a miejsc gdzie można to zrobić poza kempingiem w Polsce jak na lekarstwo. |
Czyli campingi interesuja Was tylko dlatego, ze to miejsce gdzie mozecie oproznic swoja kamperowa toalete... no dobrze, zrozumiala sprawa. Ale mimo wszystko nadal upieram sie przy tym, co napisalam wyzej.
Ankieta jak i sama praca nie bedzie sie tyczyc tylko kamperowcow |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2011-01-23, 15:05
|
|
|
blackpanther napisał/a: | Ankieta jak i sama praca nie bedzie sie tyczyc tylko kamperowcow |
I tu jest sedno problemu. Na tym forum jest pewnie 95% kamperowców. Niby to ten sam sposób wypoczynku co w przyczepie, a jednak widać jak bardzo inny. Co zresztą napisałem w poprzednim poście. Ciężko Ci będzie zrobić ankietę o kempingach która będzie jednocześnie dobra dla kamperowców i "przyczepowców", bo obie grupy mają inne oczekiwania od tychże. Tak mi się wydaje. |
Stanek
 |
|
|
|
 |
blackpanther
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-01-23, 15:09
|
|
|
No i teraz tylko musze sie zastanowic jak to rozegrac w swojej pracy |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-01-23, 15:23
|
|
|
blackpanther napisał/a: | Poraz kolejny powtarzam, ze pisze tez o ludziach, ktorzy wyjezdzaja z przyczepami bez takich udogodnien jak WC itp i sa wsrod nich ludzie mlodzi, ktorych stac jedynie na N126 przykladowo, sa wsrod nich ludzie starsi, ktorym wlasnie tylko to wystarczy, albo rowniez ich nie stac na wiecej, a mimo to kochaja te wyjazdy i jest im z tym dobrze itd itd mozna wymieniac.
|
a my po raz kolejny powtarzamy...
tu chodzi o ''naszą'' nature...o naszą WOLNOŚĆ..
a nie tylko o objetość portfela....
ja kamperuje w krzaczorach..bo...nie stac mnie na kampingi.. dojazd do jakiegos upatrzonego miesca..to przykładowo koszt 400pln..
i jesli juz w upatrzone miejsce doajde..i mam wybór..stac w krzaczorkach..za free..bez tlumów..
lub stanie na kempingu..ktorego tak na prawde wcale nie potrzebuje..przez np 5dni..to..oszczędzam ok 300-500pln..
to powiedz mi...po co mam wydawac te 300pln..skoro mam wszystko czego potrzebuje w swoim staruszku...21letnim kamperku..
a ta zaoszczędzona kwote..wole wydac na paliwko do dalszego podróżowania...
jesli miałbym jezdzic od kampingu do kampingu...to ..po co mi kamper..
oczywiście wyrażam swoja opinie.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
Ostatnio zmieniony przez gino 2011-01-23, 15:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2011-01-23, 15:44
|
|
|
blackpanther napisał/a: | Ankieta jak i sama praca nie bedzie sie tyczyc tylko kamperowcow |
Ale na forum kamperowym uzyskasz właśnie informacje o tym co interesuje kamperowców.
Może warto stworzyć dwie osobne ankiety dla karawaningowców i kamperowców.
W swojej pracy możesz również zawrzeć pytania dotyczące pobytu na kampingach w namiotach.
Nigdy nie miałem przyczepy, ale podróżowałem za to z namiotem.
Będąc jeszcze nastolatkiem jakość kampingów ( zwanych wtedy polami namiotowymi ) w ogóle mnie nie interesowała.
Toaletą była zwykła latryna umieszczona gdzieś w rogu pola, a za łazienkę służyła rynna z paroma kranami.
Natomiast podróżując z namiotem jako już dorosły i z rodziną ważne dla nas było:
- cena
- jakoś toalet
Jednak z rodziną pod namiotem nie podróżowałem po Polsce. |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2011-01-23, 16:12
|
|
|
Jedna jeszcze uwaga do Twojej ankiety; nie ograniczaj ankietowanych do wybrania tylko jednej odpowiedzi !
A może podanie przez Ciebie tematu Twojej pracy pomogłoby nam udzielić pomocnych odpowiedzi ewentualnie podpowiedzi ? Co Ty na to ? |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
blackpanther
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-01-23, 18:04
|
|
|
ok ok ok
stworze dwie osobne ankiety dla przyczepkowiczow i kamperowcow
i w sumie dobrze, ze byla ta cala dyskusja itd
dziekuje Wszystkim, napisze jak stworze te ankiety i wszystko sobie przemysle, poukladam i przewertuje forum |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|