|
|
|
Rozkminy przedzakupowe |
| Autor |
Wiadomość |
Łowca
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W planach
|
Wysłany: 2022-05-04, 14:06
|
|
|
Pogadałem sobie z zaprzyjaźnionym mechanikiem samochodowym, z intencją czy by on w swoim warsztacie paru rzeczy nie zrobił (bo ma i narzędzia i doświadczenie). A on zaczął mi odradzać kupno busa i samodzielną przeróbkę, bo kampery to mają malutki przebieg, nawet takie 30letnie, a bus nawet po 7 latach będzie zajeżdżony.
Z kolei kuzyn, który zajmuje się zawodowo handlem samochodami na sam pomysł sprowadzenia kampera zza Odry złapał się za głowę i zaczął narzekać jakie to ja gigantyczne koszty poniosę rejestrując go tutaj.
I sam już nie wiem. :D
Nastawiony jestem na samodzielną budowę przez całą jesień/zimę/wiosnę, żeby na wiosnę 2023 ruszyć w świat ... ale po takich poradach mam coraz więcej wątpliwości. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/745 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-05-04, 20:15
|
|
|
| Łowca napisał/a: |
Nastawiony jestem na samodzielną budowę przez całą jesień/zimę/wiosnę, żeby na wiosnę 2023 ruszyć w świat ... ale po takich poradach mam coraz więcej wątpliwości. |
Przypomnij jaki budżet przewidujesz na....? |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-05-05, 08:26
|
|
|
| Od ręki mogę dziś wydać 60k, miesięcznie na dłubanie będzie ze 4k |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-05-24, 17:06
|
|
|
Zgodnie z naukami i poradami z forum, zamiast rozpoczynać budowę - zaczynamy od wypożyczenia na weekend. Padło na Forda Transita Panamę P10 (czy jakoś tak) - chcemy zweryfikować czy w H1 z podnoszonym dachem damy radę, bo zależy nam na wysokości 2m.
Szkoda tylko że pogoda na weekend zapowiedziana jest nieco deszczowa - ale to też zweryfikuje jak na tej mocno ograniczonej przestrzeni damy radę funkcjonować. Bo miejsca jest mniej niż w naszym namiocie :D |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2022-05-24, 18:45
|
|
|
| Łowca napisał/a: | | Szkoda tylko że pogoda na weekend zapowiedziana jest nieco deszczowa - ale to też zweryfikuje jak na tej mocno ograniczonej przestrzeni damy radę |
To będzie weryfikacja szczątkowa
Zależy kto na kim i ile dni się będziecie wymieniać pozycjami
Test nie będziemiarodajny , weź pod uwagę facynację pierwszego razu
Musi lać przynajmnie tydzień
a to się nie zapowaida |
| |
|
|
|
 |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
Wysłany: 2022-05-25, 10:30
|
|
|
| Łowca napisał/a: | Pogadałem sobie z zaprzyjaźnionym mechanikiem samochodowym, z intencją czy by on w swoim warsztacie paru rzeczy nie zrobił (bo ma i narzędzia i doświadczenie). A on zaczął mi odradzać kupno busa i samodzielną przeróbkę, bo kampery to mają malutki przebieg, nawet takie 30letnie, a bus nawet po 7 latach będzie zajeżdżony.
Z kolei kuzyn, który zajmuje się zawodowo handlem samochodami na sam pomysł sprowadzenia kampera zza Odry złapał się za głowę i zaczął narzekać jakie to ja gigantyczne koszty poniosę rejestrując go tutaj.
Z mojej perspektywy zabudowanie busa na kampervana a kupienie 20-30 letniego kampera półintegrowanego to jak północ i południe.
Przede wszystkim rozstrzygnij ten wątek. Czy chcesz mieć wiekowego kampera z zabudową mieszkalną czy chcesz zabudować busa i mieć mocno mobilny ala domek na kółkach.
To wg mnie zależy od tego jakie masz plany na podróżowanie i co dla Ciebie się liczy.
Faktycznie najlepszą opcją jest wypożyczenie takiego i takiego oraz po prostu pojedź w okolicy na ogłoszenia o sprzedaży kamperów i pooglądaj sobie z 3-5 sztuk i będziesz wiedział do czego emocjonalnie Ci bliżej.
Powodzenia chodź szykowałbym budżet zapasowy w obydwu wariantach |
_________________ Historia zakupu i 4 lat jazdy VW Grand California 600
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|