Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
Wysłany: 2021-11-10, 15:11
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
nie bede maiała z kim gadac wieczorami
Basiu, ja w dalszym ciągu jestem chętny do kontynuowania naszych wieczornych rozmów. Po naszej ostatniej rozmowie straciłem z Tobą kontakt i nie wiedziałem, gdzie Cię znaleźć.
Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748 Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
Wysłany: 2021-11-10, 18:10
Myślę że to nie jest dla wszystkich ważne,by pisać o tym na forum CT.Przecież w skrócie i bez fot pisałam gdzie jestem a na fejsie dawałam foty.Może kiedyś, ale bardzo mi przykro,wszyscy czytali że musimy i mamy się spotkać i co z tego wyszło??
Podam inny przykład 2 inne kampery z którymi się znamy,na końcu pobytu,przyjechali na jedna plażę żeby się przywitać a zarazem pożegnać z nami,bardzo im dziekuję
Nazwa załogi: Stylevanek Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
Wysłany: 2021-11-12, 18:15
W tym roku akurat nie spotkałem się z nikim z Was trojga. Cieszę się, że wyciągając materiały z archiwum, przypomniałem sobie miłe chwile spędzone razem i sprawiłem Wam przyjemność.
Wysłany: 2021-11-12, 18:30
Po reakcji na moje materiały archiwalne, widzę, że trzeba nawet bardziej dokumentować takie spotkania. Rozumiem, że nie wszyscy lubią się fotografować i to trzeba uszanować. Uważam jednak, że fajnie jest mieć takie pamiątki.
Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748 Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
Wysłany: 2021-11-12, 19:38
Teraz dopiero dokładnie to obejrzałam.Uciekaliśmy przed cyklonem.Nie mówiłeś że masz filmiki.
Okazuje że wszyscy zaintersowani oglądali,ale ja nie poznaje kto jest na ostatnim zdjęciu?
No i nie żal Ci,że teraz sie z nami nie spotkaałeś Grecja Cie zachwyciła
Ja nie moge sie odnaleźć w domu po przyjeździe nawet sok z pomarańczy nie pomaga:haha:
A ty pewnie pakujesz sie do Hiszpanii,my szukamy miejsca na 3 szczepienie
Twój sprzęt: Boxer L2H2 Pössl 2015
Nazwa załogi: Dorota & Jacek
Wysłany: 2021-11-15, 20:02 Droga powrotna z Peloponezu 8-13 listopada
Pozwolę sobie wrzucić krótkie sprawozdanie z drogi do domu przez Serbię. Może się jeszcze komuś przyda.
Tu trasa na Google Maps: https://www.google.com/ma...oIb&usp=sharing
Peloponez opuściliśmy 8.11. promem (11 EUR) i stanęliśmy w Nafpaktos
38.38704, 21.82087.
Spokojny nocleg na parkingu przy drodze wzdłuż plaży.
Można wypić niedrogie a dobre winko w knajpce z widokiem na piękny porcik za murami obronnymi. Rano ruszamy dalej.
Po drodze sprawdziliśmy miejscówkę z P4N - Agios Vasileios 38.34731, 22.35907.
Piękna kamienista plaża, ale żadnego kampera tylko koczowisko starych przyczep. Nie robi dobrego wrażenia.
Na obiad stajemy przy porcie w Galaxidi 38.37457, 22.38659
Ładne miejsce, ale przy porcie stoją znaki z zakazem kempingowania.
Na nocleg stajemy przy porcie w Itei 38.43107, 22.42271
Dużo miejsca, stoi kilka kamperów. Brak serwisów, toalety zamknięte.
Wzdłuż nabrzeża dużo fajnych knajpek, większość czynna.
Meteory – Guesthouse Arsenis 39.708500, 21.654600
https://park4night.com/en/lieu/19738/private-car-park-for-campers/kalampaka-eparchiaki-odos-meteoron-kallitheas/greece/#.YZJ33S3URpQ
Doskonałe miejsce do obejrzenia Meteorów.
Można stanąć za free, jeśli zje się obiad w tawernie za 11EUR (suvlaki i kiełbasa domowa z frytkami + sałatka grecka + lody). Gospodarz zachwala oczywiście, że to najlepsze wyroby w Grecji, ale szału nie ma. Wino miejscowe niezłe, 6EUR za 0,5l. Uwaga – czerwone jest wytrawne lub półsłodkie – trzeba uważać, żeby się nie pomylić.
Jest woda, ew. prąd za 5EUR.
Gospodarz gościnny i przyjacielski, ale jego opowieści mocno łamanym angielskim i przypominanie co 5 minut o opinii na P4N mogą szybko zmęczyć.
Wieczorem Meteory w chmurach i mżawce, ale rano mamy niespodziankę i oglądamy wszystko jeszcze raz w słońcu ;-) Widoki po prostu niesamowite!
Ruszamy dalej, po drodze zwiedzamy grobowiec Filipa II w Verginie 40.48765, 22.31589
Fantastyczna ekspozycja, doskonale zachowane przepiękne artefakty. Warto zwiedzić!
Przelot autostradami przez Macedonię i Serbię bez kłopotu. Nawet przez Belgrad przejechaliśmy dość szybko. Przez miasto, bo obwodnice są w budowie i w drodze do Grecji źle nam się tamtędy jechało.
Mafia nas nie niepokoiła, więc spokojnie dojechaliśmy do granicy.
Na granicy trochę staliśmy, bo Węgrzy najwyraźniej szukali uchodźców i sprawdzali wszystkie auta.
Po zmroku gęstniejąca mgła i duży ruch, więc zdecydowaliśmy się stanąć na noc w Kiskunhalas.
Znaleźliśmy mały placyk - Hősök tere 3, 46.43097, 19.47829
Parking przy kościele, w ciągu dnia (08.00-18.00) postój ograniczony do 2h.
Od wczesnego rana wzmożony ruch. Okazuje się, że w pobliżu jest duże targowisko, więc zrobiliśmy zapas doskonałej papryki.
Ostatni etap – już prosto do domu. Można było trochę krócej, zahaczając o Czechy, ale tam od 1 listopada obowiązują zimowe opony (w Słowacji od 15.), więc minimalizujemy ryzyko.
Po drodze sprawdzamy możliwość opróżnienia kasety na A4, na stacjach oznaczonych WC BUS. Okazuje się, że są wydzielone miejsca, ale tylko duża kratka ściekowa, bez możliwości użycia wody. Czasem trzeba się naszukać, bo obsługa nie ma pojęcia o co chodzi. Słabo.
Nasza wycieczka na Peloponez trwała nieco ponad miesiąc. Nie mieliśmy żadnych problemów, za to przywieźliśmy mnóstwo pięknych wrażeń. Już wiem, że na pewno tam wrócimy!
To był pierwszy nasz wyjazd kamperem do Grecji. Bardzo dużo skorzystaliśmy z doświadczeń forumowiczów. Oczywiście najpiękniejsze były spotkania na miejscu!
Serdecznie dziękuję wszystkim napotkanym na szlaku : Pawko, Barbara i Zbigniew Muzyk, ZbigStan, Rada Sarka, Ola, Maciej, za pomoc, bezcenne rady i dobre towarzystwo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum