|
|
|
Kampervan vs autobus - rozterka |
| Autor |
Wiadomość |
mazeno
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-15, 10:12
|
|
|
| ... |
| Ostatnio zmieniony przez mazeno 2021-10-16, 00:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-10-15, 10:35
|
|
|
Co do manewrowania samochodem.
Na sposób prowadzenia pojazdu nie mają większego wpływu wymiary, a umieszczenie przedniej osi.
W samochodzie osobowym i dostawczym oś kierowana jest przed nami,
W ciężarówce oś przednia jest pod tyłkiem kierowcy,
W autobusie około 1,5m za kierowcą.
Jeżeli jedziemy pojazdem dostawczym z osią przed nami długości 8m, będziemy nim jechać jak osobówką, dużą ale osobówką.
Jeżeli będziemy jechać pojazdem na bazie autobusu z osią kierowaną za nami o długości 8m będziemy już nim jechać jak autobusem, mimo identycznych wymiarów.
Co do promienia skrętu, autobusy które poruszają się w centrach miast (miejskie) lub w nie wjeżdżają (turystyczne), aby zabrać lub wysadzić pasażerów muszą mieć dobry skręt, dlatego stosuje się mały rozstaw osi, co przy dużej długości skutkuje dużym zawisem przednim i tylnym, co z kolei powoduje inną technikę jazdy.
Jeżeli autobus i dostawczy są tej samej długości, to autobus mający mniejszy rozstaw osi musi mieć mniejszy promień skrętu.
Mój kamper 7.5m długości ma rozstaw osi 4,5m, a autobus, którym czasem jeżdżę 10,5m długości i 5m rozstaw osi. |
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-10-15, 16:57
|
|
|
| Cyryl napisał/a: |
Mój kamper 7.5m długości ma rozstaw osi 4,5m |
403,5cm. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|