Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze norweskie podróże małe i duże - 2010
Autor Wiadomość
bogdanpiotr 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Talento EURA MOBIL
Postawił 10 piw(a)
Wysłany: 2011-06-01, 22:50   Norwegia

Mam miłe wspomnienia z pobytu na campingach w zeszłym roku w Chorwacji. W Norwegii planuję na przemian korzystać z campów i zachwycać się dziką przyrodą. Jest jeszcze problem z rowerami, na zdjęciach z pobytów w Norwegii widzę że zabierane są rowery. Ja w Chorwacji miałem rowery ale jazd na nich było mało. Jestem ciekaw jakie są doświadczenia w tym zakresie z Norwegii.
Od Drammen do Oslo i w stronę Polski już kiedyś dawno temu parę razy przejechałem samochodem. Jak się jedzie z Oslo do Goeteborga to przed Goeteborgiem skręca się w prawo na trzy wyspy połączone fantastycznymi mostami. Kiedyś statek zawadził w jeden filar i była potężna katastrofa.
Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-06-02, 11:28   

bogdanpiotr napisał/a:
Jest jeszcze problem z rowerami, na zdjęciach z pobytów w Norwegii widzę że zabierane są rowery. Ja w Chorwacji miałem rowery ale jazd na nich było mało. Jestem ciekaw jakie są doświadczenia w tym zakresie z Norwegii.

Jazda rowerami w Norwegii to sama przyjemność,wiadomo,że z powodu otaczającego nas wszędzie pięknego krajobrazu ale dla mnie jeszcze istotniejszą sprawą było zachowanie się kierowców wobec rowerzystów...człowiek na rowerze może czuć się całkiem bezpiecznie jadąc nawet w miarę jak na norweskie warunki drogą...a kiedy widzą dzieci na rowerach to można powiedzieć,że nic innego się nie liczy jak ich bezpieczeństwo :bigok

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

gregu 
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Piwa: 8/16
Wysłany: 2011-06-08, 19:12   Re: Norwegia

darboch napisał/a:
bogdanpiotr napisał/a:
Tak na poważnie to czy korzystałeś z campigów w Finlandii i Norwegii, mam wgrane w nawigacji campingi i chcę z nich korzystać.
Pozdrawiam

Jeśli masz taką potrzebę to kempingów jest mnóstwo ale też mnóstwo jest miejsc gdzie obcujesz z naturą bez recepcji :spoko

no wlasnie: dowolne miejsca w ktorych chcemy sie obudzic rano w pieknym miejscu czy jednak jakies oznakowane/znalezione w nawigacji ????

gregu 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-08, 20:32   

mam ogromna zagwozdke z tymi rowerami.. z jednej strony uwielbiam zwiedzac na rowerach, z drugiej strony jak pomysle, ze za kazdym razem gdy bede chcial wyjac krzesla z bagaznika bede musial walczyc z bardzo ciezka klapa lub zdejmowac rowery ... na pewno min raz dziennie... ughh...
taki to patent - zalacznik

poza tym wlasnie sie okazalo, ze musze startowac z trojmiasta i wrocic do trojmiasta, wiec nie bardzo wiem co dalej.. kiedy zamawiac prom? teraz czy przed samym wyjazdem? brac kabine?
do karlskrony mi wyszedl online bilet w dwie strony z kabinami 2200 pln.. tak kosztuja czy cos namotalem?
wszelkie uwagi mile widziane.

Screen shot 2011-06-08 at 19.15.57.png
Plik ściągnięto 6409 raz(y) 184,11 KB

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-06-08, 21:17   

Cytat:
no wlasnie: dowolne miejsca w ktorych chcemy sie obudzic rano w pieknym miejscu czy jednak jakies oznakowane/znalezione w nawigacji ????

nie używamy nawigacji a więc namiarów brak ale....wystarczy trochę wyobrazni...odwagi i miejsca same się znajdą :ok jeden namiar mogę polecić choćnie jest za blisko bo to wyspa Varoy ostatnia malutka na archipelagu Lofoty...

gregu napisał/a:
mam ogromna zagwozdke z tymi rowerami.. z jednej strony uwielbiam zwiedzac na rowerach, z drugiej strony jak pomysle, ze za kazdym razem gdy bede chcial wyjac krzesla z bagaznika bede musial walczyc z bardzo ciezka klapa lub zdejmowac rowery

faktycznie problem...ja jak ściągałem nasze rowery to też miałem chwile zwątpienia ale pózniej już weszlo mi w krew :-P

gregu napisał/a:
do karlskrony mi wyszedl online bilet w dwie strony z kabinami 2200 pln.. tak kosztuja czy cos namotalem?

coś chyba namotałeś...ja zamawiałem 31 05 i w obie strony z kabiną 4-osobową[2 strony] kamper pow 10m zaplaciłem 1435 zl. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to jeśli masz kartę Shell to masz 10% zniżki...kiedy chcesz wyjechać a kiedy wrócić ?

gregu napisał/a:
brac kabine?

mimo,że prysznic mamy ze sobą :-P to zawsze bierzemy kabinę...można w spokoju wypocząć,wyspać,wykąpać i co tam kto woli :bajer

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2011-06-08, 23:17   

Ha.
My płynąc do Szwecji wzięliśmy rejs z kabiną. Wracając tą samą trasą powrotną nie braliśmy już kabiny sypialnej. Jakoś się przemęczyliśmy. Jeśli najdzie ochota na spanie, zawsze można skorzystać z foteli lotniczych. Rejs w obydwie strony wyniósł 1600 zł.

gregu 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-09, 11:41   

Cytat:
coś chyba namotałeś...ja zamawiałem 31 05 i w obie strony z kabiną 4-osobową[2 strony] kamper pow 10m zaplaciłem 1435 zl. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to jeśli masz kartę Shell to masz 10% zniżki...kiedy chcesz wyjechać a kiedy wrócić ?

karty shell chyba juz nie mam, sprawdze.
na pewno mam ADAC

chce wyplynac 05.07 na noc i wrocic 23.07 na noc.
karlskrona czy sztocholm - w zasadzie wszystko jedno...
jest nas razem troje
obydwa rejsy z kabina w takim razie ;)

arturb 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2,5D '98
Wysłany: 2011-06-09, 12:46   

Cytat:

karlskrona czy sztocholm - w zasadzie wszystko jedno...
jest nas razem troje
obydwa rejsy z kabina w takim razie ;)

Mam kupiony bilet do Nynesham 9.07-powrót 26.07 auto wys. do 2.2 i długość do 6m + 4 osoby, rejs z kabiną 4 osobową w dwie strony 1700zł. kupiony przez internet.
Ale na tej trasie trzeba się spieszyć bo ilość miejsc w kabinach ograniczona.

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-06-09, 15:59   

Pawcio napisał/a:
My płynąc do Szwecji wzięliśmy rejs z kabiną. Wracając tą samą trasą powrotną nie braliśmy już kabiny sypialnej. Jakoś się przemęczyliśmy

po co się męczyć przecież to groszowe sprawy....4 osobowa kabina 136zl :)

gregu napisał/a:

nocne są troszkę droższe....

gregu napisał/a:
karty shell chyba juz nie mam, sprawdze.

sprawdż tutaj...może coś Ci spasuje ---> http://www.stenaline.pl/promy/oferty-partnerskie/

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

gregu 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-09, 22:03   

Cytat:
Mam kupiony bilet do Nynesham 9.07-powrót 26.07 auto wys. do 2.2 i długość do 6m + 4 osoby, rejs z kabiną 4 osobową w dwie strony 1700zł. kupiony przez internet.
Ale na tej trasie trzeba się spieszyć bo ilość miejsc w kabinach ograniczona

no wlasnie mi do karlskrony wychodzi 1900 pln ...
ok, juz widze.. gdybym wybral rejs powrotny w dzien, w niedziele to cena spada o 300 pln...

na jakiej stronie rezerwowales rejs do sztokcholmu?

edit: temat promu zamkniety. kupilem bilecik za 1900 plnow, tak by bylo wygodnie i by pasowaly terminy. mozna bylo taniej, ale to nie jest priorytet.
obydwa rejsy noca.

teraz ciag dalszy planowania trasy i szykowanie busa. czeka mnie jeszcze wymina baterii zelowych.

gregu 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-19, 22:21   

dobra, autko sprawne, nowe akumulatory wytrzymaja ponad 3 dni zasilis lodowke, wiec mozna zjezdzac w dzikie klimaty bez obawy. zaladowalem tez awaryjnie baze campingow, campingow do camperow do nawigacji. mam tez stacje LPG, bo busik dostal instalacje wtrysku gazu.
przewodniki lonley planet dotarly, wiec juz sie nie obawiam, ze przejade obok czegos ciekawego nie zatrzymujac sie. planowanie trasy ograniczylem do jazdy z Karlskrone do Sztokcholmu ktory chcemy poznac, potem ruszamy w dzikie.
jeszcze drobne poprawki co do koncepcji zapakowania sie, kupno skrzynek do bagaznika i w zasadzie zdazylem... do wyjazdu jeszcze 1,5 tygodnia.
aha, rowery bierzemy. ob jechalismy poprzedni weekend wyspe Uznam po niemieckiej stronie z rowerami i juz wiem, ze sa koniecznoscia. Moj 7mi latek robil bez wysilku ponad 20 km dziennie wiec zakladam, ze jest gotow do tej formy turystyki.
musze kombinowac, bo T4 to nie tlusty wielki kamper z ogromna iloscia miejsca tylko auto wielkosci normalnego kombi wymiarami zew. pomijajac wysokosc...
aha 2: jest sens brac CB radio ?

to kto kiedy w skandynawii w tym roku?

MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 23/174
Wysłany: 2011-06-19, 23:02   

My do Norwegii 8-24 lipca :spoko

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2011-06-19, 23:31   

MAZUREK napisał/a:
My do Norwegii 8-24 lipca :spoko

My wyjeżdżamy 25 czerwca, ale jedziemy nie spiesząc się przez Niemcy, Danię i Szwecję. Prawdopodobnie Norwegię zaczniemy zwiedzać ok. 30czerwca od Oslo potem kierujemy się na Kristiansand, Stavanger, Bergen, wodospady przy drodze do Gundvagen, promem do Laerdalsoyri, potem Borgund i do lodowca Briksdalbreen, Dalsnibba, Geiranger, Droga Trolli, wodospad Mardalsfossen.
Następnie do Bud i Drogą Atlantycką do Kristiansund i do Trondheim.
W drodze powrotnej chcemy zahaczyć o Jotunheimen i płatną trasę widokową z Gjendesheim do Eidsbugaren, a stamtąd przez Tyin, Fredrikstad do Geteborga i przez Malmo, Odense i Niemcy do domciu.
Przewidujemy, że po Norwegii będziemy się kręcili prawdopodobnie do 26 lipca, więc być może spotkamy się gdzieś na trasie. :bigok
Pozdrawiam :spoko

MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 23/174
Wysłany: 2011-06-20, 09:06   

Witek czy będziesz używał tel. komórkowego podanego przy twoim nicku w Norwegii?
Jeśli tak to spróbujemy się z wami skontaktować ok 10-11 lipca (powinniśmy być gdzieś na zachód od Oslo). My jedziemy prawie tą samą drogą - tylko Oslo omijamy (znamy je już dość dobrze).

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2011-06-20, 09:55   

MAZUREK napisał/a:
Witek czy będziesz używał tel. komórkowego podanego przy twoim nicku w Norwegii?

Tak, będę miał ten telefon i będę go używał głównie do SMSów.

MAZUREK napisał/a:
Oslo omijamy (znamy je już dość dobrze

Czy możesz polecić miejsca warte obejrzenia i jakiś kamping blisko miasta, bo poprzednio przez Oslo tylko przejeżdżałem, a teraz mam zamiar się zatrzymać. :spoko

Odpowiedz do tematu