Na prądzie chłodzi na gazie grzeje. |
Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-08-06, 21:17
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | ...
Jak ocenicie płomień? |
Pierwsze zdjęcie lekko niepokojące, ale lekko, a następne są doskonałe. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-09-24, 17:31
|
|
|
No i już sam zgłupiałem z tym moim syfiastym Thetfordem. Znowu płomień niby ładny , palnik wymieniony w ub r. razem z iskrownikiem, iskrownik pyka i wszystko gaśnie jak dawniej. Załozyłem stary palnik , niby przedmuchany i stary iskrownik ,któty nie był przyczyne pierwszej awarii i
Macie jakiś pomysł, co tu jeszcze może szwankować?. Jadę na propanie amergas.
Może znowu nowy palnik będzie potrzebny? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-24, 20:50
|
|
|
Zbyszek, palnik nowy nic nie zmieni bo palnik stary się nie zużywa, nie wypala tak szybko, itd.
Trzeba się zastanowić, co powoduje zmiany charakterystyki. Czy jesteś w stanie z oddzielnej butli, przez reduktor puścić gaz na lodówkę i wówczas zobaczyć jak działa? |
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-25, 07:32
|
|
|
Socale napisał/a: | Zbyszek, palnik nowy nic nie zmieni bo palnik stary się nie zużywa, nie wypala tak szybko, itd.
Trzeba się zastanowić, co powoduje zmiany charakterystyki. Czy jesteś w stanie z oddzielnej butli, przez reduktor puścić gaz na lodówkę i wówczas zobaczyć jak działa? |
Podejrzewam, że będzie działać,bo nic nie odetnie gazu,a trzeba by czekać z tą prowizorka kilka godzin. Serwisant w Hiszpanii mówił że palnik powinno zmieniać się w Thetfordzie co 6 lat. Może ta dysz jest taka czuła ,ze musi byc idealny przeswit, nie mam pojęcia.Palnik niby nowy, nie widać było syfu, niby przedmuchałem. Na starym też płomiń ze 4cm i
Hiszpan dobrze mówił, Thetford jest be , naprawia Anglikom i Fracuzom. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-25, 07:48
|
|
|
A jeszcze nurtuje mnie ten komin, jakos nie mozna sie do niego dobrać. W Dometicu prosta sprawa, tutaj drut napotyka opór. Niestety serwisy jak Alpo czy Kaimara to ode mnie kilkaset km a wyjazd na zimowanie zbliza sie nieubłagalnie. Taką mam piękną lodówkę , automatyczną , a takie g...o potrafi spieprzyć wyjazd.
W ub.r.walczyłem w Kilku serwisach w 2 krajach, dopiero w jednym serwisie kumaty hiszpan od razu postawił na palnik.
Koledze z tym samym problemem w identycznej lodówce w serwisie w Maroku wymienili wszystko od razu, elektode palnik i elektronikę za 600 Eu . |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2019-09-25, 11:23
|
|
|
Być może elektronika Thetforda, niesprzyjające warunki pracy napotyka w sahryjskim pyle ? |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-25, 22:27
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | ...
Na starym też płomiń ze 4cm i
... |
Oooo i tu coś jest. 4cm to moim zdaniem trochę za wysoki, jeśli cały niebieski, to przegrzewa, jak żółty na końcówce to kopci.
Krótki i niebieski powinien być.
Teraz nasunęła mi się wątpliwość, czy stara/nowa/kolejna dysza jest dopasowana do znamionowego ciśnienia roboczego: 30 lub 50mBar, bo można wymienić dyszę na nową ale nie zwracając uwagi na jakie jest ciśnienie rodzi kłopoty - to ma znaczenie.
Dysza to precyzyjny otwór, nie łatwo jest go prostym czyszczeniem rozkalibrować na tyle by zmieniło to charakterystykę płomienia a zarazem prawidłowości w procesie chłodzenia, ale znacznie łatwiej da się zatkać na tyle, by zniekształcić płomień, pozornie prawidłowy. |
 |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-26, 10:23
|
|
|
Socale napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | ...
Na starym też płomiń ze 4cm i
... |
Oooo i tu coś jest. 4cm to moim zdaniem trochę za wysoki, jeśli cały niebieski, to przegrzewa, jak żółty na końcówce to kopci.
Krótki i niebieski powinien być.
Teraz nasunęła mi się wątpliwość, czy stara/nowa/kolejna dysza jest dopasowana do znamionowego ciśnienia roboczego: 30 lub 50mBar, bo można wymienić dyszę na nową ale nie zwracając uwagi na jakie jest ciśnienie rodzi kłopoty - to ma znaczenie.
Dysza to precyzyjny otwór, nie łatwo jest go prostym czyszczeniem rozkalibrować na tyle by zmieniło to charakterystykę płomienia a zarazem prawidłowości w procesie chłodzenia, ale znacznie łatwiej da się zatkać na tyle, by zniekształcić płomień, pozornie prawidłowy. |
Z palnika mozna wykręcić element z dyszą, sama dysza jest raczej zaprasowana i nie występuje chyba jako oddzielna część. Po oczyszczeniu sprawdziłem przez lupę pod światło, posiadają identyczne otwory w kształcie prostokącika. Zaczynam celowac juz w elektronikę która "nie widzi" płomienia i odcina gaz.
Szkoda tylko, że nie chcą wypowiedzieć się fachowcy ,których kilku jest na forum. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2019-09-26, 11:33
|
|
|
zobacz czy płomień ogrzewa termoparę i czy ona daje napięcie po nagrzaniu ok.2V |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-26, 15:36
|
|
|
koko napisał/a: | zobacz czy płomień ogrzewa termoparę i czy ona daje napięcie po nagrzaniu ok.2V |
Konrad, u mnie nie ma termopary bo to thetford, tylko elektroda jonizująca która zapala gaz. |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 25/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2019-09-26, 16:31
|
|
|
No niestety czasem bywa z tą elektroniką kijowo...
a może spróbuj wyczyścić komin/element grzewczy ze spiralą w środku (jakaś giętka witka wierzbowa lub cos takiego + kompresor = uwaga może lecieć sporo sadzy)...bo drutem się nie da...
Ja w tym roku miałem taki problem (myślę że to problem z gazem - zakupionym) że zaczęło mi mocniej kopcić - po przeczyszczeniu i zmianie gazu na propan płomień wrócił do normy i ładnie zaczęło to pracować...
Chociaż pomysłu na porządne wyczyszczenie tego nie mam...
A zmieniałeś (dla testów) reduktor ? |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2019-09-26, 18:04
|
|
|
a co zamyka gaz w przypadku zdmuchnięcia płomienia |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2019-09-26, 18:08
|
|
|
koko napisał/a: | a co zamyka gaz w przypadku zdmuchnięcia płomienia |
zbyszekwoj napisał/a: | elektroda jonizująca |
|
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-27, 09:30
|
|
|
koko napisał/a: | a co zamyka gaz w przypadku zdmuchnięcia płomienia |
Ta elektroda działa podobnie jak termopara w dometicu daje sygnał poprzez elektronike do elektrozaworu i odcina gaz.
Problem w tym, że chyba moja elektronika nie zauwaza płomienia i po kilkunastu min. odcina gaz.
Takie jest moje podejrzenie, ale ja jestem tylko amatorem i chciałbym aby bardziej doświadczeni potwierdzili moje podejrzenia. Czy wymiana panela dość kosztownego i nie "od ręki"załatwi sprawę? Czy może być jeszcze inna przyczyna? Tym bardziej że wstrzymuje mi to wyjazd, a małżonka bez lodówki mi odmawia. |
|
|
|
 |
dudusie34
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: nudziarze
|
Wysłany: 2019-09-27, 10:23 filtr gazowy
|
|
|
witam. założyłem go rok temu. rewelacja.skończyły się wszelkie problemy. pozdrawiam. |
_________________ Dziadek34 |
|
|
|
 |
|