Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Polski kamper Masuria
Autor Wiadomość
krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2024-10-13, 09:39   

Andrzej 73 napisał/a:
majsterus,
Coś znowu Ciebie naszło?
Przecież w dzisiejszych czasach 300 tysi to żadne wielkie pieniądze...

Jednego coś naszło, a drugi się z choinki urwał i to grubo przed świętami. :spoko

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2024-10-13, 09:41   

Ja drugi.

Mały o.t.
Wczoraj byłem na Boat Show w Nadarzynie i tam dopiero są ceny :shock:
Po kilkaset tysięcy netto za łódkę.DOLARÓW.
Mnie najbardziej przypadła do gustu taka za 813.359 USD netto w wersji podstawowej :haha:

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2024-10-13, 13:21   

Cytat:
a drugi się z choinki urwał i to grubo przed świętami

Jeśli do mnie pijesz , to nic odkrywczego nie na pisałem.
Trzeba trochę pomyśleć. 300 zarobić to jedno , a 300 wydać to drugie.
Kiedy my kupowaliśmy nowego kampera to można było kupić za tą kwotę dwa mieszkania w Częstochowie a obecnie jest to niemożliwe.

Generalnie ta dyskusja na temat kogo na to stać jest bezsensu. Raczej nie podejmuje takich dyskusji. :spoko

Wyświetl szczegóły
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 535/45
Wysłany: 2024-10-13, 21:40   

Andrzej 73 napisał/a:

Przecież w dzisiejszych czasach 300 tysi to żadne wielkie pieniądze.

To czy to dużo , czy mało to już zależy kogo na co stać , ale jedno jest pewne, że jak za kampera, nawet budżetowego to tak z 2x taniej jak 10-12 lat temu
Ja w 2013 r za taką budżetową Mobilvette musiałem zapłacić ponad 60 średnich krajowych , dzisiaj te 300 tysi to tylko 35 średnich krajowych , więc jak słyszę jak to kampery podrożały to się tylko uśmiecham.
Dzisiaj taki kamper za 300tys jest dla przeciętnego człowieka dostępny tak jak byłby dostępny wtedy w 2013r kamper za 130tys ....... a wtedy kupienie nowego kampera za takie pieniądze było nierealne.

Gdyby zrobić porównanie nie do średnich pensji a do realnej wartości nabywczej pieniądza , to wypada to jeszcze ciekawej. Najbliższym prawdy co do realnej wartości pieniądza jest cena złota , bo to chyba najbardziej stabilny wartościowo towar.
W 2013 r 1g złota kosztował około 120PLN, dzisiaj jakieś 330PLN .
Za budżetową Mobilvettę w 2013r trzeba więc było wybecalować ponad 1,8kg goldu , a dzisiaj wystarczy niecały kilogram :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-13, 22:19   

majsterus napisał/a:
A ilu tutaj entuzjastów jest którzy mają te nowe kampery na siebie? Bez leasingu czy podobnych finansowań na firmę, tylko kupiony na na miejscu na siebie?

Na siebie to wcześniej czy później raczej wszyscy , a bez leasingu to raczej nieliczni, a to z bardzo prostego powodu.
Każdy , a przynajmniej większość ludzi, którzy mogą wydać kilkaset tysięcy na nowego kampera , zwyczajnie potrafią liczyć pieniądze (dlatego je przecież mają) i wiedzą co się im bardziej opłaca :spoko

Każdy , bez względu na posiadane zasoby lubi kupić taniej i wydać mniej. Ci , którzy mają małe zasoby jak potrzebują zrobić zakupy to gonią po Lidlach, aby zaoszczędzić kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych , a Ci drudzy podobnie , jak potrzebują kupić kampera to biorą go w leasing, aby zaoszczędzić kilkanaście , czy kilkadziesiąt tysięcy.
O jednych i drugich można powiedzieć "mądrzy ludzie " :spoko

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-14, 08:30   

joko napisał/a:
to tylko 35 średnich krajowych...

Jak przełożysz na netto, a z tym idziemy na zakupy, to już raczej ponad 50 średnich pensji.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-14, 09:03   

krzlac napisał/a:
joko napisał/a:
to tylko 35 średnich krajowych...

Jak przełożysz na netto, a z tym idziemy na zakupy, to już raczej ponad 50 średnich pensji.

A co to zmienia ?
Jeśli iść Twoim tokiem myślenia to jeśli teraz nie 35 a 50 średnich, to wtedy nie 60 a 86 ...... tak czy tak prawie połowę tańsze są kampery jak były dekadę temu .
To oczywiście jeśli rozpatrujemy względem średniej krajowej , bo jeśli odnosimy się do realnej wartości pieniądza , tak jak pisałem powyżej, są tańsze nie prawie a dokładnie o połowę.
Tak że nie narzekajcie jakie drogie te kamperki , bo tak tanio to nie było nigdy wcześniej , a poza tym nigdy wcześniej tak wielu ludzi jak teraz nie było na nie stać ...... a że nie wszystkich , no cóż, tak dobrze to nigdzie nie ma .

Wyświetl szczegóły
majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2024-10-24, 09:24   

Kampery nie potaniały, po prostu poziom życia wzrósł, ludzie więcej zarabiają. Przez ostatnie 4 lata kampery podrożały. Nie potaniały.
A zupełnie nie zgodzę się z tym że 300tys to nie jest mała kwota. To jest bardzo dużo. Myślę że wielu nie ma nawet połowy w gotówce...tak obstawiam.

Kamera którego sprzedaliśmy, kwotowo był w bardzo zbliżonej cenie jak w momencie zakupu 10 lat temu.
Potaniały?? niby jak?

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 364/719
Wysłany: 2024-10-24, 09:47   

joko napisał/a:
, no cóż, tak dobrze to nigdzie nie ma .

:mrgreen:
:spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-26, 15:55   

majsterus napisał/a:
Kampery nie potaniały, po prostu poziom życia wzrósł, ludzie więcej zarabiają.
:haha:

To może uściślijmy pierwsze co rozumiesz przez "potaniały/podrożały" i "więcej zarabiają", bo odnoszę dziwne wrażenie, że mamy na to mocno odmienny pogląd.
Ja cały czas odnoszę się do realnej wartości pieniądza i jego tzw. "siły nabywczej" , a nie do samej cyfry, bo ona jest kompletnie bez znaczenia.
Jeśli kilka lat temu za podobnego kampera trzeba było dać 200tys, a teraz 300 tys to w/g Ciebie oznacza , że teraz jest drożej ?
Podobnie, jeśli kilka lat temu średnia krajowa wynosiła 4tys , a teraz 8 , to oznacza że teraz ludzie zarabiają więcej ?

majsterus napisał/a:

Kamera którego sprzedaliśmy, kwotowo był w bardzo zbliżonej cenie jak w momencie zakupu 10 lat temu.
Potaniały?? niby jak?

10 lat temu czyli rozumiem w 2014r. No to zobaczmy . W 2014 średnie wynagrodzenie wyniosło 3980PLN, średni kurs dolara 3,40PLN , a średnia cena uncji złota oscylowała w granicach 1250 USD (czyli 4250PLN)

Aktualnie mamy : 8200PLN, 3,90PLN i 2740USD (10680 PLN)

Nie wiem ile zapłaciłeś za kampera w tym 2014'tym i za ile go sprzedałeś, ale stawiam że mówimy o okolicach 200tysPLN w obu przypadkach.
Jeśli przyjąć takie założenie , to w 2014r kamper kosztował około 47uncji złota , które dzisiaj warte są ponad 500 tys

Chyba się zgodzisz , że 300 to jednak wyraźnie mniej niż 500 ? :bajer

Przy okazji nie prawdą jest też to co napisałeś , że teraz przeciętny człowiek zarabia więcej.
10 lat temu średnie wynagrodzenie było ekwiwalentem 0,94 uncji złota , a dzisiaj to zaledwie 0,77 uncji :chytry

Pomimo jednak tego, teraz łatwiej jest kampera kupić , bo ich ceny spadły relatywnie bardziej , niż spadły zarobki :spoko

Wyświetl szczegóły
majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2024-10-26, 22:39   

Wystarczy wpisać w Google średnia płaca 2014r i średnia płaca 2024r...i cały Twój wywód leży, bez przeliczania na uncje złota, czy czapki jabłek. Żyjemy w Polsce.
Można też sobie sprawdzić ile kosztowało paliwo 2014/2024r. A dalej ile można zakupić danego towaru za średnią krajową- to wszystko jest jest w internecie....
Koszty życia wzrosły ale nie tak jak pensje. Ale czasy tłuste już minęły, teraz nastały czasy chude :)
A i dalej jestem przy swoim...kup kamera za 200tys za swoje i zapłać gotówką, a nie branie w leasingu, a potem co to 400 tys zł..."mały miki" :wyszczerzony: Weź kampera za 800tys w leasing....
W dowodzie w tym starym za "dwie marne stówy" jestem ja właścicielem a nie bank :mrgreen: A ile uncji złota on ma? może mieć jak dla mnie i całe wiadro.

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-27, 10:29   

majsterus napisał/a:
...branie w leasingu, a potem co to 400 tys zł..."mały miki"

A skarb państwa to jeszcze wspomaga.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2024-10-27, 18:30   

majsterus napisał/a:
Wystarczy wpisać w Google średnia płaca 2014r i średnia płaca 2024r...i cały Twój wywód leży, bez przeliczania na uncje złota, czy czapki jabłek. Żyjemy w Polsce.
Można też sobie sprawdzić ile kosztowało paliwo 2014/2024r. A dalej ile można zakupić danego towaru za średnią krajową- to wszystko jest jest w internecie....
Koszty życia wzrosły ale nie tak jak pensje. Ale czasy tłuste już minęły, teraz nastały czasy chude :)
A i dalej jestem przy swoim...kup kamera za 200tys za swoje i zapłać gotówką, a nie branie w leasingu, a potem co to 400 tys zł..."mały miki" :wyszczerzony: Weź kampera za 800tys w leasing....
W dowodzie w tym starym za "dwie marne stówy" jestem ja właścicielem a nie bank :mrgreen: A ile uncji złota on ma? może mieć jak dla mnie i całe wiadro.

Jest takie stare powiedzenie " Czemuś biedny - boś głupi, a czemuś głupi - boś biedny."

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 146/182
Wysłany: 2024-10-27, 18:35   

majsterus, Co Ci ten leasing zrobił że się tak nad nim pastwisz?

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 379/160
Wysłany: 2024-10-27, 18:39   

Ale wykręcił się ten temat o Masurii :haha: nawet wiem dlaczego.

Ostatnio zmieniony przez Skwarek 2024-10-27, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu