|
|
|
Polski kamper Masuria |
| Autor |
Wiadomość |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2024-10-13, 09:39
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | majsterus,
Coś znowu Ciebie naszło?
Przecież w dzisiejszych czasach 300 tysi to żadne wielkie pieniądze... |
Jednego coś naszło, a drugi się z choinki urwał i to grubo przed świętami. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2024-10-13, 09:41
|
|
|
Ja drugi.
Mały o.t.
Wczoraj byłem na Boat Show w Nadarzynie i tam dopiero są ceny
Po kilkaset tysięcy netto za łódkę.DOLARÓW.
Mnie najbardziej przypadła do gustu taka za 813.359 USD netto w wersji podstawowej |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-10-13, 13:21
|
|
|
| Cytat: | | a drugi się z choinki urwał i to grubo przed świętami |
Jeśli do mnie pijesz , to nic odkrywczego nie na pisałem.
Trzeba trochę pomyśleć. 300 zarobić to jedno , a 300 wydać to drugie.
Kiedy my kupowaliśmy nowego kampera to można było kupić za tą kwotę dwa mieszkania w Częstochowie a obecnie jest to niemożliwe.
Generalnie ta dyskusja na temat kogo na to stać jest bezsensu. Raczej nie podejmuje takich dyskusji. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 535/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2024-10-13, 21:40
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: |
Przecież w dzisiejszych czasach 300 tysi to żadne wielkie pieniądze.
|
To czy to dużo , czy mało to już zależy kogo na co stać , ale jedno jest pewne, że jak za kampera, nawet budżetowego to tak z 2x taniej jak 10-12 lat temu
Ja w 2013 r za taką budżetową Mobilvette musiałem zapłacić ponad 60 średnich krajowych , dzisiaj te 300 tysi to tylko 35 średnich krajowych , więc jak słyszę jak to kampery podrożały to się tylko uśmiecham.
Dzisiaj taki kamper za 300tys jest dla przeciętnego człowieka dostępny tak jak byłby dostępny wtedy w 2013r kamper za 130tys ....... a wtedy kupienie nowego kampera za takie pieniądze było nierealne.
Gdyby zrobić porównanie nie do średnich pensji a do realnej wartości nabywczej pieniądza , to wypada to jeszcze ciekawej. Najbliższym prawdy co do realnej wartości pieniądza jest cena złota , bo to chyba najbardziej stabilny wartościowo towar.
W 2013 r 1g złota kosztował około 120PLN, dzisiaj jakieś 330PLN .
Za budżetową Mobilvettę w 2013r trzeba więc było wybecalować ponad 1,8kg goldu , a dzisiaj wystarczy niecały kilogram |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-13, 22:19
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | A ilu tutaj entuzjastów jest którzy mają te nowe kampery na siebie? Bez leasingu czy podobnych finansowań na firmę, tylko kupiony na na miejscu na siebie? |
Na siebie to wcześniej czy później raczej wszyscy , a bez leasingu to raczej nieliczni, a to z bardzo prostego powodu.
Każdy , a przynajmniej większość ludzi, którzy mogą wydać kilkaset tysięcy na nowego kampera , zwyczajnie potrafią liczyć pieniądze (dlatego je przecież mają) i wiedzą co się im bardziej opłaca
Każdy , bez względu na posiadane zasoby lubi kupić taniej i wydać mniej. Ci , którzy mają małe zasoby jak potrzebują zrobić zakupy to gonią po Lidlach, aby zaoszczędzić kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych , a Ci drudzy podobnie , jak potrzebują kupić kampera to biorą go w leasing, aby zaoszczędzić kilkanaście , czy kilkadziesiąt tysięcy.
O jednych i drugich można powiedzieć "mądrzy ludzie " |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-14, 08:30
|
|
|
| joko napisał/a: | | to tylko 35 średnich krajowych... |
Jak przełożysz na netto, a z tym idziemy na zakupy, to już raczej ponad 50 średnich pensji. |
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-14, 09:03
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | joko napisał/a: | | to tylko 35 średnich krajowych... |
Jak przełożysz na netto, a z tym idziemy na zakupy, to już raczej ponad 50 średnich pensji. |
A co to zmienia ?
Jeśli iść Twoim tokiem myślenia to jeśli teraz nie 35 a 50 średnich, to wtedy nie 60 a 86 ...... tak czy tak prawie połowę tańsze są kampery jak były dekadę temu .
To oczywiście jeśli rozpatrujemy względem średniej krajowej , bo jeśli odnosimy się do realnej wartości pieniądza , tak jak pisałem powyżej, są tańsze nie prawie a dokładnie o połowę.
Tak że nie narzekajcie jakie drogie te kamperki , bo tak tanio to nie było nigdy wcześniej , a poza tym nigdy wcześniej tak wielu ludzi jak teraz nie było na nie stać ...... a że nie wszystkich , no cóż, tak dobrze to nigdzie nie ma . |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-10-24, 09:24
|
|
|
Kampery nie potaniały, po prostu poziom życia wzrósł, ludzie więcej zarabiają. Przez ostatnie 4 lata kampery podrożały. Nie potaniały.
A zupełnie nie zgodzę się z tym że 300tys to nie jest mała kwota. To jest bardzo dużo. Myślę że wielu nie ma nawet połowy w gotówce...tak obstawiam.
Kamera którego sprzedaliśmy, kwotowo był w bardzo zbliżonej cenie jak w momencie zakupu 10 lat temu.
Potaniały?? niby jak? |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 364/719 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2024-10-24, 09:47
|
|
|
| joko napisał/a: | | , no cóż, tak dobrze to nigdzie nie ma . |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-26, 15:55
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | Kampery nie potaniały, po prostu poziom życia wzrósł, ludzie więcej zarabiają. |
To może uściślijmy pierwsze co rozumiesz przez "potaniały/podrożały" i "więcej zarabiają", bo odnoszę dziwne wrażenie, że mamy na to mocno odmienny pogląd.
Ja cały czas odnoszę się do realnej wartości pieniądza i jego tzw. "siły nabywczej" , a nie do samej cyfry, bo ona jest kompletnie bez znaczenia.
Jeśli kilka lat temu za podobnego kampera trzeba było dać 200tys, a teraz 300 tys to w/g Ciebie oznacza , że teraz jest drożej ?
Podobnie, jeśli kilka lat temu średnia krajowa wynosiła 4tys , a teraz 8 , to oznacza że teraz ludzie zarabiają więcej ?
| majsterus napisał/a: |
Kamera którego sprzedaliśmy, kwotowo był w bardzo zbliżonej cenie jak w momencie zakupu 10 lat temu.
Potaniały?? niby jak? |
10 lat temu czyli rozumiem w 2014r. No to zobaczmy . W 2014 średnie wynagrodzenie wyniosło 3980PLN, średni kurs dolara 3,40PLN , a średnia cena uncji złota oscylowała w granicach 1250 USD (czyli 4250PLN)
Aktualnie mamy : 8200PLN, 3,90PLN i 2740USD (10680 PLN)
Nie wiem ile zapłaciłeś za kampera w tym 2014'tym i za ile go sprzedałeś, ale stawiam że mówimy o okolicach 200tysPLN w obu przypadkach.
Jeśli przyjąć takie założenie , to w 2014r kamper kosztował około 47uncji złota , które dzisiaj warte są ponad 500 tys
Chyba się zgodzisz , że 300 to jednak wyraźnie mniej niż 500 ?
Przy okazji nie prawdą jest też to co napisałeś , że teraz przeciętny człowiek zarabia więcej.
10 lat temu średnie wynagrodzenie było ekwiwalentem 0,94 uncji złota , a dzisiaj to zaledwie 0,77 uncji
Pomimo jednak tego, teraz łatwiej jest kampera kupić , bo ich ceny spadły relatywnie bardziej , niż spadły zarobki |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2024-10-26, 22:39
|
|
|
Wystarczy wpisać w Google średnia płaca 2014r i średnia płaca 2024r...i cały Twój wywód leży, bez przeliczania na uncje złota, czy czapki jabłek. Żyjemy w Polsce.
Można też sobie sprawdzić ile kosztowało paliwo 2014/2024r. A dalej ile można zakupić danego towaru za średnią krajową- to wszystko jest jest w internecie....
Koszty życia wzrosły ale nie tak jak pensje. Ale czasy tłuste już minęły, teraz nastały czasy chude
A i dalej jestem przy swoim...kup kamera za 200tys za swoje i zapłać gotówką, a nie branie w leasingu, a potem co to 400 tys zł..."mały miki" Weź kampera za 800tys w leasing....
W dowodzie w tym starym za "dwie marne stówy" jestem ja właścicielem a nie bank A ile uncji złota on ma? może mieć jak dla mnie i całe wiadro. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-27, 10:29
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | ...branie w leasingu, a potem co to 400 tys zł..."mały miki" |
A skarb państwa to jeszcze wspomaga. |
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2024-10-27, 18:30
|
|
|
| majsterus napisał/a: | Wystarczy wpisać w Google średnia płaca 2014r i średnia płaca 2024r...i cały Twój wywód leży, bez przeliczania na uncje złota, czy czapki jabłek. Żyjemy w Polsce.
Można też sobie sprawdzić ile kosztowało paliwo 2014/2024r. A dalej ile można zakupić danego towaru za średnią krajową- to wszystko jest jest w internecie....
Koszty życia wzrosły ale nie tak jak pensje. Ale czasy tłuste już minęły, teraz nastały czasy chude
A i dalej jestem przy swoim...kup kamera za 200tys za swoje i zapłać gotówką, a nie branie w leasingu, a potem co to 400 tys zł..."mały miki" Weź kampera za 800tys w leasing....
W dowodzie w tym starym za "dwie marne stówy" jestem ja właścicielem a nie bank A ile uncji złota on ma? może mieć jak dla mnie i całe wiadro. |
Jest takie stare powiedzenie " Czemuś biedny - boś głupi, a czemuś głupi - boś biedny." |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 146/182 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-10-27, 18:35
|
|
|
| majsterus, Co Ci ten leasing zrobił że się tak nad nim pastwisz? |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 379/160 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2024-10-27, 18:39
|
|
|
Ale wykręcił się ten temat o Masurii nawet wiem dlaczego. |
| Ostatnio zmieniony przez Skwarek 2024-10-27, 18:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|