|
|
|
"mieszkanie" w przyczepie |
| Autor |
Wiadomość |
johan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-12-07, 00:32
|
|
|
Planowałem na ściany dać 30mm styropianu i listwy drewniane a na to wszystko płytę OSB. Dopiero na to wszystko panele drewniane, albo pokryte materiałem. Pamiętajcie, że praktycznie nie mam ograniczeń masy.
To czym wykańczałeś sciany jarko?
na poważnie muszę mieć wszystko ubezpieczone nawet jak nie zamierzam tym nigdzie jeżdzić ( a przynajmniej przez dłuższy czas)? |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2016-12-07, 00:43
|
|
|
| johan napisał/a: | | na poważnie muszę mieć wszystko ubezpieczone nawet jak nie zamierzam tym nigdzie jeżdzić ( a przynajmniej przez dłuższy czas)? |
Musisz, taki wymóg . Tak jest .Za taki zestaw ( zależy gdzie ) ale nawet kilkanaście tysięcy rocznie. Ja z tego powodu sprzedałem zbędnego Tira. Pracownik puknął ,zniżki zniknęły.
Ale również trzymam kciuki. Jarek miał oryginalną izotermę medyczną na Ducato III. I tak zostało. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-12-07, 00:52
|
|
|
Z tą masą, to może być różnie. Podejście "nie mam ograniczeń" z reguły kończy się przekroczeniem i nie mówię tu o tylko 3,5T.
Arek wie o co chodzi
Z resztą trudno coś doradzić, ale 3 cm to niewiele na taką kubaturę. Ja u mnie mam z reguły 4-5cm ściany, czyli izolacji i bez grodzi przy ok. 0C potrzeba ok. 500W na utrzymywanie +21C
To ledwo 8m2
Na taką dużą przestrzeń zimą pójdzie sporo kasy na ogrzanie. 3 cm to nieporozumienie wg mnie.
Jak pisałem, rozważałem 2 piętrowy autobus. To by dawało okolice 40 m2 chatki jak dobrze pamiętam. Ale sam zakup to nie wszytko. Wypełnienie tego materiałami izolacje, ściany, meble, wyposażenie. To już jak dom. Metraż kilka razy większy, to i wszystkiego pójdzie kilka razy więcej. A wielu z nas wydało na budowę małego kamperka nie licząc bazy po kilkadziesiąt tysi. Teraz to x kika razy większa powierzchnia?
Ja szacowałem, że 2 piętrowy wyszedł by mnie ok. 100 tys + baza. A ile pracy? Rok minimum. Plus kasa na życie, albo ktoś drugi pracuje, bo czasu na zarabianie nie będzie.
Oczywiście wszytko zależy od standardu. Bo można np. meble z palet zrobić. Ponoć taka moda dziś.
Nie chcę zniechęcać, bo ze mnie też się śmiali jak 3 lata temu jako nowy na forum pisałem o ogrzewaniu podłogowym czy elektrycznej umywalce, itd. Dziś już wiele osób skopiowało moje rozwiązania. Podłogówkę ma już z kilkanaście osób.
Widywałem też takie "domy" na naczepie z tira nawet ze slidem kilka razy. We Florencji, w Torino. Z reguły zawsze właścicielami byli cyganie. Ale to znaczy co? No, a to no to, że da się. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
| |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2016-12-07, 06:37
|
|
|
Johan ,a ja odpowiem jako budowlaniec.Nie znasz z nas nikogo,ja naprzyklad jestem z tych co popieraja wszelkie szalone projekty.i powiedzialbym buduj.Ale jako budowlaniec musze cie przestrzec,w Polsce nawet jesli masz swoja dzialke i nawet jak na stale chcesz postawic przyczepe kempingowa na powyzej 120 dni jest ci potrzebne POZWOLENIE NA BUDOWE! nie da sie tak postawic na dzialce tescia i mieszkac,trzeba przedstawic w urzedzie dokumenty o dysponowaniu dzialka na cele budowlane o uzyskac pozwolenie.Pierwsze lepsze zgloszenie od sasiada i PINB na kontroli.
Zeby goloslownym nie byc to tu artykul o wyroku sadu
http://www.rp.pl/Nierucho...przyczepie.html
Wiec dla mnie naczepa to sredni pomusl,predzej szedl bym w amerykanskie RV,autobus,zreszta ktos na naszym forum podjal juz taka decyzje ze zamiast kawalerki w wawie kupil autobis i w nim ma zamieszkac.I to nie bedzie z niego czynilo nietrwalego obiektu budowlanego,bo ma naped.Naczwpe sklasyfikuja jako nietrwaly obiekt,a samowola budowlana to nakaz rozbiorki(w przypadku naczepymzapewne zabrania z dzialki)lub kara do 50 tys zlotych |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2016-12-07, 06:41
|
|
|
| a i bajka o wozie drzymaly nie dziala,nie wystarcza przestawic o metr czy dwa,nalezy usunac z dzialki o numerze takim a takim.... |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-12-07, 07:58
|
|
|
Autobus też odpada cytat z artykułu:
"Zarejestrowanie ich jako pojazdów mechanicznych nie ma wpływu na ich ocenę jako tymczasowych obiektów budowlanych".
"Sąd przyznał rację nadzorowi budowlanemu. Stwierdził, że o zakwalifikowaniu do tymczasowych obiektów budowlanych niepołączonych trwale z gruntem czy przewidzianych do przeniesienia w inne miejsce decyduje przede wszystkim cel umieszczenia konkretnego obiektu na danej działce oraz okres funkcjonowania na niej".
"Umieszczenie przyczepy kempingowej na nieruchomości i wykorzystywanie jej do celów mieszkalno-rekreacyjnych powoduje, że nie pełni już ona funkcji pojazdu, lecz wyłącznie mieszkalną. Zarejestrowanie przyczepy umożliwia legalne poruszanie się po drogach publicznych. Nie wyłącza natomiast uznania jej za tymczasowy obiekt budowlany, jeżeli została posadowiona na nieruchomości w celu zamieszkiwania całorocznego, okresowego czy rekreacyjnego – orzekł WSA" |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
| |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-12-07, 08:27
|
|
|
Ciekawe kiedy polska będzie niepodległa i czy kiedykolwiek jeszcze będzie
Tu nawiązanie do Drzymały i czasów rozbiorów. Jak widać żyło się lepiej.
BTW. Johan, ja już wracałem do Polski 2x. Trzeci dopóki naprawdę coś nie pierd..nie i się nie poprawi, nie zamierzam. Ale próbuj.
BTW2. Że kur... inne kraje mogą ułatwiać życie obywatelom.
http://www.dzienniknarodo...d-1-stycznia-2/ |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-12-07, 08:32
|
|
|
Myśmy się wyrwali....
Najlepszym, katem i strażnikiem jest? współwięzień.
Kapo byli gorsi od essesmanów.
W dobie gps, gogle maps itp. trudno coś ukryć. Niedługo gminy wpadną na pomysł wykorzystania dronów o ile już tak nie jest.? |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2016-12-07, 08:58
|
|
|
| johan napisał/a: | Planowałem na ściany dać 30mm styropianu i listwy drewniane a na to wszystko płytę OSB. Dopiero na to wszystko panele drewniane, albo pokryte materiałem. Pamiętajcie, że praktycznie nie mam ograniczeń masy.
[...]
na poważnie muszę mieć wszystko ubezpieczone nawet jak nie zamierzam tym nigdzie jeżdzić ( a przynajmniej przez dłuższy czas)? |
Ograniczeń masy nie masz ale gabarytów i owszem. Styropian ma niewielką masę, więc możesz go dać nawet 15cm. A nawet powinieneś, skoro patrzysz w stronę domów pasywnych. Ale to zabiera ci 30cm na szerokości mieszkania.
Skoro chcesz mieć mieszkanie całoroczne, to powinieneś zacząć od planowanego zapotrzebowania na energię do ogrzewania, wyznaczyć wymagany współczynnik przenikalności cieplnej ściany, a potem dobrać do tego odpowiedni materiał izolacyjny i jego grubość.
A tak zupełnie na początek, to musisz zweryfikować swój pomysł od strony prawnej. Niestety... Wolność gospodarcza i prawo dysponowania własnością w Polsce jest pojęciem względnym. |
|
|
|
 |
johan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-12-07, 12:53
|
|
|
Się ma.
Teraz to już się konkrety posypały i o takie podpowiedzi mi chodziło. Dzięki wszystkim.
Wiadomo, że 30mm styropianu to za mało, ale miałem na myśli dołożenie tego styropianu do istniejącej już izolacji zawartej w ścianach chłodni.
Czytałem o tym prawie i 120 dni. Myślałem by ugryźć temat w ten sposób. Postawić się na działce, ale pożniej sprubować legalnie 'wybudować' ten domu w rejestrach (wystąpić o pozwolenie na budowe itd.)
Toscaner myślisz, że udałoby mi się przekroczyć ładowność naczepy? musiałbym jakoś tam wpakować ze 25t. Chyba musiałbym wylać posadzke betonową 30cm . Bardziej chodziło mi o to, że nie muszę szukać super lekkich materiałów typu sklejki z przekładką pianową.
Skąd wracałeś do Pl już dwa razy? i co powodowało, że jednak znów wyjeżdżałeś?
Wczoraj mi nakładliści bym się rozejrzał za domkiem holenderskim (my tu to nazywamy karawany). Rozejrzałem się, za urzywkami i faktycznie cenowo (urzywane) wygląda to obiecująco. Wykończenia wnętrz jednak pozostawiają wiele do życznie (jesli chodzi o mój gust). Ale porozmawiałem z ładniejszą połówką... i okazało się, że jej by takie coś pasowało, ale pod warunkiem, że ja wykończę wnętrze.
Tak więc widzicie, nie wykluczam żadnej opcji. Czytam myślę i staram się uczyć na Waszych doświadczeniach. Po to zapisałem się na to forum.
Dzięki i pozdrawiam, J |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-12-07, 13:48
|
|
|
Czytam i próbuję znaleźć jakiś sens w tym pomyśle ...... i jakoś nie mogę.
Kupowanie ciągnika z naczepą, po to aby z naczepy zrobić dom, ocieplanie kontenera styropianem, robienie instalacji, wykończanie tego wszystkiego ...... po to aby uzyskać wątpliwej jakości barak o pow 40m2
Pisałeś, że jak ktoś Ci znajdzie domek nad jeziorem za 100 koła to rozważysz zmianę podejścia .
W takim razie znajdź sobie pierwszego z brzegu producenta hal modułowych (takich z płyty warstwowej - jest tego na rynku pierdyliard ) i zapytaj za ile zrobią Ci taki domek.
Wielu z nich specjalizuje się w budowie pawilonów handlowych w różnych gabarytach , a to nic innego jak domki, z dachem, podłogą, instalacjami, ogrzewaniem, stolarką itd.
Mnie jedna firma wyliczyła postawienie hali 200m2 o wysokości 4,5m na coś koło 80 tys netto.
Takie pawilony handlowe o pow, zbliżonej do tego co jest w naczepie chodzą koło 50 tys, za gotowy , tylko przywieźć i postawić .
Produkt fabrycznie nowy, przemyślany zrobiony zgodnie ze sztuką, ciepły i estetyczny (niektóre rozwiązania wręcz ładne), postawić i meblować .
W porównaniu do baraku w naczepie jak dla mnie inna bajka.
Pozostaje znaleźć jakieś jeziorko, chyba że już masz
A tak na marginesie to już któryś przypadek z kolei, gdzie emigracja planuje powrót. Bardzo to dla mnie ciekawe, bo jak się kraj rozwijał to wielu wyjechało ...... a teraz jak się kupa robi to zaczynają wracać Widać tam kupa jeszcze większa jak tu.
Był taki czas nie tak wcale dawno , że znalezienie fachowca w dowolnej dziedzinie graniczyło z cudem, bo wszyscy którzy coś umieli byli już tam. Trochę czasu minęło , daliśmy sobie rady bez nich (wszak natura nie lubi próżni) , więc obawiam się , że teraz może zrobić się ciasno |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 83/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2016-12-07, 14:08
|
|
|
Działkę np. nad jeziorem Zdbiczno w Zdbicach Pow. Wałecki dostaniesz do 50k za ok 950m2
( bez dostępu do jeziora ) stawiasz to co pisze kolega wyżej za tyle co pisze.
Tak jak piszą Koledzy pozwolenie lub zgłoszenie by było na legalu i mieścisz sie w cenie.
To tylko przykład z miejsca które ja znam.
p.s.
Pracy tam nie ma ale grzybów i ryczących jesienią jeleni w pip. |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2016-12-07, 14:30
|
|
|
| johan napisał/a: | | To czym wykańczałeś sciany jarko? | Po prostu okleiłem materiałem tapicerskim takim jak stosuje się do mebli tapicerowanych. Wybór dowolny zależy od gustu ,może być gładki ,lub pikowany, kolor i wzór według uznania. Jeżeli chodzi o rozszczelnienie kipy przez usunięcie ściany grodziowej , to przy minus 14na zewnątrz miałem 20 stopni w wewnątrz na ubiegłorocznym zlocie rocznicowym w Uniejowie . Truma chodziła na mocy 900Watt ,Trumatic E 1800. Myślę że trumatic z serii E byłby najlepszym rozwiązaniem , w Twoim przypadku oczywiście o większej mocy , Domek nad jeziorem to fajna sprawa jak na konto co miesiąc dopłynie trochę kaski . |
| |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 349/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2016-12-07, 16:17
|
|
|
| joko napisał/a: | Wielu z nich specjalizuje się w budowie pawilonów handlowych w różnych gabarytach , a to nic innego jak domki, z dachem, podłogą, instalacjami, ogrzewaniem, stolarką itd.
Mnie jedna firma wyliczyła postawienie hali 200m2 o wysokości 4,5m na coś koło 80 tys netto.
Takie pawilony handlowe o pow, zbliżonej do tego co jest w naczepie chodzą koło 50 tys, za gotowy , tylko przywieźć i postawić .
Produkt fabrycznie nowy, przemyślany zrobiony zgodnie ze sztuką, ciepły i estetyczny (niektóre rozwiązania wręcz ładne), postawić i meblować .
W porównaniu do baraku w naczepie jak dla mnie inna bajka |
A umeblujesz taniutko... oj bardzo taniutko.
Nie to co do kamperka.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
johan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-12-07, 17:15
|
|
|
Po zakończeniu prac ma tosię przypominac coś takiego
Na moje oko lepiej mieć coś tskiego niz
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|