Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż elektrucznego zaworu spostowego do szarej wody.
Autor Wiadomość
prusiak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Piwa: 64/26
Wysłany: Wczoraj 12:11   

orkaaa napisał/a:
Ciekaw jestem jak ten elektrozawór sprawuje się na mrozie. Z moich doświadczeń wynika że będą tylko same problemy. Mam izolowany i podgrzewany zbiornik szarej i zawór mechaniczny i w tym roku zamarzł mimo że jest schowany koło zbiornika szarej i ocieplony. Taki na zewnątrz nie ma szans przy minimalnym minusie a co dopiero jak jest -15. Same problemy widzę. Najpierw zamarznie rurka przed zaworem a potem zawór. Mosiądz lepszy po przewidzi ciepło i można taki zawór ogrzać matą albo drutem grzewczym.

Co prawda to prawda :ok Ale jak to w życiu, trzeba z tym sobie jakoś poradzić. :wyszczerzony:
Ja w takie mrozy stosuję zasadę otwartego zaworu i wiaderka. I to nie tylko teraz ale wcześniej również, nawet jak nie posiadałem elektrozaworu.

Swoją drogą... są to sytuacje bardzo rzadkie i raczej wyjątkowe.

Ja postanowiłem też, że w mrozy poniżej -10 st.C się nie wybieram na dłuższe niż weekendowe wyjazdy....

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 391/784
Wysłany: Dzisiaj 7:55   

orkaaa napisał/a:
Ciekaw jestem jak ten elektrozawór sprawuje się na mrozie. Z moich doświadczeń wynika że będą tylko same problemy. Mam izolowany i podgrzewany zbiornik szarej i zawór mechaniczny i w tym roku zamarzł mimo że jest schowany koło zbiornika szarej i ocieplony. Taki na zewnątrz nie ma szans przy minimalnym minusie a co dopiero jak jest -15. Same problemy widzę. Najpierw zamarznie rurka przed zaworem a potem zawór. Mosiądz lepszy po przewidzi ciepło i można taki zawór ogrzać matą albo drutem grzewczym.

Ten zawór zalewałem solanką po opróźnieniu zbiornika szarej, ale w tej obecnej Adrii którą mam wersja Suprim zawór jest zatopiony w zbiorniku szarej na zewnątrz nic nie wystaje bo nawet zawór jest zatkany dekielkiem z tego styroduru jak zbiornik, mam ogrzewanie alde i przypuszczam że przez zbiornik może przechodzić jakaś rureczka utrzymująca dodatnią temperaturę w zbiorniku, byłem w Zakopanem i Vrbowe było ponad -10 nie zamarzło, ale myślałem o tym :-/ i kto wie czy do tego zbiornika też nie będę profilaktycznie wlewał solanki
;)

Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu