Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Serbia. Czy bezpieczna?
Autor Wiadomość
woycieh 
początkujący forumowicz

Piwa: 1/3
Wysłany: 2019-01-27, 13:23   

Myślę, że większość złych opinii można wstawić między bajki i legendy przekazywane kolejnym osobom, na zasadzie 'kolega kolegi był i widział'.
Oczywiście nie neguję różnych nieciekawych zdarzeń, ale te mogą się przytrafić zawsze i wszędzie, nie trzeba jechać do Serbii.
Spędziliśmy tam 2 razy wakacje - w 2016 tylko kilka dni wracając z Rumunii, potem w 2017 już pełne dwa tygodnie i absolutnie nic złego nas nie spotkało. Przejechaliśmy wprawdzie głównie północną cześć kraju, Wojwodinę, być może im dalej na południe tym bardziej 'dziko', ale naprawdę mamy same pozytywne wspomnienia.
Zwiedziliśmy m.in. Suboticę, Palić, Sombor, Nowy Sad, Golubac, Bela Crkve i różne mniejsze miejscowości.
Raz odholowano nam vana w Suboticy, staliśmy w strefie, gdzie była płatność tymi nieszczęsnymi smsami, których oczywiście nie dało się wysłać z pl numeru. No i zwinęli nam auto, trochę na własne życzenie. Po naszych tłumaczeniach, że wysłanie smsa z zagranicznego nru jest niemożliwe przyznali, że znają problem i auta przyjezdnych z reguły lądują na parkingu... Przy tym wszystkim byli bardzo pomocni i szczerze było im głupio, próbowali nawet załatwiać w urzędzie miasta anulowanie mandatu, dużo osób było w to zaangażowanych i chciało nam pomóc. Ostatecznie zapłaciliśmy stosunkowo nieduży mandat (ok. 150zł) i obiecano nam, że w mieście pojawią się tabliczki w j. ang. o możliwości kupna papierowych biletów w kioskach, zamiast wysyłania smsa, ciekawe co z tego wyszło :lol:
Wracając do tematu - kraj wciąż mało turystyczny, w nielicznych kurortach tylko Serbowie, swojsko, tanio, smacznie i przyjemnie :)
Postaw piwo autorowi tego posta

niebieski-n2 
doświadczony pisarz

Piwa: 2/15
Wysłany: 2019-01-27, 22:29   

Byłeś może na kempingu w Palić?

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 198/163
Wysłany: 2019-01-28, 07:34   

woycieh napisał/a:
.........że w mieście pojawią się tabliczki w j. ang. o możliwości kupna papierowych biletów w kioskach, zamiast wysyłania smsa, ciekawe co z tego wyszło :lol:
Wracając do tematu - kraj wciąż mało turystyczny, w nielicznych kurortach tylko Serbowie, swojsko, tanio, smacznie i przyjemnie :)

W Paraćinie gdzie teraz jestem są normalne parkometry ; oczywiście płatność SMSem dalej funkcjonuje .

I potwierdzam .....tanio ; miło i przyjemnie . I ta bałkańska kuchnia :ok Serbowie bardzo przyjażni i uczynni :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2019-01-28, 08:34   

Cytat:
Serbowie bardzo przyjażni i uczynni

Czego nie można powiedzieć o policji serbskiej.
Może my tylko mamy takie wrażenie , wyglądało to tak jakby z turysty chcieli wyciągnąć ostatni grosz.
A o paliwie to nie wspomnę. Nawet w Italii tak drogo nie płaciłem. :haha:
:spoko

woycieh 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-01-28, 09:07   

niebieski-n2 napisał/a:
Byłeś może na kempingu w Palić?

Jeśli myślisz o campingu De Tour, to byłem i nie polecam. Brudno, b. ciasno, na dodatek z przodu jest knajpa i możesz trafić na głośne wesele, tak jak my :)
Właściwie to nie jest camping, to zwykły placyk za barem, z toalet korzystasz w restauracji, a prysznic bierzesz w jednym z domków, które też tam wynajmują.
W Paliciu jest jeszcze nieczynny, opuszczony miejski camping, gdzie spokojnie można się wbić i przespać - brama jest otwarta, z tego co czytałem w necie, to nieraz ktoś tam się zatrzymywał na noc i nie było problemów (my nie zostaliśmy tam). Są 'toalety', a raczej to co z nich zostało, ale od biedy można skorzystać.
Po drugiej stronie ulicy jest też nieczynny camping, wygląda bardzo fajnie, ale niestety zamknięta brama na kłódkę, także raczej bez nadziei na nocleg.
Nieopodal jest też duży parking, nad samym jeziorem przy promenadzie, tam też można spokojnie się zatrzymać.
To tu:
46.094952, 19.765698

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-28, 09:46   

Andrzej 73 napisał/a:
Cytat:
Serbowie bardzo przyjażni i uczynni

Czego nie można powiedzieć o policji serbskiej.
Może my tylko mamy takie wrażenie , wyglądało to tak jakby z turysty chcieli wyciągnąć ostatni grosz.
A o paliwie to nie wspomnę. Nawet w Italii tak drogo nie płaciłem. :haha:

Jestem tu służbowo .Nie jestem tu kamperem i po za sezonem wiec jeszcze ich nie spotkałem albo raczej jeszcze mnie nie wyhaczyli :-P

Pewnie nie tylko tutaj w sezonie zaczyna się przysłowiowa " rzeź niewiniątek " :-P ....... kampery to łatwiejszy łup więc szukają prawie pewnej kasy do........ręki . Często spotykane w krajach bałkańskich i poradzieckich :gwm

Co do paliwa.......143 ichniejsze dinary to ~ 4,31 zł/l benzyny wtedy kiedy w Polsce ~ 4,75 zł / l :-P

Zresztą jestem nieobiektywny bo ......i tak za wszystko klient płaci :mrgreen:

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2019-01-28, 10:33   

Znam cenę paliwa w Serbii dokładnie , niestety tak jak mówiłem naciągacze są wszędzie.
Nas oszukali na stacji paliw. Człowiek z obsługi stacji tankował mi paliwo i rozmawiał przez telefon.
Prosiłem aby przestał lać bo nie znałem przelicznika Euro , ale on dalej swoje. Ja do płacenie kartą , a on że terminal ma awarię , no to Euro. Tak wyliczył że wyszło 6,5 zł / 1 l.
Moja rada na przyszłość , na początku tankowania zapytajcie czy możliwa płatność kartą.

MILUŚ napisał/a:
Często spotykane w krajach bałkańskich i poradzieckich

Przeważnie oceniają po zamożności i kto z jakiego państwa pochodzi.

KulkiDwie 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW Caddy Tramper 1.9 TDI (LUNA)
Nazwa załogi: KULKI
Piwa: 16/4
Wysłany: 2019-01-28, 11:07   

Też zostałem parę lat temu oszukany na stacji benzynowej przy zjeździe z głównej drogi (jeszcze nie było autostrady) do miasta Vranje na południu Serbii. Szczegółów już nie pamiętam, ale na pewno było to w nocy, byłem padnięty wielogodzinną jazdą i nie byłem w stanie zwrócić uwagi na wszystko... Od tej pory na tankowanie zawsze zjeżdżałem gdzieś w bok, byle nie przy głównej drodze :?
Na pewno trzeba w Serbii uważać, podobnie w Macedonii. Ze względu na znacznie tańsze paliwo w MK od jakiegoś czasu już tylko tam tankuję - bardzo dobra i bezpieczna wg mnie jest stacja Łukoil, zaraz za Kumanowem (jadąc na południe).

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2019-01-28, 12:45   

Andrzej 73 napisał/a:
A o paliwie to nie wspomnę. Nawet w Italii tak drogo nie płaciłem.

co do paliwa to potwierdzam jest w Serbi drogie.U nas teraz też tak jest ze dizel droższy od benzyny .Sprawdzilam specjalnie w kalendzrzu,tankowalismy tylko za 1000din.W Macedoni kartą i gotowka.Serbia i Macedonia wspaniali pomocni ludzie,w każdej dziurze jest mienialnica,i tam wymieniam euro,bo jedzenie zwłaszcza pieczywo mają wyśmienite,oraz byrki/burki/. :oops: Na małej granicy Grecko-macedońskiej Dojran /grecy mowia fyrom/,tankowaliśmy dużo paliwa płacąc karta, dostałam mape Macedoni bo pytałam o wodpspady,na trasie do Bułgarii.A jakiś kierowca mówi ja byłem w Polsce i daje nam buteleczke raki/ja mam zawsze do dania "prince polo"/' :kwiatek
Policja tylko cztuje w rejonie Suboticy,tam gdzie duzy ruch turystów.Co do cen paliwa to Włochy najdrożej,kierowca busa mi mówił ze dochodzi do 2 euro.
Dla nas zmorą są PSY bezpańskie,ktore sa również na stacjach benzynowych.

niebieski-n2 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-01-28, 18:19   

https://www.google.com/ma...76!4d19.7361329

O ten kemping mi chodziło, nie wiem czy to ten sam co "De tour", w zdjęciach google nawet basen jest. Podejrzewałem, że nic tam nie ma już i zrezygnowałem.

Ogólnie piszesz, że zatrzymać się tam jest gdzie, ale standard odbiega od zdjęć w google?
Widziałeś tam jakieś pozostałości po basenie?

Odnośnie paliwa to na pewno w stosunku do PL drogie nie jest.

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-28, 18:58   

niebieski-n2 napisał/a:

Odnośnie paliwa to na pewno w stosunku do PL drogie nie jest.

No właśnie przed czterema godzinami tankowałem pod belgradzkim lotniskiem na A1 / czyli raczej powinno być drogo :-P / i 142,7 dinara /litr :mrgreen:

woycieh 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-01-28, 19:19   

Tak, to są zdjęcia z De Tour, tylko nie wiedzieć czemu na mapie są dwa kempingi zaznaczone obok siebie. Przy tej ulicy jest tylko jeden - De Tour.
Basen faktycznie jest, zapomniałem napisać, a to w sumie dość istotne udogodnienie. Ja nie pływam, także nie zwracam uwagi na takie bajery :)
Basen jest otwarty za niewielką opłatą dla każdego, także było tam sporo ludzi spoza campingu.
Poza tym, że to może zachęcać, to cała reszta tak jak pisałem powyżej - zatrzymać się można, ale raczej przelotem, nie traktowałbym tego campingu jako przystanek na więcej niż 1 noc. Ja tam nie jestem jakiś wymagający, ale tam serio nic nie zachęcało do zatrzymania się. Do samego Palica też jest stamtąd kawałek.
Cen paliwa dokładnie już nie pamiętam, ale na pewno było droższe niż u nas, chyba coś ok. 5.50zł, podczas gdy w PL można było kupić dizla jeszcze za ok. 4.30zł. Nie wiem jak sytuacja w tym roku.
Zaciekawiła mnie sprawa zamkniętego kempingu, o którym pisałem wcześniej (tego prywatnego, nie miejskiego). Widzę teraz w google maps, że ktoś dodał recenzję 7miesięcy temu i zdjęcie, może camping ponownie został uruchomiony. Warto to sprawdzić, z zewnątrz wyglądał zachęcająco.
Tu link do tej opinii:
https://www.google.com/ma...7672421!9m1!1b1
Camping jest tu jednak źle oznaczony - w rzeczywistości jest po drugiej strony ulicy, jakieś 100-200m dalej na południe.

Wyświetl szczegóły
niebieski-n2 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-01-28, 22:19   

dzięki, i fajny masz samochód (jedyny słuszny)

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2019-01-28, 22:51   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
...
ja mam zawsze do dania "prince polo"
...

Basiu, rozumiem że to rodzaj nagrody/wdzięczności/sympatii.
Czy czekolada się nie topi zanim rozdasz?
Napisz coś więcej bo bardzo skojarzyło mi się to z rozdawaniem cukierków np na Zanzibar'ze.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2019-01-29, 13:07   

Socale napisał/a:
Czy czekolada się nie topi zanim rozdasz?
mamy specjalne pudło zamykane ze styropianu.Nie daje półlitrówek jak niektorzy piszą,bo oni maja swoje alkohole lepsze,a duże prince polo,wyglada jak czekolada i jest smaczne.Sa sytuacje,że wypada sie zrewanżiwać :haha:

Odpowiedz do tematu