|
|
|
Jaką gaśnicę warto mieć? |
| Autor |
Wiadomość |
hubek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Westfalia '86
|
Wysłany: 2014-05-13, 20:47
|
|
|
A jak się kamper ciutkę zepsuje to koniecznie wezwać serwis i grzecznie czekać kilka dni np. w górach Transylwanii. Rączkami nie grzebać, główki nie używać..... Chyba za kilka, kilkanaście lat niestety nas to czeka.
Co do gaśnic śniegowych, mają też wady: ugaszenie pożaru w komorze silnikowej z reguły oznacza pęknięty blok i inne rozgrzane elementy (wyrzucany CO2 przy wylocie ma ok. - 60 st. C), dość masywna budowa no i cena. Choć jakieś 120 zł za 2 kg gaśniczkę nie jest wygórowaną sumą w stosunku do wartości kampera lub choćby tylko jego czyszczenia po użyciu proszku (chyba niewykonalne). |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-05-14, 11:28
|
|
|
| hubek napisał/a: | | A jak się kamper ciutkę zepsuje to koniecznie wezwać serwis i grzecznie czekać kilka dni |
żeby stanął w ogniu to musi się troszkę więcej niż ciutkę popsuć, czekanie kilka dni w płonącym kamperku też może być trudne (chyba, że w stanie zwęglonym) |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
malyzpolic
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sprinter 312
Nazwa załogi: BiedroNetto
|
Wysłany: 2014-06-24, 00:03
|
|
|
z praktyki zawodowej i doświadczenia jestem zwolennikiem halonu
owszem nie jest on dozwolony i w obiegu jak by z drugiej ręki ale jesli ktoś raz z nim sie zetknoł to wie o czym mowa skutecznośc rewelacyjna i straty dookólne zminimalizowane
fakt w serwisach z drugiej ręki jest do dostania warto nie zastanawiać się
mam u siebie taka w zabudowie a w kabinie zgodnie z przepisami ue i polskimi 1kg jakies coś z marketu która rok rocznie przechodzi przegląd w serwisie gaśnic i służy za element wyposażenia samochodu na przeglądzie i w trakcie kontroli policji czy kogos tam
naprawdę halon i temat faktycznie mało zabawny bo i gaz jest i instalacji bez liku w sumie to o pożar nie trudno wiele razy gasiłem samochody i wiem jak to sie często zaczyna i kończy
montaż gaśnicy w takim miejscu żeby każdy z domowników wiedział gdzie i jak |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 484/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2014-06-24, 06:51
|
|
|
| Mam w kamperku kilka gaśnic - 6kg przy przednich drzwiach, dwójki w jadalni, przy kuchni i dwie dwójki w sypialni (chyba najbardziej w charakterze młotka do wybicia szyb w razie "W" gdy ogień odetnie drogę ucieczki). Po przyjeździe na miejsce biwakowania mam w zwyczaju wystawiać obok wejścia konewkę z wodą - mozna nóżki ogrzaną przez słoneczko wodą opłukać, trawkę przy grilu szybciutko ugasić, rozpalone plecki ochłodzić... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-10-23, 09:49
|
|
|
| malyzpolic napisał/a: | z praktyki zawodowej i doświadczenia jestem zwolennikiem halonu
owszem nie jest on dozwolony i w obiegu jak by z drugiej ręki ale jesli ktoś raz z nim sie zetknoł to wie o czym mowa skutecznośc rewelacyjna i straty dookólne zminimalizowane |
20 minut temu , miałem okresowe sprawdzanie gasnic w firmach ... i samochodach .
Przyszedł mlody strażak itd..... posprawdzal ponaklejał itp.. Co rku taki wymóg .
I przy okazji zapytałem .
I PRZY OKAZJI ZAKUPIŁEM . Przerobiona na w/w halon. 2 kg za 80 zł .
Z manometrem .
Ponoć dopóki ciśnienie na zielonym i w środku się 'Przelewa" jest OK .
Ruskie i Amerykanie stosują . Jakoś freon im nie przeszkadza.
Opinia " malyzpolic" potwierdzona ...
Po proszku kaplica ze sprzątaniem ..
Są od niedawna tzw. gaśnice mgłowe , ale nie drążyłem tematu.
Cena cos mówił ,że 300 za 2 kg. http://www.ogniochron.eu/offer,33
https://www.youtube.com/w...e&v=0zEDzpdN9Y0
| Cytat: | Unikatowa technologia wytwarzania mgły wodnej pozwala zminimalizować szkody powstałe w wyniku gaszenia pożaru. Doskonale nadaje się do gaszenia pożarów olejów i tłuszczy jadalnych, płonącej na ludziach odzieży, ważnych dokumentów i urządzeń. Skutecznie gasi nie pozostawiając śladów po użyciu środka gaśniczego.
Doskonale nadaje się do zabezpieczania obiektów użyteczności publicznej, zwłaszcza biur, archiwów, szkół, przychodni medycznych, kancelarii prawnych jak również pomieszczeń gastronomicznych i kuchni domowych.
Posiada rekomendację w zakresie ochrony przeciwpożarowej wydaną przez Izbę Rzeczoznawców Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Pożarnictwa. |
|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-11-12, 22:39
|
|
|
| Następca halonu. Jedyną wadą jest cena. |
|
|
|
 |
Karoll_
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-11-26, 23:39
|
|
|
| Ja proponuję FM 200 lub gaszenie mgłą wodną. Bardzo skuteczne. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|