Remont Ducato I Westfalia |
Autor |
Wiadomość |
Autostoper
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato :D
|
Wysłany: 2016-03-31, 21:40
|
|
|
Pytanie do tych co ogarniają elektrykę- Czy mogę połączyć przetwornicę z gniazdkiem do ładowarki samochodowej tak aby sobie ją wpinać w autku, lub drugim gnieździe przy akumulatorze pokładowym??Teraz mam przy przetwornicy klemy. |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2016-03-31, 22:08
|
|
|
imho - głupi pomysł (nie obraź się) ale tam całkiem spore prądy płyną, chyba ze to przetwornica zabawkowa typu 150W wtedy spoko . |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-03-31, 23:06
|
|
|
Nie obrażam się z reguły.
To był wniosek z obserwacji przetwornic w markecie. Mam dużą, ale widziałem mniejsze w markecie podpinane przez wtyczkę samochodową. Stąd pytanie czy można to przerobić, a jak nie to dlaczego nie?
Temat elektryki jest mi obcy, a spostrzeżenia mam takie:
1. W sprzedaży są takie przetwornice
2. Kable z klemami są dość grube i to mnie skusiło do zapytania tutaj. |
|
|
|
 |
Istvan
zaawansowany Istvan
Twój sprzęt: Łódzki Sześciopak
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2014 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2016-03-31, 23:22
|
|
|
Autostoper napisał/a: | Jeszcze raz dziękujemy Istvan...... |
Niech służy .
Może kiedyś wypijemy pod nią piwko |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-04-01, 05:34
|
|
|
Autostoper napisał/a: | dlaczego nie? |
Z prostej przyczyny: otóż pobór prądu takiej przetwornicy znacznie przekracza możliwości instalacji gniazd zapalniczkowych w samochodach ( za mały przekrój przewodów) oraz same ograniczenia prądowe tego typu połączenia. Przy dużych przetwornicach jedyne wyjście to bezpośrednie podpięcie pod klemy akumulatora bądź te "krokodylki" będące na wyposażeniu. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-01, 12:34
|
|
|
Mrusulki - dzięki za wyjaśnienie.
To teraz będę kombinował którędy te kabelki przepuścić bo nie bardzo mam koncepcję.
Po zakończeniu budowy stwierdzam, że będę już innym człowiekiem, zdecydowanie więcej potrafiącym zdziałać. Takie przemyślenie, że wiedza z forum byłaby świetną bazą na serwis internetowy.
Ktoś widział w jakimś markecie budowlany takie małe grzybki wentylacyjne na dach ? |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-04-01, 13:36
|
|
|
Olej te z marketów. Kupuj kamperowe. Kupisz już od 32 zł, mają siateczkę na robale itd.
Jakbyś jeździł po okolicy to bym Ci dał, bo mam w bagażniku. Kupiłem 4, zamontowałem dwa, jeden komuś dałem, został jeszcze jeden i zajmuje miejsce.
Do Szkocji nie jedziesz na razie? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-01, 16:07
|
|
|
Cytat: | Kupuj kamperowe. Kupisz już od 32 zł, mają siateczkę na robale itd. |
Już mam kupioną taką:http://allegro.pl/przetwornica-12v-230v-samochodowa-napiecia-1000w-7-i5792325740.html
Cytat: | http://allegro.pl/przetwornica-12v-230v-samochodowa-napiecia-1000w-7-i5792325740.html |
Do Francji północnej na początek więc na razie nie :P
Ma ktoś może zdjęcia jak podłączał lodówkę gazową, jak są rozłożone kratki i odprowadzenie spalin (czy czegoś w ten deseń) ?? |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2016-04-03, 23:13
|
|
|
Ponownie muszę zacząć od podziękowania Świstakowi za temat http://www.camperteam.pl/...ight=energoblok
W sobotę rano miałem już miernik, ale nawet nie wiedziałem jak sprawdzić gdzie jest plus. Pod koniec dnia i lekturze tematu byłem po odwiedzinach szrotu i zbudowaniu swojej (może i biedniejszej i brzydszej, ale swojej) elektrowni. Moja cudowna lepsza połowa zrobiła wszędzie klejenie alufoxu kiedy ja się męczyłem z nauką czym jest i jak działa prąd. Wiem, że może wam się to wydawać dziwne. Ja za to wiem jak wygląda dżungla i jak się w niej rozbija namiot :D
Elektrownie jeszcze wizualnie poprawię, teraz sprawdzałem, czy ten "twór" działa.
Forum to istna kopalnia wiedzy, szkoda tylko, że trzeba się przekopywać, zanim się odnajdzie to czego się szuka.
Widział może ktoś temat z opisaną zabudową lodówki gazowej?
Elektrownia 1.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3382 raz(y) 57,64 KB |
Elektrownia 2.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3382 raz(y) 45,37 KB |
Elektrownia 3.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3382 raz(y) 50,72 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|