Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Webasto czy Truma
Autor Wiadomość
rjas 
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Piwa: 23/13
Wysłany: 2019-11-04, 00:18   

Odnośnie ogrzewania na ropę to dobrze by było wysłuchać więcej opinii użytkowników kamperków Chausson, która to firma montuje tylko i wyłącznie ogrzewanie na ropę - Truma i Eberspracher. O ile się nie mylę to jeszcze Benimar w większości modeli montuje do ogrzewania Webasto.
Osobiście mam oryginalnie zamontowane Webasto i jedyny problem jaki widzę to stosunkowo duże zużycie prądu. Jeśli jakieś Webasto pracuje głośno to chyba coś jest nie tak z tłumikiem. Oczywiście słychać je i jest głośniejsze od ogrzewania gazowego, ale nie generuje ilości decybeli przy których nie da się egzystować.
Postaw piwo autorowi tego posta

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2019-11-04, 07:46   

Najlepsza Truma na ropę ,tylko ta cena. :gwm

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2019-11-04, 08:17   

Jak widać są zwolennicy i gazu i mazutu :) . Można sobie podyskutować tak, jak dyskutuje się nad wyższością świąt. Są wady i zalety obu rozwiązań.
smoku_wawelski, poczytaj sobie artykuł na PC traktujący o ogrzewaniach -> https://polskicaravaning.pl/artykuly/cieplo-cieplej,50586
dalej temat bliźniaczy -> https://www.camperteam.pl...+truma&start=30

Problem poboru prądu - jeśli rozważamy Webasto/Eber na ON kontra Trumatic gazowe różnica owszem istnieje.. ale nie jest ona duża. Jest na forum temat z porównaniem. O ile mnie pamięć nie myli wielkości średnie dla Webasto to 26W a dla Trumy 16W. Czyli 10W.
Jeśli będzie założony solarek tematu nie ma :spoko

rjas 
stary wyga

Wysłany: 2019-11-04, 08:59   

zbyszekwoj napisał/a:
Najlepsza Truma na ropę ,tylko ta cena. :gwm

Zbyszku - jakieś doświadczenia czy szerszy komentarz ? Jeden z modeli Chausson ma Trumę na ropę, ale boję się konsumpcji prądu i że stojąc na dziko przez weekend gdy temperatura w nocy może być poniżej zera braknie mi tego prądu.

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2019-11-04, 09:21   

Kolega JanP miał na wspólnym 2 mies, wyjeżdzie. Zużył małą butlę gazową. Nic nie czułem żeby coś smierdziało czy warczało.

rjas 
stary wyga

Wysłany: 2019-11-04, 09:40   

Ale pisałeś Truma na ropę a teraz że poszła butla gazowa. To ta Truma na gaz czy na ropę ?

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2019-11-04, 10:11   

Mam Chaussona z orginalnym webasto 2.2 kw .Już to 10 lat pracuje i jeszcze nie zaglądałem do pieca .Zamontowane pod autem i przy starcie 2-3 min śmierdzi aż nie przepali a potem spoko .Słychać to wszystko do czasu dojścia do odpowiedniej temperatury a potem tylko mruczy .Pompy nie słyszę i jest wygoda bo auto zatankowane i spoko z gazem.Jak miałem solar 130 W i aku rozruchowe 100 ah to 1 raz w Szklarskiej zabrakło mi prądu nad ranem .Obecnie mam solar 130 w i nowe aku
100 ah głębokiego rozładowania + 50 ah LIFEPO4 .Dojdzie jeszcze jeden solar 130 + 2 szt.50 ah LIFEPO4 .docelowo 100 ah wyleci a zostaną tylko 3 szt. -50 ah .Dlaczego 3 x 50 ah .Będą wykorzystane do zasilania małego kompresora do nurkowania .

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2019-11-04, 12:37   

rjas napisał/a:
Ale pisałeś Truma na ropę a teraz że poszła butla gazowa. To ta Truma na gaz czy na ropę ?

Butla do gotowania. Truma daje ciepło i ciepłą wodę. To jest ta przewaga że nie trzeba targać duzych butli.

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/421
Wysłany: 2019-11-04, 20:38   

Mam dwa urządzenia. Grzewcze. :wyszczerzony:
Webasto 5 kw tak że mi podgrzwa boljer .
A w nim wodę ,natomiast woda jajeczka, na śniadanko jest hepy. :spoko

rjas 
stary wyga

Wysłany: 2019-11-04, 22:51   

No i to jest informacja o którą mi chodziło. Cena nie jest istotna bo to w nowym kamperze ma być. Bałem się tylko, że mi prądu braknie, ale wygląda, że powinno być OK - co najmniej przez weekend.

Kuba75 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Icaro 5 Mobilvetta
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 2019-11-05, 22:13   

Wydaje się, że mokre webasto/eber ma jednak przewagę, bo:
1. Paliwo w zbiorniku, raczej ogólnodostępne i uniwersalniejsze niż wymiana butli gazowej, zwłaszcza poza PL.
2. Łatwo przygotować ciepłą wodę użytkową (przez wymiennik ciepła czy w zasobniku z wężownicą).
3. Łatwo spiąć z instalacją grzewczą samochodu (przez wymiennik jak proponuje ALDE lub bezpośrednio) i używać w czasie jazdy.
4. Da się zastosować do podgrzania silnika jak typowe ogrzewanie postojowe.
5. Łatwo podłaczyć pod podłogówkę i zrobić nadmuchowe ogrzewanie (wentylatory + nagrzewnica typowa za kilkadziesiat zł).

Ze zwiekszonym zużyciem prądu można sobie poradzić.

Może zła jakość spalania paliwa i smrodek diesla wynika z faktu, ze duża część używanych urządzeń pochodzi z odzysku i sporym przebiegu jako dogrzewacze.

Moze nowy eber/webasto jednak śmierdzi mniej. Podejrzewam, ze Truma dieslowa co do zasady działa podobnie.

Brytyjski Propex produkuje ogrzewanie nadmuchowe gazowe podobne do gazowej Trumy. Jak dobrze pamiętam firma weszła na rynek jako producent ogrzewania postojowego dla angielskiej poczty. Cenowo wydaje się rozsądne.
Robią też ogrzewacze gazowe do wody:

https://www.propexheatsource.co.uk/

https://www.ebay.co.uk/sc...heater&_sacat=0

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2019-11-05, 22:49   

Pozwole sobie wtrącic moją opinię do dyskusji .Wg mnie ogrzwanie gazowe bardziej sprawdza sie w kamperkach .pomijając ze dewasto na poczatku smierdzi i może troche głosniej chodzi dla mnie to nie jest jakis duży problem .Problem nr 1 to to że potrzebuje więcej prądu niż gazowe .Miałem kamperka który miał orginalnie zamontowanie dewasto na ropę roller team miał 800km ,a więc dewasto było nowe .problem był taki ze jak autko troche postało ,a wiadomo kamper więcej stoji jak jezdzi nie chciało odpalic .Dopiero po czasie zorientowałem się ze widzi za mało pradu i nie wystartuje .po zapaleniu silnika startowało i potem można było wyłączyc silnik i już chodziło , W innym kamperku ladnie startowało ,ale jak widziało za malo prądu po prostu sie wyłączało .przy plusowej temp jakos idzie wytrzymac ,ale nie wyobrażam sobie przy minusowj temperaturze dewasto użytkowac np całą noc .nstp problem jak miały odp.ilosc prądu chodziły szcególnie na pełnej mocy .jak chciałem moc zmniejszyc owszem też chodzily ale po pewnym czasie się wyłączały .Potrzeba było troche czasu aby znowu zaczeło działac,trudno było wyregulowac temp .nstepny minus dewasto aby wyłączyc trzeba było przestawic na funkcję wychłodzenia i parę minut poczekac . ntm. ogrzewanie gazowe obojetnie jaliej generacji od razu startuje ,za chwilę juz jest cieplo i bardzo latwo jest nim regulowac zadaną temperaturę .Ogrzewanie alde tez takie miałem ale posiada bezwładnosc i potrzeba dużo czasu aby nam nagrzało kamperka ,pomijajac tez to że jest drogie i bardziej skomplikowane ,Z sentymentem wspominam starsze kamperki które miały ogrzewanie gazowe bardzo proste z nadmuchem ,ale jak juz było ciepło w kamperku to mozna było nadmuch wyłączyc i działalo samoistnie beż żadnego prądu .to sa moje spostrzezenia praktyczne które nabyłem przy uzytkowaniu roznych ogrzewan w kamperku .takie jest moje zdanie i nie musicie sie z nim zgadzac Pozdrawiam wszystkich Oli
Ostatnio zmieniony przez oli 2019-11-05, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

oli
zaawansowany

Wysłany: 2019-11-05, 23:05   

Ps praktyczna wskazówka .jeżeli kamperk będzie stał dłuższy czas nie używany nailepiej odłączyc klemę od akumlatorów zarówno przy silniku jak w częsci mieszkalnej .jak kamperek stoji nie uzywany to akumlatory gdy są podłączone siłą rzeczy się rozładowywują w wiekszym lub mniejszym stopniu .jeżeli taki akumlator rozładuje sie nam do zera ze dwa ,trzy razy to taki akumlator możesz wyrzócic .on juz traci moc i sprawnosc.tak załatwiłem u siebie juz kilka akumlatorów zanim doszedłem przyczyny .chyba że ma ktos akumlatory żelowe to nie ma tematu

Kuba75 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Icaro 5 Mobilvetta
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 2019-11-05, 23:24   

Albo zostawić podłaczone pod solarka i niech sie doładowują :spoko

oli
zaawansowany

Wysłany: 2019-11-06, 06:51