|
|
|
Solar sztywny (na szkle), min 90x90cm |
| Autor |
Wiadomość |
Szalony
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer 3.0 2008r. 195KM
Nazwa załogi: Szalona ekipa zamkowozu :)
|
Wysłany: 2015-05-31, 11:26
|
|
|
Znalazłem cosik takiego Panel
Wiem że duża moc i cena ale w moim zamkowozie dziecko jeździ i komp działa wraz z tv
Czy owy panel moze być i co do nie go jeszcze ?? Chciałbym zmieścić sie w kwocie Mac 1000zl |
_________________ https://www.facebook.com/...62691017168608/ |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-05-31, 11:49
|
|
|
| sq1fyz napisał/a: | Znalazłem cosik takiego Panel
Wiem że duża moc i cena ale w moim zamkowozie dziecko jeździ i komp działa wraz z tv
Czy owy panel moze być i co do nie go jeszcze ?? Chciałbym zmieścić sie w kwocie Mac 1000zl |
Zerknij, na jednym zdjęciu jest naklejka i podane parametry. Napięcie ok. 50V i prąd ok. 5A.
Masz dwie opcje. Olać ten panel, bo w kamperze zakładam masz 12V.
Druga dość kosztowny regulator MPPT, który to przetworzy. Koszt takiego regulatora z wyświetlaczem raczej przekroczy cenę panela.
239027117_3_1000x700_panel-fotowoltaiczny-250w-bateria-sloneczna-monokrysztal-pozostale-dom-i-ogrod.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 185,93 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Szalony
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
Szalony
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-05-31, 12:27
|
|
|
Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Sam panel jest duży - jego wymiary to 106x156, ma jeszcze panele 190v ale w cenie 460zl wiec o ile będzie regulator odpowiedni to nie opłaca sie chyba brać tej 190tki. Gadanie nic nie kosztuje - chyba |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-31, 12:51
|
|
|
Wszystko ok, ale raczej wątpię w MPPT w tej cenie.
PWM od MPPT różni się tym, że przy tym panelu, co dałeś link PWM zbije ci napięcie z tych 50V na takie np. 13-14V, ale prąd max będzie taki jak widzisz na naklejce. Czyli realnie nigdy nie będziesz miał nawet 5A. Różnica 50-14V poleci na grzanie radiatora w regulatorze.
MPPT prawdziwy działa tak, jak przetwornica, czyli przetworzy nadwyżkę napięcia na większy prąd. Czyli jeśli będzie to prawdziwy MPPT i da radę z 250W, to powinieneś mieć np. przy napięciu ładowania 13V prąd 250/13 = ok. 19A (teoretycznie) w praktyce powiedzmy 12-16A. Po prądzie z takim panelem będziesz od razu widział, czy ktoś wpuścił Cię w kanał czy masz prawdziwe MPPT.
Jeśli w cenie 160zł byłby to prawdziwy MPPT np. 20A (do tego panela to minimum), to ja biorę od razu ze 2 szt. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-05-31, 21:54
|
|
|
| sq1fyz napisał/a: | Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Sam panel jest duży - jego wymiary to 106x156, ma jeszcze panele 190v ale w cenie 460zl wiec o ile będzie regulator odpowiedni to nie opłaca sie chyba brać tej 190tki. Gadanie nic nie kosztuje - chyba |
Regulator MPPT 10A kupisz za 180 zł nowy z gwarancją. wersję 20A kupisz za 222 zł.
http://allegro.pl/solar-r...5393849444.html
Przeczytaj sobie o zachowaniu regulatora MPPT przy wysokich temperaturach na solarze (a we wakacje to on się będzie grzał) tutaj:
http://www.victronenergy....PWM-or-MPPT.pdf
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-31, 22:04
|
|
|
| Tamtam napisał/a: | | sq1fyz napisał/a: | Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Regulator MPPT 10A kupisz za 180 zł nowy z gwarancją. wersję 20A kupisz za 222 zł.
Przeczytaj sobie o zachowaniu regulatora MPPT przy wysokich temperaturach na solarze (a we wakacje to on się będzie grzał) tutaj:
Pozdrawiam |
To nie są regulatory MPPT. Naklejka MPPT nie czyni z nich MPPT. Mam taki 30A. Doczytaj co o nich na forum piszemy od ponad roku. Nawet teraz w równoległym temacie piszemy znowu. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2015-05-31, 22:10
|
|
|
Zamiast kombinować z drogimi bo dedykowanymi urządzeniami PWM-MPPT Wystarczy taki moduł za 35 złotych i gitarra.
http://sklep.celiko.net.p...00w-p-2394.html |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-31, 23:09
|
|
|
Mam je i step up i step down. 100W i 150W. Fajne, ale nadal za mała moc. Jedna poszła na 16,5V, druga na 9V i trzecia na 6V. Jeszcze dwie czekają, do podnośnika paneli ok 25-30V dam i coś jeszcze.
Do małych paneli niezły pomysł. Przy 250-450W nie za bardzo. No i układ zabezpieczający aku przed rozładowaniem - znowu trzeba coś doklejać, wyświetlacz, coś doklejać. Finalnie zależy co komu potrzebne. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2015-05-31, 23:27
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | No i układ zabezpieczający aku przed rozładowaniem - znowu trzeba coś doklejać, wyświetlacz, coś doklejać. Finalnie zależy co komu potrzebne. |
O! Mam jakiś kupiony razem z panelem w komplecie, przykręcony gdzieś w kącie. Nikt na niego nie patrzy, nie ma wyświetlacza. Od patrzenia zresztą na wyświetlacz prądu nie przybywa. Jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje ekranika to niech ma z ekranikiem. O gustach nie dyskutuje się. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-05-31, 23:36
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Tamtam napisał/a: | | sq1fyz napisał/a: | Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą tego panela, twierdzi ze kupił kilka palet do swojej farmy i pozostały one z nadwyżki. Ma niby przesłać mi dziś wieczorem namiary do jakiegoś gościa z Redy który robi regulatory MPPT w cenie ok 160zl o max napięciu 130v które moze przyjąć z paneli. Owe regulatory sa bez obudowy niby, jak dostanę namiary to zadzwonię i zbadam informacje i jeśli będzie godne zaufania to sie podziele danymi
Pozdrawiam |
To nie są regulatory MPPT. Naklejka MPPT nie czyni z nich MPPT. Mam taki 30A. Doczytaj co o nich na forum piszemy od ponad roku. Nawet teraz w równoległym temacie piszemy znowu. |
Każdy regulator MPPT zachowuje się jak PWM w przypadku wysokiej temperatury solara, czytaj niskiego napięcia produkowanego przez solara. Dlatego stosowanie regulatora MPPT w przypadku 12V często mija się z celem - np: gdy używasz solara tylko w lecie i to na południu Europy.
Lepszym rozwiązaniem jest solar na 24V, lub jeszcze wyższe napięcie - przeczytaj link do dokumentacji który przesłałem.
Wtedy MPPT będzie pracowało poprawnie.
Pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez Tamtam 2015-06-01, 00:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-06-01, 00:03
|
|
|
Powtórzę co Koder napisał "papier wszystko przyjmie".
Kup, podłącz, zrób pomiary. Co ja zrobiłem. Podyskutujemy. A teorie z kartką mam w...
Przez te teorie o tanim MPPT właśnie go kupiłem.
Ja wykonałem z nim testy w praktyce i na 12 i 24 i latem i zimą. Jest jak napisałem. Ten regulator to żadne MPPT.
Tu masz link do posta Kodera, bo nie chce mi się N-ty raz tego wałkować. Jak znajdę przypadkiem pozostałe, to dokleję. Albo sam poszukaj.
http://www.camperteam.pl/...p=508323#508323
Tym bardziej, że od ponad roku mam to to wmontowane w kamperze. A od stycznia kamperujemy tylko na dziko - czyli środek zimy i temp po -4C. To jest ta wysoka temperatura solara?
Lato i upały na południu, to dopiero teraz się będą zaczynać.
A Ty ile czasu masz ten MPPT? |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Szalony
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-06-01, 07:58
|
|
|
Chłopaki nie kłucić sie proszę, szukam porady ponieważ nie znam sie na tym a nie chce wydawać kasy w błoto
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale panel najlepiej aby miał jak największy prąd (A) a napięcie max 30v??? |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-06-01, 08:16
|
|
|
No to tak:
Układ na przetwornicach DC/DC który proponował Janusz będzie działać, ale nie ma wtedy logiki ładowania z regulatora (programu, który ma przedłużyć żywotność akumulatora przez optymalne ładowanie), niekoniecznie da sobie radę z prądami i nie ma zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem. Może się okazać, że po skompletowaniu wszystkiego wcale nie wyjdzie taniej. No i robi tylko step-down, a nie MPPT - nie chwyta punktu, gdzie jest "kolanko" charakterystyki solara, a po prostu zmniejsza napięcie.
Regulator "MPPT 30" ma taki problem, że ma w środku przetwornicę mniejszą, niż ta, co ją Janusz pokazał. Malutki transformator szybciutko się wysyca i nie działa jako MPPT. Mniejsze np. "MPPT 10" w ogóle nie mają w środku przetwornicy.
Sq1fyz, z tanich i sprawdzonych regulatorów MPPT szukaj EP-Solar Tracer. Mówimy o kwotach ~460zł za 20A (co jest raczej minimalną wartością dla takiego solara), ~670zł za wersję 30A.
Jeżeli chcesz taniej, to szukaj panelu z napięciem jałowym (Uoc) w zakresie 16-25V, takie możesz spokojnie podłączyć do regulatora PWM za stówkę. Są takie, ale trudniej znaleźć. No i licz się z tym, że na PWM tracisz "na dzieńdobry" 20-30% mocy solara. |
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-06-01, 09:09
|
|
|
| sq1fyz napisał/a: | Chłopaki nie kłucić sie proszę, szukam porady ponieważ nie znam sie na tym a nie chce wydawać kasy w błoto
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale panel najlepiej aby miał jak największy prąd (A) a napięcie max 30v??? |
To nie kłótnia. Po prostu ktoś Ci poleca coś, bo poczytał, co producent napisał, a praktyk odpisał, że to tylko naklejka na chińczyku.
Masz podparcie tego od osób, które też to kupiły.
Ja bym drugi raz tego regulatora nie kupił, bo to nie jest MPPT. Sprzedać mi się nie opłaca już, więc został. Prądu mi nie brakuje pomimo, jego kulawego działania. Czyli zostaje. W kolejnym kamperze jak już będzie pewnie Tracer.
Pytasz na forum, to wiadome, że spotkasz się różnymi opiniami. Np. sprzedawca takiego regulatora będzie zawsze chwalił.
Oczywiście decyzja jest Twoja i możesz go kupić. Ja kupiłem, ale w 2013 i wtedy nie było jeszcze informacji, że to bubel. Ty startujesz z lepszej pozycji. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|