Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
Wysłany: 2021-02-13, 18:59
marek230482 napisał/a:
Tak, to niezaprzeczalne zalety. Ale co robicie z taką matą jak jest mokra, brudna albo przymarznięta? To nie jest wygodne. Nie zawsze zdejmuje się ją jak jest ciepło i słonecznie
Covertech jest wielowarstwowy miękki nawet na dużym mrozie (nie załamuje się, nie przymarza) oraz nie nasiąka wodą. Wiem co mówię bo do swojego poprzedniego kampera kupiłem najpierw tańszą matę z takiego materiału jak szyją w Dzierżoniowie a później dokupiłem tą która jest wystawiona na OLX. Różnica klas. Tańszą używałem później tylko latem do osłony przed słońcem i dołożyłem ją gratis gdy sprzedawałem kampera.
Twój sprzęt: Chausson 627 GA Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
Wysłany: 2021-02-13, 20:36
jak ocieplić drzwi. Z zewnątrz mata ale od środka. Jak robiłem wygłuszenie pod głośniki rozbierałem drzwi i o ile da się to wytłumić naklejamy na blachy matę to ocieplić ???? Nie za bardzo to widzę bo woda będzie się skraplać w środku i ... szkoda gadać.
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
Wysłany: 2021-02-14, 10:58
Nakładka pasuje również do Ducato po 2014 - przykrywa szyby po całości . Może niezbyt dobrze w okolicy lusterek - ale jest to wyrób uniwersalny do kilku modeli. Mocowanie jest na narożniki drzwi od góry . Drzwi otwieramy, zakładamy narożnik , drzwi zamykamy . Dolną krawędź przypinamy długimi gumami do karoserii . Ja roluję matę po zdjęciu - zakładam dwie szerokie gumy ( jak od szelek ) i ponieważ jest to leciutkie podwieszam w garażu pod sufitem
( nie zajmuje miejsca na podłodze).
Oczywiście trzy razy droższe będą trzy razy lepsze - zgadzam się z tą teorią.
Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
Wysłany: 2021-02-14, 11:03
Mała uwaga.......większość odpowiadających na moje pytanie jak nie wszyscy skupili się na matach zewnętrznych .....które mam A pytanie było o odizolowanie termiczne kabina / zabudowa WEWNĄTRZ KAMPERA !!!!
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-02-14, 11:13
mam taką trzyczęściową zasłonę i na początku, pierwszy raz zastosowałem ją wewnątrz.
w efekcie na szybach było mnóstwo wody.
rozmawiałem z Bramsem, który od dawna stosuje maty termiczne, poradził mi przypiąć te maty na zewnątrz (kwestia przełożenia przyssawek na drugą stronę) i miał rację.
nawet bez mat para w sporej ilości skrapla się na szybach, przy zastosowaniu mat, nie ma tego - szyby są suche.
z tego wniosek, że stosowanie mat wewnątrz kampera nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.
Twój sprzęt: Transit VII Challenger Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
Wysłany: 2021-02-14, 11:22
Ale Milusiowi nie chodzi o szyby a oddzielenie zabudowy od kabiny. Jak to odizolujesz dobrze to nic się nie skrapla. Nawet pary na szybach w kabinie nie będzie. W styczniu tak jeździłem i nie ma żadnego wykraplania. Tylko zimno w kabinie
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
Ja mam zamontowaną listwę z profilem T .Jest na krawędzi dachu a drzwiami i szyby przedniej .Materiał groby i obowiązkowo od dachu do podłogi .Żabki są przyszyte z 5 cm poniżej krawędzi materiału .Nic nie kleje na szyby od wewnątrz
Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 45/26 Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2021-02-14, 16:42
marek230482 napisał/a:
Ale Milusiowi nie chodzi o szyby a oddzielenie zabudowy od kabiny. Jak to odizolujesz dobrze to nic się nie skrapla. Nawet pary na szybach w kabinie nie będzie. W styczniu tak jeździłem i nie ma żadnego wykraplania. Tylko zimno w kabinie
W takim przypadku skupiłbym sie na wyeliminowaniu chłodu od podłogi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum